محبوبیت و شهرت تاتو ممکن است شما را به این فکر وادارد که تاتو آن قدرها هم خطرناک نیست. اما حقیقت آن است که انجام تاتو قطعاً خطراتی را به دنبال دارد: فرو بردن سوزنی آغشته به جوهر به داخل پوست امکان ورود عفونت و یا آلودگی های خارجی را به داخل بدن فراهم می کند.انجام تاتو نزد فرد و یا در کلینیکی که ابزار خود را به خوبی تمیز نمی کنند و دستورالعمل مناسبی برای تمیز نگه داشتن تاتو به شما ارائه نمی دهند، می تواند موجب ایجاد مشکلات پوست، عفونت و یا بیماری های دیگر بشود.رایج ترین نشانه عفونت تاتو ، پوستی جوش زده و قرمز و ورم کرده در اطراف خال کوبی است. در برخی از موارد، ممکن است پوست صرفاً به دلیل برخورد با سوزن آزرده شود، به خصوص در پوست های حساس. در این صورت، علائم نام برده شده باید بعد از چند روز از بین بروند. اما اگر این عوارض یک هفته یا بیش تر ادامه داشتند، به تتوکار خود و یا پزشک مراجعه کنید.
اگر علائم زیر را تجربه کردید حتماً به پزشک مراجعه کنید:
- تب
- احساس کردن امواج سرد و گرم
- لرز کردن غیرعادی
- ورم کردن قسمت خال کوبی شده
- چرک کردن محدوده خال کوبی
- زخم های قرمز
- بروز بافت های سفت و برآمده
آیا احتمال بروز عفونت باکتریایی وجود دارد؟
این عفونت یکی از عوارض محتمل بعد از انجام تاتو است. اگرچه عفونت باکتریایی قابل درمان است، ممکن است این عفونت در برابر داروهای ضد باکتری مقاومت نشان بدهد و روند درمان را مختل سازد. باکتری استفیلو کوکوس (MRSA)، همچنین می تواند به جریان خون و اندام های داخلی وارد شود. وقتی این اتفاق بیافتد، بیماری های دیگری مثل گندیدگی، ورم مفصل و شوک ناشی از داروی سمی ایجاد شود.
توصیه هایی برای پیشگیری از عفونت تاتو
قبل از انجام تاتو، مشخص کنید که آلرژی دارید و چه نوعی. حواستان باشد از تاتوئیست بپرسید چه مواد تشکیل دهنده ای در رنگها وجود دارد. اگر شما به هر کدام از مواد تشکیل دهنده حساسیت دارید از وی بخواهید که یک رنگ دیگر را جایگزین کند یا کلا از تاتو اجتناب کنید. البته بخاطر داشته باشید که ممکن است دشوار باشد که بدانید دقیقا چه موادی در مرکب وجود دارد چون هیچ روش مشخصی ندارد.حواستان باشد که همه اقلامی که با پوست شما تماس پیدا می کنند، بطور مناسبی استریل شده باشند. از بابت پرسیدن در مورد اینکه وسایل رو چطور استریل کردند و یا اینکه استانداردهای ایمنی را رعایت کرده اند یا نه اصلا خجالت نکشید. سلامت شما از همه چیز مهم تر است.
مسلما هر کسی بعد از انجام تاتو یا همان خالکوبی باید تا مدتی از پوست تاتو شده خود، مراقبت کند تا نتیجه دلخواه را بدست آورد. در این زمینه، نکته های ابتدایی وجود دارد که هر آرایشگری، آنها را از طریق یک بروشور یا جزوه و یا هر چیز دیگری، به مشتری خود ابلاغ می کند و بعضی ها هم فقط به همان گفتن بسنده می کنند. مثلا هر کسی می داند که بعد از انجام تاتو باید تا یکی، دو ساعت بانداژها را روی قسمت تاتو شده، نگه دارد و بعد از آن، پوست تاتو شده را به آرامی با آب سرد یا آب ولرم شستشو دهد و برای این کار از یک صابون آنتی باکتریال ملایم نیز استفاده کند.
فرد آرایشگر حتما به مشتری خود توصیه می کند که با آرامش پوست خود را بعد از شست وشو خشک کند و اصلا سعی نکند که حوله را روی سطح پوستش بکشد و حرکت دهد. بعد از این مرحله، پوست تاتو شده باید توسط لایه ای از پماد ضدعفونی کننده پوشانده شود.
البته مقدار پماد باید در حدی باشد که توسط پوست جذب شود و پوست چرب بماند اما پماد زیادی هم، می تواند باعث خارج شدن رنگ از تاتو شود و تمام زحمات شما و آرایشگرتان به باد فنا برود! بهتر است از پمادی مثل D و A استفاده کنید، چون پمادهای آنتی بیوتیک دار، باعث حساسیت در پوست می شوند.
یکی دیگر از نکاتی که در مورد تاتو باید به خاطر بسپارید این است که هنگام دوش گرفتن، آب به صورت مستقیم روی پوست نریزد و یا پوست، زیادی در آب نماند. همینطور تا زمانیکه زخم تاتویتان، خوب نشده، باید از تابش نور آفتاب به طور مستقیم، رفتن به دریا (به خاطر شوری آبش) یا شنا در استخر (به خاطر کلردار بودن آب آن) پرهیز کنید.البته رفتن به سونا و اتاق های بخار، به همان اندازه، برای تاتوی شما مضر است. هرگز سعی نکنید که زخم روی تاتویتان را بکنید چون این زخم ها بین ۱ تا ۳ هفته بعد از تاتو از بین می روند.
فقط در صورت مشاهده تورم و یا قرمز شدگی در محل تاتو از تکه های یخ کمک بگیرید تا این حالات برطرف شوند. اما در صورتیکه کوچک ترین نشانه ای از عفونت در محل تاتو شده پیدا کردید، بدون معطلی به پزشک مراجعه کنید. چون بسیاری از تاتوها با اینکه با رعایت بهداشت انجام می شود، اما بعد از پایان کار، فرد از پوست خود مراقبت های لازم را به عمل نمی آورد و عفونت هایی در زخم تاتو ایجاد می شود.
مهم ترین نکته در ارتباط با تاتو
رعایت نكات بهداشتی در حین كار و پس از آن مهم ترین مساله می باشد. واكنش های آلرژیك یا حساسیتی نسبت به رنگ مورد استفاده یا سوزن، نه تنها در روزهای ابتدایی، بلكه گاهی تا مدت ها پس از تاتو كردن همراه شخص خواهد بود. مخصوصاً اگر از رنگ قرمز استفاده شود، این حساسیت شدیدتر و جدی تر است. عفونت های مختلف ممكن است تنها به صورت درد و تورم و یا عفونت های چركی بروز كرده و ترشحاتی از محل تاتو خارج شود.
زخم (Scar) یكی از مشكلات شایع، مخصوصاً در صورت بروز عفونت در محل یا استفاده از اشیای نوك تیز غیر از سوزن الكتریكی است. گذشته از این موارد، هپاتیت نوع B،C و D، سیفلیس، ایدز، زگیل و تبخال از خطرناك ترین بیماری ها در اثر انجام تاتوی غیر بهداشتی است.
سوزن الكتریكی، ضدعفونی نكردن پوست بدن قبل از شروع تاتو، دست های آلوده شخص تاتوكننده و... همگی عوامل مهمی در جهت انتقال بیماری های واگیردار از فردی به فرد دیگر است. اما در این بین "سوزن الكتریكی" مهم ترین عامل در انتقال بیماری است.از آنجا كه نظارت دقیقی بر نحوه عملكرد مراكز انجام تاتو وجود ندارد، مسایل بهداشتی نیز به راحتی نادیده گرفته می شوند، به ویژه عدم تعویض سوزن یكی از مهم ترین دلایل انتقال بیماری از فردی به فرد دیگر است.علاوه بر تاتوی دایمی كه در آن از رنگ های شیمیایی استفاده می شود، امروزه نوع دیگری از تاتو به نام "تاتوی هنا یا مهندی" رایج شده كه در آن تنها از رنگ های گیاهی به جای رنگ های شیمیایی استفاده می شود. اما به دلیل عدم اطمینان از گیاهی بودن رنگ ها، این نوع تاتو توسط FDA یا "سازمان بین المللی غذا و دارو" ممنوع اعلام شده است.
به عقیده بسیاری از پزشكان و روانشناسان افرادی كه فقط برای تزیین و زیبایی دست به تاتو زده و به اصطلاح تاتوی دكوراتیو(تزئینی) انجام می دهند، افرادی تنوع طلب بوده و از این رو دایماً در حال تغییر رنگ یا مدل تاتوی خود و یا از بین بردن نقوش قبلی و تاتوی جدید هستند.