موی سر انسان نیز مانند دیگر اعضای بدن، نیاز به مراقبت و رسیدگی دارد. بیماری هایی مانند ریزش مو ، شوره مو ، خشکی و وزی مو از جمله درگیری های افراد با موهای سرشان است. موی سر در اثر عوامل مختلفی می تواند دچار یکی از این مسائل شود. گاهی زمینه های ارثی و ژنیتیکی عامل آن است؛ گاه شرایط محیطی و گاهی هم تغذیه ی نامطلوب زمینه را برای بروز این مشکلات ایجاد میکند.
شاید شنیده باشید که بسیاری از افراد در مواجهه با مشکل ریزش مو، تجویز های گوناگونی دارند و تصور می کنند استفاده از این مواد عموما گیاهی بر روی مو، باعث تقویت آن خواهد شد. در حالی که این خیلی ساده انگارانه است که تصور کنیم موادی مثل شامپو یا …. مستقیما روی ریشه و پیاز مو اثر می گذارد.
تغذیه مو از طریق رگ هایی که به ناحیه پاپی مو می رسند، صورت می گیرد. از طریق این رگ ها مواد مورد نیاز برای تغذیه ریشه مو وارد می شود و در اختیار سلول های سازنده مو قرار می گیرد و از سوی دیگر مواد زاید سلول ها از طریق رگ های همان ناحیه خارج می گردند.
پس در واقع زمانی که مشکلی در تغذیه ی انسان بروز کند و مواد مورد نیاز اعم از ویتامین و پروتئین به مو نرسد؛ عارضه ای مانند ریز مو به وجود می آید. همان طور که اغلب بیماری های بدن ریشه در تغذیه هم دارند. البته همان طور که پیش تر عنوان شد، علل تغذیه ای عامل شایع در زمینه ی ریزش مو به شمار نمی آید.
درباره ویتامینه مو
معمولا زمانی که موهای شخص در اثر دکلره دچار آسیب می شود و یا هایلایت پی در پی با مواد شیمیایی بر روی موها انجام می شود موها دچار خشکی، شکنندگی و در موارد جدی تر دچار تخریب کامل دیواره مو می شود که با کوچکترین کششی ممکن است خرد شده و از بین برود. در چنین شرایطی یا باید موها را با مدلی پسرانه کوتاه کرد و منتظر رشد مجدد موها شد و یا می توان با صبوری و مداومت به ویتامینه کردن موها پرداخت تا موها رفته رفته رشد کرده و استقامت اولیه خود را بازیابند. البته برای موهایی که دچار آسیب های جدی شده کار زیادی نمی توان انجام داد اما ویتامینه موها می تواند تا حدودی به موهای صدمه دیده در اثر استفاده از رنگ مو کمک کند. آسان طب از شما دعوت می کند ادامه این مقاله را با دقت مطالعه فرمایید.
ویتامینه مو به چه ترتیب انجام می شود
برای انجام ویتامینه مو باید روی موهای تمیز و شامپو شده کار کرد. روش کار به این ترتیب است که پس از شامپو کردن موها و آبکشی کامل مو و اطمینان از پاک شدن مواد شامپو به طور کامل از روی موها آن ها را به ملایمت خشک می کنیم تا جایی که رطوبت اندکی روی موها باقی بماند. سپس موها را درست مانند زمانی که می خواهیم رنگ کنیم تقسیم بندی کرده و شروع به کار می نماییم. آماده سازی ویتامینه مو به این شکل است که چند قاشق از کرم ویتامینه را با آب ولرم ترکیب کرده و خوب هم می زنیم. به طوری که یک خمیر یکدست و غلیظ به دست آید. سپس به وسیله برس رنگ مو از پشت موها شروع کرده و لایه لایه کرم ویتامینه مو را روی ساقه موها می مالیم. سپس یکبار دیگر کرم را به پشت موها مالیده و هر لایه از موهای ویتامینه شده را درون فویل قرار می دهیم. دقت کنید که کرم ویتامینه مو به ریشه موها مالیده نشود. کرم ویتامینه مو مخصوص بهبود وضعیت ساقه موهاست و نباید با ریشه موها تماس پیدا کند، سپس برای تمامی نواحی سر به همین شکل عمل کرده تا در نهایت کل موهای سر در پوشش کامل کرم ویتامینه مو و فویل پیچ شده باشد.
آیا ویتامینه کردن مو واقعیت دارد؟
کمبودهای تغذیه ای علت شایعی برای ریزش مو نیست و نباید هر کسی که دچار ریزش مو شد گناه را به گردن نوع تغذیه او بیندازیم.گاهی می گویند فلان ماده گیاهی یا فلان فرآورده شیمیایی را روی سرتان بمالید تا موهایتان را تقویت کند. البته شما چنین سخنی را از یک متخصص پوست نمی شنوید بلکه این حرف را کسی می زند که از ساختمان مو و پوست اطلاعی ندارد…در واقع هر چه قدر شما موادغذایی مختلف و انواع ویتامین ها را روی موها بمالید تاثیری در افزایش رشد موها ندارد. بنابراین چیزی به نام «ویتامینه کردن موها» مبنای علمی ندارد و این مساله تنها اسباب دست عده ای جهت خالی کردن جیب مردم شده است. ممکن است سوال کنید که پس وجود ویتامین ها و پروتئین های مختلف در شامپوها و فرآورده های مو به چه دردی می خورد؟ در پاسخ باید گفت که هر چند وجود این مواد ممکن است به خاصیت نرم کنندگی یک فرآورده و حالت دادن موها کمک نمایند اما تاثیری در تقویت موها ندارند و اغلب اضافه کردن آنها جهت جلب مشتری می باشد.
به طور طبیعی تغذیه مو از طریق رگ هایی که به ناحیه پاپی مو می رسند، صورت می گیرد. از طریق این رگ ها مواد مورد نیاز برای تغذیه ریشه مو وارد می شود و در اختیار سلول های سازنده مو قرار می گیرد و از سوی دیگر مواد زاید سلول ها از طریق رگ های همان ناحیه خارج می گردند.در صورتی که مواد مورد نیاز برای رشد سلول های سازنده مو کافی نباشد خواه این مساله به علت کمبود کلی آن ماده در بدن باشد (مثلا به علل کمبودهای تغذیه ای) و یا به خاطر نقصان در خون رسانی، به موها باشد (مثلا به علل اشکالات عروقی) باعث ریزش مو و یا رویش موهای غیرطبیعی می گردد بنابراین لازمه داشتن موهایی سالم و با طراوت، برخورداری از تغذیه مناسب و کامل می باشد، همچنان که این قضیه در مورد تمامی اعضای بدن صادق است.
کمبودهای تغذیه ای علت شایعی برای ریزش مو نیست و نباید هر کسی که دچار ریزش مو شد گناه را به گردن نوع تغذیه او بیندازیم. در مواردی که ریزش و یا خرابی موها به علت کمبود تغذیه باشد معمولا علایم دیگری هم در فرد مبتلا وجود دارد و این طور نیست که شخصی در سلامت کامل و بدون هیچ شکایت دیگری فقط موهایش بریزد بنابراین در یک فرد معمولی که تغذیه مناسبی (در حد معمول) دارد نیازی به استفاده از داروهای تقویتی مثل انواع ویتامین ها، کلسیم و… جهت جلوگیری از ریزش مو نیست و تجویز آنها هم دردی را دوا نخواهد کرد.
حتی زیاده روی در مصرف برخی از غذاها و حتی برخی گیاهان خود موجب بیماری می گردد. به عنوان مثال زیاده روی در مصرف ویتامین A علاوه بر عوارض مختلف، باعث ریزش مو نیز می شود و این مساله بیشتر در کودکانی دیده می شود که مادران با این تصور غلط که دادن ویتامین زیاده از حد به رشد کودک کمک می کند، به طور مرتب به او داروهای مولتی ویتامین می دهند که البته با قطع این ویتامین ها مشکل برطرف می شود. بنابراین باید مساله «ویتامین زدگی» و تصورات غلطی که در مورد مصرف این فرآورده ها وجود دارد مورد توجه قرار گیرد و در این رابطه با پزشک متخصص مشورت شود.