به گزارش پایگاه خبری ساعدنیوز به نقل از فرارو، اسماعیل هنیه، که روز گذشته برای مراسم تحلیف رئیس جمهور به ایران سفر کرده بود با اصابت پرتابهای از هوا به شهادت رسید. این اتفاق به سرعت با واکنشهای داخلی و خارجی همراه شد و تبعات و پیامدهای آن موجی از نگرانیهای بین المللی را به همراه داشت.
«ناصر کنعانی»، سخنگوی وزارت خارجه ایران، گفت: «شهادت اسماعیل هنیه، پیوند ناگسستنی میان ایران و فلسطین و مقاومت را مستحکمتر خواهد کرد.». محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین نیز ترور رهبر مجاهد اسماعیل هنیه را محکوم کرد و مردم فلسطین و نیروهایش را به وحدت و استواری فرا خواند.
کاخ سفید در اولین واکنش خود به شهادت اسماعیل هنیه اعلام کرد که از گزارشهای مربوط به ترور وی مطلع است. لوید آستین وزیر دفاع آمریکا نیزاعلام کرد که هیچ نظری درباره نقش اسرائیل در ترور هنیه و اطلاع آمریکا از این اقدام پیش از وقوع آن ندارد.
با این وجود، پیامدهای این ترور چه در سطح کشور و چه در سطح منطقهای و بین المللی، موضوعیست که برای بررسی آن با عبدالرضا فرجی راد، تحلیلگر ارشد سیاست خارجی و استاد ژئوپلیتیک، صحبت شده است:
عبدالرضا فرجیراد گفت: «این ترور بی ارتباط با سفر نخست وزیر اسرائیل به آمریکا نیست. نتانیاهو با گفتگوهایی که با جناح تندرو در آمریکا داشته، یک قوت قلب گرفته که اقدامات اغتشاش آمیز و بی ثبات کننده در منطقه را ادامه داده و تشدید کند، این موضوعات بی ارتباط به انتخابات آمریکا هم نیست، یعنی هر چه که منطقه پرتنشتر و بی ثباتتر باشد و احتمال جنگ فراگیر باشد، به ضرر دموکراتها و دولت فعلی آمریکا و خانم کامالا هریس است. معتقدم این قضایا نمیتواند به هم بی ارتباط باشد. نتانیاهو از نظر داخلی و وجهه بین المللی ضربات زیادی متحمل شده و آتش بس در غزه به بن بست رسیده و نتوانسته قول و قرارهایی را که با مردم اسرائیل گذاشته را به انجام برساند، بنابراین برای حفظ قدرت خود به دنبال افزایش تنش و نگه داشتن منطقه در حالت جنگی است. حتی اسرائیل به دنبال این است که آمریکا را وارد این درگیری کند. نکته دیگر این که، دیروز در ایران مراسم تحلیف به شکل رسمی انجام شد و آقای پزشکیان رئیس جمهور رسمی و قانونی کشور ما شدند. شعارهایی که در جریان انتخابات از سوی آقای پزشکیان داده شد، مبتنی بر وفاق ملی بود. این نکتهای است که هم اسرائیلیها و هم نتانیاهو از آن ناراحتند و به دنبال ایجاد شکاف بین دولت و ملت هستند.»
وی افزود: «با توجه به این که شکاف بین دولت و ملت در حال کاهش است و طبیعتا رئیس جمهور جدید، شعار گفتگو با جهان را نیز دنبال میکند، اسرائیلیها به دنبال تنش داخل کشور ما هستند. پیشتر هم رسانهها و مقامات این کشور گفته بودند که روی کار آمدن دولت پزشکیان به ضرر اسرائیل است چرا که اجماع نظر علیه ایران شکسته میشود؛ بنابراین اسرائیلیها به دنبال این هستند که در ایران بحران ایجاد کرده، جنگ منطقهای را گسترش دهند و حتی آمریکا و غرب را وارد درگیری کنند. با این روش کاملا در جهت منافع نتانیاهو و جناح تندرو در آمریکا حرکت میشود. در حال حاضر اکثر جمعیت اسرائیل خواهان حذف نتانیاهو هستند.»
این استاد ژئوپلیتیک در ادامه گفت: «اسرائیل علاوه بر به شهادت رساندن آقای هنیه، مستقیما به خاک ایران هم تجاوز کرده است. بنابراین دولت ایران بیکار نخواهد ماند. اما ایران عجله هم نخواهد کرد. یعنی انتظار نداشته باشیم که همین امروز ایران وارد رفتار واکنشی یا احساسی شود. این موضوع در جلسات مختلف بررسی شده و جوانب آن در نظر گرفته میشود، سپس به موقع پاسخی برای این حرکت ناشایست اسرائیل در نظر گرفته میشود و قطعا، با این موضوع به شکل احساسی برخورد نخواهد شد. ایران در مرحله اول این حرکت را محکوم کرد. اما جلسات متعددی در سطح ملی، کشوری و عالی و امنیتی برگزار میشود و تصمیماتی گرفته میشود و بر اساس آن تصمیمات بدون عجله و بدون تفکر احساسی و با در نظر گرفتن پیامدهای آن، اقدام خواهند کرد.»
وی افزود: «طبیعتا اسرائیل نگران است، تجاوز به خاک کشور دیگری مثل ایران هزینههای سنگینی برایش داشته باشد و در نتیجه نمیخواهد مسئولیت این حمله را به صراحت بپذیرد، همین که آمریکا اعلام کرده از اسرائیل در برابر حملات احتمالی حمایت میکند و به عبارتی به شکل ضمنی پذیرفته کار اسرائیل بوده، کافیست که تایید بگیریم این کار اسرائیل است. ضمن این که اسرائیل درباره اقدامات پیشین خود نیز صراحتا اعلام مسئولیت پذیری نمیکرد و نتانیاهو به وزاری خود تاکید میکرد اظهارنظر نکنند.»
این تحلیلگر ارشد سیاسی گفت: «با این اتفاقاتی که اخیرا رخ داده است، بیش از هر زمان دیگری به جنگی بزرگ در منطقه نزدیک شده ایم، هر چند ایران تلاش بسیاری کرد این اتفاق نیفتد و انتهای بردباری خود را نشان داده است و اصل قضیه را نیز بر آتش بس غزه متمرکز کرده است. اما آمریکاییها هم نتوانستند نتانیاهو را مهار کنند و همزمان که میگویند باید جلوی جنگ را گرفت، نتوانستند فشار اساسی را وارد کرده و آتش بس را در غزه حاکم کنندو به هر حال آمریکاییها به علت منافع مشترکی که با اسرائیل دارند و به علت محدودیتهایی که در قبال لابی اسرائیل دارند، نمیتوانستند از حدی بیشتر اسرائیل را تحت فشار بگذارند. ایران اما، همه تلاش خود را کرد و حتی سعی کرد مانع از برخی اقدامات حزب الله در منطقه شود. با همه این ها، زمانی میرسد که چارهای نیست و هر چه تلاش میشود، طرف اسرائیلی تصور میکند که ماندنش یا امنیتش به یک جنگ گسترده گره خورده که خود، به تنهایی از پس آن بر نمیآید و غزب باید وارد آن شود.»
وی افزود: «همه میدانند اسرائیل به دنبال چیست، اما با توجه به بیماری و ضعف آقای بایدن، کاخ سفید نیز تا حدودی سست شده است و حتی رقبای آمریکا از اقدامات اسرائیل در منطقه بهره برداری میکنند. دیروز روسیه یک شهر دیگر اوکراین را در استان دونسک به تصرف درآورد و معتقدم حتی آمریکاییها بازیچه دست نتانیاهو شده اند. درواقع کل اقدامات نتانیاهو چه در میان مدت و چه در بلندمدت به ضرر اغلب کشورهای جهان و حتی خود اسرائیل شده است.»
3 ماه پیش