برکشایر هاتاوی ( Berkshire Hathaway ) شرکت هلدینگ و خوشه ای آمریکایی و چندملیتی است، که دفتر مرکزی آن در شهر اوماها، نبراسکا قرار دارد. فعالیت اصلی این شرکت، در زمینه ارائه انواع خدمات بیمه مانند بیمه اموال و بیمه سلامت، بیمه اتکایی و بسیاری از انواع بیمه های نامتعارف می باشد، اما درصد قابل توجهی از درآمدهای برکشایر هاتاوی از طریق مبادلات سهام اختصاصی، مدیریت صندوق های سرمایه گذاری مشترک و صندوق های پوشش ریسک، سفته بازی، مدیریت سرمایه گذاری، مدیریت دارایی و مدیریت ثروت تأمین می گردد.
وارن بافت مدیر عامل و رییس هیئت مدیره و چارلی مانگر نایب رییس شرکت برکشایر هاتاوی را بر عهده دارند. بافت از سیستم شناور برای سرمایه گذاری بر روی این شرکت استفاده کرده است. او در ابتدای فعالیتش در برکشایر بر روی سرمایه گذاری بلندمدت در بازار بورس متمرکز شده بود، ولی به تازگی و در سال های اخیر (پس از ۲۰۱۰) تصمیم به خرید تمامی سهام شرکت را دارد. برکشایر در طول فعالیت به عنوان یک شرکت مادرتخصصی، در کسب وکارها و شرکت های گوناگونی سرمایه گذاری نموده است، این شرکت ها به صنایع مختلفی چون: مواد غذایی، لوازم خانگی، دائرهالمعارف ها، صنایع نفت و گاز، فروش جواهرات، انتشار روزنامه، طراحی و توزیع پوشاک، تولید برق و تجهیزات الکتریکی، اشتغال دارند.
تاریخچه برکشایر هاتاوی
ریشه های تاسیس برکشایر هاتاوی، به ادغام چندین شرکت بازمی گردد، که در حوزه های مختلف فعالیت می کردند، ولی هسته مرکزی این شرکت، که از برکشایر، ولی فالز و هاتاوی تشکیل می شود، همگی در صنعت نساجی اشتغال داشتند. هسته اصلی شرکت برکشایر هاتاوی در سال ۱۹۵۵ و در پی ادغام شرکت های برکشایر و هاتاوی تاسیس شد. شرکت برکشایر هاتاوی مالکیت اکثریت سهام شرکت های تابعه، زیرمجموعه و فرعی فراوانی را در اختیار دارد، که به عنوان نمونه می توان به شرکت های گایکو، دوراسل، هاینز و مارس اینکورپوریتد اشاره نمود. این شرکت همچنین دارای سهام در شماری از شرکت های بزرگ جهان می باشد، که مشهورترین آن ها شامل گلدمن ساکس، ولز فارگو و بنک آو امریکا، یو. اس. بانکورپ و میونیک ره، کوکاکولا و پپسی، وال مارت و کاستکو، پتروچاینا، اکسان موبیل و کونوکو فیلیپس، پروکتر اند گمبل، جانسون اند جانسون و سانوفی، مودیز، آمریکن اکسپرس، مسترکارت و ویزا کارت، آی بی ام، دایرکت تی وی، ورایزن و فاکس قرن ۲۱، یونایتد پارسل سرویس، پوسکو، جان دیر، جنرال موتورز و جنرال الکتریک می باشند. وارن بافت مدیرعاملی و ریاست هیئت مدیره این شرکت را برعهده دارد و چارلی مانگر نیز نایب رئیس هیئت مدیره برکشایر هاتاوی می باشد.
وارن ادوارد بافت
وارن ادوارد بافت (Warren Edward Buffett)، زادهٔ ۳۰ اوت ۱۹۳۰ سرمایه گذار، اقتصاددان، مدیر اجرایی و نیکوکار آمریکایی است، که در سال ۲۰۲۱ با دارایی بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار، به عنوان دهمین فرد ثروتمند جهان شناخته می شود. او مدیرعامل و رئیس هیئت مدیره شرکت برکشایر هاتاوی است و مالکیت شرکت های گایکو، دیری کوئین، هاینز و مارس اینکورپوریتد را در اختیار دارد، همچنین دارای سهام در شرکت های اپل، جنرال الکتریک، گلدمن ساکس، ولز فارگو، شرکت های کوکاکولا و پپسی، آمریکن اکسپرس، بنک آو امریکا و آی بی ام می باشد.
بافت در سن ۱۶ سالگی تحصیلاتش را در رشته مدیریت در دانشگاه پنسیلوانیا آغاز کرد. پس از سپری کردن ۲ سال در پنسیلوانیا، به دانشگاه نبراسکا رفت، تا تحصیلاتش را در آن جا به پایان برساند و در سن ۲۰ سالگی با درآمد ده هزار دلاری دوران کودکی اش از دانشگاه فارغ التحصیل شد. او در سال ۱۹۵۱ مدرک کارشناسی ارشد اقتصاد را از دانشگاه کلمبیا، جایی که در کلاس های اقتصاددان بزرگ، بنجامین گراهام حضور یافته بود، دریافت کرد. بافت پس از آن، تحصیلاتش را در مؤسسه مالی نیویورک ادامه داد. وی با الهام از کتاب «سرمایه گذار هوشمند» گراهام، به مدت ۳ سال به فروش اوراق بهادار بافت-فالک پرداخت، همچنین به مدت ۲ سال به عنوان تحلیل گر در شرکت گراهام-نیومن فعالیت نمود.
برکشایر
برکشایر (berkshire)، شرکت نساجی و کارخانه تولید پارچه های کتان آمریکایی بود، که در سال ۱۹۲۹ از ادغام ولی فالز کمپانی با برکشایر کتان میلز، تاسیس شد. شرکت جدید برکشایر فاین اسپینینگ اسوشیتز (به اختصار برکشایر) نام گرفت.
برکشایر میلز
برکشایر میلز (berkshire mills)، کارخانجات نساجی و تولید پارچه های کتان آمریکایی بود، که در سال ۱۸۸۹ توسط خانواده پلانکت، در شهر آدمز، ماساچوست تاسیس شد. در سال ۱۹۱۷ دارایی کمپانی برکشایر میلز بالغ بر ۲٫۵ میلیون دلار بود، که ۴ کارخانه نساجی با بیش از ۲۶۰ هزار حلقه و دوک نخ ریسی و ۶٫۵۰۰ دستگاه بافندگی را شامل می شد. این شرکت در سال ۱۹۲۹ ولی فالز کمپانی را خریداری کرد، سپس دو شرکت در هم ادغام شدند، شرکت جدید برکشایر نام گرفت.
ولی فالز کمپانی
ولی فالز کمپانی (Valley Falls Company)، شرکت نساجی آمریکایی بود، که در سال ۱۸۳۹ توسط اولیور چیس، در شهر ولی فالز، رود آیلند تاسیس شد. چیس با مشارکت دو پسرش به نام های ساموئل و هارلی، اقدام به توسعه شرکت نساجی خود نمود. تا سال ۱۸۹۵ کمپانی ولی فالز، با خریداری کارخانه هایی چون: البیون میلز، تار-کیلن فکتوری، من ویل میلز (در رود آیلند) و کارخانه نساجی موداس (در کنتیکت)، به یکی از بزرگترین کارخانجات نساجی آمریکا تبدیل شده بود. این شرکت در سال ۱۹۲۹ در پی ادغام با کمپانی برکشایر میلز، منحل گردید.
هاتاوی
هاتاوی، شاخه دیگر از برکشایر هاتاوی می باشد که در سال ۱۸۸۸ توسط هوریشیو هاتاوی در شهر بدفورد جدید، ماساچوست تاسیس شد. این شرکت در سال های نخست در زمینه شکار نهنگ و فروش ظروف چینی فعالیت می کرد که این تجارت، سود سرشاری را عاید هاتاوی می نمود. پس از جنگ جهانی اول در پی کاهش تقاضای عمومی که حاصل رکود اقتصادی پس از جنگ بود، شرکت هاتاوی وارد صنعت نساجی شد. هاتاوی میلز سال های رکود بزرگ را با مدیریت و سرمایه گذاری بازرگان آمریکایی؛ سیبوری استانتون، پشت سر گذاشت. این شرکت تا سال ۱۹۵۵ فعالیت مستقل خود را با تمرکز بر صنعت نساجی ادامه داد.
برکشایر هاتاوی
برکشایر هاتاوی در سال ۱۹۵۵ از ادغام شرکت های برکشایر و هاتاوی که هر یک از این دو شرکت با ادغام کارخانه ها و شرکت های مختلف، شکل گرفته بودند، راه اندازی شد. شرکت ادغامی در مجموع مالک ۱۵ کارخانه نساجی بود که در زمان ادغام، شمار کارکنان شرکت جدید، بالغ بر ۱۲٫۰۰۰ نفر برآورد می شد. شرکت برکشایر هاتاوی در سال نخست، درآمدی معادل ۱۲۰ میلیون دلار را کسب نمود. دفتر مرکزی و کارخانه اصلی این شرکت نیز در شهر بدفورد جدید، ماساچوست مستقر گردید. برکشایر هاتاوی تا اوایل دهه ۱۹۶۰ تنها در صنعت نساجی فعالیت می نمود.
در سال ۱۹۶۲ سرمایه دار آمریکایی؛ وارن بافت شروع به خریداری سهام شرکت نساجی برکشایر هاتاوی نمود. تا سال ۱۹۶۹ او از سهام خریداری شده در این شرکت، به طور متوسط، معادل ۳۰٪ درصد سالانه بازگشت سرمایه داشت، آن هم در بازاری که حداکثر سود شرکت ها و کارخانجات صنعتی بطور میانگین ۷٪ تا ۱۱٪ درصد بود. بافت به طور عادی در شرکت هایی که ارزش، قیمت و نسبت پی/ای پایین، اما پتانسیل بالا و رشد در بلندمدت داشتند، سرمایه گذاری نمود. شناسایی چنین شرکت هایی غالباً بخش سخت کار است. یکی از سرمایه گذاری های اولیه وارن بافت در آمریکن اکسپرس بود. بافت ابتدای سرمایه گذاری اش در شرکت برکشایر هاتاوی، دارایی های بخش نساجی آن را فروخت، اما نام تجاری شرکت را حفظ نمود و زمانی که موفق شد اکثریت سهام این شرکت را در اختیار بگیرد، ماهیت شرکت را به یک شرکت سرمایه گذاری تغییر داد. در سال ۲۰۰۳ شرکت برکشایر هاتاوی مالک حدود ۴۰ شرکت با ۱۵۰٫۰۰۰ کارمند بود.
ارزش واقعی ای که توسط شرکت هایی که برکشایر هاتاوی مالک آنها است، تولید شده، از سرمایه گذاری های بازار سهام بیشتر است، هر چند مالکیت سهام برکشایر در شرکت هایی مثل کوکاکولا و ژیلت، توجه بیشتری از عدم موفقیت شرکت های تکنولوژیکی را به خود جلب می کنند. همچنین باید اشاره کرد، که سرمایه گذاری های این شرکت نیز گاهی اوقات هم کمتر موفق بوده اند. شرکت برکشایر هاتاوی همچنین مالک شرکت های بیمه ای که جریان وجه نقد رایگان زیادی تولید می کنند، می باشد. این شرکت ها، یکی از منابع تامین وجوهی است، که وارن بافت به زیرمجموعه های برکشایر هاتاوی تخصیص داده و از درآمد حاصل از آنها، برای خریداری سهام شرکت های جدید استفاده می کند. تحت رهبری بافت، برای ۴۰ سال برکشایر هاتاوی از الگوها و خط کش های بازارهای بورس مانند اس اند پی ۵۰۰ و میانگین صنعتی داو جونز هم بهتر عمل کرده است.
ارزش برکشایر هاتاوی در بازار بورس
در تاریخ ۴ ژانویه ۲۰۱۳ شرکت برکشایر هاتاوی به ارزش هر سهم معادل ۱۴۰٫۸۰۳ دلار، بر پایه ارزش بازار سرمایه، به عنوان با ارزش ترین شرکت فعال در بازار بورس نیویورک شناخته شد. در ۲۳ اکتبر ۲۰۰۶ سهام این شرکت به ازای هر سهم، معادل ۱۰۰٫۰۰۰ دلار بسته شد، که برای نخستین بار بود که از مرز ۱۰۰ هزار دلار برای هر سهم عبور کرد. بالاترین رقمی که تاکنون به هر سهم این شرکت اختصاص داده شده، ۲۲۹٫۰۰۰ دلار می باشد، که در سپتامبر۲۰۱۴ برآورد شده است. در ۱ ژوئیه ۲۰۱۰ وارن بافت مدیرعامل و رییس هیئت مدیره برکشایر هاتاوی، با در اختیار داشتن ۳۲٫۴٪ درصد از سهام این شرکت، بزرگترین سهام دار آن محسوب می شد. چارلی مانگر قائم مقام و معاون رییس هیئت مدیره این شرکت نیز با دارا بودن ۲۳٫۳٪ درصد از سهام برکشایر، بعنوان دومین سهام دار شرکت شناخته می شود. شرکت سرمایه گذاری کس کید که متعلق به بیل گیتس است نیز مالک ۵٪ درصد از سهام برکشایر هاتاوی می باشد.