زمانی که دو فلز شبیه به هم به وسیله ذوب هر دو یا یکی از آنها بر روی دیگری چسبانده می شوند، جوشکاری گفته می شود. در جوش قوس الکترونیک قوس ایجاد شده بین الکترود و فلز منجر به ذوب شدن الکترود و چسبیدن دو قطعه به یکدیگر خواهد شد. اگر در بخش صنعت فعالیت می کنید، ممکن است به دستگاه جوش نیاز پیدا کنید. درصورتی که تجربه کافی ای درباره خرید این دستگاه ندارید و برای اولین بار قصد خرید دارید، ابتدا باید نوع نیاز خود را به دستگاه جوش مشخص نمایید. پس اولین کاری که باید انجام شود، مشخص کردن حیطه تخصصی جوشکاری است. اما این نکته را نباید فراموش کنید که اولین اصل در داشتن یک انتخاب خوب، داشتن یک دید از نیازهایی است که فرد دارد.

دستگاه جوش چیست؟
دستگاه جوش یا دستگاه جوشکاری دستگاهی برقی است که برای وصل کردن متریال های فلزی به کار می رود. این دستگاه جریان برق را به میله ای که الکترود نام دارد متصل می کند. این میله از جنس، آهک، سلولز، اکسید سدیم و خاک رس و غیره است که در میان اتصالات فلزی موردنظر ذوب می شود، زمانی که فضای خالی را پر می کنید، بعد از سرد شدن اتصال قوی ای ایجاد خواهد کرد.
جوشکاری در صنعت معمولاً به سه نوع انجام می شوند:
- الکترود دستی
- جوشکاری با سیم
- جوشکاری زیر پودری
نحوه کارکرد دستگاه جوش به این شکل است که جریان متناوب را با ولتاژ بالا و شدت جریان پایین دریافت کرده و سپس آن را به جریان مستقیم با ولتاژ پایین و شدت جریان بالا تبدیل خواهد کرد.
انواع دستگاه جوشکاری و کاربرد آن
دستگاه های جوش به 4 دسته قابل تقسیم هستند:
ترانس قدیمی: این دستگاه ها بسیار سنگین هستند و برق زیادی مصرف می کنند که امروزه استفاده از این نوع دستگاه نادر است.
دستگاه جوش دارای مولد: این دستگاه ها دارای کیفیت بهتری در مقایسه با ترانس های قدیمی هستند که این نوع نیز به علت داشتن وزن زیاد و هزینه زیاد تعمیرات کنار گذاشته شده اند.
دستگاه جوش رکتی فایر: به مبدل هایی گفته می شود که جریان متناوب 200 یا 280 ولتی را به جریان مستقیم تبدیل می کند. این دستگاه جوش با جریان برق 3 فاز کار می کند و برق توسط فیش مخصوص دریافت خواهد شد. کیفیت بالای جوشکاری و قابلیت جوشکاری با الکترودهای مختلف و کارکردن با دستگاه حتی زمانی که کاربر به برق دسترسی ندارد جز ویژگی ها و مزایای این دستگاه است.
دستگاه جوش اینورتر: این دستگاه جز جدیدترین دستگاه های جوش است که توانایی کار با دو جریان مستقیم و متناوب را دارد. البته برخی از این دستگاه ها تنها امکان استفاده از جریان مستقیم برق را فراهم می آورند. منبع تغذیه این دستگاه جریان بالایی را در جوشکاری فراهم خواهد کرد که این مقدار جریان خروجی و ولتاژ توسط نرم افزارهای کامپیوتری قابل تنظیم و کنترل است.

انواع روش های جوشکاری
امروزه سه روش جوشکاری وجود دارد که برای هر یک از دستگاه های مختلفی استفاده می شود. این روش ها نسبت به یکدیگر مزیت خاصی ندارند و هر یک برای یک پروژه خاصی مناسب هستند، گاهی نیز ممکن است نیاز باشد از 2 یا هر 3 روش در یک فرایند جوشکاری استفاده نمایید.
جوشکاری آرگون (TIG)
این نوع جوشکاری جز روش های کاربردی است که توسط گاز آرگون یا گاز محافظ انجام می شود. این روش جوشکاری برای فلزاتی مانند آلومینیوم، مس، برنج و غیره کاربرد دارد. از مزیت های جوشکاری با آرگون می توان به کیفیت و دقت بالای این فرایند، جوش دادن ورقه های فلزی در حالت های صاف و دارای قوس، جوش دادن قطعات ظریف و کوچک، قابلیت تنظیم حرارت جوش توسط پدال پایی اشاره کرد.
جوشکاری میگ (MIG)
گرمای این جوشکاری، توسط قوس الکتریکی ایجاد و این قوس قطعات را جهت جوش را داغ می کنند. این جوشکاری بیشتر برای اتصال قطعات غیرفلزی استفاده خواهد شد ویژگی هایی که این جوشکاری دارد شامل:
- جوشکاری میگ روشی پرسرعت است که می تواند سرعت انجام پروژه را افزایش خواهد داد.
- این روش جوشکاری علاوه بر اینکه خود روشی ساده است، یادگیری آن نیز کار سختی نیست.
- این روش جوشکاری در زمان انجام کار بر روی ورقه های نازک می تواند بر روی خط جوش و دیگر شاخص های آن کنترل بهتری داشته باشد.
- این روش جوشکاری می تواند کار را بسیار تمیز درآورد و هیچ گونه ضایعاتی مانند براده و خاکستری را برجا نخواهد گذاشت و فرد به تمیزکاری کردن نیازی ندارد.
جوشکاری استیک (STICK)
این روش جوشکاری جز محبوب ترین روش های جوشکاری است که توسط قوس دستی انجام می شود که به آن جوش چوب نیز گفته می شود. از ویژگی های این دستگاه می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- بهترین روش جوشکاری به خصوص در فضای باز نسبت به روش های جوشکاری دیگر که هیچ اتفاقی نمی تواند بر روی آن تأثیر بگذارد. برای مثال وزش باد نمی تواند در آن اختلال ایجاد نماید.
- اگر فلزات کثیف یا زنگ زده را می خواهید به یکدیگر جوش دهید می توانید از این روش استفاده نمایید.
- اگر ورقه های فلزی که قرار است به همجوش دهید دارای ضخامت بالایی هستند می توانید از این روش جوش استفاده نمایید.
- روش جوشکاری استیک جز روش هایی است که از نفوذ خوبی برخوردار هستند.
جوشکاری فلاکس کورد و یا هسته پودری (FLUX -CORED)
این جوشکاری اتوماتیک و نیمه اتوماتیک هستند و دارای مزایایی هستند، این مزایا شامل:
- این روش جوشکاری نیز مناسب فلزات زنگ زده و کثیف است.
- همچنین این روش برای کار در موقعیت های ناموزون مناسب است.
- برای جوشکاری قسمت های ضخیم مناسب بوده و از نفوذ عمیقی برخوردار است.
- در این روش نرخ رسوب بالا است، ازاین رو تشکیل حوضچه جوش آسان تر انجام می شود.

راهنمای خرید دستگاه جوش
شدت جریان تولیدی دستگاه جوش: دستگاه های قوس الکتریک توانایی های متفاوتی در این دارند که شدت جریان متفاوتی را تولید کنند. اما نکته قابل توجه شدت جریان تولیدی دستگاه است. شدت جریان رابطه مستقیمی با شدت جوشکاری و ضخامت قطعه دارد.
عملکرد دستگاه جوش: عملکرد دستگاه به مدت زمانی گفته می شود که کاربر می تواند بی وقفه جوشکاری نماید و بعد از آن برای خنک شدن به یک وقفه زمانی نیاز دارد. زمانی که میزان عملکرد دستگاهی 100% است، به این معناست که به هیچ وقفه ای برای خنک شدن نیاز ندارد و می تواند به طور مداوم جوشکاری انجام دهد. زمانی که عملکرد دستگاه 50% است به این معناست که در بازه زمانی 10 دقیقه دستگاه به 5 دقیقه زمان برای خنک شدن نیاز دارد.
لوازم جانبی دستگاه جوش: دستگاه جوش با انبر الکترود و کابل رابط عرضه می شود. برای بالابردن شدت جریان تولیدی باید کابل رابط و انبر الکترود با کیفیتی داشته باشید. برای مطالعه بیشتر می توانید به مجله آچاریست مراجعه کنید.
نکات ایمنی در حین استفاده از دستگاه جوش
- اشعه حاصل از ذوب شدن الکترود می تواند به چشم آسیب بزند و در مواردی باعث سوختگی پوست شود. در این شرایط باید حتماً از ماسک و لباس مناسب استفاده نمایید.
- ذوب الکترود به علت سوختن لایه محافظ آن می تواند باعث ایجاد دود و گاز شود، در شرایطی که در محیط های بسته کار می کنید ممکن است باعث ایجاد مشکلات تنفسی در فرد شود.
- زمانی که از دستگاه جوش استفاده می کنید، باید از قراردادن اشیا قابل اشتغال در اطراف محل جوش کاری خودداری نمایید.