به گزارش سایت خبری ساعد نیوز و به نقل از نی نی سایت، شیر دادن به نوزاد برای مادر نعمت بزرگی است که تا بعد از شیر گرفتن ممکن است متوجه آن نشود. علاوه بر اینکه شیردهی موجب رشد و آرامش بیشتر نوزاد می شود، برای مادر هم آرامش ایجاد می کند. البته به شرط اینکه شرایط تغذیه ای مناسبی برای خود مادر فراهم باشد. در دوران شیردهی لازم است مادر به نکاتی در تغذیه خود توجه کند تا میزان کافی و مناسب از مواد مغذی به کودک برسد و بدن خودش هم دچار کمبود نشود. به همین علت در این مقاله تصمیم گرفتیم چند نکته تلفیقی از باید و نبایدهای شیردهی در طب سنتی و جدید را در این باره مطرح کنیم:
رژیم غذایی مناسب در زمان شیردهی
بهتر است به جای ماهی های بزرگ از ماهی های کوچکتر استفاده کنید زیرا احتمال وجود مقادیر بالای متیل جیوه در ماهی های کوچک کمتر است. این ماده اثر منفی بر تکامل سیستم عصبی نوزاد دارد اما توصیه می شود که زنان شیرده از ماهی های کوچک تا 340 گرم در هفته به شکل پخته استفاده کنند بخصوص اگر مزاج آنها گرم و در فصل گرم مشغول شیردهی باشند. بهتر است در دوران شیردهی از مصرف پنیرهای محلی به دلیل احتمال آلودگی با لیستریا پرهیز شود. لیستریا نوعی بیماری مشترک بین حیوان و انسان است که می تواند سبب مرگ شود.
نگهداری از شیر مادر برای چند ساعت
اگر قصد دارید شیر را برای فرزندتان مدتی نگه داری کنید، حتما قبل از دوشیدن شیر دستان خود را با آب و صابون بشویید. شیر دوشیده شده را در ظرفی تمیز و محکم با در بسته نگه دارید. برای اینکه از ریبوفلاوین موجود در شیر نگهداری بهتری شود لازم است ظرف کدر باشد. اگر چه تا یکی دو ساعت در اتاق خنک می توان شیر را در دمای اتاق نگهداشت اما برای کم کردن احتمال آلودگی و از بین نرفتن چربی های ضروری شیر بهتر است در دمای اتاق نگهداری نشود. شیر را تا 48 ساعت در یخچال می توان نگه داشت اما برای مدت های بیشتر باید حتما فریز شود. در فریزر می توانید شیر را 5- 6 ماه نگهداری کنید.
مصرف شیرین بیان در شیردهی ممنوع است
مصرف هر نوع داروی گیاهی در دوران شیردهی باید زیر نظر پزشک باشد. مصرف بعضی گیاهان دارویی در شیردهی ممنوع است. به عنوان مثال ریشه شیرین بیان، کرچک، بابونه گاوی، شبدر قرمز، بومادران، سیر، صبر زرد، افسنتین، فلوس، حنظل، سنا، نخل اره ای، جین سینگ آسیایی، کاوا، شنگا، توسکای قشلاقی، علف خرس، پنج انگشت، شابیزک، مینای چمنی، کوکا، جگرواش، روغن ریحان، خشخاش، بابا آدم جنگلی، سیاه توسه، ریوند چینی از گیاهانی هستند که نباید در شیردهی مصرف شوند.
به گریه نوزاد توجه کنید
گریه ناشی از گرسنگی معمولا ناگهانی است و با بغل کردن نوزاد و شیر دادن به او آرام می شود. اما بهتر است تا کودک شروع به گریه می کند، به او شیر ندهید به خصوص اگر زمان کمی از شیردهی قبلی گذشته است. بد نیست بدانید به اعتقاد حکمای طب سنتی، گریه کودک قبل از شیر خوردن برای او مفید است و به آماده شدن او برای شیر خوردن کمک می کند. وقتی نوزاد سیر شد، دست از شیر خوردن می کشد. اگر هنوز گرسنه بود می توانید بعد از آروغ زدن از سینه دیگر شیر بخورد.
هنگام شیر دادن به نوزاد آرام باشید
در زمان شیر دادن داشتن آرامش ذهنی و جسمی یادتان نرود. بهتر است فکر و ذهنتان را بر فرزندتان متمرکز کنید. قدر این لحظات را بدانید و از اینکه خداوند چنین نعمتی را به شما ارزانی کرده شکرگزار باشید. همین تمرکز به شما کمک می کند که بتوانید شیر بیشتر و بهتری برای فرزندتان داشته باشید.
نکات مهم شیردهی
از خوردن شکلات، نوشابه، چای و قهوه و نوشابه های کافئین دار بیشتر از دو فنجان در روز خودداری کنید.
از کشیدن سیگار و مصرف الکل خودداری کنید.
در دوران شیردهی سعی کنید از قرار گرفتن در معرض حشره کش ها و مواد شیمیایی دیگر خودداری کنید.
بهتر است در رژیم غذایی خود از میوه هایی مانند سیب، به، انار و مویز بیشتر بگنجانید این میوه ها هم برای تقویت خود شما و هم فرزندتان بسیار مناسبند.
از مصرف غذاهای دیر هضم و سنگین و بسیار غلیظ مانند ماکارونی، کله پاچه، گوشت گاو و فست فود خودداری کنید. این غذاها به راحتی هضم نخواهند شد ونه تنها در بدن شما انباشته و موجب چاقی شما می شوند، بلکه مواد مغذی مناسب و کافی هم به فرزند شما نخواهد رسید.
از مصرف گوشت های خام یا نیم پخت، تخم مرغ خام و ماهی خام به دلیل احتمال آلودگی پرهیز کنید.