به گزارش پایگاه خبری-تحلیلی ساعدنیوز به نقل از ایرنا، جایزه نوبل فیزیک برای انجام «آزمایشات درخصوص فوتون های درهم تنیده و نقض نابرابری های بل و پیشگام بودن در علم اطلاعات کوانتومی» به این افراد اعطا می شود.
اَلَن اَسپه (Alain Aspect) متولد ۱۵ ژوئن ۱۹۴۷ (۲۴ خرداد ۱۳۲۶) در فرانسه، فیزیکدان و برنده جایزه ولف در فیزیک است. وی مطالعات زیادی بر روی قضیه بِل انجام داده است.
جان اِف کلاسر (John F. Clauser) متولد اول دسامبر ۱۹۴۲ (۱۰ آذر ۱۳۲۱) در آمریکا است. او فیزیکدان نظری و تجربی است که به دلیل مطالعاتش در زمینه مکانیک کوانتومی شناخته شده است.
آنتون زایلینگر (Anton Zeilinger) متولد ۲۰ می ۱۹۴۵ (۳۰ اردیبهشت ۱۳۲۴) در اتریش است. او استاد دانشگاه وین است و قبلاً برنده جایزه ولف و مدال آیزاک نیوتن مؤسسه فیزیک انگلیس نیز شده است. وی در سال ۱۳۹۴ از دانشگاه شریف بازدید کرد.
سال گذشته این جایزه از سوی آکادمی علوم سوئد به سوکورو مانابه از آمریکا، کلاوس هاسلمن از آلمان و جورجیو پاریسی از ایتالیا تعلق گرفت. هر سه دانشمند برای مشارکت پیشگامانه در جهت فهم سیستم های پیچیده فیزیکی برنده جایزه نوبل شدند.
دانستنی هایی درباره جایزه نوبل فیزیک
۱۱۵ جایزه نوبل فیزیک بین سال های ۱۹۰۱ تا ۲۰۲۱ اهدا شده است و از این تعداد ۴۷ جایزه فیزیک تنها به یک برنده اهدا شده است.
۳۲ جایزه نوبل فیزیک بین دو دانشمند و ۳۲ جایزه دیگر نیز بین سه برنده به اشتراک گذاشته شده است.
تاکنون چهار زن موفق به دریافت جایزه فیزیک شده اند؛ ماری کوری در سال ۱۹۰۳، ماریا گوپرت مایر در سال ۱۹۶۳، دونا استریکلند در سال ۲۰۱۸ و آندریا گِز در سال ۲۰۲۰
جان باردین، دو بار جایزه فیزیک را دریافت کرده است.
جوان ترین برنده، لارنس براگ بود که ۲۵ سال داشت و به همراه پدرش جایزه فیزیک سال ۱۹۱۵ را دریافت کرد.
پیرترین برنده جایزه نوبل فیزیک آرتور اشکین بود که ۹۶ سال داشت.
دیروز، دوشنبه برنده جایزه پزشکی نوبل اعلام شد و قرار است فردا چهارشنبه برنده جایزه شیمی نوبل اعلام شود.
قرار است برنده جایزه ادبیات روز پنجشنبه (ششم اکتبر، ۱۴ مهر) و برنده جایزه صلح روز جمعه (هفتم اکتبر، ۱۵ مهر) معرفی شوند. روز دوشنبه (یازدهم اکتبر، ۱۸ مهر) نیز برنده جایزه اقتصاد معرفی خواهد شد.