ضرب المثل جالب و خواندنی دم خود را روی کول گذاشتن
ضرب المثل دم خود را روی کول گذاشتن با مفاهیمی همانند فرار کردن، ترسیدن، ناامیدی و شکست خوردن سروکار دارد. این ضرب المثل در مواقع بسیاری مورد استفاده قرار می گیرد و به کسی اشاره دارد که از ترس شکست فرار کرده یا از کسی ترسیده و پا پس کشیده است. حتی در مواقعی می توان از این ضرب المثل برای تحقیر کردن کسی نیز استفاده شود که همه این موارد در زمانی رخ خواهند داد. این ضرب المثل به ترس و فرار کردن کسی اشاره دارد که قصد حقه زدن به افرادی را داشته ولی با وضعیتی روبرو شده که قادر به انجام هیچ کاری نبوده و مجبور شده که بدون به دست آوردن چیزی فرار کند. در ادامه با ساعدنیوز همراه باشید.
داستان ضرب المثل دم خود را روی کول گذاشتن
روزی روزگاری مردمانی ساده در شهر کوچکی و در کنار یکدیگر زندگی می کردند. در اوایل سال مردی به عنوان تاجر وارد این شهر شد و برای خود مغازه ای گرفت و مشغول خرید و فروش لوازم و اجناس خود شد. تاجر با ارزان فروشی و مهربانی توانسته بود که خود را در دل مردم شهر جا کند و به این طریق تمامی مردم شهر به او اعتماد کرده بودند.روزی تاجر مردم را در میدان شهر جمع کرد و به آن ها گفت: من پیشنهادی برای همگی شماها دارم که می توانید با آن به فردی پولدار تبدیل شوید. اگر مایل بودید می توانید پول و سرمایه های خود را به من دهید تا با پول هایتان تجارت کنم و از سود تجارت هر چه به دست آمد، به شما هم بدهم.مردم شهر که مدتی بود تاجر را می شناختند و به او اعتماد داشتند این پیشنهاد را قبول کردند. ولی همیشه فرد مهربان عاقل و عالم نخواهد بود و مردم شهر نمی دانستند که تاجر می خواست سر آن ها کلاه بگذارد. همگی مردم کل پول و دارایی های خود را جمع آوری کرده و هر چه که داشتند را به تاجر دادند.تاجر نیز پس از دریافت تمامی اموال و دارایی های مردم بعد از چند هفته تجارت و باروبندیل خود را بست و آماده رفتن شده بود که در این حال یکی از اهالی شهر حقه تاجر را فهمید و سپس مردم شهر را جمع کرد و کل ماجرا را برای آن ها تعریف کرد.مردم برای پس گرفتن حق و حقوق خود شبانه به خانه تاجر رفتند و زمانی که تاجر صدای مردم را از پشت در شنید از ترسش بدون اینکه چیزی بردارد، همه چیز را گذاشت و از پشت بام فرار کرد. مردم نیز وقتی که در را شکستند و دیدند که تاجر فرار کرده است، یکی از جوانان گفت: تاجر دمش را روی کول گذاشته و فرار کرده است.
کاربرد ضرب المثل دم خود را روی کول گذاشتن
- یعنی از ترس خودش را جمع و جور کرد و به سرعت فرار کرد.
- اکثرا برای تحقیر کسی به کار می رود که در ابتدا با ادعای فراوانی وارد کاری می شود اما بعدها ناتوانی اش ثابت می شود و آبرویش می رود. در اینصورت اگر حقی را از کسی ضایع کرده باشد و نتواند از عهده ادا کردن آن برآید، از ترسش از دید مردم مخفی می شود. در اینجا مردم می گویند فلانی حق ما را خورد و حالا دمش را روی کولش گذاشته و رفته است.
- گاهی برای تهدید کسی این ضرب المثل را به کار می برند. مثلا به کسی که با حرف هایش شما و خانواده تان را اذیت می کند، می گویید: مثل آدم دُمت را روی کولت می گذاری و این طرف ها پیدایت نمی شود وگرنه هرچه دیدی از چشم خودت دیدی!
- اشاره به حالتی دارد که کسی شکست خورده و ذلیلانه، جایی را ترک می کند یا پا به فرار می گذارد.
همراهان عزیز ساعدنیوز ، زبان فارسی یکی از غنی ترین زبان های جهان است که در آن ضرب المثل های بیشماری وجود دارد. ما در بخش ضرب المثل ساعدنیوز قصد داریم شما را با این ضرب المثل ها آشنا کنیم. برای آگاهی بیشتر با ضرب المثل ها با ما همراه باشید.
بی صبرانه منتظر نظرات مفید و ارزشمند شما درباره ضرب المثل دم خود را روی کول گذاشتن هستیم.