دوران بارداری دوران شگفت انگیزی از زندگی مادر است اما سهم مشکلات و عوارض آن نیز کم نیست. یکی از سخت ترین عوارض آن تهوع و استفراغ است.تهوع صبحگاهی بویژه در سه ماهه اول شدت دارد و می تواند مادر را برای تمام روز درگیر و کلافه کند. اما اگر بدانید که این عارضه آزاردهنده فوایدی نیز دارد، احتمالاً از وجود آن خوشحال خواهید بود.حالت تهوع در دوران بارداری معمولاً به عنوان “بیماری صبحگاهی” نیز شناخته می شود. حالتی است که در هفته های اول بارداری دیده می شود و منجر به استفراغ می شود که علت آن مشخص نیست و در نتیجه باعث اختلال در تغذیه می شود.
علل تهوع صبحگاهی در بارداری
این یک اتفاق رایج در هفته است. معمولا از هفته شانزدهم بارداری برطرف می شود. اما در برخی از مادران باردار، ممکن است در تمام دوران بارداری ادامه داشته باشد. تهوع صبحگاهی که در بارداری اول بیشتر است، در بارداری دوم و سوم کمتر دیده می شود. به شرایطی مانند حالت تهوع، سرگیجه، استفراغ، انزجار از برخی غذاها حالت تهوع صبحگاهی می گویند. زیرا این نوع علائم معمولاً در ساعات اولیه صبح بیشتر تجربه می شوند.مشخص شده است که مادران باردار که در نتیجه تهوع صبحگاهی در مراحل اولیه بارداری دچار حالت تهوع و استفراغ می شوند، روند بارداری سالم تری دارند و خطر سقط جنین کمتری دارند.
علاوه بر این، مشخص شد که سطح هورمون زنان باردار مبتلا به تهوع صبحگاهی بسیار خوب است. با این حال، علم پزشکی هنوز اثبات این موضوع را ثابت نکرده است.سایر علل ناخوشایند صبحگاهی عبارتند از:حاملگی چند قلو، سه قلوها، خوردن بیش از حد برای هضم، خوردن غذاهای پرچرب، مصرف غذاهایی که نمی داند چگونه در خارج از خانه بپزد، نخوردن کافی، خوردن بر اساس یک غذا. تغییر تعادل هورمونی و تهوع صبحگاهی نامطلوب. شدت تهوع و استفراغ به دلایل احساسی افزایش یا کاهش می یابد.
مواد غذایی مفید برای تهوع صبحگاهی در بارداری
- زنجبیل:مطالعات متعدد نشان داده است که زنجبیل واقعاً حالت تهوع و استفراغ در بارداری را کاهش می دهد. ممکن است متوجه شوید که حتی بوی زنجبیل تازه ناراحتی معده را آرام می کند. غذا های اصلی تهیه شده با زنجبیل مانند دمنوش زنجبیل، چای زنجبیل، آب نبات زنجبیل یا بیسکویت زنجبیل بسیار مفید هستند. هنگام آشپزی از زنجبیل تازه (مثلاً در سوپ یا سرخ کردنی) استفاده کنید یا آن را به چای خود اضافه کنید.
- مرکبات:بسیاری از مردم بو و طعم لیمو و پرتقال را در دوران بارداری آرامش بخش می دانند. آب نبات های مکنده ترش یا استشمام لیموی تازه بریده شده ممکن است حال شما را بهتر کنند.
- آب نبات نعناع:مکیدن آب نبات با طعم نعناع گاهی به تسکین حالت تهوع کمک می کند.
راهکارهایی برای کاهش تهوع و استفراغ در دوران بارداری
- خالی نبودن معده:حالت تهوع به احتمال زیاد زمانی که معده شما خالی است ایجاد می شود. اسید هایی که در داخل یک شکم خالی به هم میریزند چیزی برای هضم ندارند به جز پوشش معده شما که باعث افزایش حالت تهوع می شود.
- مصرف میان وعده سبک قبل خواب:ایده خوبی است که درست قبل از خواب یک میان وعده سبک حاوی پروتئین و کربوهیدرات های پیچیده میل کنید. نان تست غلات کامل را با کره بادام زمینی یا یک تکه پنیر به همراه یک مشت میوه خشک امتحان کنید.
- وعده های غذایی کوچک و مکرر:زمانی که شکمتان خالی است به احتمال زیاد احساس تهوع خواهید داشت اما خوردن بیش از حد به یکباره نیز می تواند به بی حالی کمک کند. از آنجایی که وعده های غذایی کوچکتر هضم می شوند احتمال کمتری دارد که هم باعث ایجاد دل درد و هم سوزش سر دل شوند. به جای سه وعده غذایی بزرگ شش وعده غذایی کوچک را در طول روز هدف قرار دهید.
- از دیدن غذا هایی که باعث حالت تهوع می شود دوری کنید:از خوردن، دیدن، بوییدن یا حتی فکر کردن به غذا هایی که باعث ایجاد ناراحتی می شود خودداری کنید. غذا های تند و اسیدی و همچنین هر چیزی که عطر و بوی قوی دارد ممکن است چالش برانگیز باشد.
آیا تهوع صبحگاهی می تواند به کودک من آسیب برساند؟
اگرچه ممکن است شما احساس بیماری کنید اما کودک شما تقریباً اینطور نیست. در کوتاه مدت نخوردن زیاد غذا مشکلی ایجاد نمی کند. کودک شما زمانی که تهوع صبحگاهی در بدترین حالت خود قرار دارد بسیار کوچک است و هنوز نیاز های تغذیه ای زیادی ندارد. تا زمانی که او این کار را انجام دهد مطمئناً اشتهای خود را دوباره به دست خواهید آورد. اگر حالت تهوع شما مداوم و شدید است و چندین بار در روز استفراغ می کنید حتماً به پزشک مراجعه کنید. ممکن است برای محافظت از خود و کودکتان به درمان بیشتری نیاز داشته باشید.
اگر تهوع صبحگاهی نداشته باشم خطرناک است؟
مطالعات نشان می دهد که تقریباً ۷۵ درصد از زنان باردار در طول بارداری حالت تهوع و یا استفراغ را تجربه می کنند. یعنی تقریباً ۲۵ درصد این کار را نمی کنند. نداشتن حالت تهوع صبحگاهی در هفته ششم بارداری ممکن است موقتی باشد. تهوع و استفراغ می تواند در هر زمانی از ماه دوم یا سوم بارداری شروع شود.