مژه های پرپشت و زیبا یکی از عوامل زیبایی چهره و باعث جلوه بیشتر چشمان تان می شود. هرقدر مژه های تان بلندتر و پرپشت تر باشد، چشمان تان زیباتر به نظر می رسد، اما به نظر می رسد این روزها داشتن چنین مژه های بلند و زیبایی کار بسیار دشواری است. اکثر افراد درباره ریزش موهای شان صحبت می کنند اما به نظر می رسد درباره ریزش مژه های شان چندان نگران نمی شوند. متاسفانه این باور غلط جا افتاده که ریختن مژه ها یک اتفاق خوش یمن است و خیلی از ما حداقل در کودکی وقتی یکی از مژه های مان می ریخت شروع می کردیم به آرزو کردن، اما باید به خاطر داشته باشید که ریزش مژه ها می تواند نوعی هشدار باشد. دلیل ریزش و شکنندگی مژه ها در افراد مختلف، متفاوت است که به برخی علل شایع این مسئله اشاره می کنیم.
استرس می تواند بر سلامت عمومی شما و چشم های تان تاثیر بگذارد. کمبود خواب، رژیم غذایی نامناسب و خستگی عمومی همه و همه به شکسته شدن مژه ها و بروز خطراتی برای چشم ها به خاطر تماس با مواد حساسیت زا منتهی می شود.
معمولا عدم کارکرد درست غده تیروئید از جمله کم کاری یا پرکاری تیروئید می تواند در تعادل هورمونی بدن اختلال ایجاد کند و به ریزش مژه ها بینجامد. البته نگران نباشید پس از درمان این اختلال، مراقبت درست و رعایت اصول لازم ممکن است باعث رشد دوباره مژه هاشود.
هیچ راه گریزی از این حقیقت نیست. با بالا رفتن سن هر بخش از بدن شما در معرض فرسایش آهسته و ثابتی قرار می گیرد و این مسئله غیر قابل تغییر است. با این حال اگر به شکل خطرناک و هشداردهنده ای دچار ریزش مژه شده اید، بهتر است حتما به یک پزشک Doctor یا متخصص پوستی مراجعه کنید.
دلایل زیر می تواند منجر به از دست دادن مژه ها شود:
ریزش مژه بر اثر سوختگی: به گفته متخصصان آکادمی چشم پزشکی آمریکا در صورتی که مژه ها دچار سوختگی شوند اما فولیکول های موآسیبی نبیند، مژه ها طی شش هفته دوباره رشد می کنند اما اگر فولیکول های مو آسیب دیده باشند ممکن است رشد مجدد مژه ها متوقف شود.
ریزش مژه بر اثر شیمی درمانی: داروهایی که برای درمان سرطان استفاده می شوند گاهی اوقات باعث ریزش مژه ها می شوند. همه انواع داروهای شیمی درمانی نیز باعث ریزش موها می شوند. این داروها بر همه موهای بدن و صورت و سر تاثیر می گذارد و باعث ریزش همه آن ها می شوند اما پس از متوقف کردن شیمی درمانی معمولا مژه ها دوباره شروع به رشد می کنند.
ریزش مژه بر اثربریدن: عموما افراد اقدام به قیچی کردن مژه های خود نمی کنند اما در صورتی که این اتفاق بیفتد با گذر زمان مژه ها دوباره رشد می کنند و به طول اصلی خود باز می گردند.
ریزش مژه بر اثر کندن: اختلال موکنی یک وضعیت روان شناختی است که در آن فرد تمایل به کندن موهای خود دارد. در این اختلال فرد ممکن است به کندن موهای هر نقطه از بدن خود از جمله مژه ها تمایل داشته باشد. در این شرایط پس از چند ماه مژه ها دوباره شروع به رشد می کنند.
مژه مصنوعی: مژه های مصنوعی الیافی هستند که به مژه های طبیعی چسبانده می شوند تا ضخیم تر و بلندتر به نظر برسند. مژه های مصنوعی می توانند به مژه های طبیعی آسیب برسانند و آنها را قطع کنند. در صورتی که مژه های طبیعی به دلیل استفاده از مژه های مصنوعی ریزش پیدا کنند به طور معمول پس از چند ماه دوباره رشد می کنند.
مشکلات تیروئیدی: غده تیروئید هورمون هایی حیاتی را تولید می کند. اگر تولید این هورمون ها بیشتر یا کمتر از حد طبیعی باشد می تواند علائم مختلفی از جمله ریزش مو را ایجاد کند. در هر دو صورتِ کم کاری و پرکاری غده تیروئید ممکن است مژه ها ریزش پیدا کنند اما پس از درمان عدم تعادل غده تیروئید، مژه ها دوباره شروع به رشد می کنند.
بيماري هايي كه موجب ريزش مو مي شوند
بسیاری از بیماری هاي غدد درون ریز يا سیستمیک هم تظاهراتی از ریزش مژه يا ریزش ابرو دارند از جمله مشکلات تیروئیدی مثل پرکاری یا کم کاری تیروئید، آلوپسی آره آتا (ریزش سکه ای)، لوپوس و . . . و اختلالات تغذیه ای از جمله کمبود پروتئین، کمبود بیوتین و کمبود آهن که از سایر علل ریزش مژه و ریزش ابرو هستند. برخی عفونت ها مثل سیفلیس، عفونت ویروسی مثل ویروس تب خال، جذام و عفونت های قارچی و برخی دلایل عفونت های انگلی نیز منجر به بروز ریزش مژه ها می شود، از جمله demodicosis که نوع فولیکولاروم آنها با عارضه ریزش مژه و شوره همراه است.
كدام فرمژه بهتر است
همیشه بلافاصله پس از اینکه از حمام بیرون آمدید، از فرمژه استفاده کنید، چون وقتی مژه ها با آب گرم خیس شده باشند، راحت تر و زیباتر بر می گردند و نمی شکنند. يادتان باشد اگر به صورت ناشیانه از فرمژه استفاده كنيد سبب شکسته شدن و ریزش مژه ها مي شود. همچنين سعی کنید تا حد امکان از فرمژه های آهنی استفاده نکنید، بلکه انواع پلاستیکی را خریداری کنید. البته ما توصيه مي كنيم به جای استفاده از فرمژه، از انگشت تان کمک بگیرید يعني ابتدا دست تان را بشویید، سپس به طور دقیق پس از آنکه ریمل زدید، انگشت تان را روی ریشه مژه ها از پایین قرار داده و به سمت بالا فشار دهید تا زمانی که ریمل خشک شود.
با آرایش مژه ها می ریزند؟
آرایش مژه ها توسط ریمل یا استفاده مکرر از مژه های مصنوعی یکی از علل ریزش مژه و کم پشتی آن هاست. البته در صورتی که از ریمل های واتر پروف استفاده می کنید و به سختی آن را پاک می کنید در پاسخ به ضربات و محکم پاک کردن مژه ها ریزش رخ خواهد داد. از طرف دیگر ایجاد حساسیت و آلرژی نسبت به چسب یا مواد آرایشی و پاک کننده ها می تواند با ایجاد اگزما و خارش منجر به ریزش مو و ریزش مژه شود.
کدام محصولات در درمان ریزش مژه ها موثرند؟
اصولا تقویت مژه و ابرو به صورت موضعی خصوصا در ترکیبات آرایشی امکان پذیر نیست و اغلب تبلیغات در این زمینه بیشتر ادعا هستند. برخی داروهای آنالوگ پروستاگلاندین از جمله لاتانوپروست در درمان ریزش مژه مؤثر بوده است. ترکیب دیگر آن bimatoprost است که به صورت موضعی در مطالعات در درمان آلوپسی آره آتا به کار رفته و مؤثر بوده است.