حتما شما هم شنیدهاید که استفاده از شارژر فندکی به باتری ماشین فشار وارد میکند یا با ایجاد اختلالات جریانی به باتری گوشی آسیب میزند؛ اما آیا واقعا شارژر فندکی ضرر دارد؟ نمیتوان به این سوال یک پاسخ کلی مثبت یا منفی داد؛ چرا که به عوامل زیادی بستگی دارد. برای برخی از ماشینها، موبایلها و شارژرها این موضوع صحت دارد و خوشبختانه برای بیشتر مدلها خیر. در این محتوا به صورت مفصل به عوامل موثر در عوارض این نوع شارژرها خواهیم پرداخت.
اول از همه به بررسی عوارض شارژرهای فندکی برای گوشی میپردازیم. این که شارژ کردن باتری گوشی با شارژر فندکی ضرر دارد یا خیر به چهار عامل زیر بستگی دارد:
اگر شارژر فندکی شما کیفیت لازم را نداشته باشد؛ فیک و از برندی نامعتبر باشد، قطعا استفاده از آن به باتری گوشی شما آسیب وارد میکند. شارژرهای فندکی معتبر معمولا خود دارای تراشههای هوشمند داخلی هستند که به صورت خودکار ولتاژ و جریان موردنیاز را شناسایی میکنند. سپس متناسب با ظرفیت باتری گوشی ولتاژ خروجی خود را تنظیم میکنند. همچنین، بیش از حد گوشی موبایل را شارژ نمیکنند. بنابراین، استفاده از آنها مشکلی ایجاد نمیکند. پس قبل از اقدام به خرید شارژر فندکی، حتما ولتاژ آن را بررسی کنید. بهتر است که این دستگاه با ولتاژهای مختلف سازگاری داشته باشد تا بتوان از آن در ماشینهای سنگین و سواری استفاده کرد. شارژرهایی که ولتاژ 12 تا 24 ولت را این ویژگی را دارند و میتوان از آنها در کامیونها، ونها و اکثر خودروهای سواری استفاده کرد. بهتر است بدانید که برخی از مدلهای شارژر فندکی به نمایشگر مجهز هستند و هر لحظه ولتاژ و جریان عبوری را نمایش میدهند. اگر خیلی حساس هستید، میتوانید از این شارژرها استفاده کنید. همچنین، از شارژر مکرر گوشی خود با این دستگاه بهتر است خودداری کنید.
گوشیهای هوشمند جدید که به قابلیت فست شارژ مجهز شدهاند، در مقایسه با مدلهای دیگر در برابر نوسانات ولتاژی و جریانی مصونیت بیشتری دارند. بنابراین، اگر مدل گوشی شما هم جدید است، میتوانید با آسودگی خاطر آن را به یک شارژر فندکی فست شارژ متصل کنید. با این اوصاف، باتری آیفون، سامسونگ و دیگر برندهای معتبر معمولا در صورت استفاده اصولی و صحیح از شارژر فندکی دچار مشکل نمیشوند.
جالب است که حتی نوع و مدل خودرو هم روی عوارض استفاده از شارژر فندکی تاثیر میگذارد. جریان و ولتاژی که باتری خودروهای قدیمی به شارژر فندکی میرسانند، نوسانات زیادی دارد. این نوسان میتواند آسیبهای جدی به باتری گوشی وارد کند. در مقابل، خودروهای جدیدتر که در طی 10-12 سال پیش تولید شدهاند، این مشکل را ندارند.
آخرین عاملی که در پاسخ به سوال «آیا شارژر فندکی ضرر دارد؟» به آن اشاره میکنیم، کابل شارژر است. فرقی ندارد که این کابل را به آداپتور متصل میکنید یا به یک شارژر فندکی؛ در هر صورت باید استاندارد باشد. کابلهای بیکیفیت ولتاژ و جریان را به درستی عبور نمیدهند و همین موضوع میتواند عمر مفید باتری موبایل را کاهش دهد.
تا اینجا متوجه شدیم که در چه صورت برای باتری گوشی استفاده از شارژر فندکی ضرر دارد؛ حالا به عوارضی میپردازیم که ممکن است این شارژرها برای باتری ماشین به همراه داشته باشند. در خودروهای قدیمی متصل کردن شارژرها و استفاده آنها از برق باتری مشکلاتی را ایجاد میکند و حتی ممکن است در هنگام استارت زدن باعث روشن نشدن ماشین شود. در ماشینهای جدیدتر (مدلهای 1389 یا 2010 به بعد) این مشکل وجود ندارد. سیستم این خودروها به گونهای تنظیم شده است که در هنگام استارت زدن، تمام انرژی باتری برای استارت مصرف میشود. به علاوه، تا زمانی که ولتاژ خروجی تنظیم و ثابت نشود، برق به سایر قسمتها منتقل نخواهد شد. پس نگران این موضوع نباشید. به ویژه، اگر از یک شارژر فندکی با تراشه داخلی استفاده میکنید. این نوع از شارژرها خود تا زمانی که ولتاژ ورودی به ثبات نرسد، آن را منتقل نمیکنند. به علاوه، مانع از رسیدن ولتاژها و جریانهای خارج از محدوده استاندارد به گوشی خواهند شد. با این وجود اگر خیلی نگران هستید، توصیه میکنیم هنگام روشن کردن ماشین، کولر و غیره شارژر فندکی خود را جدا کنید.
داغ شدن این دستگاهها در هنگام شارژ موبایل اگر به مقدار کمی باشد، طبیعی به نظر میرسد. به این دلیل که شارژرهای فندکی به صورت مستقیم به برق خودرو متصل میشوند تا جریان آن را به گوشی منتقل کنند. با این وجود، اگر احساس میکنید داغ شدن شارژر شما بیش از حد طبیعی است، پیشنهاد میکنیم که آن را عوض کنید. تولید گرمای بیش از حد میتواند نشان از خرابی یا فیک بودن شارژر باشد که مسلما به باتری گوشی هم آسیب وارد میکند. همچنین، توصیه میکنیم که پس از تکمیل شارژ باتری موبایل، حتما آن را از فندک ماشین جدا کنید تا از خطرات احتمالی جلوگیری کرده باشید. با این کار طول عمر شارژر خود را هم افزایش میدهید. پیشنهاد دیگری که برای شما داریم، استفاده از هولدرهای موبایلی است که قابلیت شارژ گوشی را هم دارند.
در ابتدا مطمئن شوید که شارژر فندکی به درستی در جایگاه خود قرار گرفته باشد. اگر باز هم شارژر فندکی کار نکرد به احتمال قوی در شارژر خرابی وجود دارد. به طور کلی حتما توصیه میکنیم که از برندهای معروفتر و مدلهای باکیفیتتر استفاده کنید تا چنین مشکلاتی کمتر به وجود بیاید. البته باید به این موضوع اشاره کنیم که کار نکردن شارژر فندکی میتواند به دلیل مشکل در سیستم برقی ماشین هم باشد.
شارژر فندکی مانند آداپتورهای معمول دارای خروجیهای مختلف است و شما بسته به مدل گوشی خود باید یک شارژر فندکی مناسب را انتخاب کنید. برای مثال اگر گوشی شما از شارژ سریع 33 واتی پشتیبانی میکند شارژر فندکی با پشتیبانی از شارژر سریع و خروجی 33 وات یا مثلا 40 وات تهیه کنید. اگر گوشی شما شارژ سریع 67 واتی دارد یک شارژر فندکی با همین خروجی بخرید. در نظر داشته باشید که برخی از مدلها دارای دو خروجی یا حتی سه خروجی هستند و میتوانید همزمان چند گوشی را با آنها شارژ کنید. در این محصولات هر خروجی حداکثر توان مشخصی دارد که در اطلاعات شارژر ذکر شده است. برای مثال یک شارژر فندکی که حداکثر توان 32 وات دارد، در یکی از درگاهها خروجی 20 وات و در درگاه دیگر خروجی 12 وات را ارائه میکند. دستهای از شارژرهای فندکی دارای نمایشگرهای کوچکی هستند و میتوانند به شما میزان خروجی را نمایش دهند تا با خیال راحتتری گوشی خود را به این شارژرها متصل کنید.
بنابراین در این مطلب بررسی کردیم که آیا استفاده از شارژر فندکی ضرر دارد یا نه و متوجه شدیم که به طور کلی این موضوع بستگی به مدل ماشین، شارژر، گوشی و حتی کابل شارژ خواهد داشت. در خودروهای جدید، گوشیهای مجهز به قابلیت فست شارژ و در شارژرها و کابلهای اصل و معتبر جای نگرانی نیست؛ اما در ماشینهای که بیش از 10-12 سال عمر دارند یا در گوشیهای قدیمی باید بیشتر احتیاط کرد. در این موارد بهتر است از شارژرهای فندکی معتبر استفاده کنید که تراشه داخلی دارند و میزان ولتاژ ورودی و خروجی را کنترل میکنند. همچنین برای مشاهده ی مطالب مرتبط دیگر میتوانید به بخش آموزش ساعدنیوز مراجعه نمایید. از همراهی شما بسیار سپاسگزارم.