در طول عمر زندگی انسان بیماری های زیادی می تواند متوجه وی قرار بگیرد، به طوری که هر یک علائم و عوامل مختلفی دارد که می تواند جسم فنا پذیر انسان را از پای در بیاورد. شاید برای شما مخاطبین عزیز سوالی تحت عنوان کیست درموئید ایجاد شده باشد، به همین خاطر و اهمیتی که این موضوع دارد برآن شدیم در این خصوص نوشتاری را آماده کنیم تا با مطالعه آن به دانشی هر چند اندک دست یابید. کیست مویی تخمدان از آن دسته بیماری های شایع است که مر بوط به اندام و آناتومی زنانه است.
این نوع کیست که با نام کیست مویی نیز شناخته می شود، نوعی سرطان تخمدان است که محتوای آن را خون، چربی، ناخت، استخوان، غضروف و بافت های تیروئیدی تشکیل می دهد. این کیست ها عموما در سنین کودکی یا جنینی بر روی یکی یا هر دو تخمدان ایجاد می شود. یکی از نکاتی که این بیماری را کمی راز آلود کرده است این است که در برخی موارد می تواند بدون هیچ علامتی باشد و فقط در صورت انجام چکاپ مشخص شود.
کیست های درموئید معمولا وقتی به وجود می آید که لایه های پوست به طور هماهنگ رشد نمی کند و در بافت پوششی(لایه اپیتلیوم)، فضایی کیسه مانند به وجود می آید و ساختارهای پوستی در این محفظه به دام می افتند.جنس دیواره سلولی کیست موئی مشابه ساختارهای خارجی پوست مانند فولیکول های مو، غدد عرق و گاهی مو، دندان یا عصب است. این بیماری شکل اکتسابی ندارد و هرچند ظاهری عفونی و کدر دارد، اما عفونی نیست.
بسیاری از کیست های درموئید تخمدان هیچ علائمی نداشته و به این دلیل در صورت بزرگ شدن کیست، برداشتن آن ممکن است با مشکلاتی همراه باشد. در برخی از این موارد ، علائم تنها پس از آلوده شدن کیست یا رشد قابل توجه آن ایجاد می شود. برخی از علائم کیست مویی تخمدان عبارتند از:
دردشکم
خونریزی غیرطبیعی واژینال
مشکلات ادراری
درد مبهمی در ناحیه کمر یا ران
حالت تهوع و استفراغ
درد در رابطه جنسی
افزایش بی علت و شدید وزن
تب و لرز
ترشحات چرکی
بزرگ شدن غیرطبیعی شکم
در بعضی موارد کیست تا حدی بزرگ می شود که به تخمدان فشار آورده و موجب خونریزی می شود که در این حالت نیاز به عمل جراحی اورژانسی است.
کیست درموئید تخمدان معمولاً خطرناک نیست و قابلدرمان است. این کیست باید به روش جراحی تحت درمان قرار بگیرد، چراکه همانند دیگر انواع کیست تخمدانی قابلیت از بین رفتن خود به خودی را ندارد. درصورتیکه کیست سبب دردهای شدید لگنی شود و دورههای قاعدگی را برای فرد مبتلا غیرقابلتحمل کند، باید تحت عمل جراحی قرارگرفته و از تخمدان خارج شود.
کیست درموئید معمولا مانع از بارداری نمی شود و چنانچه زیر 5 سانتی متر باشد مشکل ساز نخواهد بود. تنها کیستی که باعث نازایی می شود کیست آندومتریوز است که به شدت چسبندگی می دهد و از تلاقی تخمک و اسپرم ممانعت به عمل می آورد که این ها نیز با IVF یا لقاح مصنوعی می توانند حامله شوند.آندومتریوز زمانی رخ میدهد که بافت آندومتر یعنی بافت پوشش دهنده لایه های داخل رحم، خارج از آن (رحم) رشد کند.
این بافت در هر جا از فضای شکمی میتواند جایگزین شود و رشد کند گاهی این بافت به صورت تکه هایی رشد میکند که کاشت خوانده میشود و به صورت برآمده است یا میتواند باعث کیست تخمدان شودست درموئید می تواند در هر نقطه از بدن ایجاد شود و دو نوع خوش خیم و بدخیم بوده، اما عمدتا از نوع خوش خیم هستند.
کیست مویی تخمدان از جمله کیست هایی است که درمان دارویی ندارد. روش درمان کیست مویی بستگی به سایز ان دارد . در سایزهای کوچک با توجه به شرایط بیمار و نظر جراح زنان ، تحت نظر گرفتن و پیگیری با سونوگرافی تخمدان انجام شود.اما در برخی موارد ، درمان کیست درموئید به روش جراحی و خارج کردن کیست نیاز دارد.
بهترین روش جراحی کیست درموئید ، به سایز کیست و امکانات موجود و تبحر جراح بستگی دارد. جراحی کیست مویی هم بصورت لاپاراسکوپی و هم بصورت جراحی باز می تواند انجام شود.در صورتی که تخمدان دچار پیچش و چرخش شده باشد جراحی بصورت اورژانسی انجام می شود. کیست خارج شده توسط جراح زنان ، جهت بررسی پاتولوژی ارسال می شود.
کیست در موئید تخمدان که به آن کیست مویی نیز میگویند؛ تودههای خوشخیم تخمدان هستند.این نوع کیست ممکن است در خانمهای جوان، از سلولهای جنینی به وجودآمده باشد و شایعترین توده تخمدانی در زنان جوان است.کیست درموئید در میان زنان با رده سنی20 تا 30 سال بیشتر مشاهده می شود و معمولا برای تشخیص آن از معاینه های فیزیکی، سونوگرافی و رادیوگرافی استفاده میشود. این نوع کیست ها باعث نازایی نمی شود.