چه اکنون باردار هستید و چه قصد بارداری دارید، مهم است که تغییراتی که در دوران بارداری تجربه خواهید کرد را درک کنید. برخی از تغییرات فیزیکی واضح و برخی دیگر کمتر به چشم می آیند. یکی از مواردی که بیشتر مادران آینده آن را در نظر نمی گیرند، تأثیر بارداری بر بینایی فرد است. برای آرامش خاطر در دوران بارداری، این مقاله توضیح می دهد که چگونه (و چرا) بارداری می تواند بینایی شما را تغییر دهد.
آغاز حاملگی باعث ایجاد انبوه تغییرات هورمونی می شود. غالب ترین هورمون گنادوتروپین جفتی انسانی (hCG) است که از چهار مولکول مستقل تشکیل شده است. این ماده در تمام دوران بارداری وجود دارد و باعث تولید پروژسترون می شود و در حفظ رحم، جفت و احتمالاً در رشد جنین نقش دارد. در سه ماهه اول، پروژسترون سلامت رحم را تقویت می کند و به سیستم ایمنی بدن شما کمک می کند تخمک بارور شده را تحمل کند.
هورمون های اکسی توسین ، پرولاکتین ، ریلکسین و استروژن نیز به مقدار زیاد تولید می شوند - بیشتر آنها در طول بارداری افزایش می یابد. تغییرات هورمونی در بارداری برای حفظ بارداری سالم، آماده سازی بدن برای تولد و حمایت از کودک ضروری هستند. با این حال، وجود هورمون های بسیار زیاد می تواند تاثیرات ناخوشایندی بر بدن شما بگذارد. ممکن است دچار نوساناتی در بینایی خود شوید.
به علت تجمع مایعات، افزایش حجم خون، نوسانات هورمونی و سایر تغیرات فیزیکی که طی حاملگی رخ می دهد؛ ممکن است تغیراتی در چشم ها نیز اتفاق افتد. معمولا این تغییرات گذراست و پس از زایمان و پایان شیر دهی برطرف می شود. تغییرات بینایی خفیف است و نیاز به تعویض عینک نیست.
استفاده از لنز تماسی در دوران بارداری مناسب است یا نه؟
باید بگوییم خیر. چون در دوران بارداری معمولا چشم ها خشک می شوند و استفاده از لنز تماسی میتواند این قضیه را تشدید کند و در نهایت باعث عفونت و مشکلات بیشتری در دید شود.پس بهتر است در دوران بارداری از لنزهای تماسی و لنز تماسی رنگی استفاده نکنید.
مراقبت از چشم ها در بارداری
استفاده از عینک آفتابی همیشه از مهم ترین توصیه هایی هست که به هر فردی می شود ولی این موضوع به خانم های باردار بسیار تاکید می شود. تابش نور خورشید همیشه میتواند آسیب زننده باشد وبرای خانم های باردار با توجه به حساسیت بیشتر که چشم هایشان پیدا میکند می تواند بسیار خطرناک باشد و استفاده از یک عینک آفتابی زنانه استاندارد میتواند جلوی آسیب ناشی از نور خورشید را به چشم بگیرد.در ادامه نکاتی برای زنان باردار درباره مراقبت از چشم ها آورده ایم.
- معاینه چشم را در دوران بارداری به دلیل سلامت چشم فراموش نکنید
- در دوران بارداری ممکن است که چشم ها دچار ضعف بینایی و یا تشدید نمره قبلی شود ولی این مورد زیاد مهم نیست و بعد از بارداری چشم حالت اولیه خود بر میگردد.
- در دوران بارداری استفاده از لنز های داخل چشمی توصیه نمی شود.
- در بیرون از محیط خانه حتما از عینک آفتابی استفاده کنید.
بارداری و عمل لیزیک چشم
متخصصین در زمان بارداری (حاملگی)، عمل لیزیک چشم را توصیه نمیکنند. زیرا تغییرات هورمونی زنان در دوران بارداری و بعد از آن غیر قابل پیشبینی است و ممکن است بر بینایی آنها تاثیر بگذارد. همچنین این تغییرات می تواند نتایج جراحی لیزیک را تحت تاثیر قرار دهد.
تاثیر داروهای بعد از عمل لیزیک بر زنان باردار و جنین آنها
در هنگام عمل لیزر و بعد از آن ، به طور معمول داروهای تجویزی و غیر تجویزی توسط بیمارانی که بر روی آنها عمل لیزیک انجام میشود ، مورد استفاده قرار میگیرد و بعضی از این ها ممکن است برای کودک خطرساز باشد.به عنوان مثال اغلب در روز جراحی برای کاهش اضطراب ، برای بیماران داروی آرامبخش (مانند والیم) تجویز میگردد ، همچنین بیماران چند روز بعد از جراحی برای جلوگیری از عفونت و کاهش التهاب از آنتی بیوتیک و قطره های استروئیدی چشم استفاده می کنند.
البته داروهای بعد از عمل فقط برای یک هفته مصرف می شوند وآنها بصورت قطره چشم هستند و تاثیرات بسیار کمی بر روی شما خواهند داشت. با این حال توصیه ما به خانم های باردار اینست که از انجام جراحی لیزیک تاجای ممکن خودداری نمایند . بارداری خود در موارد بسیار نادر می تواند نمره چشم را تغییر دهد، اما معمولا خفیف بوده و موقت میباشد.
درست است که داروها پس از عمل لیزیک محدودند اما اثرات این داروها در زنان باردار به طور کامل مشخص نیست و ممکن است در هنگام وارد شدن داروها به جریان خون مادر ، سبب ایجاد آسیب به کودک در حال رشد گردد. به همین علت ، اکثر جراحان توصیه می کنند تا خانم ها دردوران بارداری و چند ماه پس از فارغ شدن به پرستاری نوزاد خود بپردازند و جراحی لیزیک انجام ندهند.همچنین لازم به ذکر است که بسیاری از زنان در دوران بارداری مبتلا به خشکی چشم میشوندکه باعث می شود استفاده از لنز ناراحت کننده و حتی خطرناک باشد. اگر باردار هستید یا سعی در حامله شدن دارید، از عینک آفتابی طبی و لنزهای مربوط به خشکی چشم استفاده کنید.
در چه شرایطی میشود در زمان بارداری عمل لیزیک انجام داد؟
گاهی اوقات تشخیص پزشکان این است که در زمان بارداری جراحی لیزیک انجام شود که در این صورت این شرایط باید در نظر گرفته شود :
- نمره چشم در طول یکسال تغییر نکرده باشد.
- تمامی اقدامات مربوط به معاینه و آزمایشات جراحی قبل از عمل طبیعی است.
- بیمار مایل به انجام لیزیک بدون تجویز آرام بخش قبل از عمل باشد.
- بیمار بداند که برخی از قطره های آنتی بیوتیک در طول بارداری توصیه نمی شود.
- بیمار مشاوره کاملی با جراح داشته و استدلال صحیحی برای ادامه این کار داشته باشد.
همچنین، اگر لیزیک در حین حاملگی انجام میگردد، توصیه می شود قبل از جراحی با متخصص زنان و زایمان مشاوره گردد و تاییدیه ایشان گرفته شود. زنان باردار منعی برای انجام عمل جراحی لیزری جهت اصلاح عیوب انکساری ندارند تنها تفاوت در این است که برای زنان باردار ، برخی از روشهای جراحی چشم مانند لیزیک ، اغلب توصیه نمی شود و بهتر است از سایر روشهای جراحی چشمی مانند عمل لازک استفاده نمایند .خانم ها در زمان حاملگی و شیردهی دچار تغیرات هورمونی می شوند و این عمل می تواند بر روی ساختار قرینه این افراد تاثیر بگذارد و پیش بینی نتیجه برخی از جراحی های چشمی مانند لیزیک را برای آنها دشوار کند به همین علت بهتر است از جراحی های چشمی مطمئن تر مانند لازک بهره گیرند .