به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، ترس از خون یکی از انواع فوبیا است که در آن فرد مبتلا ترس شدید و غیر منطقی نسبت به دیدن خون خود، دیگران و یا حتی خون حیوانات دارد. ممکن است شما نیز افرادی را دیده باشید که با دیدن کوچک ترین قطره خون غش می کنند و اغلب هم از دادن آزمایش خون و رفتن به آزمایشگاه فراری اند. اما چرا این افراد از دیدن خون وحشت دارند؟ آگاهی از علل و روش های درمان اضطراب و استرس ناشی از ترس به شما کمک می کند تا راحت تر با این اختلال و به طور ساده تر با ترس های خود در زندگی مواجه شده و آن ها را کنترل کنید.
ترس از خون یا فوبیای خون در دسته ی اختلالات اضطرابی جای می گیرد و به ترس شدید در مواجهه با خون گفته می شود. افراد مبتلا به هنگام تماشای عکس یا فیلم خون دچار ترس و اضطراب می شوند و ممکن است ضربان قلبشان بالا برود، بلرزند و یا از هوش بروند. افراد در طول زندگی ممکن است بارها انگشت خود را ببرند و دچار جراحت جزئی شوند؛ اما این جراحت جزئی برای افراد مبتلا به ترس از خون بسیار وحشتناک است. درست است که درد زیادی را بر اثر این جراحت حس نمی کنند اما خون ناشی از جراحت باعث می شود رنگشان سفید شود، دچار تهوع و تعریق شوند و بر زمین بیوفتند. تنها 2 تا 4 درصد از افراد به این بیماری مبتلا هستند.
علائم هموفوبیا یا ترس از خون
علائم فیزیکی ناشی از این ترس ممکن است شامل موارد زیر باشد :
- مشکلات تنفسی
- ضربان قلب بالا
- درد قفسه ی سینه
- لرزش بدن
- سیاهی رفتن چشم
- احساس تهوع با دیدن خون یا جراحت
- گُر گرفتن یا سرد شدن ناگهانی بدن
- عرق کردن
علائم احساسی آن شامل این موارد است :
- احساسات شدید اضطراب یا ترس
- تمایل زیاد به اجتناب از موقعیت هایی که با خون سر و کار دارد
- از خود رها شدن یا احساس “غیر واقعی” بودن
- احساس کنید که کنترل خود را از دست داده اید
- احساس کنید که ممکن است بمیرید
- احساس ضعف در مقابل ترس تان
هموفوبیا مشکلی منحصر به فرد است زیرا همراه خود مشکلی دیگر به اسم حمله وازوواگال هم دارد. حمله وازوواگال به این معنی است که در مقابل یک محرک مانند دیدن خون، میزان ضربان قلب و فشار خون شما ناگهان کاهش می یابد.
زمانی که این اتفاق افتاد، ممکن است احساس سرگیجه و غش کنید. طبق بررسی سال ۲۰۱۴، تقریبا ۸۰ درصد افراد دچار این فوبیا، دچار حمله ی وازوواگال می شوند. این حمله ی عصبی در دیگر فوبیا ها دیده نمی شود.
فوبیا در کودکان
علائم این فوبیا در کودکان کمی متفاوت است. کودکان دچار هموفوبیا ممکن است :
- کج خلقی کنند
- لوس بازی در بیاورند
- گریه کنند
- قایم شوند
- از رفتن به موقعیت و محل هایی که ممکن است با خون سر و کار داشته باشد اجتناب کنند
عوامل خطر آن چیست؟
محققان تخمین می زنند که ۳ الی ۴ درصد از افراد دچار این فوبیا هستند. فوبیا های خاص اغلب در کودکان، بین ۱۰ تا ۱۳ ساله به وجود می آیند.
هموفوبیا ممکن است در ترکیب با سایر اختلالات روانی رخ دهد مثل آگورافوبیا ( ترس از ترک کردن مکان امن مثل خانه )، ترس از حیوانات یا اختلال هراس ( نوعی اضطراب شدید ) باشد.
دیگر عوامل خطر شامل موارد زیر است :
• ژنتیک. خطر دچار شدن به این فوبیا در بعضی افراد بیشتر است. ممکن است به خاطر مسائل ژنتیکی باشد یا اینکه فرد به صورت طبیعی آدم حساسی باشد.
• والدین و خانواده ی مضطرب. شما ممکن است بعد از دیدن الگوهای ترس در خانواده ی خودتان، ترسیدن را یاد بگیرید. به طور مثال اگر کودکی ببیند که مادرش از خون می ترسد پس خودش ممکن است در آینده دچار فوبیای خون شود.
• والدین بیش از حد محتاط. برخی از افراد ممکن است حتی از چیز های خیلی ساده هم بترسند. دلیل آن این است که آن ها در محیطی بزرگ شده اند که والدین شان مدام مراقب آن ها بودند و آن ها را وابسته به خودشان کرده اند.
• تروما ( آسیب روحی پس از سانحه ). اتفاقات و موقعیت های ناراحت کننده هم ممکن است منجر به فوبیا شود. در مورد خون، ممکن است این اتفاق مربوط به بیمارستان یا آسیب های جدی که همراه با خون ریزی زیادی بوده است، باشد.
فوبیا معمولا در دوران کودکی شکل می گیرد و در کودکان معمولا اول به صورت ترس از تاریکی، افراد غریبه، صداهای بلند و هیولا باشد. هر چه کودکان بزرگ تر می شوند، مثلا بین ۷ تا ۱۶ سالگی، ترس هایشان بیشتر حول آسیب ها و جراحات فیزیکی است که می تواند شامل هموفوبیا هم شود. میانگین سن مبتلا شدن به هموفوبیا برای مردان ۹٫۳ سال و برای زنان ۷٫۵ سال است.