به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، برخی کودکان در طی دوره رشد، به خوردن خاک علاقه نشان می دهند. به طور کلی خوردن خاک بخشی از یک اختلال به نام پیکا (هرزه خواری) می باشد که در آن فرد تمایل به خوردن مواد غیر مغذی و غیر غذایی دارد. اختلال پیکا انواع مختلفی دارد و فرد ممکن است متمایل به خوردن مواد مختلفی باشد.
مثلا خوردن گچ، خاک، کاغذ، صابون، نخ، آدامس، نشاسته، یخ و غیره. یکی از شایع ترین این موارد خوردن گچ و خاک در کودکان است که به شکل خوردن مهر نماز، خاک باغچه و گلدان، گاز زدن دیوار و مواردی مشابه این رخ می دهد.
کمبود مواد مغذی:
کمبود دو عنصر روی و آهن باعث افزایش تمایل کودکان به خوردن خاک می شود. در واقع کم بودن یا تخلیه ذخایر این عناصر در بدن کودک می تواند ناخودآگاه او را مجبور نماند که از طریق خوردن خاک این عناصر را به بدن خود برساند.
عدم تمایل به غذا خوردن:
در برخی از مشاهدات پزشکی مشخص شده که بدغذایی کودکان در سنین ۱ تا ۲ سال می تواند یکی از دلایلی باشد که آنها برای ایجاد حس پری و سیری در بدن به طور ناخودآگاه به جای خوردن مواد غذایی، هر ماده غیر غذایی را ببلعند.
مسائل فرهنگی:
در برخی از جوامع به دلایل اعتقادات خاص فرهنگی و مذهبی ممکن است از دوران کودکی فرد عادت کند که برخی از مواد غیر غذایی را ببلعد. برای مثال در برخی جوامع، خوردن خاک، سنگ، مواد فاسد شده و غیره به عنوان یک اعتقاد فرهنگی مطرح می باشد.
تغذیه نامناسب در دوران بارداری مادر:
در برخی از کودکانی که مبتلا به خاک خوری هستند، مشخص شده که خاک خوری نشات گرفته از کمبود برخی از ریزمغذی ها در دوران رشد جنینی می باشد و در واقع به دلیل آن بوده که مادر از تغذیه مناسبی در دوران بارداری برخوردار نبوده که این نوع کمبودها بروز نموده.
در بیشتر موارد این کودکان، دچار درجاتی از کم خونی ناشی از کمبود عنصر آهن در بدن خود می باشند.
سوءتغذیه:
در کشورهای توسعه نیافته میزان بروز خاک خوری در بین کودکان ۱ تا ۳ سال بسیار بالا می باشد که در واقع سوءتغذیه موجود در این کودکان هم مزید بر علتی است که کودک را به سمت خاک خوری سوق می دهد.
بیماری های روحی و روانی:
برخی از مشکلات و اختلالات روحی و عصبی مانند اوتیسم یا شیزوفرنی می توانند به عنوان دلیل موثر در بروز خاک خوری در کودکان باشند.
عوارض خاک خوری بر بدن کودک
خاک به میزان زیادی انگل، قارچ، باکتری و مواد بیماری زا دارد که با ورود به سیستم گوارش فرد، امکان ایجاد بیماری های مختلفی را فراهم می کنند. علاوه بر این موارد، کرم هایی که در خاک وجود دارند برای بدن مضر هستند. انواع انگل هایی که حیواناتی مثل گربه و سگ دفع می کنند در خاک است. بنابراین با خوردن آن خاک کودک مبتلا به انگل می شود. علاوه بر موارد ذکر شده، ممکن است خاک، آلوده به سرب و سایر آلودگی های شهری باشد که با ورود به بدن، تاثیر مخربی بر فرایند های رشدی و هوشی کودک می گذارند.
خوردن خاک باعث کمبود پتاسیم و روی می شود. برخی دانشمدان فقر آهن را ناشی از خاک خوردن می دانند. انسان برخلاف برخی حیوانات سنگدان نداشته و با ورود خاک و سنگ ریزه به سیستم گوارش دچار مشکلاتی چون یبوست، پارگی روده، مشکلات کلیوی و انسداد مجاری ادرار می شود. به علاوه مشکلات دهان و دندان نیز در کودکان مبتلا به خاک خوری مشاهده می شود.
راه درمان خاک خوردن کودکان
طبیعتا بهترین راه درمان مراجعه به پزشک اطفال می باشد. پزشک با شناسایی علت بروز خاک خوری در بدن کودک می تواند آن را به راحتی درمان نماید.
البته باید توجه نمود که در برخی موارد شناخت علت بروز خاک خوری یا خوردن مواد غیر غذایی توسط کودک می تواند به دلایل پیچیده ای باشد و تشخیص آن تا یک ماه به طول انجامد. اما به محض شناخت علت به راحتی می توان آن را درمان نمود.
در بیشتر موارد پزشک علت تشخیص عارضه خاک خوری در کودک را کمبودهای تغذیه ای و یا مشکلات روانی می داند.
در مورد کمبودهای تغذیه ای با رعایت یک رژیم غذایی متعادل و متنوع و مصرف مکمل های غذایی مورد نیاز می توان مشکل را برطرف نمود.
در مورد مشکلات روانی نیز مشاوره های منظم روانشناسی برای والدین و کودک ضروری می باشد.