همیشه برای داوطلبان آزمون های استخدامی آموزش و پرورش این سوال پیش آمده است که بهترین منابع مطالعه برای آزمون استخدامی آموزش و پرورش چه منابعی هستند؟ برای پاسخ به این سوال متغییرهای مختلفی را باید در نظر گرفت. که در زیر تعدادی از مهمترین آنها را بیان می کنیم:
مدت زمان باقی مانده برای مطالعه
روش مطالعه داوطلب
شغل انتخابی(آموزگار ابتدایی یا دبیری)
تعداد داوطلبان
در نگاه اول شاید فکر کنید این متغییر ها چه ربطی به بهترین منابع مطالعه برای استخدامی آموزش پرورش دارد؟ اما اگر تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید نه تنها به پاسخ این سوال میرسید بلکه بسیاری از سوالات دیگری که در ذهنتان بوجود آمده و نتوانستید به پاسخ دقیق و درستی برای آنها برسید، به آنها پاسخ خواهیم داد.
در ابتدا باید بدانید که از سال 1402 به بعد منابع آزمون استخدامی آموزش و پرورش تغییرات زیادی داشته است و نمیتوانید از منابعی مانند سوالات سال های گذشته یا پر تکرارترین سوالات استفاده کنید، اما چرا؟ چون تنها دو سال است که با منابع جدید آزمون گرفته شده و برای طراحان سوال مباحث زیادی مانده که می توانند از آنها سوال بدهند،
قبل از سال 1402 دفترچه سوالات آموزش و پرورش فقط در دو حیطه عمومی و تخصصی بود. اما از 1402 به بعد به سه حیطه عمومی، اختصاصی و تخصصی تغییر یافت. حیطه عمومی و اختصاصی در تمامی مشاغل آموزگاری و دبیری یکسان است بجز رشته دبیری، که در دفترچه استخدامی آموزش و پرورش 1402 می توانید منابع را بررسی کنید.
توجه به این نکته بسیار مهم بود که در ابتدا باید می دانستید چه تغییراتی تا به حال داشته ایم و از کجا شروع کنیم. حال به بررسی متغییرهای موثر در انتخاب بهترین منابع مطالعه استخدامی آموزش و پرورش می رویم.
اینکه از چه زمانی شروع به مطالعه منابع استخدامی آموزش و پرورش می کنید بسیار مهم است. از آنجایی که تجربه ثابت کرده، 90 درصد داوطلبان پس از انتشار دفترچه استخدامی تصمیم به شروع مطالعه می گیرند و تنها 10 درصد شروع میکنند و مابقی بین یک تا دو هفته مانده به آزمون شروع میکنند.
البته این درصدها تنها از دیده ها نشات گرفته و مقادیری حدودی است و اطلاعات قطعی نیست و تنها می خواهیم دید بهتری نسبت به داوطلبان و رقبای خود داشته باشید و ما هم میخواهیم همین جامعه آماری که زمان بسیار کمی برای مطالعه دارند را هدف قرار دهیم و بهترین منابع را به آنها معرفی کنیم تا بتوانند از این زمان کم بیشترین نتیجه را بگیرند.
کسانی که زمان زیادی برای مطالعه دارند و از قبل شروع کرده اند نیز می توانند از منابعی که معرفی و راهنمایی هایی که میکنیم استفاده کنند و امتیاز بالاتری از آزمون استخدامی کسب کنند. در ادامه بهترین منابع مطالعه برای داوطلبانی که زمان کمی برای مطالعه دارند را معرفی می کنیم.
همانطور که اشاره کردیم اکثر داوطلبان زمان کافی برای مطالعه تمامی منابع را ندارند و به دنبال بهترین منابع مطالعه برای آزمون استخدامی آموزش و پرورش می گردند که نه تنها حجم کمی داشته باشد بلکه بتوانند بیشترین استفاده را از این منابع کنند تا بتوانند به امتیاز قبولی برسند و به مرحله دوم راه پیدا کنند.
در زیر بهترین منابع مطالعه آزمون استخدامی آموزش و پرورش برای مشاغل آموزگاری و دبیری از ماهان داک را معرفی میکنم و در ادامه مقاله علت انتخاب این منابع را ذکر میکنم.
با کلیک بر روی هر یک از منابع زیر می توانید آنها را دانلود کنید:
اصل سوالات حیطه عمومی آموزش و پرورش (تمامی ادوار) (دانلود سوالات عمومی)
اصل سوالات حیطه اختصاصی آموزش و پرورش (تمامی ادوار) (دانلود سوالات اختصاصی)
چرا اصل سوالات را معرفی کردیم؟ بسیار مهم است که بتوانید با سوالات سال های گذشته و نحوه طراحی سوالات توسط طراحان آشنا بشوید. سوالاتی که معرفی کرده ایم توسط موسسه ماهان داک جمع آوری و بصورت تشریحی پاسخ داده شده است. در این پکیج ها تنها سوالاتی جمع آوری شده که مطابق با منابع جدید معرفی شده از سوی سازمان سنجش از سال 1402 به بعد هستند.
مزیت های مطالعه اصل سوالات استخدامی آموزش و پرورش:
حجم کم
آشنایی با سوالات
سوالات تکراری از مباحث
پاسخ تشریحی جهت مطالعه مهمترین مباحث
پاسخ های تشریحی دقیقا از منابع مطالعه
استفاده بهینه از زمان باقی مانده
با مطالعه این سوالات که به صورت تشریحی پاسخ داده شده اند میتوانید همزمان هم با نحوه طراحی سوالات آشنا شده و بصورت همزمان دارید خلاصه ای از مهمترین بخش های منابع سوالات را مطالعه می کنید که اگر سوال به نحو دیگری از این مباحث طرح شد بتوانید به آنها پاسخ دهید.
اینکه با چه روشی منابع را مطالعه کرد برای هر شخص متفاوت است. در بخش قبل بهترین منابع مطالعه را مطالعه کردیم که اصل سوالات ادوار گذشته بود. حالا که با نحوه طراحی سوالات و مهمترین مباحث آزمون استخدامی آموزش و پرورش آشنا شدیم می توانیم به سراغ اصل منابع مطالعه برویم چون می توانیم با دید بهتری درسنامه ها و یا کتاب ها را مطالعه کنیم.
لازم نیست که تمام منابع را مطالعه کنید، با توجه به زمانی که برایتان باقی مانده است منابعی را انتخاب کنید که حجم کمتری دارند. بعنوان مثال چند نمونه از منابعی که حجم کمی دارند و می توانید امتیاز خوبی از آنها بگیرید را معرفی میکنیم:
بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی
وصیت نامه الهی سیاسی اما خمینی(ره)
قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران
همرزمان حسین (ع)
طرح کلی اندیشه اسلامی در قرآن
اسناد و قوانین بالادستی آموزش و پرورش
اگر زمان کافی داشتید و می توانستید منابع بیشتری مطالعه کنید می توانید از درسنامه های دروس تخصصی استفاده کنید چون قطعا آشنایی بیشتری با آن مباحث دارید و می توانید سریعتر با آنها ارتباط گرفته و مطالعه کنید.
این راهنمایی را به داوطلبانی که زودتر از موعد شروع به مطالعه کرده اند و زمان کافی برای مطالعه دارند می کنم، حتما حتما در زمان مطالعه خلاصه مطالب را بنویسید، نوشتن خلاصه با دست خط خودتان هم باعث یادآوری بهتر مطالب می شود و هم برای مرور زمان کمتری را از شما خواهد گرفت.
منابع مطالعه برای مشاغل آموزگاری یکسان است و منابع مطالعه آنها مشخص است اما داوطلبانی که مشاغل دبیری را انتخاب می کنند توجه داشته باشند که فقط دروس حیطه تخصصی آنها متفاوت است و دروس حیطه عمومی و اختصاصی برای تمامی مشاغل یکسان است.
اما سوال اینجاست برای دروس تخصصی چه دروسی را مطالعه کنیم؟ نگذارید که دیگران گمراهتان کنند و به شما بگویند بایستی تمام دروس را باید مطالعه کنید، خیر اصلا لازم نیست که همه منابع دروس تخصصی را مطالعه کنید. ابتدا با توجه به دفترچه ببینید که چه منابعی معرفی شده است، سپس مانند یک داوطلب حرفه ای بصورت گزینشی چند منبع را انتخاب کنید و فقط و فقط آنها را مطالعه کنید.
نگران این نباشید که بعضی از دروس را کنار گذاشته اید، یک درس را 100% پاسخ بدهید بهتر از این است که از هر درس 10% پاسخ بدهید و به دلیل مطالعه نکردن با شک و شبهه سوالات را پاسخ دهید و در انتها با نمره منفی در کارنامه موجه بشوید.
داوطلبان غیر حرفه ای زمانی که سرجلسه هستند از اولین سوال شروع به پاسخ می کنند تا جایی که زمان یاریشان کند پاسخ می دهند. اما یک داوطلب حرفه ای تمام زمان خود را بر روی سوالاتی می گذارد که از قبل مطالعه کرده است. بازهم تصمیم با خودتان است؟!
تعداد داوطلبان چه تاثیری بر روی انتخاب منابع مطالعه دارد؟ کوتاه پاسخ می دهم، هر چقدر ظرفیت یک شغل بیشتر باشد، داوطلبان بیشتری آن را انتخاب می کنند و باعث می شود رقابت بالاتر رفته و مجبور شوید منابع بیشتری را مطالعه کنید.
به این نکته مهم توجه داشته باشید که هرچقدر حوزه شغل انتخابی تخصصی تر باشد، تعداد شرکت کنندگان کمتر و رقابت نیز پایین تر می رود. همین یک جمله باعث قبولی بسیاری از داوطلبان در دوره هایی که مشاوره داده ام شده است. پس بیشتر در موردش فکر کنید که در نهایت یک انتخاب ساده می تواند مسیر زندگی شما را تغییر دهد.
تا جایی که توانستم سعی داشتم نکاتی را توضیح دهم که حتی در دوره های پولی به آنها اشاره ای نمی شود و فقط سعی دارند سوالات و پکیج های بیشتری به مخاطبان خود دهند که این حس که هرچه بیشتر، بهتر را ارضا کنند. اما مساله مطالعه زیاد نیست، مطالعه هوشمندانه است. بنده مشاور تخصصی در آزمون های استخدامی آموزش و پرورش در موسسه ماهان داک هستم و در صورتی که نیاز به دریافت مشاوره تخصصی و دریافت منابع و برنامه مختص خودتان برای استخدامی آموزش و پرورش دارید می توانید از طریق وبسایت ماهان داک با ما در ارتباط باشید.