به گزارش سایت خبری ساعدنیوز، شاید هیچ مرحله ای از زندگی انسان مانند دوران جنینی و پس از آن یعنی دوران شیرخواری و کودکی پرمخاطره نباشد. فراهم کرن محیطی امن و سالم برای رشد جنین اهمیت بسیاری برای مادران باردار دارد.
وقتی که زن باردار می شود، اطرافیان برای سلامت مادر و جنین نصیحت های زیادی می کنند و او را از کار هایی که مضراست بر حذر می دارند. پزشکان نیز به زنان بار دار توصیه می کنند تا از مصرف مشروبات الکلی، استعمال دخانیات و مصرف لبنیات پاستوریزه نشده بپرهیزند. زیرا هر سه مورد پیامد های جدی برای جنین دارد. علاوه بر آن موارد دیگری نیز وجود داردکه می تواند به جنین ضرر برساند.در ادامه به بررسی بیشتر این خطرات خواهیم پرداخت.
مشروبات الکلی
مصرف مشروبات الکلی در زنان باردار باعث آسیب های رشدی زیادی برای جنین می شود. در این موارد احتمال دارد جنین دچار نقص در روند رشد، وزن کم و نارسی هنگام تولد شود. سندروم جنینی الکلی یکی از بیماری های رشدی جدی است که در اثر سوء مصرف الکل در دوران بارداری ایجاد می شود. کودکان دچار این سندروم مشکلات شدید رشدی پیدا می کنند که به لحاظ جسمی و روانی دچار نقایص بسیاری خواهند شد.
دود سیگار و قلیون
کشیدن سیگار و قلیون و همچنین قرار گرفتن مادر در معرض دود سیگار در دوران بارداری، جنین را در معرض مشکلات تنفسی، بیماری های ریوی، آسم، آلرژی و... قرار می دهد. جالب است بدانید که مصرف سیگار توسط والدین حتی بعد از تولد موجب مستعد شدن کودک برای ابتلا به سینه پهلو و برونشیت گردد.
موبایل و تبلت
آسیب و پیامدهای اشعه موبایل بر جنین مستقیما با میزان استفاده مادر از آن در ارتباط است. پس باید تلاش کنید میزان استفاده از آن را کنترل کنید تا از آسیب رساندن به خود و جنین جلوگیری کنید. این آسیب ها شامل مشکلات رفتاری، آسیب در رشد مغزی کودک، کم وزنی و برهم خوردن چرخه خواب و بیداری می شود.
آلودگی هوا
قرارگیری در آلودگی های محیطی در دوران بارداری به احتمال بیشتری باعث وزن کم نوزاد هنگام تولد می شود. یکی از مواردی که می تواند باعث آسیب به جنین شود جیوه است. مقادیر زیاد جیوه در آب و غذاهای مصرفی مادر می تواند باعث عقب ماندگی ذهنی، گفتار نابهنجار و مشکلات بلعی در کودک شود.
گوشت های فرآوری شده
گوشت های فرآوری شده مانند کالباس و ژامبون، برای زن باردار خطرناک است و می تواند باعث زایمان زودرس، عفونت نوزاد و حتی مرده به دنیا آمدن جنین شود. در این دوران بهتر است از مصرف غذاهای بیرون و فست و فودها خودداری کنید.
کمبود ویتامین D
کمبود ویتامین D در دوران بارداری باعث مشکلاتی مثل دیابت بارداری و پایین بودن وزن جنین می شود. استفاده از مواد غذایی مانند شیر، ماهی و تخم مرغ که سرشار از ویتامین D است بسیار مفید خواهد بود. توجه داشته باشید که مصرف بیش از حد این ویتامین می تواند باعث نارسایی ذهنی شود پس هرگز بدون مشورت با پزشک قرص ویتامین D استفاده نکنید.
اشعه ایکس
اشعه ایکس در طول دوران بارداری می تواند منجر به اختلالاتی از قبیل عدم رشد جنین، کمبود وزن، باز بودن ستون مهره ها یا همان اسپینابیفیدا، کام شکری و نقایص بدنی شود. توجه داشته باشید تاثیر اشعه ایکس در اوایل دوران بارداری حساس تر است.
قرص های روانپزشکی
استفاده از قرص های روانپزشکی مثل داروی ضد افسردگی در دوران بارداری احتمال نقص در رشد جنین، خطر سقط جنین یا اختلالاتی مثل اوتیسم را افزایش می دهد. همچنین داروهای خواب آور و مسکن موجب وقفه تنفسی و اختلال در جریان خون جنین می شود.
مصرف زیاد قهوه
کافئین موجود در قهوه می تواند اثراتی مانند مواد محرک داشته باشد که اگر زیاد از حد در دوران بارداری مصرف شود اثرات مخربی بر جنین می گذارد. بر اساس مطالعات مصرف بیش از 3 فنجان قهوه در روز خطر کم وزنی نوزاد، سقط جنین، تحریک پذیری و بی قراری نوزاد بعد از تولد را بیشتر می کند. احتمال می رود که مصرف قهوه با اختلال بیش فعالی در کودکان نیز در ارتباط باشد.
داشتن اضافه وزن
بر اساس پژوهش ها اضافه وزن مادر در دوران بارداری، خطر ابتلا به بیماری آسم در نوزاد را افزایش می دهد. همچنین باعث عدم رشد کافی جنین و زایمان زودرس می شود. بنابراین باید به رژیم غذایی خود توجه کرده و وزن مناسب خود را حفظ کنید.
بیماری های عفونی
بیماری های عفونی مادر می تواند برای رشد جنین خطرناک باشد. بهتر است مادران پیش از بارداری نسبت به بیماری هایی مثل سرخک، سرخچه، و اوریون واکسینه شده باشند. در طول بارداری حتما سعی کنند از محیط هایی که احتمال بیماری عفونی در آن است دوری کنند.
اعتیاد
سلامت مادر در دوران بارداری تاثیر مستقیم بر سلامت نوزاد دارد. اعتیاد مادر به مواد مخدر با عوارض جدی برای خود و نوزاد همراه است و ممکن است باعث اعتیاد در نوزاد شود. عوارض آن شامل خطر سقط جنین و مرده زایی، جنین الکلی و... می باشد. متادون یکی از موادی است که عوارض آن بر جنین ثابت شده است.
استرس های مادر در دوران بارداری
یکی از خطرات تهدید کننده جنین استرس و اضطراب هایی است که به مادر وارد می شود. اگر این استرس ها خیلی زیاد و مکرر باشند ممکن است به جنین آسیب برسد. زنانی که در محیط پرتنش زندگی می کنند و دعوا و مشاجره مکرر و در موارد شدید گاها زد و خورد در خانه را تجربه می کنند، دچار استرس زیادی می شوند. این استرس ها می تواند به جنین منتقل شده و بر رشد روانی او تاثیر بگذارد. مطالعات نشان داده است، استرس های شدید مادر در طول بارداری می تواند با تاخیر در رشد عاطفی، آسیب پذیری کودک در برابر اضطراب و احساس ناامنی در سال های اولیه رشد کودک مرتبط باشد.
به طور کلی رویارویی با برخی مشکلات یا آسیب ها برای مادران ممکن است اجتناب ناپذیر باشد. برای مثال مادران ممکن است مجبور به زندگی در محیطی آلوده یا خانواده ای پر تنش باشند. اما خوب است خود مادر و اطرافیان با بینش نسبت به تاثیر آسیب های محیطی به کودک نازنین خود سعی کنند تا حد ممکن از خطرات بالقوه دوری کنند. روش های کاهش استرس و اضطراب، دریافت مشاوره خانواده و زوج درمانی از روش هایی هستند که در این دوران می توانند برای کاهش خطرات تهدید کننده جنین موثر باشند.