به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، ورم کلیه که در اصطلاح پزشکی به آن هیدرونفروز می گویند، ناشی از عدم توانایی تخلیه ادرار از کلیه به مثانه و تجمع ادرار در لگنچه کلیه است. معمولا این ورم به علت انسداد در مجاری ادراری ایجاد می شود. انسداد ممکن است در هر سطحی در سیستم جمع آوری ادرار از کلیه تا مثانه رخ دهد. بسته به محل و علت انسداد، هیدرونفروز ممکن است یک طرفه و معمولا به صورت ورم کلیه راست در بارداری باشد و یا هر دو کلیه را درگیر کند.
سیستم ادراری ما از دو کلیه، مثانه، دو حالب و مجاری خروج ادرار تشکیل شده است. کلیه ها وظیفه دارند ضایعاتی که در خون وجود دارد را تصفیه کنند. مواد مورد نیاز را به خون برسانند و مواد باقی مانده را به شکل ادرار از بدن خارج کنند. ادرار در کلیه تولید، از مجرای تنگی به نام حالب عبور و وارد مثانه می شود. مثانه فضایی برای تجمع ادرار است. وقتی حجم ادرار در مثانه به مقدار خاصی رسید، با عبور از مجاری ادراری به سمت بیرون هدایت می شود.
علت ورم کلیه ها در بارداری
علل مختلفی برای بروز هیدرونفروز در بارداری در نظر گرفته شده است. یکی از این موارد تغییرات هورمونی ایجاد شده است. افزایش پروژسترون در طی بارداری موجب شل شدن عضلات از جمله عضلات جدار حالب ها می شود، در نتیجه حرکات دودی حالب ها کاهش پیدا می کند و ادرار به خوبی تخلیه نمی گردد. علت دیگر هیدرونفروز بارداری، اثر فشاری جنین روی مجاری ادراری است که میتواند موجب برگشت ادرار به سمت کلیه ها و ورم کلیه ها شود که بعد از زایمان و با برداشته شدن این اثر فشاری هیدرونفروز برطرف می گردد.
علایم هیدرونفروز در بارداری
هیدرونفروز بر اساس شدت ورم ایجاد شده در کلیه ها به سه دسته خفیف، متوسط و شدید تقسیم بندی می شود که علایم مادر بسته به شدت هیدرونفروز متفاوت است. معمولا در موارد خفیف تا متوسط مادر علامتی ندارد. هیدرونفروز میتواند ریسک بروز عفونت ادراری را در طی بارداری افزایش دهد که خود میتواند عاملی برای عفونت کلیه ها باشد. عفونت ادراری در بارداری بسیار جدی است و باید سریعا درمان شود. بروز سوزش ادراری در اواخر بارداری بعلت اثر فشاری جنین روی مثانه طبیعی است ولی علایم دیگر از جمله تب، سوزش ادراری، خون در ادرار و دل درد یا درد پهلوها غیرطبیعی تلقی می شوند و باید مورد بررسی قرار گیرند.
درمان ورم کلیه ها
معمولا هیدرونفروز و ورم کلیه مادر چند هفته بعد از زایمان خودبخود برطرف می گردد و نیاز به درمان وجود ندارد و معمولا عارضه ای بجا نمی گذارد. فقط باید عملکرد کلیه ها پایش شوند.
بروز سنگ کلیه در مادر
بروز سنگ کلیه در مادر علایم متفاوتی دارد و معمولا با درد شدید از پهلوها به سمت کشاله ران، تهوع، استفراغ و دفع خون در ادرار همراه است.