به قول چرچیل، مسئولیت پذیری بهایی است که برای بزرگی می پردازید.بی مسئولیتی از خصایص ناپسند شخصیتی است که در وجود تعدادی از افراد نهادینه شده است و متاسفانه در روابط صمیمانه و عاطفی نظیر ارتباط با همسر نیز خود را به شکلی پررنگ نشان می دهد.این دسته از افراد عموما خصلت بی مسئولیتی را از محیط خانواده و در ارتباط مستقیم با آموزش های پدر و مادر کسب کرده اند و یا در برهه ای از زندگی خود از طریق ارتباط با افراد بی مسئولیت به این نتیجه رسیده اند که چنانچه در مقابل امور مختلف زندگی بی مسئولیت باشند، پاداش بهتری دریافت خواهند کرد و زندگی راحت تر با دغدغه کمتر را سپری خواهند کرد.
بی مسئولیتی زن و مرد نمی شناسد! حتما در اطرافیان خود همسرانی را دیده اید که به تنهایی بار مسئولیت زندگی را بر دوش می کشند، کسانی که بی توجهی همسرشان به انجام امور خانه، رسیدگی به امر و معاش خانواده و ... باعث شده مسئولیت مضاعفی را متحمل شوند. اگر پای درد دل این افراد بنشینید خواهید دید که چقدر از بی مسئولیتی همسرانشان شاکی هستند.اگر شما هم با این مشکل دست و پنجه نرم می کنید و علاقه مند هستید، همسرتان اندکی مسئولیت پذیر شود، توصیه می کنیم ادامه مقاله را بخوانید.
خصوصیات مردان بی مسئولیت
- مردان بی مسئولیت وقت گذراندن در بیرون خانه را به بودن در خانه ترجیح می دهند. وقتی همسر شما از دوستانش، کار یا رویدادهای بیرونی نسبت به خانه تمجید می کند همسرتان علاقه اش را از خانه به محیط بیرونی تغییر داده است.
- زمانی که نیاز به مسئولیت پذیری است این مردان غر می زنند یا جر و بحث می کنند. بعضی مردان این کار را زمانی انجام می دهند که همسر یا فرزندان درباره خواسته هایشان در خانه صحبت می کنند. این امربه این معناست که آنها تمایلی به پذیرش مسئولیت که مربوط به خانه است را ندارند.
- مردان بی مسئولیت وقتشان را برای خانواده اختصاص نمی دهند. بزرگترین هدیه ای که یک نفر می تواند به فرد مورد علاقه اش بدهد وقت گذاشتن برای او است. وقتی شما وقتتان را با خانواده می گذرانید اعتماد و عشق رشد خواهد کرد اما وقت نگذاشتن حس بدبینی و تنفر را ایجاد خواهد کرد و منجر به دعوا می شود.
- مردان بی مسئولیت مسائل خانوادگی را در جمع بیان می کنند. عنوان کردن مسائل خانوادگی در جمع یک مشکل بزرگ است. اطرافیان فقط می شنوند اما شما را درک نمی کنند یا توصیه ها و راهنمایی درست و مفیدی نمیتوانند ارائه کنند.
- مردان بی مسئولیت خشمشان را بر اعضای خانوادشان انتقال می دهند. گاهی اوقات ممکن است شما در محیط کار یا از هر چیز دیگری دلخور و آزرده خاطر شده باشید. این وقایع طبیعی هستند اما چیزی که غیرطبیعی به نظر می رسد زمانی است که شما به خانه می رسید و خشمتان را به همسر و فرزندانتان که گناهی ندارند انتقال می دهید.
شیوه های رفتار با شوهر بی مسئولیت
رفتار با شوهر بی مسئولیت یکی از معضلاتی خانم هایی است که در این جدال با همسرشان گیر کرده اند و نمی دانند برای رفع آن چه برخوردی از خود نشان دهند. بنابراین اولین واکنش دو طرف به رفتار یکدیگر، دعوا و نزاع است. در این بخش سعی داریم به شما روش های مناسب رفتار با شوهر بی مسئولیت را بیان کنیم تا از اختلافات و دعواهای بزرگتر جلوگیری کنید.
مقابله به مثل نکنید
اگر باهمسرتان قطع رابطه کرده اید ابتدا از در آشتی کردن با وی وارد شوید و ارتباطتان را از سر بگیرید. زیرا انجام راهکارهایی که در ادامه ارائه می شود بدون حضور همسرتان میسر نیست. عده ای از افراد لجبازی همسر را با لجبازی پاسخ می دهند. بدانید کسی که لجبازی می کند معمولا خودش می داند که حق با او نیست، اما هیچ وقت نمی خواهد این را به زبان بیاورد.تجربه عموم روان شناسان نشان می دهد روابط افرادی که در زندگی مشترک دست به مقابله به مثل می زنند روزبروز بد تر و بد تر می شود. تا آن جا که بازگشت به عقب تقریباً غیر ممکن خواهد شد. انسان ها هرگز در فضای تحقیر، سرزنش و لجبازی تغییری حاصل نمی کنند راه درست رفتار با شوهر بی مسئولیت ، مقابله به مثل نیست.
رفتارتان را تغییر دهید
این حقیقت را بپذیرید که همسرتان مسئولیت پذیر نیست. این شمائید که باید رویه تان را تغییر دهید تا همسرتان مسئولیت پذیر شود. به طور یقین بپذیرید رفتار همسرتان با تغییر رفتار شما تغییر خواهد کرد و شما انعکاس تغییر رفتار خود را در رفتار همسرتان خواهید دید.
مسئولیت های همسرتان را به او یادآوری کنید
برای رفتار با شوهر بی مسئولیت ابتدا حد و حدود وظایف خود و همسرتان را مشخص کنید. در این صورت هر یک از طرفین به وظایف خود پی خواهند برد و در انجام آن ها تلاش خواهند کرد. اگر یکی از طرفین از زیر بار وظایف خود شانه خالی کند، زندگی لنگ خواهد ماند از این رو هر یک از زن و شوهر باید مسئولیت خود را به همسرش یادآوری کند و در انجام برخی امور از یکدیگر کمک بخواهند.
برای رفتار با شوهر بی مسئولیت از خودتان شروع کنید
توجه داشته باشید که برای آموزش مسئولیت پذیری به همسرتان هرگز وظایف او را نباید انجام دهید. اگر می خواهید به همسر خود یاد بدهید که مسئولیت پذیر باشد؛ ابتدا باید رفتار خود را در مقابل او تغییر دهید تا شاهد تغییر رفتار در همسر خود شوید. مطمئن باشید که انعکاس تغییر رفتار شما در همسرتان باعث تغییراتی در او خواهد شد.
وظایفش را انجام ندهید
چنانچه می بینید که همسرتان تمایل چندانی به برعهده گرفتن مسئولیت های خود ندارد، به هیچ وجه شما عهده دار وظیفه های وی نشوید. به طورمثال با اضافه کار تلاش در جبران کاهش درآمد خانواده نکنید. لازم نیست به وی بگویید که می خواهید وی را متنبه کنید. کافی است تنها به او یادآوری کنید که توانایی های شما محدود است و امکان این که جای او را در خانه پر کنید، ندارید.
با همسر بی مسئولیت خود لجبازی نکنید
لجبازی و قطع رابطه با همسر بی مسئولیت کار شما را در زمینه اصلاح رفتار او دشوارتر خواهد کرد. پس بهتر است ابتدا رابطه خود را با او درست کرده و با در صلح و آشتی وارد کار شوید تا نتیجه بهتری را دریافت نمایید. هیچ وقت در مقابل رفتار نادرست همسرتان دست به مقابله به مثل نزنید و لجبازی را با لجبازی پاسخ ندهید. بلکه بهتر است در این راه با صبور بوده و دست از تلاش برای اصلاح رفتار همسرتان برندارید. توجه داشته باشید که افراد در فضای تحقیر و لجبازی هیچ گاه تغییر رفتار نداده و روز به روز به رفتارهای بد خود با شدت بیشتری ادامه خواهند داد.
هنگام رفتار با شوهر بی مسئولیت از تهدید اجتناب کنید
مهم نیست که تا چه حد شوهر شما صبر و شکیبایی دارد، هیچ وقت به تهدید یا ضرب العجل ها متوسل نشوید تا یک کار عادی انجام شود. در مقابل به او فرصت کافی بدهید تا کارش را به روش خودش انجام دهد. وقتی متقاعد شد مهم نیست چقدر طول می کشد تا برای انجام این کار صبر کنید، او این کار را انجام خواهد داد. حتی ممکن است شما را با انجام این کار حتی بهتر از آن که انتظار داشتید، غافلگیر کند.
موقع رفتار با شوهر بی مسئولیت محکم باشید
بدون تغییر لحن خود هرجا که نیاز است محکم و قاطع باشید. ممکن است فکر کنید که بالا بردن صدا در رساندن پیام به بچه ها برای انجام کاری برای شوهر هم مفید باشد. اما در واقع این کار نه تنها برای بچه ها بلکه برای همسر هم کارآمد نیست. بنابراین فقط باید محکم باشید و به او بگویید هیچ راهی برای خارج شدن از زیر مسئولیت وجود ندارد.
از خانواده ها بخواهید دست از حمایت شوهر بی مسئولیتتان بردارند
با حمایت های مادی از سوی خانواده ها شوهر بی مسئولیت شما به این اوضاع عادت کرده و روز به روز بی مسئولیت تر خواهد شد. زیرا نیازی در خود برای تلاش برای زندگی و تامین مخارج نخواهد دید و از این رو حمایت های والدانه به بی مسئولیتی او دامن خواهد زد و اوضاع را بدتر خواهد کرد. از این رو بهتر است از خانواده ها بخواهید تا از این گونه کمک های مادی دست برداشته و این مسئولیت را به عهده شوهرتان بگذارید. در این صورت او با مشکلات روبه رو شده و برای انجام وظایفی که به عهده دارد تلاش خواهد کرد.هنگام رفتار با شوهر بی مسئولیت پرتوقع نباشیددر پایان اگر می بینید علی رغم کوشش های شما برای هل دادن همسرتان به طرف جلو و البته کوشش های وی ولی هنوز فاصله زیادی بین آن چه شما انتظار دارید با آن چه همسرتان عمل می کند وجود دارد؛ به موضوعی بسیار مهم فکر کنید؛ این که آیا این شما نیستید که از همسرتان بیش از اندازه توقع دارید؟
دلایل بی مسئولیتی بعضی از مردان
بی مسئولیتی یکی از خصلت های بسیار نا متعارفی است که در برخی از افراد دیده میشود و می تواند ریشه در خانواده داشته باشد و یا اینکه همنشین شدن با دوستانی بی مسئولیت و راحت طلبی در برخی از افراد به وجود می آید زیرا به این نتیجه می رسند که با شانه خالی کردن از زیر بار مسئولیت، زندگی راحت تری خواهند داشت.
نداشتن بلوغ فکری
بسیاری از همسران با این مشکل مواجهند و ریشه آن نداشتن بلوغ فکری و روانی برای ازدواج در برخی از زنان و مردان است. مسئولیت پذیری یکی از مهم ترین شاخصه های اصلی بلوغ فکری و عقلی است و فردی که به این بلوغ نرسیده باشد، باید دنبال کسب مهارت مسئولیت پذیری باشد تا بتواند ازدواج موفق و شادی داشته باشد.
سوءتفاهم در معنای ازدواج
بسیاری از افراد نه تنها معیارهای ازدواج بسیار سطحی دارند، بلکه پیش از ازدواج به عمق مسئولیت در زندگی زناشویی پی نبرده و جالب تر آن که در زندگی زناشویی نیز دنبال آرزوهای بر باد رفته هستند، گویی ازدواج مجوز رهایی آنان بوده، نه شروع مسئولیت سنگین. متاسفانه برخی افراد متاهل، من سالاری و فردیت داشتن که از ویژگی های دوران مجردی است، هنوز از یادشان نرفته و در وضعیت تاهل نیز گمان می کنند، می توانند چون سابق باشند و رفتار کنند، در حالی که تاهل یعنی ما شدن، خانواده سالاری، گذشت و فداکاری.
بی مسئولیتی مالی
مسئولیت ناپذیری مالی و اقتصادی، قابل اعتماد نبودن، نداشتن هدف و بی انگیزگی نشانگر ناپختگی و نداشتن بلوغ شخصیتی در فرد است. اشخاص نابالغ، افرادی هستند که همگام با افزایش سنشان بزرگ نشده اند. مردان و زنانی که این ضعف را دارند، شخصیت شان «بالغ» آلوده به «کودکی» است که از رفتارهای مسئولانه و سنجیده طفره می روند و حرکت بر مدار هیجان کودکی، برایشان بیش از حرکت بر مدار عقل و منطق بالغ شان جذاب تر و دلخواه تر است، اینان معمولا شرایطی را فراهم می آورند که در آن همسرشان نقش والد را برایشان ایفا کند، به بیان دیگر، آنان به عنوان یک کودک همیشه منتظر ناجی هستند که از راه برسد و کارهایشان را انجام دهد.
وابستگی افراطی، بی خیالی همیشگی
برخی افراد هرچند از لحاظ سنی بزرگ هستند، اما همچنان در حال و هوای کودکی خود قرار دارند و از پذیرش هر گونه مسئولیتی امتناع می کنند. اینان در خانواده های حمایتگر بزرگ شده اند و آن قدر وابسته و همیشه در ناز و نعمت بوده اند که هیچ گاه گمان نمی کنند دیگر دختر و پسر کوچولوی دیروز نیستند و باید مستقل و خودکفا باشند. گویی فراموش می کنند نقش جدیدی به نام همسری به خود گرفته اند و باید مطابق با آن ایفای نقش کنند.
دختران ولخرج
این زنان تربیت نشده اند و یاد نگرفته اند که زنان نیز به اندازه مردان باید مسئولیت پذیر باشند. تاثیر گذاری زن بر مرد بیشتر است تا جایی که می تواند دوباره مرد را بسازد. زن خوب، فرمانبر و پارسا، کند مرد درویش را پادشاه! متاسفانه بسیاری از والدین در تربیت دخترانشان کوتاهی کرده اند و آنان را با مسئولیت و مسئولیت پذیری در زندگی آگاه نکرده اند. دختران سنگ زیرین آسیاب هستند و مسئولیت پذیر بودنشان برای یک زندگی مستقل و پیشرفت آن بسیار مهم است.
مردان متوقع
تربیت های غلط خانوادگی همیشه دردسرساز بوده است؛ محبت های زیادی و بیجا یا سختگیری های افراطی و لطمات متعاقب آن، ظلم نابخشودنی والدین به فرزندان است که باعث می شود آنان تحمل «نه» شنیدن نداشته باشند و برای رسیدن به اهدافشان تلاش نکنند و منتظر باشند هدف به سمتشان بیاید. برخی مردان به واسطه همان تربیت های غلط دیروز والدینشان، آمادگی رویارویی با مشکلات را ندارند، مثل بچه ها پا به زمین می زنند و رفتارهای کودکانه و کاملا سطحی انجام می دهند، این در حالی است که اگر پسری را مسئولیت پذیر نکنیم، نمی توانیم انتظار داشته باشیم به آسودگی پا به دنیای مردانگی بگذارد.
وقتی بی مسئولیتی الگوبرداری می شود
این دسته از افراد عموما خصلت بی مسئولیتی را از محیط خانواده و در ارتباط مستقیم با آموزش های پدر و مادر، برادر، خاله، عمو، دایی، عمه و... کسب کرده اند یا در برهه ای از زندگی از طریق ارتباط با افراد بی مسئولیت یاد گرفته اند که اگر بی مسئولیت باشند، پاداش بهتری دریافت می کنند و زندگی راحت تر و بی دغدغه ای خواهند داشت و از آنجا که اطرافیان نیز به مرور زمان چنین فردی را با تمام اهمال کاری هایش می پذیرند و دیگر از او انتظار انجام هیچ کاری را ندارند، خصیصه بی مسئولیتی در وجود فرد بی مسئولیت تشدید می شود و در نتیجه فرد بی مسئولیت در دنیای امنی که برای خود می سازد احساس رضایت و خشنودی می کند، زیرا هیچ کس توقعی از او برای انجام هیچ کاری ندارد و او می تواند با فراغ خاطر به نیاز ها و خواسته های خویش رسیدگی کند، از این رو رفته رفته بی مسئولیتی وی به خصلت هایی نظیر «متوقع بودن»، «خودخواهی»، «منفعت طلبی»، «لجبازی» و «زیاده خواهی» در جهت تحقق خواسته های شخصی اش منجر می شود.
اشتغال زنان و بی مسئولیتی مردان
اشتغال زنان یکی از دلایل بی مسئولیتی مردان است، گاهی مردان مسئولیت گریز اشتغال زن را حقی می دانند که آنان به همسرشان عطا کرده اند و به واسطه همین رخصت اشتغال، دستاویزی برای آنها می شود تا به این طریق در انجام وظیفه از خود سلب مسئولیت کنند. حال آن که شاغل بودن زن کمکی برای گرداندن چرخ اقتصاد خانواده است، اما از مسئولیت اداره زندگی مرد کم نمی کند.
وقتی برای فناوری مرزی نیست
فناوری های نوین اگر چه راحتی آورده است، اما به همان اندازه هم باعث رنج و عذاب ما شده است. امروزه همه ما به نوعی در برابر موجی از تکنولوژی و آزادی های وابسته به آن غوطه وریم. آزادی های زیاد، احساس مسئولیت را کم کرده است، تمامی خواسته ها در زمانی کوتاه و با کوچک ترین زحمت فراهم می شود و این دلیلی محکم برای بی رغبتی به تلاش زیاد است و قطعا وقتی نیاز به تلاش کمتر شود احساس مسئولیت نیز کاهش می یابد.