تصور برخورد و معاشرت و یا زندگی با فراد دروغگو بسیار سخت است. شاید از نظر شخصیت شناسی برخی این افراد را بشود شناخت ولی اگر در زندگی با همسرتان متوجه شدید که بسیار دروغ می گوید و بسیاری از موضوعات را جور دیگر جلوه می دهد با ما همراه باشید.
دروغ گوها همه جا هستند، ولی نمی توان آن ها را به سادگی تشخیص داد. در این رابطه بهتر است زبان بدن و جهت چشم ها را فراموش کنید، زیرا روش های بهتری برای شناسایی دروغ گوها وجود دارند. فراموش نکنید که هیچ دروغ سنج بدون ایرادی وجود نداد، ولی شما می توانید با کمی بردباری، تدبیر و ذکاوت کاری کنید که خورشید از پشت ابر بیرون آید.
به گزارش فرادید، گروه افسران امنیتیِ «توماس اُرمِرود» وظیفه ای سخت بر عهده دارند. کار آن ها این است که در فرودگاه های سراسر اروپا بچرخند و با مسافران مصاحبه کنند تا از تاریخچه و برنامه های سفریِ آن ها اطلاعتی کسب کنند. اُرمرود چند نفر را عمدا با تاریخچه ی سفری اشتباه و آینده ساختگی به فرودگاه فرستاده و قرار است که اعضای گروهش حدس بزنند که کدام یک واقعی و کدام یک غیر واقعی است. در واقع یک نفر از هر 1000 نفری که با آن ها مصاحبه می کنند از عمد دارد دروغ می گوید. چنین شرایطی درست مانند پیدا کردن سوزن در انبار کاه است.
اعضای گروه توماس ارمرود (Thomas Ormerod) چه شیوه ای را برای شناسایی آن فرد دروغگو اتخاذ کردند؟
شاید به نظر شما شناسایی شخص دروغگو از روی زبان بدن و حرکت چشم ها ممکن باشد، این طور نیست؟ بنابراین باید بگویم که راه حلی خوبی را انتخاب نکرده اید.
در مطالعات فراوان انجام شده در این رابطه نشان داده شد که شناسایی دروغ گو از روی حرکات چشم و بدن کاملا تصادفی است و در مجموع شیوه ی مناسبی نیست. در مطالعه ای نشان داده شد که پنجاه نفر از هر 20 هزار نفر قادرند از این طریق درست (بالای 80 درصد) قضاوت کنند. در حقیقت بیشتر افراد به شکل شیر یا خطی حدس می زنند که طرف مقابل دروغ می گوید یا خیر.
راه حل گروه توماس ارمرود
گروه ارمرود از شیوه ای متفاوت استفاده کردند که اتفاقا باعث شد اکثر موارد را شناسایی کنند. شاید بخواهید بدانید که راز موفقیت آن ها چه بود؟ آن ها از چه شیوه ای برای شناسایی افراد دروغ گو استفاده کردند؟ آن ها قبل از هر چیز، ذهن خود را از تمام علائم شناسایی قبلی پاک کردند و به سراغ تکنیک های جدید رفتند تا مستقیم به جواب برسند.
چشم ها به شناسایی دروغگوها کمکی نمی کنند
در سال های اخیر، نتایج پژوهش های مربوط به شناسایی دروغ گوها چندان رضایت بخش نبوده است. تقریبا تمامی پژوهش های پیشین به این موضوع پرداخته که چگونه یک دروغ گو را از روی تغییرات ظاهری و زبان بدن مانند سرخ شدن صورت، خنده های عصبی و جهت چشمان شناسایی کنیم. یک مثال معروف در این رابطه وجود دارد: زمانی که از بیل کلینتون در مورد رابطه اش با مونیکا لوینسکی سوال پرسیده شد، او بینی اش را لمس کرد.تیموتی لِواین (Timothy Levine)، پژوهشگر دانشگاه آلاباما در بیرمنگام، می گوید: «ایده اصلی این بود که عمل دروغ گفتن برخی از احساسات قویِ ما مانند عصبانی شدن و احساس گناه را تحریک می کند که نمی توان مانع آن ها شد.» حتی زمانی که چهره ی ما خشک و بی حالت است هم می توان تغییرات ریزی را در آن مشاهده کرد.
با این وجود، هر چه روانشناسان بیشتر در این رابطه تحقیق کردند، متوجه شدند که کمتر می توان به نشانه های قابل اعتمادِ سابق تکیه کرد. مشکل کار نیز تنوع بیش از اندازه ی رفتارهای انسانی است. شاید برخی از اطرافیان شما تیک های عصبی خاصی داشته باشند که به شما کمک کند دروغ یا راست بودن حرف هایشان را بفهمید، اما نمی توان دیگران را به این راحتی شناسایی کرد. دلیلش نیز این است که یک فرهنگ جامع زبان بدن وجود ندارد.
ارمرود می گوید: «نمی توان یک علامت خاص را به سادگی با دروغ گویی مرتبط دانست.» لواین در این رابطه می گوید: «من هنگام دروغ گفتن شدید می خندم؛ برخی کاملا جدی می شوند؛ برخی ارتباط چشمی برقرار می کنند، برخی سمت دیگر را نگاه می کنند. تمام شواهد دال بر این است که نمی توان همه را با یک چشم قضاوت کرد.»
در حقیقت نمی توان خیلی به زبان بدن اتکا کرد، زیرا ممکن است افراد تحت شرایطی خاص حرکتی را انجام دهند که اصلا با برداشت ما از زبان بدن همخوانی نداشته باشد. مثلا شخصی را فرض کنید که در فرودگاه است و اگر عجله نکند از پروازش عقب خواهد افتاد. در این بین ماموران امنیتی چند سوال از او می پرسند که آن فرد به طرف دیگر نگاه می کند و پاسخ کوتاه می دهد. ماموران فکر می کنند که او دروغ می گوید، در حالی که او کاملا صادقانه پاسخ داده است.
دروغ سنج مخصوص همسرها
همه ما در زندگی فرد دروغگویی را سراغ داریم و شاید هم خودمان یک فرد دروغگو باشیم. بدون شک کسی به افراد دروغگو احترام نمی گذارد، روی آنها حساب باز نمی کند اما پرسش اینجاست که چطور یک فرد دروغگو را شناسایی کنیم؟ افراد دروغگو معمولا از نظر نوع رفتاری با یکدیگر شباهت بسیاری دارند که دانستن بعضی از خصوصیات به ما کمکمی کند تا حدودی انسان دروغگو را بشناسیم. احتمالا شما هم شنیده اید که چشم ها هیچ وقت دروغ نمی گویند.
در مورد دروغگوها این نکته صادق است چون بیشترشان از نگاه کردن مستقیم به شما خودداری می کنند. همچنین چشم های آنها به نقاط مختلف حرکت می کند. در عین حال، آنها معمولا از نگاه مستقیم به شما احساس ناراحتی می کنند و سعی می کنند مستقیم به شما نگاه نکنند. فرد دروغگو معمولا هنگام حرف زدن حرکات اضافی زیادی دارند و زیادی تپق می زنند و از اشتباهات فراوان گفتاری به سرعت می گذرند. همچنین آنها همیشه کلی گویی می کنند و بارها این کلیات را تکرار می کنند و همه تلاش شان این است تا خودشان را قانع کنند.
هنگامی که سعی دارید در مورد موضوع مورد بحث از افراد دروغگو سوال کنید، بلافاصله موضوع بحث را عوض می کنند و حتی اگر سوال شما را متوجه شوند این طور وانمود می کنند که سوال شما را نشنیده اند. و با این کار به بحث خاتمه می دهند. از طرفی اگر قدری به صحبت آنها شک دارید شما را متهم به بی اعتمادی می کنند و خیلی سریع با این کار به بحث خاتمه می دهند.
برخورد با دروغگوها با دروغ سنج
اگر مطمئن هستید که فردی دروغ می گوید، نباید به سرعت عکس العمل نشان دهید. این کار باعث می شود که فرد مقابل احساس شرمندگی و خجالت زدگی کند. بهتر است به شخص دروغگو نشان دهیم که متوجه دروغش شده ایم. این کار باعث می شو که او کمی بترسد و احتمالا بار دیگر دروغ نگوید.
شیوه هایی برای شناسایی و مقابله با دروغ
دروغ سنج خانگی
بدون شک زندگی کردن با یک همسر دروغگو اصلا خوشایند نیست. ممکن است شما بارهای اول که همسرتان دروغ می گوید عکس العمل خاصی نشان ندهید اما بعد از مدتی کم کم نسبت به او بی اعتماد می شوید یا گاهی با او به تندی و با عصبانیت برخورد می کنید. این خود ما هستیم که مشخص می کنیم در زندگی مان دروغ گفتن تا چه حد مجاز است. اگر همسر شما تا به حال بیش از چند بار به شما گفته باشد برای ورزش به باشگاه می رود ولی درواقع به جای رفتن به باشگاه به خانه یکی از دوستانش برود، این امر ممکن است شما را کمی ناراحت کند اما احتمالا مشکل خیلی بزرگی در زندگی ایجاد نمی کند؛ هرچند بهتر است در این باره با هم صحبت کنید.
زن و شوهرها باید قبول کنند گاهی دروغ گفتن یک نفر و انعطاف پذیری طرف دیگر درباره آن دروغ می تواند تنش کمتری در زندگی آن ها ایجاد کند و در نتیجه خانه آن ها آرامش بیشتری داشته باشد؛ البته به شرطی که مدام تکرار نشود. گاهی نیز این دروغ ها می تواند آنقدر بزرگ باشد که یکی از طرفین طاقت تحمل آن ها را از دست بدهد. به عبارتی در بعضی موارد دروغ گفتن می تواند تبدیل به یک مشکل کاملا پیچیده شود و طرفین را کاملا درگیر کند. در چنین شرایطی باید دنبال یک راه حل برای دروغگویی باشید.
چرا دروغ می گویم؟
دلایل دروغگویی هرچه که باشد اگر شما در پی جبران و کنار گذاشتن آن هستید، موفق خواهید شد فقط باید توجه داشته باشید که این کار ممکن است مقداری طول بکشد به ویژه اگر مدت هاست که دچار این مشکل شده اید، بدانید که باید زمان صرف کنید و زحمت بکشید تا رفته رفته این عادت را ترک کنید؛ بنابراین نباید ناامید شوید و با چند بار شکست دست از تلاش بردارید چون اگر هدف تان واقعیت ترک دروغگویی است حتما موفق خواهید شد.
قدم بعدی بعد از شناسایی دلایل دروغگویی این است که ببینید آیا خودتان به تنهایی می توانید از عهده درمان این مشکل بربیایید یا به کمک یک روانشناس نیاز دارید. همچنین بررسی کنید که معمولا چه زمانی و در چه موقعیت هایی دچار دروغگویی می شوید؛ آیا در محیط کار یا در جمع دوستان بیشتر دروغ می گویید یا در جمع خانواده. سپس باید مشخص کنید که فراوانی این دروغگویی چقدر است و این را به عدد و رقم دربیاورید و روی کاغذ بنویسید.
در گام آخر در مقطعی از زمان مثلا در طول یک هفته میزان دروغ هایتان را کم کنید مثلا از ۱۰ مورد به ۶ یا ۵ مورد برسانید و به همان میزان که موفق بوده اید برای خودتان پاداشی در نظر بگیرید؛ مثلا کاری را که علاقه دارید انجام بدهید. با همین راهکار ساده می توانید به مرور زمان از شر دروغگویی خلاص شوید.
مفهوم دروغ را بهتر بشناسید
دروغ ، سخن بر خلاف حقیقت است و دروغ گو کسی است که بر خلاف حقیقت ، خبری می دهد .
شما اگر گرسنه باشید و به منزل دوست خود بروید ، او برای شما غذا بیاورد ، شما بگویید من سیر هستم ، این سخن دروغ است ، چون بر خلاف حقیقت است ؛ شما نیز دروغ گو هستید ، زیرا بر خلاف حقیقت خبر داده اید .
کم را بیش گفتن یا بیش را کم گفتن ، دروغ است و گوینده اش دروغ گومی باشد ، چنان که بود را نبود و یا نبود را بود خبر دادن دروغ گویی می باشد و نیز بد را خوب و خوب را بد یا کوچک را بزرگ و بزرگ را کوچک خواندن ، دروغ خواهد بود .