در طول زندگی، ممکن است عملکرد کلیه ها به هر دلیلی با مشکل رو به رو شود و شخصی با نارسایی کلیه، با پاکسازی مواد زاید از بدن خود دست و پنجه نرم کند. در این شرایط، یکی از راه حل ها، عمل پیوند کلیه است. این عمل، اگرچه فواید بی شماری خواهد داشت، مانند هر عمل پیوند عضو دیگری، عوارض و ملاحظاتی را به همراه خود دارد که بایستی در نظر گرفته شوند.یکی از مهم ترین ملاحظاتی که باید صورت بگیرد، در زنانی است که در سنین باروری هستند و احتمال بارداری و یا تمایل به آن در آنان دیده می شود و با این حال، مجبور میشوند عمل پیوند کلیه را انجام دهند. این عمل، میتواند تاثیراتی را بر بارداری داشته باشد.
آیا ممکن است زنی که پیوند کلیه انجام داده نتواند باردار شود؟
هم چنین مواردی وجود دارد که پزشک اجازه بارداری را به خانمی که پیوند کلیه انجام داده است نمی دهد، زیرا خطرات زیادی را برای جنین به همراه خواهد داشت. یک دلیل دیگر عدم صدور مجوز بارداری از طرف پزشک این است که ممکن است عضو پیوندی به هر دلیلی توسط بدن رد شود.اگر پس از انجام پیوند کلیه، تمایل دارید که باردار شوید، توصیه می کنیم حتما با یک پزشک متخصص مشورت کنید. ممکن است نیاز به تغییر داروهای تجویزی وجود داشته باشد تا باردار شدن برای شما ایمن باشد. استفاده از یک روش مطمئن جلوگیری از بارداری بسیار مهم است تا زمانی که شما و پزشک به توافق برسید که باردار شدن برای شما بی خطر است.
چگونه مصرف داروهای پیوند عضو بیمار بر جنین تاثیر می گذارد؟
به طور کلی بسیاری از داروهای ضد رد پیوند برای یک خانم باردار و نوزاد ایمن هستند. با این حال، انواع مختلفی از داروها می توانند بر بارداری و نوزاد تاثیر بگذارند. از این نوع داروها باید در دوران بارداری اجتناب شود و حداقل شش هفته (یا بیشتر)قبل از بارداری مصرف آن باید متوقف گردد.پزشک احتمالا بعد از قطع مصرف دارو با نظارت و بررسی وضعیت سلامت تان به شما اجازه بارداری را می دهد زیرا این زمان توصیه شده از جانب پزشک، برای بارداری ایمن است.
سن مناسب برای بارداری پس از پیوند کلیه
زمان مطلوب و سن مناسب برای بارداری پس از پیوند کلیه هنوز به صورت قطعی مشخص نشده است. اما طبق دستور العمل های انجمن پیوند کلیه، سن مناسب بارداری بین یک تا دو سال پس از پیوند کلیه است و بهترین دستور العمل ها، بارداری را دو سال پس از پیوند کلیه توصیه می کنند. طبق آمار زنانی که به فاصلهٔ دو تا سه سال پس از پیوند کلیه باردار شدند، پایین ترین نرخ تولد نوزاد زنده و بالاترین نرخ مرده زایی را رقم زدند. علاوه بر این این افراد دچار بیشترین عوارض بارداری از جمله، دیابت بارداری، پره اکلامپسی و فشارخون بالا خواهند شد. باروری شش ماه پس از پیوند کلیه نیز در مواردی بی خطر است اما در صورتی که از داروهای تراتوژنیک استفاده نشود.
نتیجهٔ بارداری پس از پیوند کلیه
نتیجهٔ خوب بارداری، زایمان و سلامت جنین به عواملی مانند سن کم تر مادر، عملکرد پیوند کلیه پایدار و بدون رد پیوند کلیه و همچنین فشار خون کنترل شده بستگی دارد. برای کاهش و رفع خطرهایی مانند خطر آسیب به مادر، نارسایی پیوند و نتیجهٔ ضعیف در تولد نوزاد کمک مشاوره و دقت در این موضوع مورد نیاز است. اگرچه نتیجهٔ زایمان و تولد، پس از پیوند کلیه مطلوب است اما خطرات مربوط به مادر و جنین در گیرندگان پیوند کلیه افزایش می یابد.
بارداری پس از پیوند کلیه خطراتی همچون افزایش فشارخون،پره اکلامپسی، زایمان زودرس، وزن کم جنین هنگام تولد و سزارین را در پی دارد. مادران بارداری که عمل پیوند کلیه انجام داده اند باید در فواصل زمانی یک تا دو ماهه به کلینیک زنان و زایمان مراجعه کرده تا با انجام آزمایشات لازم عملکرد کلیه و سطح داروها بررسی شود. در سه ماههٔ دوم و سوم مراجعه به متخصص زنان و زایمان افزایش می یابد و باید هر دو هفته یک بار صورت بگیرد. قابل ذکر است برای دریافت بهترین نتیجه از پیوند کلیه باید به مرکزی معتبر مراجعه کنید.
آیا امکان پدر شدن مردی که دیالیز می شود یا پیوند کلیه انجام داده است وجود دارد؟
بله، امکان پدر شدن برای چنین فردی وجود دارد. اگر یک سال یا بیش از آن پس از اقدام به بارداری، هنوز موفق نشده اید، با پزشک خود صحبت کنید. ممکن است کنترل روتین باروری مفید باشد.برخی از داروهایی که بعد از پیوند عضو مورد استفاده قرار می گیرند، می تواند توانایی مرد را برای بچه دار شدن کاهش دهد. به همین دلیل توصیه می شود قبل از اقدام به بچه دار شدن خود با پزشک صحبت کنید.
چه روش کنترل بارداری برای بیماران پیوند تجویز می شود؟
بسیاری از بیماران پیوند عضو که از نظر جنسی فعال هستند و هنوز یائسه نشده اند باید از روش های کنترل بارداری برای جلوگیری از بارداری استفاده کنند. پزشک روش کنترل بارداری را که باید مورد استفاده قرار گیرد، را توصیه می کند.بسیاری از زنان که فشار خون بالایی دارند نباید از قرص جلوگیری از بارداری استفاده کنند، زیرا این نوع دارو با بالا بردن فشار خون احتمال ایجاد لخته های خونی را افزایش می دهد.دیافراگم، اسفنج و کاندوم معمولا وسایل قابل قبول برای کنترل بارداری است، به خصوص زمانی که با کرم های اسپرم کش، فوم یا ژل استفاده می شود. استفاده از آی یو دی های جدید نیز ممکن است.
آیا جنینی که مادرش پیوند عضو شده را خطری تهدید می کند؟
در مقایسه با سایر خانمهای باردار، یک گیرنده پیوند عضو زن، حدود سه برابر احتمال بیشتری برای زایمان زودرس (زایمان قبل از 37 هفته)یا وزن پایین نوزاد هنگام تولد (وزن کم تر از 1 کیلو ) را دارد. بروز نقص های مادرزادی در کودکان شبیه به سایر بارداری ها است، به جز هنگامی که یک مادر برخی دارو ها مثل ( CellCept®, Myfortic ) را مصرف کند.با مصرف این داروها، احتمال بیشتری برای سقط جنین و نقص های مادرزادی وجود دارد. بنابراین گیرنده عضو پس از صحبت با پزشک باید خطرات و مزایای استفاده از این دارو را در دوران بارداری ارزیابی کند.خانم هایی که در حال بررسی بارداری قرار دارند در حالی که تحت درمان های جدیدتر مانند سیرولیموس، اِوِرولیمِس و بلاتاسپت قرار می گیرند باید آگاه باشند که اطلاعات محدودی در مورد تاثیر این درمان ها در دوران بارداری وجود دارد.
آیا در بیماران پیوند کلیه عمل سزارین لازم است؟
پیوند کلیه بر روی زایمان طبیعی تأثیر گذار نیست و معمولاً انجام عمل سزارین توصیه نمی شود. در صورت نیاز به عمل سزارین، پزشک مربوطه باید از وضعیت مطلع شده تا در حین عمل بیشتر مراقب باشد و به حالب کلیه که می تواند جلوی شریان رحم باشد آسیبی نرساند.
آیا چند بارداری یا بارداری چند قلو برای افراد پیوند عضو ممکن است؟
برخی از خانم ها بیش از یک بارداری پس از پیوند را به مرکز ثبت گزارش کرده اند. همانند بارداری اول، دریافت کنندگان پیوند باید ثبات در عملکرد پیوند داشته باشند. چند گیرنده کلیه حتی یک بارداری دو قلویی و سه قلویی موفق داشته اند.
آیا مادری که پیوند عضو انجام داده است می تواند به نوزاد شیر بدهد؟
در سالهای اخیر تعداد افرادی که خودشان به نوزاد شیر می دهند افزایش یافته است. افرادی که پیوند عضو انجام داده اند باید در مورد شیردهی با پزشک مشورت کنند. مطالعات اخیر نشان داده اند که فواید شیردهی بیشتر از خطرات بالقوه آن است، تنها مقدار کمی از این داروها از طریق شیر مادر به نوزاد منتقل می شود و هیچ مشکلی در رابطه با شیردهی گزارش نشده است.
آیا فردی وجود دارد که در دوران بارداری در معرض خطر بیشتری قرار داشته باشد؟
دریافت کنندگان با بدتر شدن عملکرد پیوند قبل از بارداری، مانند دریافت کنندگان پیوند کلیه با کراتینین بیشتر از 2.5 میلی گرم و یا گیرنده های کبد با عود هپاتیت سی، ممکن است در معرض خطر بیشتری قرار بگیرند. گیرنده های قلب و ریه ممکن است ملاحظات منحصر به فردی در دوران بارداری داشته باشند. مشاوره پیش از بارداری در این موارد به شدت توصیه می شود.
آیا رشد طبیعی در نوزادانی که مادرشان پیوند انجام داده وجود دارد؟
طبق گزارشات انجام شده کودکان سالم هستند و رشد خوبی دارند، مشکلات نادری هم وجود دارد که به احتمال زیاد ناشی از اختلالات ژنتیکی و یا ارثی است.
چه نوع روش پیشگیری از بارداری برای بیماران پیوندی توصیه می شود؟
اگر در گروه افرادی هستید که هنوز یائسه نشده اید و در سنین فعال باروری قرار دارید، باید از روشی برای جلوگیری از بارداری استفاده کنید. پزشک متخصص شما می تواند نوع جلوگیری از بارداری را که مناسب شما می باشد، توصیه کند. به عنوان مثال قرص های جلوگیری از بارداری هورمونی هستند و نباید در صورت داشتن فشار خون بالا استفاده کنید و احتمال لخته شدن خون هم افزایش می یابد. استفاده از دیافراگم، تامپون و کاندوم معمولا روش های خوبی برای جلوگیری از بارداری هستند و اگر به همراه کرم و ژل های اسپرم کش استفاده شود، تاثیر بیشتری خواهند داشت. استفاده از وسیله داخل رحمی (IUD) نیز امکان پذیر است.
12 ماه پیش
1 سال پیش