بیوگرافی مرتضی احمدی
مرتضی احمدی (زاده ۱۳۰۳) بازیگر سینما و تلویزیون و گوینده و خواننده ایرانی است.مرتضی احمدی ۱۰ آبان سال ۱۳۰۳ در جنوب تهران به دنیا آمد. پدرش سقط فروش بود. برای تحصیل ابتدا به مکتب و سپس به دبستان منوچهری در میدان گمرک رفت و بعد از آن به دبیرستان شرف و دبیرستان روشن رفت.
علاقه به فوتبال مرتضی احمدی
در شانزده سالگی ورزش باستانی و فوتبال را شروع کرد و به همراه تیم فوتبال دبیرستانش در مسابقات آموزشگاه های تهران رتبه هایی به دست آورد. بعدها در تیم فوتبال راه آهن تهران و پس از آن در باشگاه راه آهن بازیکن و مربی (تا سال ۱۳۲۵) شد. می گفت : من از سال 1320 طرفدار تیم پرسپولیس بودم.
شروع فعالیت مرتضی احمدی
مرتضی احمدی فعالیت هنری را سال ۱۳۲۱ در تماشاخانه ماه که خود و چند تن از دوستانش آنجا راه اندازی کرده بودند آغاز کرد. وی خیلی زود آنجا را ترک کرد اما حرفه هنر را با پیش پرده خوانی در تئاتر فرهنگ و پارس و سپس با خوانندگی، بازیگری و دوبلور در رادیو و بازی در فیلم های سینمایی و مجموعه های تلویزیونی ادامه داد.
آواز خوانی مرتضی احمدی
مرتضی احمدی برای اولین بار به سبک بیات تهران در پیش پرده ها آواز خواند و نیز اولین بار (در سال ۱۳۲۲) ترانهٔ گلپری جون را اجرا کرد، که بسیار محبوب شد و به خاطر آن برای کار در رادیو تهران دعوت شد. در یکی از پیش پرده ها ترانهٔ دیگری به نام کارگرم من را اجرا کرد که با استقبال کارگران راه آهن روبرو شد و پس از آن هم منجر به اعتصاب کارگران راه آهن گردید که در نتیجه، مرتضی احمدی به بخش حسابداری راه آهن منتقل شد و پس از پایان اعتصاب دستگیر شد و در کلانتری تعهد کرد از آن به بعد از اجرای آن پیش پرده خودداری کند.در نهایت بعد از هفت سال از از راه آهن اخراج شد.
مرتضی احمدی شاهد ترور محمدرضا شاه
مرتضی احمدی در بهار ۱۳۲۴ از طریق مسابقات فوتبال با ناصر فخرآرایی که در تیم «آفتاب شرق» بازیکن و مربی بود آشنا شد. در ۱۵ بهمن ۱۳۲۷ به دعوت فخرآرایی به مراسم سالگرد افتتاح دانشگاه تهران رفت و در آن جا شاهد ترور محمدرضا شاه به دست فخرآرایی بود که به کشته شدن فخرآرایی و دستگیر شدن احمدی انجامید که پس از بازجویی و اثبات بی اطلاعی اش از ماجرا، آزاد شد.
ورود به قاب تلویزیون مرتضی احمدی
بعد از خروج از راه آهن و پس از کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ احمدی بازیگری را کنار گذاشت و به مدت هفت سال به اهواز رفت. ولی پس از بازگشت به تهران از نو کار بازیگری را در سریالی تلویزیونی به نام تک مضراب از سر گرفت. از سریال های تلویزیونی دیگری که بازی کرده است می توان از سلطان صاحبقران، هفت شهر عشق (۱۳۵۶)، آئینه و زیر بازارچه (۱۳۷۷، رضا ژیان) نام برد.
ازدواج مرتضی احمدی
مرتضی احمدی در 9 مرداد 1334 با یکی از همکاراش در راه آهن بنام زهرا جوانشیر ازدواج کرد که ثمره این زندگی یک دختر بنام آزیتا و یک پسر بنام مازیار است
آزیتا متولد 1337 و مازیار متولد 1340 می باشد. همسرش، خانم زهرا جوانشیر در 25 اردیبهشت 1350 بخاطر سرطان درگذشت، ایشان متولد 1304 بود و در زمان مرگ 46 سال سن داشت.
پسرش مازیار در آمریکا مدیرعامل کارخانه است و دخترش آزیتا نویسنده می باشد.
دوبله مرتضی احمدی
از ماندگارترین آثار مرتضی احمدی می توان به کار صدایی (نوعی دوبله) وی در مجموعه پینوکیو اشاره کرد که در آن در نقش «روباه مکار» به خواندن متن می پرداخت.
عشق به تهران مرتضی احمدی
مرتضی احمدی علاقه وصف ناپذیری به تهران داشت. در اواخر عمرش در برنامه زنده تلویزیونی شبکه یک سیما گفت: «بچه تهرونم و عاشق شهرم هستم، تهرون زندگی ام و زادگاهم است»
تالیف کتاب مرتضی احمدی
از جمله فعالیت های دیگر مرتضی احمدی گردآوری و نگارش فرهنگ عامیانه (فولکلور) تهران است. او در این زمینه کتاب های: «کهنه های همیشه نو»، «فرهنگ بر و بچه های تِرون»، و «پرسه در احوالات تِرون و تِرونیا» را تألیف کرده است. علاوه بر تألیفاتش در حوزه فرهنگ نویسی، او برخی از قدیمی ترین ترانه های کوچه بازاری تهران را به صورت (ضربی خوانی) بازخوانی کرده است.
درگذشت مرتضی احمدی
مرتضی احمدی در ساعت ۱۱:۰۰ صبح روز ۳۰ آذر سال ۱۳۹۳ در ۹۰ سالگی به دلیل مشکل ریوی و کهولت سن در منزلش در تهران درگذشت.[۶] در روز ۳ دی سال ۱۳۹۳ پیکر مرتضی احمدی توسط برخی هنرمندان و مردم تشییع گردید و در قطعه هنرمندان بهشت زهرا تدفین شد. در این مراسم حجت الله ایوبی، رئیس سازمان سینمایی، علی مرادخانی، معاونت هنری وزارت فرهنگ، بهزاد فراهانی، مرضیه برومند، از هنرمندان تئاتر و تلویزیون و افشین پیروانی، مربی و فوتبالیست تیم پرسپولیس سخنرانی کردند.
2 سال پیش
3 سال پیش
3 سال پیش
3 سال پیش
3 سال پیش