بسیاری از خانم ها با این مساله که همسرشان در مسائلی که به او ربطی ندارد دخالت می کند و راجع به آن ها نظر می دهد مشکل دارند و برای رفع این مشکل شاید خیلی از راه ها را امتحان کرده باشند اما به نتیجه ای نرسیده اند، این افراد که به آن ها مرد خاله زنک می گویند معمولا از همه چیز ایراد می گیرند و در مورد هر اتفاق یا مساله ای نظر می دهند و حرف دیگران را قبول نمی کنند، اگر شما هم به دنبال راه حلی برای رفتار با شوهر خاله زنک هستید با ما همراه باشید.
کلمه خاله زنکی از کجا آمده است؟
بعضی به اشتباه تصور می کنند خاله زنکی یک کار زنانه است و مردانی که رفتارهای زنانه دارند، به جزئیات توجه می کنند و دوست دارند حرف هایی که بیشتر مورد علاقه خانم هاست را بزنند، خاله زنک به حساب می آورند. در صورتی که این یک تصور اشتباه است. کلمه “خاله زنک” در فرهنگ معین، شخص دارای رفتار و گفتار مبتذل، سخن چین و پیگیر موضوع های بی اهمیت و غیرجدی معنا شده است. در روانشناسی به این ویژگی گاسیپ می گویند که از کلمه انگلیسی Gossip به همان معنای سخن چین و علاقمند به شایعات آمده است. بنابراین گاسیپ بودن یک ویژگی زنانه نیست و به سایر نقش های زنان مربوط نمی شود. اما از آن جا که مهارت های کلامی در خانم ها قوی است و تمایل بیشتری به صحبت و روابط اجتماعی دارند این کلمه در فرهنگ ما خاله زنک نام نهاده شده است که از نظر علمی پذیرفته شده نیست. تحقیقات نشان داده اند مردان نیز به اندازه خانم ها می توانند یک گاسیپ باشند اما کیفیت گاسیپ بودن در زن و مرد متفاوت است. بعضی سعی کرده اند برای از بین بردن نقش زنانه این واژه، از اصطلاح عمو مردک استفاده کنند. به طور کلی این ویژگی رفتار پسندیده ای چه در زنان چه در مردان نیست.
ویژگی های یک فرد گاسیپ یا خاله زنک
تحقیقا علمی نشان داده اند که خاله زنک بودن در انسان لذت ایجاد می کند، در واقع صحبت درباره دیگران، توجه کردن به مسائل دیگران و اهمیت دادن به مسائل جزیی و پیش پا افتاده باعث می شود سطح هورمون های مثبتی مانند سرتونین در بدن افزایش یابد و همچنین موجب کاهش استرس و اضطراب می شود. اما بسیاری از افراد به دلیل سبک های تربیتی، فرهنگی و باورهای شخصی خود را از این لذت منع می کنند زیرا می دانند خاله زنک و یا گاسیپ بودن آسیب های اجتماعی زیادی برای آن ها به همراه خواهد داشت. اگر می خواهید علت های گاسیپ بودن و همینطور رفتار صحیح با شوهر خاله زنک را بدانید با ما همراه باشید.
گاسیپ بودن به فرد حس برتری می بخشد
یکی از نیاز های مهم انسان نیاز به تایید شدن توسط دیگران و مورد احترام بودن می باشد، به همین دلیل انسان همواره به دنبال برتری طلبی و داشتن ویژگی های مثبت است. بسیاری از افراد وقتی نمی توانند به وسیله دستاوردها و موفقیت های خودشان این حس برتری را ارضاء کنند تصمیم می گیرند موفقیت های دیگران را در جمع کم ارزش جلوه دهند.به طور مثال ممکن است یک فرد پشت سر همکارش که به تازگی ترفیع شغلی گرفته است شروع به بدگویی کند و یا با حرف هایش نشان دهد که او کار با ارزشی نکرده است، اگر دیگرانی که حرف های او را می شنوند تاییدش کنند، نیاز او برای تایید شدن از جانب دیگران بر طرف خواهد شد.
گاسیپ ها از درد دیگران لذت می برند
بعضی از افراد از ناراحتی دیگران لذت می برند و از انتشار اخبار بد نسبت به آن ها احساس خوبی پیدا می کنند، ممکن است این حس برای همه اتفاق افتاده باشد اما این به این بدان معنا نیست که باید همیشه از ناراحتی دیگران خوشحال شوید.روان شناسان بر این باورند که انسان در سه حالت عدالت خواهی، رقابت و خشم می تواند از رنج دیگران و صحبت درباره آن لذت ببرد.
- عدالت خواهی : احساس می کنیم ناراحتی آن شخص حقش بوده و به خاطر کارهای زشتی که انجام داده است مستحق تنبیه و رنج می باشد.
- رقابت : از شکست رقیب احساس خوبی به فرد دست می دهد و آن احساس را برای دیگران نیز تعریف می کند.
- خشم : وقتی فردی از شخص دیگری خشمگین و عصبانی است با دیدن ناراحتی و رنج و عذاب او دلش خنک شده و حس لذت بخشی دریافت می کند.
گاسیپ ها از درک گروهی لذت می برند
همه افراد از اینکه ببینند افکارشان مشابه افکار دیگران است، احساس امنیت می کنند و اگر ببینند کسی مانند آن ها فکر نمی کند احساس درک نشدن و تنهایی می کنند، به همین دلیل بعضی از افراد وقتی نظری و تصوری درباره دیگران دارند علاقه مند هستند تا آن را بابقیه مطرح کنند و دیگران را نیز با خود هم نظر و هم عقیده کنند، اگر همسر شما این خصوصیت را دارد در این مواقع باید رفتار درست با شوهر خاله زنک را بدانید.
گاسیپ ها علاقه به صحبت درباره فردی خاص را دارند
زمانی که افراد به شخصی توجه ویژه ای دارند علاقه مند هستند تا درباره او با دیگران صحبت کنند، این توجه ممکن است مثبت و یا منفی باشد، بدان معنا که اگر کسی را دوست داشته باشند دلشان می خواهد احساس خود را نسبت به او با دیگران مطرح کنند و نظر بقیه افراد را هم درباره آن شخص بدانند، اگر از کسی خوششان نیاید نیز دوست دارند درباره بدی های آن شخص به دیگران بگویند و دیگران بد بودن او را تایید کنند.
رفتار اصولی و صحیح با شوهر خاله زنک
برای تغییر رفتار نادرست شوهر خاله زنک احتیاج به گفتگو در این مورد هستید. ولی برای اینکه حرف شما در او اثر گذار باشد به این نکته دقت شود که تلاش کنید این مسئله را در یک زمان و موقعیتی به او بگویید که در وضعیت آرامش روحى به سر مى برد و دچار تشویش، خستگى یا عصبانیت نیست؛ زیرا در این حالات، اشخاص نه تنها اشتباه و نقطه ضعف خود را قبول نمی کنند، بلکه به شدت در برابر آن جبهه می گیرند.
همینطور دقت داشته باشید که تذکر دادن زن به شوهر، نباید به صورت نصیحت کردن باشد، بلکه باید به طور گفت وگویى دوستانه و صمیمانه طرح شود؛ بنابراین شما می توانید ابتدا با گفتن نقاط و خصوصیت های مثبت وی آغاز کنید و به او بگویید که خوشحال هستید که در کنارش هستید و او را انتخاب کردید و آنگاه به صورت صادقانه در مورد موضوع پیش آمده به طوری که به او بر نخورد توضیح بدهید که این رفتارش را نمی پسندید و حیف است که با وجود خصوصیت های مثبتی که دارد این رفتار را داشته باشد.
اضافه بر گفتگو در این مورد خود شما می توانید در جا هایی که حس می کنید که پرداختن به یک مسئله ای، سبب حساسیت همسرتان می شود در مورد آن صحبت نکنید یا اینکه می توانید موضوع را عوض کنید تا زمینه وارد شدن به موضوعات حاشیه ای برای همسرتان به وجود نیاید.چنانچه همسرتان اخلاق خاله زنک دارد که شما را رنج می دهد می توانید با این راه حل های مناسب او را به انجام کار ها و رفتار های مردانه ترغیب کنید.
- پرسیدن نظر همسرتان درمورد رفتار های زنانه اش:بعضی اوقات خود آقایان متوجه رفتار های زنانه خود نمی شوند و فکر می کنند رفتارهایشان مردانه است و شما اشتباه تصور می کنید پس اول شما باید شما بفهمید همسرتان در چه سطحی از بینش نسبت به رفتار های خود قرار دارد و دیدگاهش نسبت به این رفتار ها چیست و سوال کنید: «نظرت درباره رفتاری که امروز داشتی چیست؟» یا «چگونه شد که این گونه رفتار کردی؟»
- گارد گرفتن ممنوع:چنانچه بعد از ازدواج متوجه این ضعف شخصیتی در همسرتان شده اید، بهتر است به جای گارد گرفتن، از در دوستی وارد شوید و با محبت و مهربانی خالصانه ای نسبت به همسرتان وی را به ترک این رفتار ها ترغیب کنید.
- از شخص دیگری کمک بگیرید:چناچه همسرتان رفتار های خود را کاملا مردانه دانست و مشکل را به شما ربط داد، برای حل این مشکل که نظر کدام یک از شما درست است از شخص سوم بی طرفی مثل یک مشاور کمک بگیرید که هیچ کدام از شما را نمی شناسد و صلاحیت لازم را داشته باشد.
- به مادر شوهرتان نزدیک شوید:به مادر شوهرتان نزدیک شوید و از نفوذ وی روی فرزندش برای رسیدن به هدف های خود استفاده کنید.
- غر نزنید:مردان طاقت غر زدن را ندارند و بعضی از آن ها در برابر غر زدن سرسختانه رفتار می کنند و خلاف کاری را که همسرشان می خواهد را انجام می دهند.
- به سردی رفتار کنید:چنانچه همسرتان رفتار زنانه ای از خود نشان داد، در همان زمان با او به سردی رفتار کنید تا وی بفهمد از رفتارش ناراحت هستید. حتی می توانید با گفتن این جمله نارحتی خود را نشان دهید: «هنگامی که این طور رفتار می کنی حس خوبی ندارم و ترجیح می دهم مردانه تر رفتار کنی».
- پیش دیگران از وی ایراد نگیرید:شما این حق را ندارید که پیش دیگران به او توهین کنید و ایرادش را بگیرید. برای تذکر دادن اشتباهش تنها شما دو نفر باید باشید.
- مراقب لحن تان باشید:هنگام صحبت با همسر و گفتن ایرادات رفتاری او مواظب لحن کلام تان باشید، مخصوصا زمانی که عصبانی هستید. حتی درصورتیکه سبب آزارتان شده، بی ادبی نکنید و سرش فریاد نزنید.
- متهم کردن ممنوع:تلاش کنید با محبت های بی دریغ و خالصانه ی خود، خلا عاطفی شخصیت همسرتان را پر کنید تا حرف شما را قبول کند.
- شوهرتان را به انجام رفتار های مردانه تشویق کنید:چنانچه برخوردی از شوهرتان دیدید که مطابق با خواسته شماست و در اصطلاح مردانه است، از تشویق کلامی یا غیر کلامی استفاده کنید و او را ترغیب کنید.