می خواهیم در مورد با بغل گیربکس صحبت کنیم، چیزی که شاید خیلی کم شنیده باشید اما در هر حالت با این قطعه در دستگاه های مختلف سروکار دارید. در این مقاله قرار است برای شما تعریف کنیم که بغل گیربکس چیست و اصلا چه کاری را انجام می دهد. بغل از هر چیزی اجازه دهید برای شما توصیح دهیم که اصلا چرا باید با یک قطعه صنعتی آشنا بشید. آیا آشنایی شما با این وسیله سودی دارد؟ آیا خوب است بدانید که چیست یا خیر.جواب این سوال بله است چراکه همینطور که اشاره شد، فنی کار ها تقریبا هر روز با اجزای سیستم که یکی از آنها گیربکس و یا بغل گیربکس است سروکار دارند. البته منظور ما از فنی کار ها، افراد فنی کار و متخصصی هستند که در کار خودرو های سنگین با این قطعه سروکار دارند و اما منظور از خودرو های سنگین، خودرو هایی مثل کمیونت ها، FH ها، کامیون ها و غیره است.
بغل گیربکس و PTO از چه اجزایی تشکیل شده است ؟
در واقع این قطعه می تواند به طور ساده انتقال حرکت به خارج از گیربکس برای راه اندازی ادوات دیگر معنی کند. به عبارتی یک وسیله برای به حرکت درآمدن نیاز به یک انتقال نیرو دارد که نیرو را به آن بدهد تا وسیله به حرکت بیوفتد، این قطعه همین کار را انجام می دهد و در اصل کاری می کند که نیرو انتقال یابد.در خودرو های سواری و سبک از این قطعه برای حرکت دادن وسایل دیگر مثل وینچ، جک های هیدرولیکی، کمپرسی های کوچک و… استفاده می شود. این قطعه البته برای ماشینهای سنگین هم کارایی دارد یا بهتر است بگوییم که اگر این قطعه نباشد، باید گفت که یکی از اصلی ترین اجرای یک ماشین سنگین وجود ندارد.
این قطعه در کنار خروجی گیربکس که برای این کار در نظر گرفته شده است نصب می شود . در این محل از گیربکس معمولا یک درب قرار دارد که با برداشتن آن ، امکان نصب PTO فراهم می شود . با چرخ دنده های داخل گیربکس درگیر می شود و به این ترتیب انتقال قدرت از گیربکس به PTO صورت خواهد گرفت . انجام این کار در خودروهای مختلف ، متفاوت است .
بغل گیربکسی / پشت گیربکسی
بسته به اینکه قطعه مورد نظر در بغل یا پشت گیربکس واقع شود ، نام آن فرق خواهد کرد اما در حالت کلی به این قطعه PTO گفته می شود که مخفف عبارت power take-off است . کار این قطعه را می توان به طور ساده انتقال حرکت به خارج از گیربکس برای راه اندازی ادوات دیگر معنی کرد که در خودرو های سواری و سبک از این قطعه برای حرکت دادن وسایل دیگر مثل وینچ ، جک های هیدرولیکی ، کمپرسی های کوچک استفاده می شود که امروزه استفاده از آن در خودرو های آفرودی برای ساختن وینچ های هیدرولیکی اهمیت بیشتری پیدا کرده است .
نحوه کارکرد بغل گیربکسی
بغل گیربکسی یا همان PTO وسیله ای است که حرکت را از گیربکس به خارج آن انتقال می دهد و در ادامه برای رسیدن به یک حرکت کامل باید از 2 قطعه دیگر به نام های پمپ هیدرولیک و هیدروموتور نیز استفاده کرد تا در آخر بتوان یک حرکت دورانی یا خطی برای راه اندازی یک وسیله داشته باشیم . PTO در بغل یا پشت گیربکس وصل می شود و جعبه دنده هایی که این قابلیت را داشته باشند ، دارای یک درب در بغل آنها برای اتصال این وسیله هستند که با باز کردن آن درب و بستن این قطعه ، کار دریافت نیرو تکمیل می شود .
اتصال حرکتی با گیربکس از طریق چرخ دنده ها انجام می شود . PTO دارای یک لیور برای درگیری یا آزاد کردن آن است و در قسمت نهایی آن یک شافت انتقال قدرت مثل گاردان برای قدرت دادن به پمپ هیدرولیک قرار دارد و حتی می توان به طور مستقیم از حرکت دورانی ایجاد شده بدون استفاده از سیستم هیدرولیکی نیز بهره برد که وینچ های مکانیکی خودرو های شاسی بلند ژاپنی مثل تویوتا و نیسان از این دست هستند .
با درگیر شدن PTO، حرکت از چرخ دنده های درون گیربکس گرفته شده و شافت خروجی این وسیله دارای حرکت دورانی می شود . حال باید با اتصال این محور انتقال قدرت به یک پمپ هیدرولیک ، از نیروی سیال برای به راه انداختن این چرخه بهره ببریم .
وقتی پمپ هیدرولیک به PTO وصل می شود ، حرکت دورانی شافت انتقال قدرت باعث به چرخش درآوردن پمپ هیدرولیک می شود و در نتیجه سیال از درون مخزن آن گرفته شده و با شدت بیشتری به بیرون پمپ می شود . این حرکت سیال درون چرخه باید توسط یک هیدروموتور به حرکت دورانی یا خطی تبدیل شود .
هیدروموتور وسیله ای است که از حرکت سیال ، حرکت دورانی یا خطی ایجاد می کند و از آنجایی که نیروی هیدرولیکی از قوی ترین نیرو ها به شمار می رود ، از ضعیف ترین جک های مورد استفاده در خودرو ها تا قوی ترین جرثقیل ها و ابزار ها از نیروی هیدرولیک برای راه اندازی استفاده می کنند .
با ورود سیال پر فشاری که درون این سیکل وجود دارد به هیدروموتور ، این وسیله شروع به حرکت دروانی یا خطی می کند که آخرین قسمت این چرخه خواهد بود . حرکت دورانی یا خطی می تواند در کاربرد هایی چون جک های هیدرولیکی یا وینچ های هیدرولیکی استفاده شود و حتی امروزه در برخی کامیون های تمام چرخ محرک روز اروپایی ، محور جلو نیز از این روش نیروی لازم برای حرکت خود را دریافت می کند و دیگر خبری از گاردان و دیفرانسیل نخواهد بود.
پمپ بغل گیربکس
کابرد اصلی پمپ بغل گیربکسی زمانی معلوم می شود که با درگیر شدن PTO حرکت از چرخ دنده های درون گیربکس گرفته شده و شافت خروجی دارای حرکت دورانی می شود . حال باید با اتصال این محور انتقال قدرت به یک پمپ هیدرولیک ، از نیروی سیال برای به راه انداختن این چرخه بهره ببریم . وقتی پمپ هیدرولیک به PTO وصل می شود ، حرکت دورانی شافت انتقال قدرت باعث به چرخش درآوردن پمپ هیدرولیک می شود و در نتیجه سیال از درون مخزن آن گرفته شده و با شدت بیشتری به بیرون پمپ می شود . این حرکت سیال درون چرخه باید توسط یک هیدروموتور به حرکت دورانی یا خطی تبدیل شود .
پمپ بغل گیربکسی یا به عبارتی هیدروموتور وسیله ای است که از حرکت سیال ، حرکت دورانی یا خطی ایجاد می کند و از آنجایی که نیروی هیدرولیکی از قوی ترین نیرو ها به شمار می رود ، از ضعیف ترین جک های مورد استفاده در خودرو ها تا قوی ترین جرثقیل ها و ابزار ها از نیروی هیدرولیک برای راه اندازی استفاده می کنند .
با ورود سیال پر فشاری که درون این سیکل وجود دارد به هیدروموتور ، این وسیله شروع به حرکت دروانی یا خطی می کند که آخرین قسمت این چرخه خواهد بود . حرکت دورانی یا خطی می تواند در کاربرد هایی چون جک های هیدرولیکی یا وینچ های هیدرولیکی استفاده شود و حتی امروزه در برخی کامیون های تمام چرخ محرک روز اروپایی ، محور جلو نیز از این روش نیروی لازم برای حرکت خود را دریافت می کند و دیگر خبری از گاردان و دیفرانسیل نخواهد بود .
از آنجایی که روغن هیدرولیک جزو لاینفک سیستم می باشد و همچنین سيستم هيدروليک ، تجهيزات قدرتمندی را به حرکت درمی آورد بنابراین وجود نشتی در سيستم می تواند خطر بزرگی در بر داشته باشد . نشتی روغن هيدروليک همچنين به معنای وجود خطر بزرگ آتش سوزی است پس عاقلانه است که پمپ بغل گیربکسی را از لحاظ کیفی از انواع مناسب انتخاب کنیم و در تعمیر و نگه داری دقت کافی را مبذول کنیم .
خرید بغل گیربکس
انتخاب و تصمیم گیری برای خرید یکی از کارهای روزمره و همیشگی ماست و قطعا این انتخاب ها هستند که ما را می سازند . اگر تصمیم دارید که اقدام به خرید لوازم یدکی کرده اید به یاد داشته باشید برای تهیه لوازم یدکی و قطعات خودرو اگر آشنای مورد اعتمادی دارید حتما با وی مشورت کنید . در غیر این صورت نیازمند یک مرکز معتبر برای خرید لوازم یدکی هستید که بتواند رضایت و امنی خاطر از مرغوبیت را در ذهن شما نقش ببندد ، چرا که در بعضی موارد نیز مشاهده شده جنس هایی که برای مشتری استفاده می شود با حداقل قیمت از کیفیت خوبی برخوردار نبوده و به نوعی جنس نامرغوب است .
همچنین قیمت این قطعات در کمال ناباوری با نمونه مرغوب و درجه یک برابر است بغل گیربکسی یا پشت گیربکسی نیز از این قاعده مستثنی نیست و نیازمند دقت در انتخاب است . انتخاب بغل گیربکسی مناسب نیازمند آگاهی از کارکرد مناسب آن می باشد به طور روشن زمانی بغل گیربکسی ما درست کار می کند که به اهداف مکانیزمی خود برسد .
Power take off یا به اختصار PTO عبارتست از توان کشی از موتور به منظور راه اندازی دستگاه های ثابت یا دستگاه های پیرو . که این امر بوسیله محور تواندهی مقدور است که توان مورد نیاز خود را از موتور دریافت کرده که به صورت کاملا مکانیکی کار می کند . در صورتی که بغل گیربکسی از این مرحله به موفقیت عبور کرد نیازمند اطمینان از شرکت تولید کننده قطعات آن هستیم در حال حاضر شرکت های معتبری در داخل ایران تجارت این محصول فنی و مکانیکی را بر عهده دارند .