ساعدنیوز
ساعدنیوز

آزمایش غربالگری نیفتی یا سل فری در بارداری چیست؟

  سه شنبه، 28 بهمن 1399   زمان مطالعه 8 دقیقه
آزمایش غربالگری نیفتی یا سل فری در بارداری چیست؟
انجام سل‌فری در بارداری‌های دوقلویی که یکی از جنین‌ها مرده است، ممنوع است زیرا با اینکه یکی از جنین‌ها زنده نیست، اما جفت او فعال است و همچنان DNAهای آزاد را به داخل خون مادر تولید می‌کند. 

به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، NIPT یا سل-فری DNA بهترین نوع آزمایش پیش از تولد به شمار می رود که گاهی با نام (NIPS (Non-Invasive Prenatal Screen نامیده می شود. تا حدود هفته ۱۰ از بارداری٬ پزشک شما در رابطه با انتخاب این آزمایش به عنوان یک گزینه کمک کننده در تشخیص ریسک ناهنجاری های ژنتیکی٬ اختلالات کروموزومی٬ با شما صحبت کند. در این آزمایش ریسک ناهنجاری هایی مانند سندروم داون (تریزومی ۲۱)٬ سندروم پاتائو (تریزومی ۱۳)٬ سندروم ادواردز (تریزومی ۱۸) و همچنین اختلالات جنسی ناشی از ناهنجاری تعدادی کروموزوم های X و Y تعیین می گردد.

در خون گرفته شده از مادر باردار به دنبال قطعات کوچک DNA جنین می گردند که cfDNA (Cell-Free DNA) نامیده می شود. این DNA جنین به هنگام مرگ و شکسته شدن سلول های جنینی و آزاد شدن DNA آن ها به درون جریان خون مادر ایجاد می شوند.

انسان ها دارای ۲۳ جفت کرورموزوم می باشند٬ که از DNA تشکیل شده و اطلاعات ژنتیکی ما را حمل می کند. تریزومی به حالتی گفته می شود که از هر کروموزوم به جای یک جفت٬ ۳ عدد وجود داشته باشد.

  • تریزومی ۲۱:

تحت عنوان سندروم داون نیز شناخته می شود٬ به علت وجود یک کروموزوم ۲۱ اضافه است و شایع ترین نوع تریزومی به هنگام تولد است. سندروم داون با ناتوانی های ذهنی خفیف تا متوسط٫ مشکلات گوارشی و قلبی همراه است. بیشتر کودکانی که با ستدروم داون متولد می شوند تا سنین بزرگسالی زنده می مانند. بر اساس تخمین ها تریزومی ۲۱, ۱در ۷۰۰ نوزاد تازه متولد شده دیده می شود.

  • تریزومی ۱۸:

تحت عنوان سندروم ادوارد نیز شناخته می شود٬ به علت وجود یک نسخه اضافه از کروموزوم ۱۸ بروز می کند و با نرخ بالایی از سقط جنین در ارتباط است. نوزادان متولد شده با تریزومی ۱۸ دارای مشکلات قلبی مادرزادی و بسیاری از اختلالات دیگر هستند که با کوتاه شدن عمر این متولدین همراه است. بر اساس تخمین ها تریزومی ۱۸ در یک نوزاد از هر ۵۰۰۰ نوزاد متولد شده دیده می شود.

  • تریزومی ۱۳:

تحت عنوان سندروم پاتائو نیز شناخته می شود٬ به علت وجود یک نسخه اضافه از کروموزوم ۱۳ بروز می کند و با نرخ بالایی از سقط جنین در ارتباط است. این متولدین علاوه بر ناهنجاری های شدید قلبی و عصبی و دیسمورفیسم های چهره دارای بسیاری از مشکلات پزشکی دیگر نیز می باشند. زنده ماندن این نوزادان بیشتر از یک سال نادر است. تخمین زده می شود یک نوزاد از هر ۱۶۰۰۰ نوزاد با این ناهجاری متولد می شود.

تغییرات تعدادی در کروموزوم های جنسی نیز منجر به بروز اختلالات خفیف تری می شود که ممکن است با ناتوانی ذهنی و ناباروری همراه باشد.

آزمایش سل فری به چه صورت انجام می گیرد؟

آزمایش غربالگری نیفتی یا سل فری در بارداری با تهیه 10 سی سی نمونه خون وریدی از مادر و بررسی DNAهای جنین با روش های تخصصی ژنتیکی انجام می گیرد. همچنین این تست در هر ساعت از شبانه روز و بدون نیز به ناشتا بودن، قابل انجام گرفتن است. در سال های قبل برای انجام این تست نیاز به ارسال نمونه های خون به خارج از کشور وجود داشت. اما خوشبختانه در حال حاضر برخی از آزمایشگاه های تخصصی در داخل کشور توانایی انجام این تست را دارند.

بهترین زمان انجام آزمایش سل فری

زودترین زمان انجام تست نیفتی هفته دهم بارداری است. از آنجایی که اکثریت این DNA های جنینی از جفت آزاد می شوند و تا ده هفتگی هنوز جفت به اندازه کافی رشد نکرده است، پس تا قبل از هفته دهم بارداری مقدار مناسبی از این DNA های آزاد جنینی در داخل جریان خون مادر وجود ندارد. از هفته دهم بارداری تا زمان زایمان امکان انجام تست Cell Free Fetal DNA فراهم است.

چه کسانی بهتر است تست سل فری را انجام دهند؟

آزمایش غربالگری نیفتی یا سل فری در بارداری عموما به عنوان مرحله دوم غربالگری جنین در موارد زیر انجام می شود که عبارتند از:

  • مادران دارای سن 35 سال و بیشتر
  • وجود نتایج غیرطبیعی در سونوگرافی مثل: میزان NT بیشتر از 3 میلی متر
  • گزارش نتیجه خطر متوسط در غربالگری مرحله اول
  • وجود سابقه مشکلات ژنتیکی در خانواده
  • ابتلای فرزند قبلی به مشکلات ژنتیکی
  • پدر یا مادر ناقل نقص های کروموزومی
  • مواردی که والدین از انجام CVS یا آزمایش آمنیوسنتز در بارداری به علت خطر سقط و یا تهاجمی بودن آزمایش می ترسند.

هزینه انجام آزمایش نیفتی

Cell Free Fetal DNA گران ترین آزمایش در طول بارداری است. هزینه ی انجام آن در مراکز مختلف و با توجه به اینکه آنالیز نمونه در داخل کشور و یا با ارسال به خارج انجام می گیرد، متفاوت است و رنجی در حدود 1/7 تا 2/5 میلیون تومان دارد. همچنین این آزمایش تحت پوشش بیمه هایی چون تامین اجتماعی و سلامت قرار ندارد.

تفسیر نتایج آزمایش سل فری

نتیجه آزمایش سل فری به سه صورت گزارش می گردد:

مثبت یا پرخطر : یعنی جنین به احتمال زیاد به یکی از تریزومی های 21، 18 یا 13 دچار است و نیاز به انجام آمنیوسنتز وجود دارد.

منفی یا کم خطر : یعنی جنین با احتمال بالایی در معرض خطر ابتلا به تریزومی های 21، 18 و 13 نیست. اما در مورد وجود یا عدم وجود سایر مشکلات ژنتیکی در او نمی تواند اظهار نظر کند.

بدون جواب: در این موارد انجام تست با شکست روبه رو شده است که یا می توان تست را مجددا تکرار کرد و یا با آمنیوسنتز و سونوگرافی ادامه بررسی سلامت جنین را پیش گرفت.

چه مواردی باعث شکست در انجام سل فری می شود؟

  • انجام تست پیش از ده هفتگی
  • کم بودن میزان DNA آزاد در خون مادر
  • چاقی مادر ( وزن بالای 81 کیلوگرم مادر تا 3، 4 برابر احتمال شکست آزمایش را بالا می برد، همچنین احتمال نتایج منفی کاذب نیز در این افراد بیشتر است).
  • استفاده از برخی داروها مثل انوکساپارین
  • بارداری حاصل از لقاح آزمایشگاهی
  • بارداری دوقلویی

درصد خطا در نتایج تست سل فری

باید دانست هرچند میزان خطا در آزمایش سل فری بسیار کم است، اما این آزمایش یک تست تشخیصی نیست و در دسته آزمایشات غربالگری پر قدرت جای دارد. قدرت تشخیص و موارد مثبت کاذب (یعنی آزمایش، فرد سالم را مشکل دار نشان می دهد) این تست برای مشکلات ژنتیکی مختلف به شرح زیر است:

نوع مشکل ژنتیکی

نام سندرم

میزان تشخیص تست

میزان مثبت کاذب

تریزومی 21

داون

99 درصد

05/0 درصد

تریزومی 18

ادوارد

7/97 درصد

04/0 درصد

تریزومی 13

پاتو

1/96 درصد

06/0 درصد

مونوزومیX

ترنر

3/90 درصد

23/0 درصد

انجام سل رفری در بارداری های دوقلویی

استفاده از آزمایش غربالگری نیفتی یا سل فری در بارداری دوقلویی و به خصوص در موارد دوقلویی های تک تخمکی، مسئله بحث برانگیزی است. در دوقلویی های تک تخمکی، قدرت تشخیصی آزمایش به شدت پائین می آید. چرا که در این جنین ها محتوای ژنتیکی مشابه است و نمی توان تشخیص داد که دقیقا کدام جنین سالم و کدام دارای مشکل است. به همین خاطر انجام سل فری تنها در دوقلوهای دو تخمکی معقول به نظر می رسد. مطالعات مختلفی در این زمینه انجام گرفته و همچنان در حال انجام است، اما نتایجی که تا به امروز به دست آمده نشان می دهد که قدرت سل فری در بارداری دوقلویی در تشخیص سندرم داون قابل قبول است اما هنوز به اندازه کافی برای سندرم های دیگر حساس نیست.

انجام سل فری در بارداری های دوقلویی که یکی از جنین ها مرده است، ممنوع است زیرا با اینکه یکی از جنین ها زنده نیست، اما جفت او فعال است و همچنان DNAهای آزاد را به داخل خون مادر تولید می کند.

انجام سل فری در بارداری های سه قلویی و بیشتر

از آنجایی که هنوز در مورد بارداری های دوقلویی مطالعات، برای سل فری قدرت کافی را قائل نیستند، انجام این تست در بارداری های بیش از دو جنین توصیه نمی گردد. همچنین تنها یک مرکز در استرالیا وجود دارد که سل فری را برای بارداری های سه قلویی امتحان کرده و 7 بارداری را به صورت صحیح پایش کرده است.

در مجموع باید گفت تصمیم برای انجام سل فری با توجه به شرایط بارداری، سوابق بیماری های ژنتیک در خانواده، وضعیت آزمایش های قبلی و خواست والدین انجام می شود.

تعیین و تفسیر جنسیت در آزمایش سل فری

به کمک انجام آزمایش غربالگری نیفتی یا سل فری در بارداری جنسیت جنین نیز از همان 10 هفتگی قابل تشخیص است. تعیین جنسیت با بررسی کروموزوم های X وY انجام می شود. تشخیص جنسیت جنین از آن جهت در علم پزشکی با اهمیت است که بعضی از بیماری ها تنها در جنس خاصی( مذکر یا مونث) رخ می دهند. مثلا: هموفیلی بیماری است که در جنس مذکر خودش را نشان می دهد. به همین خاطر NIPT با هدف پیدا کردن چنین جنین هایی از میان جنین های سالم انجام می گیرد. در مطالعه ای باکیفیتی که در سال 2017 برای بررسی قدرت تشخیص جنسیت در تست NIPT انجام گرفت، دقت این تست، در بارداری های تک قلویی بیش از 98درصد و در بارداری های دوقلویی 97درصد گزارش شد. همچنین در تحقیق دیگری که با بررسی 198 بارداری دوقلویی در سال 2019 انجام شد، قدرت تشخیص جنسیت تستNIPT در زمانی که هر دو جنین دختر بودند 98 درصد و هنگامی که هر دو یا یکی از جنین ها پسر بودند، 95 درصد بود. با توجه به این موارد NIPT دارای دقت مناسبی برای تشخیص جنسیت جنین در بارداری های تک قلویی و دوقلویی است.

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
رهبر معظم انقلاب: از وقتی که رهبر شده‌ام آجیل نخوردم؛ چون رهبر باید مثل فقرا زندگی کند! (505 نظر) 10 اقدامِ منجر به گرانی در 100 روز (254 نظر) 10 ایده تبلیغات مؤثر برای کسب‌وکارهای کوچک (246 نظر) (تصاویر) سفر به عصر قاجار؛ منظره‌های «کلاردشت»، 158 سال قبل (244 نظر) داریوش ارجمند: زنی که وزنه برداری می کند نه رَحِم دارد و نه تخمدان ریش درآورده نه می‌تواند شوهر کند و نه می‌تواند بچه داشته باشد! (243 نظر) مهران مدیری: من رفتم مسافرت و بهترین هتل اون شهر رو پیدا کردم ولی من رو نشناخت و گفت اتاقامون پُره، من هنوزم که هنوزه فکر میکنم دارم خواب میبینم+ویدیو (194 نظر) آخرین جشن تولد ساده و خلوت بهاره سرگل زایی، یکی از استعدادهای برتر کشورمان/ روحت شاد بانوی کرمانی+عکس (99 نظر) مهراب قاسم خانی: معرفی میکنم عضو جدید خانواده/ چه پشمالو و گوگولی هم هست+عکس (77 نظر) شهرام قائدی: دنیا دیگه نمیزاد مادرهای مارو، مادر من هیچوقت کرم به دستش نزد، نفهمید مو رنگ کردن چیه لباس خونه با مهمونی چه فرقی داره...+ویدیو (65 نظر) بهاره رهنما: من کاهل نماز بودم که بعد از شرط گذاشتن همسر دومم درباره نماز خواندن الان نمازم را میخوانم و دیگه کاهل نماز نیستم (61 نظر) رونالدو: برای اولین بار جورجینا را برای شام دعوت کردم متعجب بود چون باورش نمی شد که به جای اتوبوس با بوگاتی به خانه برمی گردد+فیلم (57 نظر) مازیار لرستانی: ای کاش به جای روز زن و روز مرد، روز شرف و انسانیت داشتیم+عکس (44 نظر) خلاقیت خنده دار پدر ایرانی با طراحی سینما در توالت خانه اش حماسه آفرید+عکس/ هنر نزد ایرانیان است و بس😂 (41 نظر) الهام چرخنده: من برای همه کسانی که کتکم زدند، باعث بیماری قلبی شدند نفرین ندارم اما الهی که به درد من دچار بشید+ویدیو (40 نظر) پریناز ایزدیار؛ هرچقدر هم شلوغ باشم بازم وقت دارم که به ازدواج فکر کنم، شرایط خانواده‌مون این مدلی نیست که ازدواج حتما باید سنتی باشه یا نباشه، ولی خودم دوست دارم همسرم رو انتخاب کنم (39 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
فال حافظ با تفسیر امروز شنبه 3 آذر 1403+فیلم
رونمایی از سند ازدواج در زمان قاجار؛ آداب عجیب خواستگاری رفتن بدون خبر دادن به صاحبخانه+ عکس
یک فیلم ایرانی نداریم که مردها در آن نرقصند!
بشار اسد و نبیه بری به پیام رهبر انقلاب چه جوابی دادند؟
واکنش ایران به قطعنامه ضد ایرانی شورای حکام چیست؟
تصویب قطعنامه ضدایرانی کشورهای غربی در آژانس اتمی
ابلاغیۀ رئیس جمهور مبنی بر اصلاح مصوبۀ ماده واحدۀ تأسیس سازمان ملی هوش مصنوعی
ویدیو | فلسفۀ زندگی از نگاه حسین پناهی: عشق یک جفت النگو، عدالت نیم کیلو سیب‌زمینی!
معنا و مفهوم ضرب المثل «هر چی سنگه، مال پای لنگه» در ادبیات فارسی / ضرب المثل در حقیقت یک باور هست، و هر باور یک ماتریکس!
اجاره خانواده برای ازدواج مجدد پنهانی / مواظب باشید سرتان کلاه نرود!
ویدیو/ شعر مفهومی و فی‌البداهۀ مهران مدیری برای سربازان/ تمجید و تحسین سروش صحت و نادر سلیمانی
بهترین سن یادگیری زبان انگلیسی در کودکان چه سنی است؟ / این یک هشدار است؛ قبل از 18 سالگی یک زبان جدید بیاموزید!
شوخی با تاریخ/ وقتی «خشایارشا» اینستاگرامی می‌شود؛ شاهنشاه هخامنشی در جستجوی فالوور + عکس
ویدیو| دکلمه‌ای که به عمق روح می‌نشیند؛ دکلمه شعر زیبا و حزن‌انگیز "خوار گشتم" از استاد شهریار / من از بازار دنیا زار گشتم ...
قبل از دیر شدن، این 5 ارز دیجیتال را به سبد سرمایه‌گذاری خود اضافه کنید
منتخب روز   
هدیه‌ دست‌ساز مادران سرزمین آفتاب، سیستان و بلوچستان به مسعود پزشکیان+ویدیو استفاده از ویروس کووید 19 برای مبارزه با سرطان! تب دنگی خطرناک شد؛ شیوع در جنوب شرقی ایران! سردار آزمون: وقتی دو تا گل میزنیم فکر میکنیم بازی رو بردیم و این ایراد بزرگ ماست/ناراحتی سردار آزمون بعد از بازی با قرقیزستان جزئیات پرونده آزار و اذیت دختر 16 ساله مشهدی از طرف 2 برادر ناتنی و پناه بردن او به کلانتری / از چند سال قبل که 2 برادر ناتنی ام به مصرف شیشه اعتیاد پیدا کردند مدام مرا کتک می زدند... مرگ پسر جوان بعد از خوردن الکل ضدعفونی اولین تمرین تیم ملی در استادیوم شهر بیشکک/ماشالله به این انرژی گروگانگیری افغان‌ها در تهران توسط 3 پاکستانی اخاذ اندروید 15 برای شیائومی و سامسونگ کی میاد؟ /لیست کامل تبلت‌هایی که اندروید15 سامسونگ را دریافت می‌کنند سلیقه‌ی خاص همسر پوریا پورسرخ برای سوپرایز تولد شوهر خوش‌تیپش با دیزاین شیک و کیک روکش طلا/ چه تیپ خفنی زده شادوماد! تصاویری از اولین تمرین ستاره های همیشه درخشان تیم ملی ایران، از طارمی گرفته تا بیرانوند و... در بیشکک قبل از بازی با قرقیزستان/به امید پیروزی✌ قتل خانمی جوان به دست یک مرد 43 ساله در تبریز/ پول و جواهرات انگیزه متهم از قتل بود