بتن ریزی سقف
بتن ریزی سقف های تیرچه بلوک به کمک پمپ و یا تاورکرین بسته به موقعیت مکانی و زمانی کار ریخته می شود. به منظور جلوگیری از تغییرات در ضخامت سقف بتن ریزی شده که خود باعث وارد آمدن بار مرده اضافی یا کمبود مقاومت بتن به جهت کمبود حجم آن می گردد و نیز ایجاد سطح یکنواخت در سطح کف سازه در حین بتن ریزی همواره ارتفاع تمامی نقاط بتن ریزی شده باید کنترل گردد.
مراحل پیش از بتن ریزی سقف چیست؟
- ابتدا باید آرماتور بندی تیرچه بلوک ها به پایان برسد. بین تیرچه بلوک ها را معمولا با بلوک بتنی متخلخل و سبک یا یونولیت پر می کنند. یونولیت بسیار سبک، محکم و مقاوم است و همچنین عایق حرارتی و صوتی محسوب می شود.
- برای اجرای سقف در اطراف تیرچه ها و پل ها باید آرماتور گذاشته شود. سپس نوبت به قالب گذاری و شمع گذاری تیرچه ها می رسد. شمع ها وظیفه مهمی بر عهده دارند. در حقیقت شمع ها نصب می شوند تا اجازه ندهند سقف زیر وزن بتن، فرو بریزد.
- یکی از مهم ترین مرا حل پیش از اجرای این عملیات، نظارت روی کیفیت اجرای طرح اختلاط بتن است. توجه داشته باشید که شرایط جوی مختلف روی اسلامپ بتن اثر منفی نگذارد. اگر بتن به صورت آماده خریده شده و به محل اجرای پروژه آورده می شود.
- بعد از اجرای درست تمامی مراحل ذکر شده، بتن ریزی سقف آغاز می شود. بسیار اهمیت دارد که این عملیات در یک نوبت انجام شود. در غیر این صورت یکپارچگی لازم پدید نمی آید. بتن ریزی سقف در چند نوبت به ضرر استحکام و مقاومت ساختمان تمام خواهد شد.
مراحل بتن ریزی سقف
بتن ریزی از جمله بخش های ساختمان سازی به شمار می رود که باید در انجام دادن آن دقت زیادی داشته باشید و بر اساس اصول مشخص شده پیشروی نمایید تا ایمنی ساختمان تامین گردد. شما باید به خوبی بدانید که بتن ریزی به فرایندی گفته می شود که طی آن بتن آماده به وسیله پمپ ها و یا جرثقیل ها به مراحل مورد نظر حمل می شوند.برخی از مهمترین مراحلی که برای بتن ریزی سقف باید رعایت گردد و شما هم باید با آنها دقت داشته باشید عبارت است از :
آماده کردن بتن
پیش از شروع بتن ریزی باید نسبت به کیفیت بتن مورد استفاده خود جهت ساخت و ساز اطمینان خاطر به دست بیاورید و از مناسب بودن آن مطمئن گردید. مواد سازنده بتن را باید بر اساس درصد دقیق ترکیب نمایید تا بتن بعد از مدتی دچار مشکل نشود. زیاد و یا کم بودن هر یک از مواد تشکیل دهنده بتن را می توانید بر اساس استانداردهای مشخص شده تنظیم کنید. بتن از موادی مانند سیمان شن و ماسه سنگ آهک آب و بسیاری از مواد شیمیایی دیگر تشکیل می شود. سه چهارم بتن را سنگدانه ها تشکیل خواهند داد و یک چهارم باقیمانده آن را آب تشکیل می دهد. نحوه ترکیب کردن این مواد با یکدیگر بسیار تخصصی است و باید بر اساس دانش و مهارت کافی انجام شود. در این چند سال به کار بردن بتن آماده بسیار باب شده است. مزیت استفاده کردن از بتن آماده این است که دیگر نیازی به ترکیب کردن مواد و آماده نمودن بتن در محل ساختمان ندارید. در این صورت از هدر رفتن مواد اولیه جلوگیری خواهید کرد. بتن آماده همانطور که از اسمش مشخص است به بتنی گفته می شود که درون کارخانه ها تولید می گردد و سپس به محل ساخت و ساز انتقال داده خواهد شد.
آرماتوربندی و قالب بندی
یکی دیگر از مراحلی که برای بتن ریزی سقف باید انجام شود قالب بندی و آرماتور بندی می باشد. در فونداسیون ساختمان فردی که مهندس سازه است با در نظر گرفتن تعداد طبقات محاسبه بار وارد شده روی ساختمان را بررسی می کند و تعداد آرماتورها را بر اساس طبقات تعیین می نماید.دهر یک از مهندسین با محاسبات مورد نیاز خود می توانند از میلگردها و یا همان آرماتورها استفاده نمایند. در اطراف میلگردها فضای بسیار کمی حفظ می شود که مربوط به قرار گرفتن قالب های بتن ریزی می باشد. به غیر از پی ساختمان ستون ها و سقف ها هم نیز به قالب بندی و آرماتور بندی نیاز دارند.پیش از اینکه به بتن ریزی سقف بپردازید آرماتوربندی تیرچه و بلوک را باید انجام دهید. در اجرا کردن سازه های بتنی برای سقف، تیرچه یکی از مهمترین تجهیزات می باشد. باید بدانید تجهیزات دیگری مانند اسپیسر بتن درون بتن مورد استفاده قرار خواهد گرفت. شما می توانید برای مقاومت بخشی به بتن اسپیسر پلاستیکی را مورد استفاده قرار دهید. اسپیسر ها انواع متنوعی دارند که یکی از بهترین آنها اسپیسر پلاستیکی می باشد.
بتن ریزی
پس از این که مراحل قالب گذاری و آرماتور بندی انجام شد، بتن در قسمت های مخصوص خود ریخته می شود. از آن جایی که در فونداسیون ساختمان به مقدار زیادی بتن احتیاج است، از روش های گوناگونی جهت منتقل کردن بتن استفاده می شود. از جمله این روش ها می توان به استفاده از دستگاه مونوریل، سیستم آسانسوری یا پمپ کردن بتن اشاره کرد. سقف ساختمان در مقایسه با فونداسیون به مقدار کم تری بتن نیاز دارد. برای انتقال بتن به سقف از روش های ذکر شده استفاده می شود. بتن ریزی سقف باستی حتما طی یک مرحله صورت گیرد و نباید در انجام آن هیچ تاخیری ایجاد گردد، زیرا سقف ساختمان باید یکپارچه باشد و هیپ ترک و ایرادی نباید در آن وجود داشته باشد. بتن ریزی در ستون ها نیز به شکل دستی یا با روش پمپ کردن بتن صورت می گیرد.
متراکم سازی بتن
بعد از اینکه بتن ریخته شد باید به صورت یکدست شود. همچنین باید اطمینان پیدا کنید که بین لایه های بتن هوا وجود ندارد. چرا که اگر هوا در بتن وجود داشته باشد بتن متخلخل می شود و استحکامش کمتر خواهد شد. برای جلوگیری کردن از این اتفاق می توانید از صاف کردن بتن و یا ویبراسیون استفاده کنید در صورتی که قطر بتن از ۱۵ سانتی متر کمتر باشد به طور معمول از ماله برای صاف کردن آن استفاده می کنند. اما اگر قطر بتن ریخته شده از مقدار بیان شده بیشتر باشد دیگر ماله مناسب این کار نیست و باید از ویبراتور استفاده شود.
حفاظت بتن ریخته شده
در مرحله اجرای تخته ماله دوم روی سطح بتن، به منظور اجرای سطحی یکنواخت و بدون ترک، باید ترتیبی فراهم آورد تا سطح بتن از رفت و آمد مربوط به این کار آسیب ظاهری نبیند. از دیگر مراحل بسیار مهم بتن ریزی، مراحل آغازین و پایانی عملیات بتن ریزی است در مرحله آغاز عملیات بتن ریزی باید شرایطی فراهم آورد تا لوله های پمپاژ بتن آماده انتقال بتن شود. بدین منظور در ابتدا با توجه به شرایط محیط مانند درجه حرارت محیط و… طرح اختلاط خاصی از آب و سیمان توسط پمپ بتن، در داخل لوله ها جریان می یابد. اما باید توجه داشت که این دوغاب سیمان به هیچ وجه اجازه ورود به سطح بتن ریزی را ندارد و باید به نحوی از محیط عملیات خارج شود. از جمله موارد حفاظت محیطی بتن، جلوگیری از وزش باد در محوطه بتن ریزی شده است. زیرا که خود عامل تبخیر غیر طبیعی رطوبت بتن بوده و موجب ایجاد ترک می شود. با محصور کردن اطراف محل بتن ریزی با پوشش مناسب علاوه بر حفاظت محیطی بتن، محیط کار از بقیه محیط جدا شده و ایمنی کارکنان و محیط اطراف منطقه عملیات بتن ریزی نیز تا حد مطلوبی تامین میشود. با توجه به سطح بسیار زیاد بتن ریزی در هر سقف، حدود ۹۰۰ متر مربع نیاز است که در هر مرحله لوله های پمپ بتن در حین بتن ریزی باز شده و در مسیر جدید مجدداً بسته شود. انتخاب محل انجام این کار، به نحوی است که مراحل انجام کار کمتر شده و آسیب کمتری به محیط عملیات بتن ریزی برسد. در عین حال هماهنگی بین پمپ محل و محل لوله کشی از مسائلی بوده که قبل از انجام عملیات بتن ریزی نیاز به برنامه ریزی دارد.