داشتن ایده برای بازی با کودک در خانه این روزها واقعا یک دغدغه است.این ایام با بیماری کرونا همراه شده و خانواده ها خانه نشین هستند. سرگرم کردن کودکان در چنین شرایطی همیشه چالش برانگیز است. تصمیم گرفتیم تا این مقاله را به پیشنهادهای هیجان انگیزی درباره بازی کودکان در منزل اختصاص دهیم. آیا شما هم فرزندتان شلوغ می کند؟ آیا همیشه خانه به هم ریخته می شود؟ آیا برای سرگرم کردن و بازی با کودکان خود ایده کم دارید؟ این مقاله را حتما بخوانید. ایده های زیادی برایتان داریم که حتما به دردتان می خورد و می توانید خیلی راحت آن ها را عملی کنید.
بازی های سرگرم کننده مخصوص نوزادان ۰ تا ۹ ماه
با بازیهای خانگی برای کودکان، علاوه بر سرگرمی کودکان در خانه می توان استعداد آن ها را نیز پرورش داد.همه ما دوست داریم کودکانی با استعداد و باهوش داشته باشیم، اما شاید نمی دانیم که چگونه می توانیم به رشد استعدادهای بالفعل کودکمان، کمک کنیم. در ادامه بازی هایی برای کودکان زیر 9 ماه معرفی میکنیم.
دالی موشه!
تنها چیزی که برای این بازی نیاز دارید دستهای تان و یک صدای آرام و مهربان است. روبروی نوزاد خود بنشنید، دستهای تان (یا یک تکه پارچه) را بلند کنید و روی صورت خود را بپوشانید، بعد دستهای تان را کنار ببرید و بگویید «دالی موشه!» کوچولوی شما با دیدن اینکه شما ناپدید می شوید و دوباره پدیدار می شوید، لذت خواهد برد. و کمی که بزرگتر بشود، او هم با شما همین بازی را خواهد کرد.
نگاه کن و بگو
به چیزهای مختلف در خانه اشاره کنید و اسم شان را بگویید و درموردشان توضیح بدهید، به عنوان مثال «این گربه رو می بینی؟ این یک گربه نارنجی هست». این کار هم به ایجاد مهارت های زبانی فرزندتان کمک می کند و هم ارتباط و پیوند بین تان تقویت می شود.
گروه موسیقی خانوادگی
با نوزاد خود آواز بخوانید و از وسایل دوروبرتان در منزل به عنوان ابزار موسیقی استفاده کنید. مثلاً چندین دکمه یا مهره داخل یک بطری خالی بریزید، در آن را محکم ببندید و تکان دهید. موسیقی به رشد حسی نوزاد کمک می کند و نگه داشتن بطری برای مهارت های حرکتی او عالی است. خلاق بودن و البته سرگرم کردن نوزاد از هر چیزی مهمتر است.
بازی بدن
اعضای بدن نوزاد را نام ببرید و به آنها اشاره کنید تا نوزاد اسم آنها را یاد بگیرد. «دماغت کجاست؟ آها، اینجاست.» می توانید به همان عضو در صورت خود نیز اشاره کرده و به او کمک کنید تا بین این دو ارتباط برقرار کند. «دماغ مامان کجاست؟ آها، اینجاست.»
بازی های سرگرم کننده مخصوص کودکان نوپا ۱ تا ۲ سال
مهم ترین راه حل برای کمک به رشد کودکان بازی کردن و آموزش بازی با کودکان است.بازی کودکان، فعالیتی جسمی یا ذهنی هدف دار به صورت فردی یا گروهی است و موجب بروز نیازهای کودک می شود، بازی وسیله طبیعی کودک برای بیان «خود »است. در ادامه بازی هایی برای کودمان یم تا دو سال معرفی میکنیم.
ماشین بازی با جعبه یا کارتن
یک جعبه یا کارتن خالی پیدا کنید و کودک را داخل آن بگذارید و برای ایمنی و راحتی دورش را با بالش یا پتو پر کنید. سپس جعبه را هل بدهید و صدای راه رفتن ماشین از خود دربیاورید. با این کار از این که دور خانه چرخانده می شود لذت می برد (و شما هم کمی ورزش کرده اید). اگر فضایتان محدود است، می توانید با حرکت دادن جعبه از این طرف به آن طرف و سرو صدا درآوردن با همدیگر، این بازی را اجرا کنید.
کنسرت با قابلمه
کاسه ها، قابلمه ها، تابه های نشکن را برعکس روی زمین بگذارید و یک ست طبل (درام) درست وسط آشپزخانه تان درست کنید. به جای چوبک طبل، می توانید از دو قاشقک چوبی استفاده کنید. ستاره راک کوچولوی شما با امتحان کردن و کشف صداهای مختلفی که ایجاد می کند، حسابی سرگرم خواهد شد. این بازی همچنین برای کمک به رشد مهارت های حرکتی ظریف کودک عالی است.
نقاشی آزاد
به نوزاد خود مداد شمعی و کاغذ بدهید و بگذارید هر چه دوست دارد بکشد. این کار به او اجازه می دهد تا خلاقیت خود را پرورش دهد و از بازی خلاقانه و مستقل لذت ببرد. وقتی نقاشی تمام شد، درمورد رنگهای مختلفی که استفاده کرده، با او صحبت کنید.
توپ بازی
یک توپ نرم بردارید و به سمت کودک نوپای خود آن را قِل بدهید تا او هم یاد بگیرد که توپ را به سمت شما قِل بدهد. این بازی برای ایجاد اطمینان در کودک عالی است و به او می آموزد که شما به کارهای او عکس العمل نشان می دهید. برای اینکه بازی را جذاب تر کنید، می توانید یک توپ دیگر هم اضافه کنید و ببینید که کودک کدام توپ را انتخاب می کند.
بازی های سرگرم کننده مخصوص کودکان پیش دبستانی ۳ تا ۴ سال
زمان بازی با کودکتان فقط زمانبازی و سرگرمی نیست، بلکه زمان آموزش درسهای زندگی به کودکتان هم می باشد.اگر محیط را غنی کنیم و کودک را در کسب اطلاعات و تجربه ها، در یک فضای امن و مناسب، همراهی کنیم، او با احساس خوب، بازی می کند و بازیش، یک بازی سازنده می شود.در ادامه بازی هایی برای کودکان 3 تا 4 سال معرفی میکنیم.
لباس بالماسکه و نمایش
با استفاده از تکه پارچه ها و لباس های مختلف، برای کوچولوی خود لباس بالماسکه درست کنید و با هم یک نمایش طبق خواسته او اجرا کنید. مطمئن باشید که ماجراجویی های جالبی در انتظارتان است.
گرگم به هوا!
می توانید دور تا دور خانه با هم گرگم به هوا بازی کنید. اگر کودک شما خیلی پر انرژی است، این بازی کمک زیادی به تخلیه انرژی او می کند. البته ممکن است بعد بازی، خودتان هم مجبور شوید با او چرتی بزنید.
اسم صدا رو بگو
صدای حیوانات مختلف را دربیاورید و بگذارید کودک تان حدس بزند شما ادای چه حیوانی را درمی آورید. او را تشویق کنید که نوبتی این بازی را انجام بدهید و بگذارید او هم صداهایی دربیاورد تا شما حدس بزنید. این بازی همچنین فرصت عالی برای آموزش بیشتر درباره حیواناتی است که هر کدام از شما انتخاب می کنید.
چالش کودکان نوپا
کودکان نوپا همانطور که از لحاظ جسمانی رشد می کنند و هماهنگ تر می شوند دوست دارند به آنها کارهای چالش انگیز بدهید. مثلاً از کودک خود بخواهید «می توانی بازویت را بلند کنی؟ می توانی با دستت، نوک انگشتان پایت را بگیری؟» بدین ترتیب با نام بردن اعضای بدنش، به او کمک می کنید که هم اسامی اعضای بدن را یاد بگیرد و هم بفهمد که چه کارهایی می تواند انجام بدهد.
بازی های سرگرم کننده مخصوص کودکان ۵ تا ۸ سال
احساس خوبی که کودک، از بازی با والدین پیدا می کند، در همه ابعاد زندگی او و والدین، اثر می گذارد.اگر شما هم نمی دانید چطور می توانید فرزندتان را راضی کنید که در خانه بماند با این بازیهای خانگی برای کودکان می توانید این کار را انجام دهید. در ادامه بازی هایی برای کودکان 5 تا 8 سال معرفی میکنیم.
مسابقه پرش از مانع
با استفاده از مبلمان، وسایل منزل، کوسن و اسباب بازی ها، هر چیزی که نرم و ایمن باشد، یک مانع درست کنید. به او نشان دهید چطور از روی آن عبور کند و بگذارید تا جایی که می تواند سریع از روی آنها رد شود. به او زمان بدهید، و بگذارید هر بار رکورد تازه ای بزند.
آب بازی
چند اسباب بازی که بتوان با خیال راحت در آب انداخت انتخاب کنید، یک سطل را پر از آب کنید و بازی را شروع کنید. او را تشویق کنید که اسباب بازی هایش را در آب غوطه ور کند، با آنها آب بازی کند و با یک دستمال نرم آنها را بشوید.
داستان پردازی ساختگی
اجازه بدهید او پیش قدم شود و یک داستان غیرواقعی بسازد. به صحبت هایش توجه کنید و از او سوالاتی درباره داستانی که تعریف می کند بپرسید.
با هم آشپزی کنید
از فرزند خود کمک بگیرید تا با هم یک میان وعده برای خانواده درست کنید. او را به چالش بگیرید تا با استفاده از سبزیجات و مواد اولیه رنگی، یک میان وعده رنگارنگ و سالم درست کند و بشقاب را هم خودش تزئین کند. کودک شما به چیز خوشمزه ای که خلق کرده، افتخار خواهد کرد.
فواید و اهمیت بازی والدین با کودک
بازی پیشه بچه هاست و به آن ها اجازه می دهد که آزادانه به تجربه دنیای پیرامونشان و دنیای احساسات درونشان بپردازند. شاید بازی به نظر شما یک فعالیت صرفاً کودکانه بیاید اما در واقع چیزی بیش از این هاست – حل مشکلات، تقویت مهارت، غلبه بر چالش های فیزیکی و روانی – و فرا تر از چیزی است که به نظر می رسد. در زیر برخی از فواید بازی کردن آمده است.
بازی پیوند عاطفی را بهبود می بخشد
کودکان با برقراری رابطه، تعامل و بازی با دیگران، روابط خود را شکل می دهند. هنگام بازی با بچه ها به والدین فرصتی داده می شود تا مسائل را از دیدگاه آنها ببینند. کودکان از بازی برای کاوش در محیط، مهارت حل مسئله و تفریح استفاده می کنند. در طول بازی کودکان به والدین خود اعتماد کرده و می آموزند که چگونه با دیگران تعامل برقرار کنند و رقابت سالم داشته باشند. همه ما هنگام سپری کردن زمان با یکدیگر پیوند عاطفی ایجاد می کنیم.
بازی سرگرم کننده است
بازی کردن برای کودکان ساده است، اما والدین در طی مسیر فراموش می کنند که قوانین بازی را رعایت کنند چرا که در وهله اول باید از آن لذت ببرند. وقتی پدر و مادر چند لحظه کار را رها کرده و فقط برای سرگرمی بازی می کنند از گذراندن وقت با کودکانشان لذت می برند و احساس شادی و نشاط دارند.
بازی استرس را تسکین می دهد
وقتی زمانی را برای بازی با کودکمان اختصاص دهیم نسبت به ساعات دیگر بیشتر احساس شادی و خوشحالی داریم و کمتر استرس را تجربه می کنیم به همین دلیل بخصوص اگر بازی با فعالیت های فیزیکی همراه باشد یکی از روش های مقابله با استرس و ایجاد پیوند قوی عاطفی بین والدین و کودک است.
بازی باعث رشد مهارت می شود
تعامل با کودکان مانند خیلی از روش های دیگر به آنها می آموزد تا مهارتهای اجتماعی خود را رشد دهند. بازی با کودکان باعث ایجاد هماهنگی چشم، دست و مهارت های حرکتی می شود. تظاهر والدین به بازی مانند بازی در آشپزخانه یا اجرای نمایش عروسکی، به آگاهی آنها از دنیای اطراف کمک می کند. می توان از طریق بازی موقعیت های استرس زا را به بچه ها آموزش داد تا یاد بگیرند که چطور با آنها کنار بیایند.
با رنگ آمیزی، خانه سازی و دوچرخه سواری مهارت های حرکتی توسعه می یابد. علاوه براین بازی با کودکان باعث افزایش عزت نفس می شود و به آنها کمک می کند که نقش خود را در جهان درک کنند. والدین می توانند حین بازی، سبک زندگی صحیح را به فرزندان خود آموزش دهند
چرا والدین باید با کودکانشان بازی کنند ؟
هنگامی که والدین به کاری مشغول هستند معمولا می خواهند فرزندان، خود را سرگرم کنند. اگرچه بازی کردن کودکان بطور مستقل اهمیت زیادی دارد اما کودکان عاشق بازی با دیگران، به ویژه والدین خود هستند. آنها اشتیاق زیادی برای بازی با پدر و مادر خود دارند و از آنجا که حس بازی به طور طبیعی به سراغ آنها می آید، فرصت خوبی برای شناخت بهتر کودک و آموزش صحیح مهارتهای جدید ایجاد می شود.
کودک همبازی ندارد
ممکن است در جایی زندگی کنید که کودکتان همبازی برای بازی کردن نداشته باشد. در چنین شرایطی چه توقعی از او دارید؟ مطمئن باشید این شرایط موقتی است و ادامه نخواهد داشت، در صورت بازی شما با کودکتان مانع از دوست یابی او نمی شوید.
الگوی کودکتان قرار خواهید گرفت
بچه ها در سنین کودکی به شدت از رفتار والدین الگو می گیرند. هنگامی بازی با کودک خود، نشان می دهید که بازی و فعالیت فیزیکی برایتان اهمیت زیادی دارد. همچنین می توانید مهارت های ورزشی را در قالب بازی به آنها یاد دهید.
مهارت های حرکتی آنها رشد خواهد کرد
کودکان باید از همان سنین پایین مهارت های حرکتی خود را رشد دهند تا از نظر فیزیکی قوی شوند. رشد مهارت ها به معنای سوپر استار شدن نیست بلکه مهارتهای اساسی در زندگی است که اهمیت آنها به اندازه یادگیری خواندن و نوشتن می باشد.
سلامتی کودکان خود را تضمین می کنید
با افزایش فعالیت فیزیکی، کودکان تا حدودی برای زندگی فعال در آینده آماده می شوند، به همین دلیل از سلامت جسمی، روحی و عاطفی بیشتری در آینده برخوردار خواهند شد.
کودک در مسیر موفقیت قرار خواهد گرفت
تحقیقات جدید ارتباط بین فعالیت بدنی و نمرات خوب مدرسه را نشان می دهد. بنابراین 4 روز در هفته را به مدت 30 دقیقه به بازی با کودک اختصاص دهید یا هر شب 30 دقیقه به آنها در انجام تکالیف کمک کنید زیرا بی تحرکی مزمن، مشکل عدم تمرکز در مدرسه را ایجاد می کند.
از بازی لذت می برید
در بازی خنده و لذت زیادی وجود دارد. آخرین باری که آن را تجربه کرده اید چه زمانی بوده است؟ هرگز برای بازی کردن دیر نیست و هیچ خجالتی ندارد که با بچه ها معاشرت کرده و خودتان مانند یک بچه رفتار کنید. در حین بازی با کودکان کورتیزول خون خود را کاهش داده و سروتونین خود را افزایش می دهید
نکاتی که باید حین بازی با کودکان به آنها توجه داشت
- قبل از شروع بازی مدت زمانی که در اختیار کودک می گذارید را به او گوشزد کنید.
- ممکن است کودک در بازی خود تمام وسایل و کارکرد آنها را تغییر دهد، بنابراین مانع خیالپردازی های کودک نشوید.
- هنگام بازی لمس و تماس بدنی مناسب با کودک را فراموش نکنید.
- هنگام بازی به کودک اجازه دهید تا نوع بازی و نقش ها را خودش انتخاب کند هرچند که آنها تکراری باشد.
- بازی کردن با کودکان فقط وظیف مادران نیست بلکه پدرها نیز باید از بازی با کودک غافل نشوند.
- هنگام بازی اگر فرزندتان کاری انجام داد که برای خود، شما یا وسایل آسیب رسان بود، قوانینی را وضع کنید و این قوانین را با کمتر از حداقل 10 کلمه بیان کنید.
- ابراز محدودیت ها باید عاری از خشونت، اما با اقتدار باشد.
- هنگامی که قوانین را به کودک می آموزید و یا به او یادآوری می کنید، روبهروی کودک نشسته و به صورت چشم در چشم با او صحبت کنید.
- حین بازی، کلمات «باید و نباید» و «چرا» را به کار نبرید.
- اجازه دهید کارهایی را که توانایی انجام آنها را دارد را خودش انجام دهد در غیر اینصورت احساس توانمندی او را سلب خواهید کرد. برای مثال اگر کاری برای کودک سخت بود مانند باز یا بسته کردن یک جعبه، با صبر و حوصله او را تشویق کنید تا تلاش خود را بیشتر کند.
- هنگام بازی با کودکان تلفن همراه و مشکلات دیگر را کنار گذاشته و توجه خود را معطوف کودک و لذت بردن از بازی با او کنید.
- حین بازی فقط روی رابطه خود با کودکتان تمرکز کنید و مشکلات و مسائل مربوط به او را کنار بگذارید.