آموزش زبان انگلیسی به بچه های پیش دبستانی برای معلم هایی که جدیدا به این سن از دانش آموزان آموزش میدهند، میتواند وحشتناک باشد. بچه های خردسال ظرفیت توجه کمتری نسبت به بچه های بزرگتر و بزرگسالان دارند، و آنها همچنان در حال یادگیری زبان مادری خود هستند. اما زمانی که شما چند اصل اساسی را یاد بگیرید و با انواع بازی آموزش زبان انگلیسی برای کودکان آشنا شوید، آموزش به این دانش آموزان میتواند بسیار پر ارزش باشد. در ادامه این مقاله به بررسی آموزش زبان انگلیسی کودکانه به همراه بازی خواهیم پرداخت.
آموزش زبان به کودکان همراه با بازی و اهمیت یادگیری فعالانه
یادگیری فعالانه به این معناست که بطور کامل بچه ها را درگیر فرایند یادگیری کنید.برای دستیابی به این موضوع، ما باید محیطی را فراهم کنیم که برای تمام حواس آنها جذاب باشد که شامل دیداری، شنیداری، حرکتی و لمسی میشود.فعالیت های یادگیری مناسب شامل مواردی همچون سرودها، آهنگ ها، شعر ها، رقص ها، بازی ها، کلیپ ها، و کارهای هنری و دستی میشوند.برای مثال، زمانی که بچه ها لغت انگلیسی جدیدی را در کلاس یاد میگیرند، ممکن است در ابتدا :
- لغت را بشنوند( در آهنگ یا سرود )
- لغت را تکرار کنند( زمانی که آهنگ میخوانند )
- لغت را ببینند( اگر آنها از قبل برای تشخیص حروف آماده باشند )
- لغت را دنبال کنند
- و سپس لغات را بوجود آورند ( زمانی که از آنها در مورد موضوعی سوال میشود یا در بازی هایی که نیاز به تولید یک لغت جدید است ).
ترویج آموزش زبان به کودکان همراه با بازی
بازی کردن یک بخش بسیار قابل توجهی از معنای زندگی برای کودکان در این مرحله از رشد میباشد. از این رو، معلم ها باید یادگیری و آموزش زبان به کودکان را بوسیله ی بازی کردن تا جای ممکن ترویج دهند.بازی فلش کارت ها، رقابت ها، مسابقات، از جمله هیجان انگیزترین راه ها برای یادگیری کودکان هستند. علاوه بر تشویق بر یادگیری فعالانه، به رشد مهارتهای اجتماعی نیز کمک میکنند.
تقویت خلاقیت و تصویر سازی کودکان از طریق آموزش زبان
این بسیار مهم است که ما به دانش اموزان خردسال کمک کنیم تا چیزی فراتر از تنها توانایی های زبانی را بیاموزند. خلاقیت و تصویر سازی بخش هایی از فرایند یادگیری زبان در آن هاست و این بخش ها را باید معلم ارتقاء دهد. برای مثال، شما میتوانید با کمک دانش آموزان و بوسیله ی استفاده از پیشنهاد آنها، آهنگ های جدیدی را بسازید. هنر و حرفه های دستی نیز فرصت مناسبی را برای استفاده از خلاقیت و مهارت تصویر سازی در کودکان فراهم میکنند. اما نباید بر تکرار یک مدل دستی که اماده کرده ایم، اصرار کنیم. در عوض، به آنها اجازه دهیم تا فراتر روند و از ایده های خودشان استفاده کنند.
رشد مهارت های اجتماعی کودکان از طریق آموزش زبان
رشد مهارت های اجتماعی نیز در این مرحله از یادگیری بسیار مهم است. بچه ها نیاز دارند تا اجتماعی شدن با یکدیگر را یاد بگیرند و برخی از ارزش های مهم نظیر احترام و اشتراک را بکار ببرند. این امر ضروریست تا معلم توضیح دهد که چرا همچین ارزش هایی بسیار مهم اند و سپس دائما زمانیکه در کلاس آموزش زبان ضدیتی بوجود می آید، اهمیت آن ارزش ها را یادآور شود. این مسئله حتی در آموزش زبان انگلیسی برای کودکان 10 ساله نیز صدق می کند.
نکاتی مهم برای معلم های مبتدی آموزش زبان انگلیسی به کودکان همراه با بازی
- از روز اول، مجموعه ای از قوانین را برای کلاس تعیین کنید. این امر موجب میشود تا بتوانید رفتار ها را در کلاس کنترل کنید. مرتبا این قوانین را برای آنها بازگو کنید.
- از روشهایی استفاده کنید تا کلاس را سازماندهی کنید. در این محدوده سنی، نیاز است تا قبل از اینکه فعالیت ها شروع شوند، بچه ها بدانند که باید چه کار کنند. به خاطر داشته باشید که آموزش ها باید صریح و مستقیم باشند و فعالیت ها نیز از قبل نشان داده شوند.
- زمانی که در کلاس تنش پیش می آید، وحشت زده نشوید. خودتان را بی خیال جلوه دهید و به دانش آموز طوری نزدیک شوید که هم قد او شوید و ارتباط چشمی برقرار کنید. با صدای آرام با آنها صحبت کنید.
- در مورد فعالیتهایی که آنها باید در آن شرکت کنند، از خود جدیت نشان دهید. همچنین، خودتان نیز بخشی از فعالیت ها باشید.
- مجموعه ای از آهنگها، سروده ها و بازی های سریع را همراه خود داشته باشید تا توجه آنها را جلب کنید. شما میتوانید از بازی آموزش زبان انگلیسی و سایر موارد در بسیاری از لحظات کلاس برای تغییر از یک فعالیت به فعالیتی دیگر استفاده کنید.
آموزش زبان انگلیسی با بازی به کودکان
کودکان نسل امروز ممکن است از روش های قدیمی آموزش خوششان نیاید و در نتیجه ما به عنوان والدین نیاز داریم به طور مستمر از روش های جدید آموزشی استفاده کنیم. در اینجا به تعدادی از بهترین بازی های آموزش زبان انگلیسی به کودکان اشاره شده است که می تواند در فهم بهتر مفاهیم زبانی به کودک شما کمک کند. این بازی ها در نوع خود بسیار سرگرم کننده و هیجان انگیز هستند:
بازی با کلمات
در وهله اول یک پاورپوینت درست کنید. آن را روی تخته هوشمند بیندازید و روی هر اسلاید یک اسم بنویسید سپس یک دانش آموز را بالای کلاس بیاورید. او باید به گونه ای بایستد که پشتش به تخته باشد. بقیه دانش آموزان به نوبتی باید سعی کنند کلمه روی هر اسلاید را توضیح بدهند. دانش آموزی که آنجا ایستاده باید کلمه را حدس بزند.
در مرحله بعدی؛ دانش آموزان را به گروه های چهار نفره یا پنج نفره تقسیم کنید. کارت هایی که روی هر کدام کلماتی نوشته شده را به هر گروه اختصاص دهید. کارت ها را کاملاً رندوم و شانسی انتخاب کنید. حال دانش آموزان باید به نوبت، هرکدام بلند شوند و برای گروه خودشان کلمه را توضیح دهند تا دیگر افراد گروه بتوانند آن را حدس بزنند. هر گروهی که حدس درستی داشته باشد، برنده رقابت است.
در بخش سوم که برای دانش آموزان در سطح پیشرفته مناسب است؛ باید کلاس را به دو گروه تقسیم کنید. به هر گروه یک کلمه بدهید تا آن را برای هم گروهی هایش توضیح دهد ؛ همچنین لیستی از کلماتی که نمی توانند در توضیحات خود استفاده کنند را برای آن ها مشخص کنید. هر دانش آموز دو تا سه دقیقه وقت دارد تا ببیند هم تیمی هایش چند کلمه می توانند حدس بزنند.
نقاشی همراه با توضیح
دانش آموزان را دو نفر دو نفر جدا کنید. به هر کدام یک تصویر بدهید. در هر گروه دو نفره فقط یک نفر می تواند تصویر را ببیند. حال باید تصویر را برای دیگری توضیح دهد و دیگری، نقاشی آن عکس را بکشد. اگر توانست نقاشی را به درستی و بر طبق توضیح بکشد برنده است.
توضیحات در مورد موضوعی کمدی
شما می توانید به هر نفر یک سر نخ کمدی بدهید، بدون این که تصاویر را به آنها نشان دهید . باید تلاش کنند که این تصویر را در ذهن شان بسازند، ترتیب بندی کنند و بفهمند که منظور شما چیست و در مورد چه چیزی صحبت می کنید. بعد از ۱۰ دقیقه هر کس باید حدس خودش را بگوید.
حدس کلمه پنهان و رازآلود
دانش آموزان باید موضوعات مختلف داشته باشند. هر کدام یک کلمه در اختیار دارند که با موضوع دیگری نامربوط است. هر کس باید کلمه خودش را پنهان کند و فقط باید آن را توضیح دهد. دیگران باید حدس بزنند که هر کس چه کلمه رازآلودی دارد. در نتیجه باید به صحبت های او به دقت گوش کنند و کلمه هر نفر را حدس بزنند.
بازی بحث و مناظره
به دانش آموزانتان یک کاغذی بدهید که یک سمتِ آن کلمه موافقم و سمت دیگر کلمه مخالفم نوشته شده باشد. سپس بعضی از عبارات را بخوانید و از دانش آموزان بخواهید قسمت مخالف یا موافق را با توجه به نظری که دارند، به شما نشان دهند. حال کسانی که موافق و مخالف هستند، باید روبروی هم بنشینند، با یکدیگر مناظره کنند و دلایل شان را مطرح کنند.
صحبت فی البداهه
لیستی از موضوعات را برای دانش آموزان تهیه کنید تا آنها در موردش صحبت کنند. کلاس را به دو گروه تقسیم کنید ؛ هر گروه باید موضوعات مربوط به خودش را داشته باشد. پس هر دانش آموز بدون آمادگی قبلی باید به موضوعی که طرف مقابل می گوید ، گوش کند. سپس در مورد آن، جمله بگوید. هر فرد در هر گروه فقط ۴۵ ثانیه زمان دارد تا در مورد آن موضوع صحبت کند و گروه مقابل باید اشتباهات گرامری، لغوی و جمله بندی را از او بگیرد. هر گروهی که بتواند یک اشتباه را به درستی اصلاح کند، امتیاز مثبت خواهد گرفت.
قصه گویی
چهار دانش آموز را پای تخته بیاورید. ۳ نفر آن ها باید به صورت ردیفی بنشینند و یک نفر باید پشت آن ها بایستد و شبیه به فرد کنترل کننده باشد؛ سپس به او کارتی بدهید که نام هایی روی آن نوشته شده است.فردی که قصد دارد گروه را کنترل کند، یکی از این کارت ها را به یکی از این سه نفر می دهد و باید شروع داستان را بگوید. سپس نفر بعدی داستان را ادامه می دهد. به این ترتیب یک داستان گویی زیبا اتفاق می افتد.
دو حقیقت و یک دروغ
هر دانش آموز باید سه عبارت در مورد خودش روی یک برگه بنویسد. دو مورد از آن ها باید حقیقت داشته باشد و یک مورد باید دروغ باشد. دانش آموزان دیگر باید هر عبارت را بخوانند و حدس بزنند که کدام یک دروغ است. هر کس این عبارت را حدس زد برنده است.
داستان گویی صحیح و غلط
به هر دانش آموز یک برگه بدهید که روی یک طرف آن صحیح و در طرف دیگر غلط نوشته شده باشد. هر دانش آموز باید به کلاس داستانی را بگوید که صحیح یا غلط است و بستگی به این دارد که کدام کلمه به او افتاده باشد. کلاس باید حدس بزند فلان شخص داستان درست می گوید یا اشتباه است.
بازیِ من هرگز…
همه دانش آموزان در کلاس باید پنج انگشت خود را بالا بگیرند. اگر می خواهید که بازی سریع تر انجام شود، تعداد انگشتان را کمتر کنید، مثلا از آن ها بخواهید که سه انگشت خود را بالا نگه دارند. نفر اول باید به همکلاسی هایش بگوید که من تا به حال هرگز فلان کار را انجام نداده ام. دانش آموزانی که آن کار را انجام دادند، باید یکی از انگشتان خود را پایین بیاورند و در مورد آن کار توضیحی بدهند. کسی که زودتر از بقیه انگشتانش پایین آمده باشد، زودتر از بقیه از بازی بیرون می رود.
بازی اسم بردن میوه ها
این یک بازی آموزش زبان به کودک است که به افزایش دانش کلمات مرتبط با میوه در کودکتان کمک می کند. برای کودکانی که اندکی بزرگ تر هستند بازی مورد نظر را می توان تبدیل به بازی جمله سازی کرد که در آن از کودکان خواسته می شود تا با استفاده از اسم یک میوه جمله بسازند.
از کودکان بخواهید تشکیل یک دایره بدهند. توپ را به دست یکی از کودکان بدهید و از او بخواهید اسم یک میوه را بگوید و سپس توپ را به سایر کودکان پاس دهد. کودکی که توپ را در دست دارد موظف است اسم یک میوه را بگوید. اگر کودکی نتوانست یک اسم جدید بگوید یا توپ را به زمین انداخت از بازی خارج خواهد شد.
بازی حدس زدن
این بازی آموزش زبان به کودک از تعاملی ترین بازی های آموزشی برای یادگیری زبان در کودکان است.
اشیاء تصادفی مانند کتاب، مداد، اسباب بازی، گل و سایر وسایل مختلف را بردارید و روی یک جعبه بچینید. چشمان کودک را با دستمال یا شال گردن ببندید و از او بخواهید اشیاء مورد نظر را لمس و احساس کرده و اسمشان را با صدای بلند بگوید. از او بخواهید که اسم شیء را با صدای بلند هجی کند. هر هجی کردن درست از طرف کودک سبب کسب یک امتیاز برای او می شود و کسی که بتواند در آخر بازی بیشترین امتیاز را بگیرد برنده خواهد بود (مثلا برنده یک ماژیک).
بازی جفت کردن کارت ها
آموزش زبان به کودک با جفت کردن کارت ها یکی از جالب ترین فعالیت ها برای یادگیری زبان در کودکان است.کاغذ نقشه کشی را مربعی شکل ببرید و تعدادی کارت از آن درست کنید. حالا تصاویر را از کتاب های مخصوص کودکان بزرگ تر بریده و آن ها را روی کارت های کاغذی مربعی شکل بچسبانید. دنبال کلماتی باشید که توصیف کننده تصاویر انتخابی شما باشند و آن ها را نیز از کتاب بریده و روی کارت های کاغذی مربعی شکل بچسبانید. کارت ها را به هم بزنید و از کودکتان بخواهید تا کارت حاوی کلمه و کارت تصویر مربوط به آن کلمه را در مقابل هم قرار دهد.اجازه دهید کار جفت کردن تمام تصاویر با کلمات مرتبطشان را به اتمام برساند. در مواردی که دچار تردید می شود به او کمک کنید کارت ها را به ترتیب درستشان مقابل هم بچیند.
بازی شکار کلمه
این روش آموزش زبان با بازی به کودک مناسب کودکان کودکستانی است.
ورقه مقوایی را به قسمت های کوچک تری برش دهید. از کودک بخواهید که در سمت چپ ورقه های مقوایی تمام حروف الفبا را به صورت عمودی بنویسد. حالا از کودک بخواهید تا در مجلات کودکانه به دنبال کلماتی باشد که با حرف «A» شروع می شوند. به او بگویید این کلمات را بریده و با چسب به مقوای مربوط به حرف Aبچسباند (۵ تا ۱۰ کلمه). این کار را برای تمام حروف الفبا انجام دهید.
بازی ماهیگیری کلمات
این بازی آموزش زبان به کودک یک روش سرگرم کننده برای آموزش مفاهیم مربوط به کلمات هم معنی، کلمات متضاد یا معانی کلمات به کودکان است.
کاغذ مخصوص کاردستی را به شکل ماهی های کوچک برش دهید. روی تمام مقواهای ماهی شکل یک کلمه بنویسید (متضاد کلماتی که قبلا نوشته شده اند) به هرکدام از این ماهی ها یک گیره کاغذ وصل کنید. می توانید از کودکان بخواهید ماهی ها را رنگ آمیزی کنند و به این وسیله آن ها را درجریان آماده سازی بازی شرکت دهید. حالا یک آهنربا را به قاشق چوبی وصل کنید و نخ را به سر دیگر قاشق گره بزنید (طوری که مثل یک قلاب ماهیگیری به نظر برسد) کلمات را بلند بخوانید و از کودک بخواهید که متضاد آن ها را با قلاب ماهیگیریش بگیرد. آهنربای روی قاشق چوبی به گیره کاغذ خواهد چسبید و در نتیجه کودک قادر خواهد بود تا ماهی های مقوایی را بالا بکشد. این بازی را تا زمانی ادامه دهید که کودک به درستی تمام پاسخ ها را پیدا کند.
بازی کلمات روی بادکنک
این بازی آموزش زبان به کودک یک بازی مناسب برای آموزش مفهوم هجی کردن به کودکان است.
یک بادکنک بردارید و رویش با ماژیک هجی یکی از کلمات انتخاب شده را بنویسید. بازی را با دادن بادکنک به دست یکی از کودکان شروع کنید و از او بخواهید با صدای بلند کلمه را هجی کند. بادکنک را دست به دست کنید تا در نهایت همه کودکان هجی آن کلمه را با صدای بلند گفته باشند. به محض اینکه همه کودکان کلمه مورد نظر را هجی کردند بادکنک را در مرکز جمع قرار دهید و این توالی را برای هر کدام از سایر بادکنک ها تکرار کنید.
کلمه سازی
یک روش عالی برای آموزش کلمات جدید و هجی کردن آن ها به کودکان است.
هر کدام از کارت های مقواهایی کوچک را بردارید و روی هر کدامشان یکی از حروف الفبا را بنویسید. اگر تعداد کودکان شرکت کننده در بازی بیشتر از ۵ نفر است، می توان ۳ یا ۴ دسته از کارت های مقوایی حروف تهیه کرد. همچنین کارت های مقوایی بیشتری برای نوشتن حروف صدادار ببرید. کارت های مقوایی حروف ها را روی میز پخش کنید. این بازی را نوبتی انجام دهید. از هر کودک بخواهید تا هنگامی که نوبتش شد تعداد ۳ کارت یا بیشتر از روی میز بردارد و از مجموع آن ها یک کلمه بسازد. کودکی که بتواند بیشترین تعداد کلمات را بسازد برنده خواهد بود.
بازی معمای کلمات با پانتومیم
این بازی آموزش زبان به کودک از نوع بازی های حدسی با استفاده از حرکات بدنی است و یک پله نسبت به بازی های معمول معماگونه پیچیده تر است.
کودکان را در ۲ گروه مجزا دسته بندی کنید. به هر کدام از کودکان یک کلمه مثلا کلمه «Happiness» داده می شود که باید آن را با استفاده از حرکات بدنی خود توصیف کند. شما می توانید به کودکان کمک کنید تا حرکات مختلفی برای شرح کلمه مورد نظر انجام دهند. گروهی که بتواند بیشترین حدس های درست را در مورد کلمات توصیف شده بزند برنده خواهد بود.
بازی ماراتن کلمات
از جمله بازی های بسیار جالب توجه جهت آموزش کلمات به کودک است.به هر کدام از کودکان یک ورقه کاغذ به همراه یک مداد بدهید. یکی از حروف الفبا را به طور تصادفی انتخاب کنید و از آن ها بخواهید تا هر تعداد کلمه که می توانند با استفاده از آن حرف روی ورقه کاغذ بیاورند. این بازی آموزش زبان به کودک را می توان از طریق تعیین محدودیت زمانی و درخواست از کودکان برای نوشتن کلماتی که با همان حرف شروع می شوند اما در دسته های مختلف، جالب تر و هیجان انگیزتر کرد برای مثال از همان حرف اسامی ، مکان ها، حیوانات و نام وسایلی را بنویسند . کودکی که بتواند کلمات درست بیشتری نسبت به سایر همبازی هایش بنویسد برنده خواهد شد.
بازی جستجوی گنج
این بازی آموزش زبان به کودک یکی از بهترین روش ها برای کمک به کودک جهت ادراک و تفسیر زبان است. شما می توانید سطح دشواری ادراک سرنخ های مربوطه را برحسب سن کودکان شرکت کننده در بازی افزایش دهید. این بازی همچنین یک جشن گروهی عالی به حساب می آید.
شما می توانید خوردنی های مورد نظرتان را در گوشه وکنارهای مختلف خانه پنهان کنید. می توان بازی را با شرح اولین سرنخ به کودکان شروع کرد و از آن ها خواست تا دنباله سایر سرنخ ها را بگیرند و در نهایت به گنج یا همان خوردنی ها برسند.
سخن پایانی
در این مقاله ما به بحث و بررسی تعدادی از بهترین بازی های آموزش زبان انگلیسی به کودکان پرداختیم که در نوع خود سرگرم کننده و هیجان انگیز بودند. شما آزاد هستید تا با توجه به سن کودکتان تغییرات یا اصلاحاتی در این بازی ها بدهید. البته نمی توان این موضوع را انکار کرد که کودکان ممکن است روش های معمول آموزش زبان را اندکی خسته کننده ببینند. هرچند اگر شما مسائل را به روشی سرگرم کننده و هیجان انگیز به کودکان آموزش دهید، کودکان نیز آن ها را به شکل مثبتی می پذیرند.