به گزارش سایت خبری ساعدنیوز، مرگ هنگام زایمان متاسفانه اتفاق تلخی است که در حین وضع حمل و یا بعد از به دنیا آمدن نوزاد برای مادران رخ می دهد ، درست است که آمار این اتفاق بالا نیست اما ممکن است برای هرکسی رخ دهد در ادامه ی مقاله به ارائه ی توضیحات بیشتری درباره ی علل و راه های پیشگیری از این اتفاق پرداخته ایم که می توانند کمکتان کنند.
شرایط محیطی و عوامل فردی زیادی در مرگ و میر مادران دخیل هستند که در ادامه به برخی از مهم ترین آن ها اشاره خواهیم کرد.
1. محرومیت های اقتصادی و اجتماعی
اکثرا این اتفاق برای زنانی رخ می دهد که در مناطق محروم و فقیر زندگی می کنند. در واقع بیشتر از این که مرگ این افراد ناشی از وجود مشکلاتی در زایمان باشد، ناشی از دسترسی کم آن ها به خدمات پزشکی و نبود متخصصین مجرب و آموزش دیده است. شرایطی نظیر به دنیا آوردن طبیعی نوزاد در خانه که به تنهایی و بدون حضور و مراقبت متخصصین صورت می گیرد خطر مرگ را به میزان زیادی افزایش می دهند.
به همین خاطر در گذشته فوت مادران در هنگام زایمان به میزان بسیار بیشتری صورت می گرفت اما امروزه چون اکثر افراد در بیمارستان و زیر نظر پزشک فرزند خود را به دنیا می آورند، مرگ هنگام زایمان به ندرت اتفاق می افتد.
هم چنین دسترسی کم تر به مراکز بهداشتی درمانی منجر به این می شود که مادران در طول دوران بارداری به طور منظم تحت نظارت پزشک قرار نداشته باشند و مراقبت های دوران بارداری به خوبی صورت نگیرد. این مساله باعث می شود که مشکلات احتمالی که در زایمان اتفاق می افتند به موقع تشخیص داده نشود و اقدامات لازم برای پیشگیری از آن ها نیز صورت نگیرد.
2. عوامل خطر ساز فردی
یکی از عواملی که زنان را بیشتر در معرض خطر قرار می دهد سن کم است. در واقع طبق گزارشات جهانی مادران نوجوان بیش از سایرین با مرگ هنگام زایمان مواجه می شوند این افراد اکثرا در بازه سنی 15 تا 19 سال قرار دارند.
علت این مشکل این است که بدن آن ها هنوز آمادگی لازم را برای تولد ندارد. به همین دلیل بیشتر در حین حاملگی مشکلاتی نظیر فشار خون بالا پیدا می کنند که این مشکلات احتمال بروز خطر هنگام زایمان را افزایش می دهد.
علاوه بر سن، دفعات زایمان نیز در بروز این خطر تاثیر گذار است. در واقع مادران در زایمان اول نسبتا با خطرات بیشتری مواجه می شوند. البته داشتن زایمان های زیاد یعنی زایمان پنجم به بعد خود به یک عامل خطر تبدیل می شود. به طوری که مرگ مادران در زایمان های پنجم به بعد با احتمال بیشتری روی می دهد.
علل مرگ در زایمان
اکثر علل پزشکی که در مرگ مادر هنگام زایمان موثر هستند توسط متخصصین پزشکی قابلیت پیشگیری و درمان دارند. در ادامه به برخی از مهم ترین دلایل این رویداد اشاره می کنیم:
1- خونریزی پس از زایمان
برخی از زنان پس از زایمان ممکن است دچار خونریزی شدید شوند. از دست دادن خون زیاد در نهایت منجر به فوت خواهد شد. البته زایمان در بیمارستان و حضور پزشکان و پرستاران آموزش دیده جای نگرانی برای شما نمی گذارد. چرا که این خون ریزی قابل کنترل است و با دریافت داروها و خدمات پزشکی لازم متوقف می شود.
2- فشار خون بالا
فشار خون بالا و وجود پروتئین زیاد در ادرار مسئول مرگ و میر 14 درصد از فوت مادران هنگام زایمان است. برای پیشگیری از این مشکل شما باید در تمام طول دوران بارداری تحت نظر پزشک قرار داشته باشید و ملاقات های معینی را با او انجام دهید. این مساله باعث می شود تا این مشکل زودتر تشخیص داده شود و تحت درمان قرار گرفته و کنترل شود
3- عفونت
در صورت تجربه ی سقط جنین ناامن، زایمان غیر بهداشتی و طولانی احتمال مبتلا شدن زن به عفونت ها افزایش پیدا می کند. در صورت عدم تشخیص به موقع، عفونت ها می توانند منجر به مرگ شوند. افزایش اطلاعات و رعایت مسائل بهداشتی هنگام و پس از زایمان از ابتلای شما به این مشکل پیشگیری خواهد کرد.
4- آمبولی ریه
آمبولی ریه در واقع ایجاد نوعی لخته ی خون در ریه است. این مشکل در زایمان سزارین با احتمال بیشتری رخ می دهد. البته این مورد به میزان کمی رخ می دهد و مسئول 3 درصد از مرگ و میرهای هنگام زایمان است.