بتن ریزی ستون ها، از مهم ترین اقدامات در ساختمان سازی است. ستون ها در ساختمان، وظیفه انتقال بار طبقات بالای خود به فونداسیون یا سقف زیرین خود را دارند. بهتر است ارتفاع سقوط بتن، هنگام بتن ریزی ستون ها بیش از ۱.۲ متر نباشد. زیرا موجب تفکیک دانه بندی بتن می شود که افت کیفیت بتن را خواهد داشت. آگاهی از جزئیات دقیق روند بتن ریزی و رعایت نکاتی که هنگام بتن ریزی باید رعایت شود، موجب افزایش کیفیت بتن خواهد شد.
بتن ریزی ستون های ساختمان
در ساختمان های با سازه بتنی، ستون شامل میلگرد و بتن می باشد. بتن باید به گونه ای باشد که هنگام ریختن و قرار دادن حالت خمیری خود را حفظ کرده و به راحتی فضای بین میلگردها را پر کند. زیرا عدم رعایت این نکته باعث ایجاد اتصال سرد و در نهایت عدم یکپارچگی بتن خواهد شد. بتن را در لایه ها قرار دهید و هر لایه را به درستی متراکم کنید تا یک توده بتنی یکپارچه به دست آید که دور میله های فولادی را احاطه کرده و نفوذپذیری کمی دارد. از ویبره برای یکپارچه سازی بتن تازه استفاده کنید، اما از لرزش بیش از حد خودداری کنید زیرا ممکن است باعث جدایی شود.
- نکته: برای خارج شدن حباب هوا از بتن بهتر است ویبره عمودی باشد و به آرامی از بتن خارج شود.
- نکته: در بتن ریزی ستون ها تا جای ممکن باید ارتفاع سقوط آزاد بتن را برای جلوگیری از جدا شدن دانه ها بین ۰/۹ تا ۱/۳ متر محدود کرد.
مراحل ساخت و ایجاد ستون های ساختمان
- آماده کردن ریشه ها
- فرآیند آرماتوربندی کردن ستون ها
- قرار دادن سبد آرماتورها
- قالب بندی ستون ها
- بتن ریزی در ستون ها
انواع روش های بتن ریزی ستون
دو روش برای بتن ریزی ستون ها وجود دارد که عبارت است از:
-
بتن ریزی ستون به روش دو تکه ریختن: این روش بتن ریزی ستون در ساختمان های مسکونی با حداکثر ارتفاع ستون بتنی کمتر از 3 متر استفاده می شود. در این روش نیمی از قالب ها گذاشته می شود و نیمی از بتن در آن ریخته و ویبره می گردد. سپس ادامه قالب گذاشته و ادامه بتن ریخته می شود. البته می توان با قرار دادن دریچه ای در وسط قالب، بتن قسمت پایین را ریخته و سپس دریچه را بست.
-
بتن ریزی ستون با پمپ زمینی: بهتر است نحوه بتن ریزی ستون های بلند با استفاده از پمپ انجام شود. به این صورت که باید لوله پمپ را تا ارتفاع حدود یک متری کف ستون پایین برد و بتن ریزی انجام می شود. همزمان با انجام بتن ریزی ستون، لوله حرکت کرده و بالا می آید.
نکته: بسیار مهم است که ویبره را بیش از ۵ ثانیه در بتن فرو نبرید.
نکته: برای ویبره یک سطح معمولاً نیم متر به نیم متر سطح را ویبره کنید.
نحوه اجرای بتن ریزی ستون
- درست کردن بتن: درست کردن بتن، در حال حاضر فقط به روش بچینگ انجام می پذیرد و روش های دیگر منسوخ شده اند. در روش بچینگ، همه ی متریال های مورد نیاز و ارائه شده در طرح اختلاط ابلاغی، جداگانه توزین شده و به ترتیب به داخل میکسر دستگاه بچینگ تخلیه می شوند و پس از گذشت زمان خاصی که باتوجه به نوع بتن متاوت می باشد مواد توزین شده که به داخل میکسر هدایت شده اند به بتن تبدیل می شوند و می توان آن را در مقطع مورد نظر استفاده نمود .
- ریختن بتن در قالب ( مرحله اول ): بهتر است قبل از شروع این مرحله، ابتدا زمینی که بتن باید روی آن ریخته شود و همچنین سطل هایی که بتن باید درون آن ها ریخته شود تمیز و مقداری با آب خیس شوند. در این مرحله یک نفر در بالای ستون و بر روی یک وسیله بلند می ایستد تا بتن آماده شده ای که درون سطل ها ریخته می شود را گرفته و ستون را با بتن پر کند.
- نکته: طبق اصول علمی حداکثر ارتفاع ریختن بتن باید 60/1 باشد.
- ویبره ( مرحله اول ): بعد از پر شدن نیمی از ستون، با استفاده ازدستگاه ویبراتور عملیات ویبره آغاز می شود، بدین صورت که خرطوم دستگاه به داخل بتن فرو می رود و بتن به لرزه می افتد.
- نکته: عدم ویبره صحیح یکی از علل مهم کرموشدگی بتن می باشد.
-
ریختن بتن ( مرحله دوم ): بعد از پایان مرحله اول ویبره، مجددا بتن ریزی ادامه می باید تا به ارتفاع مشخص شده در نقشه بتن برسد. سوال اینجاست که چگونه مشخص کنیم که تا ارتفاع موردنظر در نقشه بتن بریزیم؟ برای این منظور ارتفاع ستون را روی قالب مشخص کرده و میخی برای نشانه گذاری روی آن می کوبند و تا همان قسمت، بتن ریزی را انجام می دهند.
- ویبره ( مرحله دوم ): نیاز است بعد از پر شدن ستون مجددا ویبره انجام گیرد. بنابراین از قسمتی که قبلا ویبره شده بود تا بالا را ویبره می کنند. این نکته را در نظر داشته باشید که بعد از ویبره کردن، بتن افت ارتفاع خواهد داشت. پس بهتر است تا کمی بالاتر از میخ را با بتن پر کرد یا اینکه بعد از ویبره کردن، مجددا کمی بتن درون ستون ریخته شود.
- چکش زدن به قالب بتن: در حین بتن ریزی و همچنین در حین ویبره کردن توسط چکش به بدنه قالب ضرباتی وارد می شود.
- شاقول کردن قالب: با توجه به فشارهای وارد شده و ارتعاشات ویبره، ممکن است بعد از بتن ریزی ستون و ویبره کردن، قالب کمی از تراز بودن خارج شود، به همین دلیل بعد از اتمام ویبره مرحله دوم، مجددا قالب را شاقول می کنند. بعد از انجام مراحل بالا و اتمام بتن ریزی ستون، بعد از گذشت یک روز، بتن خود را می گیرد و باید قالب را جدا کرد. برای آب دادن به قالب ها از گونی استفاده می شود. گونی به دور ستون پیچیده می شود و با خیس کردن آن، بتن عمل آوری می شود.