دقت کنید! اگر شما به واحدی طلا فروشی مراجعه و جنسی را خریداری کنید، اگر فردای همان روز برای فروش مراجعه کنید، اجرت پرداخت و سودی که طلا فروش برده است از جنس طلا کسر شده و جنس طلای شما، به قیمت طلای کهنه از شما خریداری خواهد شد. تعجب نکنید! این کار قانونی است.
اما در این صورت طلافروش درصدی جزئی بابت آب کردن طلا از فرد می گیرد و این کار قانونی است. البته طلا فروش حق ندارد طلای نویی را که به قیمت طلای کهنه می خرد، دوباره به فرد دیگر بفروشد و این عمل خلاف قانون است. در صورت مشاهده این قضیه با واحدهای طلافروشی خاطی برخورد خواهد شد. البته در عمل زیر نظر گرفتن همه طلافروشی ها در تمام طول روز و نظارت بر عملکرد تمام ساعات روزانه آنها کاری محال است. یک طلافروش در پاسخ به این سؤال که خریداران در این مورد خاص بیان شده، چگونه باید تشخیص دهند که طلا نو است یا کهنه؟ می گوید: هیچ ملاکی برای تشخیص طلای نو از طلایی که پس از چند روز به قیمت طلای کهنه خریداری شده (اما هنوز نو است) وجود ندارد. طلافروش دیگری در این زمینه می گوید: اتحادیه نمی تواند بر عملکرد تمامی طلافروشی ها نظارت روزانه داشته باشد، تنها عاملی که ممکن است باعث شود طلافروش طلای نویی را که اجرت و سود آن را کم کرده و دوباره آن را خریده، به فرد دیگری به عنوان طلای نو نفروشد، وجدان خود طلافروش است. در غیر این صورت خریدار اصلاً نمی تواند این امر را تشخیص دهد.اگر فاکتور خرید جنس طلا را گم کنید، دچار دردسر خواهید شد. یعنی اگر برای فروش طلای خود مراجعه کنید چون امکان اثبات این که مالک جنس طلا هستید وجود ندارد، طلا از شما خریداری نخواهد شد مگر این که مشتری ثابت یک طلافروشی خاص باشید و طلافروش شما را بشناسد.
عاقبت خرید طلای بدون فاکتور
شاید بسیاری از شما با خود بگویید که برای طلافروشان چه فرقی دارد که طلا را بدون فاکتور یا با فاکتور بخرند؟ مگر نه اینکه طلا فروشان هر طلایی که می خرند را به دست کوره های ذوب طلا می سپارند و سود خود را می کنند! بله ظاهراً حرف شما درست است اما تا به حال به این فکر کرده اید که اگر روزی، بدشانسی در خانه طلافروشی که طلاهای بدون فاکتور خریده است را بزند، چه می شود؟! یا اگر یک درصد هم شخصی که طلای بدون فاکتور می فروشد سارق و طلایی که فروخته است طلایی سرقتی باشد، چه بلایی سر طلافروش می آید؟ حال به این فکر کنید سارق دستگیر شود و به جرم خود اعتراف کند و آدرس مغازه ی طلافروشی که طلاهای بدون فاکتور خریده است را در اعتراف نامه ی خود بنویسد؛ در این صورت تکلیف آن طلافروش بدشانس چه می شود؟! قطعاً طلا فروش دادگاهی می شود و به جرم مال خری و خرید جنس سرقتی بدون فاکتور به دستان قانون سپرده می شود، اینجاست که می گویند دیگر حساب طلافروش با کرام الکاتبین است! به همین خاطر است که کمتر طلافروشی پیدا می شود که طلای بدون فاکتور بخرد و عطای این کار را به لقایش می بخشد؛ مگر آن که مشتری آشنا یا از بستگانش باشد و او را بشناسد و مطمئن باشد آن طلا سرقتی یا قاچاق نیست.
در این مورد، چند وقت پیش یک اتفاق خوبی برای ما افتاد که گفتن آن خالی از لطف نیست. حدود شش ماه پیش، یک نفر با ۲۳۰ گرم طلا وارد گالری ما شد و می خواست آن ها را بفروشد. انواع گوشواره، سرویس طلا، النگو داخل این طلاها بود و حدود ۸۷ میلیون تومان قیمت داشت. ما از فروشنده، فاکتور طلا خواستیم. خوشبختانه سرویس طلا و موارد بزرگ تر فاکتور داشت. با بررسی فاکتورها به چند مورد برخوردیم. اول اینکه نام خریدار و شماره تلفن این فاکتورها با یکدیگر متفاوت بود در حالی که صاحب آن، ادعا داشت که شخصاً خودش این طلاها را خریداری کرده است. دوم اینکه وزن یکی از النگوها با وزن نوشته شده در فاکتور تفاوت چشم گیری داشت و در نهایت اینکه یک فاکتور فیلد اجرت و کارمزد را نداشت. ما به تقلبی بودن فاکتور پی بردیم و قبل از اینکه به بررسی طلاها برسیم، بی خیال این طلاها شدیم. امّا ساعتی طول نکشید که دوستان کلانتری پاساژ، شخص خاطی را در یکی از مغازه های همکار دستگیر کردند.
می رسیم به سوال اصلی که هرکسی ممکن است شامل حالش باشد! تکلیف طلاهای بدون فاکتور ما چیست؟ قطعاً هر کسی قطعه طلایی بدون فاکتور در خانه دارد که یا فاکتور آن را گم کرده یا آن قطعه طلا هدیه بوده و فاکتور آن به دستش نرسیده است! در این صورت چاره ی کار چیست؟ اگر به هر دلیلی تصمیم به فروش طلا داشته باشیم باید چه کار کنیم در این خصوص در بیانیه ای رئیس اتحادیه طلا و جواهر می گوید: «این افراد می توانند به طلافروشی های زیر نظر اتحادیه که از آن ها چندین بار طلا خریده اند مراجعه کنند طلا فروش هم موظّف است نشانی کامل و مشخصات کامل و معتبر فرد را ثبت کند تا در صورت وجود هر گونه مشکل از فرد بخواهند که پاسخ گو باشد.» البته باید بگوییم هر طلافروشی این کار را نمی کند و زیر بار خرید طلا بدون فاکتور نمی رود، برای این کار باید از چندین طلافروشی سوال کنید و ببینید کدام یک طلای بدون فاکتور شما را با آن شرایط و به قیمت خریداری می کند. راه دیگر این هست که به طلافروشی که شما را می شناسد و قابل اعتماد هم هستید، طلای بدون فاکتور خود را بفروشید. مثلاً طلافروشی نزدیک محل خانه و کار، بهترین گزینه برای این کار می باشد.
همانند طلاجات گرفتن فاکتور برای جواهرات هم الزامی است اما تنها فرقی که فاکتور طلاجات با فاکتور جواهرات دارد این است که در فاکتور جواهرات علاوه بر مشخصات طلای آن باید مشخصات دقیق سنگ های آن قطعه جواهر هم ذکر کرد مثل وزن و رنگ سنگ ها. البته قابل ذکر است که اگر سنگ جواهر درشت بوده و اصطلاحاً چند قیراطی بود به احتمال زیاد شناسنامه ای مجزا که مشخصات سنگ در آن نوشته شده است، دارد در غیر این صورت حواستان جمع باشد تا تمام مشخصات سنگ های جواهر در فاکتوری که از جواهر فروش می گیرید، قید شود تا هم ارزش سنگ های قیمتی جواهرات حفظ شود و هم در هنگام فروختن آن ممکن است به دلیل نداشتن فاکتوری کامل یا شناسنامه ای معتبر برای سنگ های جواهر از قیمت آن به طرز چشمگیری کاسته شود.
طلا، فلز گران بهایی است که با توجه به ویژگی های فیزیکی، هیچ وقت از بین نمی رود و از گذشته تا به امروز مورد توجه انسان بوده است. بحران و نوسانات اقتصادی تاثیر منفی بر روی طلا ندارند و باعث از بین رفتن آن نمی شوند.همین ویژگی ها باعث شده که طلا مورد توجه اشخاص، خانواده و حتی یک کشور و البته تمام سیستم های اقتصادی در جهان قرار بگیرد.بسیاری از مردم جهان به خرید طلا از هر نوعی روی آورند و تصمیم می گیرند تا این فلز گران بها را به عنوان یک روش سرمایه گذاری برای آینده خودشان، در خانه داشته باشند.همچنین سکه و طلا نسبت به بازار ارز وضعیت ایمن تری برای سرمایه گذاری دارد. چرا که به دلیل داشتن قیمت جهانی خیلی تحت تاثیر عوامل سیاسی قرار نمی گیرد.حالا اگر تصمیم شما برای پس انداز کردن از نوع طلا قطعی شده و خرید طلا را به قصد زینتی بودن آن انجام نمی دهید؛ باید به نکته مهمی توجه کنید که آن هم بحث کارمزد است.