ساعدنیوز
ساعدنیوز

چگونه مجوز واردات و صادرات دریافت کنیم؟

  سه شنبه، 18 بهمن 1401   زمان مطالعه 11 دقیقه
چگونه مجوز واردات و صادرات دریافت کنیم؟
صادرات و واردات کالا به معنای انتقال کالا از کشوری به کشور دیگر می باشد. در صادرات کالا، فروشنده کالا صادر کننده و خریدار وارد کننده، شناخته می شوند صادرات کالا رقابت بین شرکت ها را حفظ مینماید. در ادامه ساعدنیوز شرایط دریافت مجوز، سامانه دریافت مجوز، مراحل دریافت، مدارک مورد نیاز برای این امر و نحوه دریافت و هزینه آن را بیان خواهد کرد.

قوانین مربوط به واردات و صادرات، در قانون مقررات واردات و صادرات و آيين نامه اجرايی آن، بیان شده است. از آنجا که اقدام به امر واردات و صادرات، نیاز به دریافت چندین مجوز و طی پروسه مخصوص به خود می باشد، لازم است پیش از اقدام، با مجوزهای لازم، برای آن، آشنا شد.

مجوز واردات و صادرات چیست؟

صادرات و واردات کالا، به معنای نقل و جا به جایی کالا، از کشوری به کشور دیگر می باشد. در امر صادرات کالا، فروشنده کالا، را صادر کننده و خریدار، را وارد کننده می دانند. از مزایای صادرات کالا، می توان به حفظ رقابت بین شرکت ها، کاهش هزینه های تولید و رشد اقتصادی اشاره نمود. واردات کالا نیز مزایایی همچون تامین نیاز کشور در مورد کالاهایی که تولیدشان مقرون به صرفه نیست، به همراه دارد. قانون مقررات واردات و صادرات و آيين نامه اجرايی آن، قوانین مربوط به واردات و صادرات کالا، از جمله لزوم دریافت کارت بازرگانی را بیان نموده است. لذا، قبل از اینکه به این سوال، جواب دهیم که مجوز واردات و صادرات چیست؟ لازم است، به طور خلاصه، به بررسی مهم ترین مقررات مرتبط با صادرات و واردات بپردازیم. بر اساس ماده 2 قانون مقررات واردات و صادرات کالا مصوب سال 1372، «کالاهای صادراتی و وارداتی به سه گروه تقسیم می شوند، کالای مجاز، کالایی است که صدور یا ورود آن، با رعایت ضوابط، نیاز به کسب مجوز ندارد. کالای مشروط، کالایی است که صدور یا ورود آن با کسب مجوز امکان پذیر است. کالای ممنوع، کالایی است که صدور یا ورود آن، به موجب شرع مقدس اسلام ( به اعتبار خرید و فروش و یا مصرف) و یا به موجب قانون ، ممنوع گردد.» بر اساس ماده 3، این قانون، اقدام به امر واردات و صادرات کالای تجاری را مستلزم داشتن کارت بازرگانی می داند. در تعریف کالای تجاری نیز بیان می دارد، کالاهایی که به همان شکل یا پس از انجام عملیات تولید، تفکیک و بسته بندی، به فروش برسد، تجاری تلقی می شود. اعتبار اسنادی یا ال سی یا LC یک روش مطمئن برای پرداخت پول در تجارت بین المللی است که به موجب آن ، بانک ، نقش واسطه ای ایفا نموده و پول را پس از تایید تحویل کالا ، پرداخت می کند . بر اساس ماده 37 این قانون، صدور کالا از طریق پست نیز امکان پذیر بوده و با حفظ جنبه غیر تجاری، بدون مطالبه کارت بازرگانی و مجوز صدور کالای داخلی، با هر میزان قیمت، مجاز می باشد؛ اما سقف میزان کالای خارجی قابل ارسال از طریق پست، حداکثر 80 دلار برای هر نفر، خواهد بود.

بر اساس ماده 39 این قانون، ورود کالا نیز، از طریق پست، قابل انجام بوده و ترخیص کالاهایی که از طریق پست، وارد می شود، مشروط بر آنکه جنبه تجاری، پیدا نکند تا سقف مشخصی، با پرداخت حقوق گمرکی و سود بازرگانی، امکان پذیر است. با توجه به قوانین فوق، در پاسخ به این سوال که مجوز واردات و صادرات چیست؟ باید گفت، مجوز واردات و صادرات، مجوز گمرک بوده که برای وارد نمودن کالا به کشور و صادر نمودن آن به خارج از کشور، الزامی می باشد. دریافت مجوز گمرک، مستلزم اخذ مجوزهای دیگری نیز بوده که همانطور که طی قوانین فوق بیان شد، یکی از مهمترین آنها، دریافت کارت بازرگانی است. مجوز دیگری که برای صادرات و واردات کالاهای مشروط، الزامی بوده، گواهی استاندارد می باشد. كالاهای وارداتی، که مشمول رعایت مقررات استاندارد اجباری می باشند، مشخص شده و لیست آنها به طور سالانه، اعلام می شود.

شرایط دریافت مجوز واردات و صادرات

در بخش قبل، قوانین مربوط به دریافت مجوز واردات و صادرات کالا را بیان نموده و مجوزهای لازم برای این امر را به طور مختصر، بررسی نمودیم. از آنجا که دریافت مجوزهای فوق، مستلزم دارا بودن شرایطی نیز می باشد، در این بخش، به بیان شرایط لازم خواهیم پرداخت که شامل موارد زیر می باشد:

  • طرف معامله، از کشورهای ممنوع المعامله نباشد.
  • دارا بودن گواهی استاندارد، در مورد کالاهایی که مشمول مقررات اجباری استاندارد صادراتی هستند.
  • آزمون تاسیس شرکت های حمل و نقل بین المللی کالا، آزمونی است که متقاضیان فعالیت در زمینه حمل و نقل بین المللی، در قالب یک شرکت، باید، ابتدا، در آن، قبول شوند تا مجوز فعالیت در این زمینه را بیابند.
  • اخذ کارت بازرگانی
  • ثبت نام و فعالسازی حساب کاربری در سامانه گمرک
  • دریافت مجوز از ارگان های مربوطه، مانند وزارت بهداشت، کشاورزی یا صنعت، معدن و تجارت
  • سامانه ایران کد، سامانه ای برای ارائه خدمات به وارد کنندگان، تولید کنندگان و همچنین، توزیع کنندگان کالا می باشد. برای عضویت در سامانه ایران کد، می توان با ورود به سایت www.irancode.ir و انتخاب گزینه ایجاد درخواست عضویت جدید، اقدام کرد. همچنین، رهگیری عضویت، از طریق سامانه ایران کد و انتخاب گزینه رهگیری درخواست عضویت، نیز امکان پذیر است. برای دریافت اطلاعات بیشتر در این زمینه، مقاله زیر را مطالعه نمایید.

سامانه دریافت مجوز واردات و صادرات

در بخش های قبل، مجوزهای لازم برای واردات و صادرات، نظیر واردات تجهیزات پزشکی را بررسی نموده و شرایط لازم برای اخذ مجوز را بررسی نمودیم. همانطور که بیان شد، مجوز گمرک، کارت بازرگانی و گواهی استاندارد، از مهمترین مجوزهای قابل اخذ برای واردات و صادرات کالا می باشد. در این بخش، سامانه اینترنتی اقدام برای اخذ هر یک از این مجوزها را بیان، خواهیم نمود.

  • سامانه گمرک epl.irica.gov.ir، در سال 1393، با تسریع در روند امور گمرکی و ارائه 34 امکان گمرکی، راه اندازی شد. EPL، مخفف عبارت Electronic Packing List و به معنای لیست بسته بندی الکترونیکی می باشد. این سامانه، توانسته در کاهش میزان قاچاق کالا و فرار های مالیاتی، نقش به سزایی داشته باشد. وارد کنندگان کالا، می بایست، بر اساس فرایند قانونی، کالای خود را از مبادی گمرک، ترخیص نموده تا برای آن، شناسه کالا دریافت نمایند.
  • به طور کلی، امکانات سامانه گمرک epl.irica.gov.ir، شامل ساده سازی تشریفات قانونی گمرک و ترخیص کالا، بارگذاری اسناد شخصی و یا حقوقی، ثبت محموله، کامل نمودن اظهارنامه گمرکی، ارسال مانیفست به صورت اینترنتی، ارزش گذاری برای کالاهای صادراتی و وارداتی و آماده کردن اسناد مربوط به ترخیص می باشد.
  • از آنجا که برای دریافت مجوز گمرک برای واردات و صادرات کالا می بایست، برخی مجوزهای دیگر را نیز کسب نمود، لذا، لازم است تا متقاضیان، برای ثبت نام و دریافت مجوز، به سامانه های فرعی دیگری نیز مراجعه نمایند که این سامانه ها، عبارتند از: سامانه یکپارچه کارت بازرگانی هوشمند، به آدرس cscs.chambertrust.ir، سامانه اخذ کارت بازرگانی و سامانه اخذ گواهی استاندارد، با عنوان سامانه واردات و صادرات coc.isiri.gov.ir، برای ارزیابی کیفیت کالاهای صادراتی و وارداتی و صدور مجور استاندارد.

نحوه دریافت مجوز واردات و صادرات

همانطور که بیان شد، واردات و صادرات کالا، مستلزم دریافت مجوزهایی همچون، مجوز گمرک، گواهی استاندارد کالا و کارت بازرگانی می باشد. اخذ هر یک از مجوزهای فوق، مراحل مخصوص به خود را دارد که در این بخش، به بررسی آنها، خواهیم پرداخت. در این بخش، نحوه دریافت هر یک از این موارد را بررسی، خواهیم نمود.

مراحل اخذ مجوز از سایت گمرک

برای استفاده از امکانات گمرکی سایت گمرک epl.irica.gov.ir می بایست، ابتدا با همراه داشتن کارت ملی، به بخش IT نزدیک ترین گمرک، مراجعه نموده و با ثبت درخواست خود، کدهای مورد نیاز از جمله نام کاربری، رمز عبور و شناسه کد شناسایی را دریافت نمایید. در مرحله بعد از نحوه دریافت مجوز واردات و صادرات، وارد سامانه شده و برای دریافت مجوز و ادامه فرایند، اقدامات لازم را انجام دهید.

پوستر مراحل اخذ مجوز از سایت گمرک

مراحل دریافت کارت بازرگانی

  • برای طی مراحل دریافت کارت بازرگانی می بایست، ابتدا، وارد سامانه یکپارچه کارت بازرگانی هوشمند، به آدرس اینترنتی cscs.chambertrust.ir شده و روی گزینه ثبت درخواست صدور کارت عضویت، کلیک نمایید.
  • در این مرحله از نحوه دریافت مجوز واردات و صادرات می بایست، شماره ملی، شماره همراه، کد پستی و نام شعبه را وارد نموده و روی گزینه ثبت، کلیک کنید. پس از این مرحله، کد تایید به شماره همراه شما، پیامک خواهد شد که می بایست، در قسمت مشخص شده، وارد نمایید. پس از این مرحله، وارد کارتابل شخصی خود شده و کلمه عبور نیز به شماره همراهتان، پیامک خواهد شد تا دفعات بعدی، با رمز عبور دریافتی، وارد کارتابل الکترونیکی خود شوید.
  • در این گام از نحوه دریافت مجوز واردات و صادرات می بایست، روی گزینه صدور یکپارچه کارت عضویت حقیقی، ویژه اتاق تهران، کلیک کنید.
  • پس از کلیک روی این گزینه، صفحه زیر، شامل مشخصات دارنده کارت و مشخصات تکمیلی، نمایش داده خواهد شد، که می بایست، اطلاعات خواسته شده را تکمیل نمایید.
  • پس از وارد کردن مشخصات متقاضی و بارگذاری مدارک لازم، شامل عکس پرسنلی رنگی با پشت زمینه سفید و حداکثر حجم 300 کیلو بایت، نوبت به مشخصات تماس و نشانی، فرم های گواهی، مشخصات ثبتی مطابق با برگه اظهارنامه ثبت در دفاتر بازرگانی، انتخاب حداقل یک و حداکثر سه رشته فعالیت برای واردات، مشخصات کسب و کار، پيوست مدارک، از جمله تصویر کارت ملی و گواهی عدم سوء پیشینه کیفری، اسناد مالی، وارد نمودن فیش های پرداختی و تاييد نهايی می رسد.

اخذ مجوز از سامانه صادرات و واردات

برای این امر می بایست، به آدرس اینترنتی coc.isiri.gov.ir، مراجعه نموده و بر اساس نوع کالا، یکی از موارد کارشناسان استاندارد، شرکت های بازرسی یا کاربران آزمایشگاه را انتخاب نموده، نام کاربری و رمز عبور خود را وارد کرده و روی کلمه ورود، کلیک نمایید. اشخاص حقیقی و حقوقی برای فعالیت در زمینه واردات و صادرات، باید نسبت به دریافت کارت بازرگانی اقدام نمایند. از موارد مصرف کارت هوشمند بازرگانی می توان به پرداخت گمرک، ثبت انواع سفارش کالا و ترخیص کردن از گمرک، وارد نمودن کالاهای مختلف از مناطق آزاد کشور و... اشاره کرد.

پوستر اخذ مجوز از سامانه صادرات و واردات

مدارک لازم جهت ثبت نام و فعالسازی حساب کاربری شرکت ­ های حقوقی

  • مدارک شرکت شامل آگهی تاسیس، آگهی تغییرات و اساسنامه شرکت
  • برگه کد اقتصادی
  • گواهی عدم سوء پیشینه
  • اصل و کپی کارت بازرگانی
  • حضور مدیرعامل و صاحبان امضا، به همراه اصل و کپی کارت ملی و شناسنامه

مدارک لازم جهت ثبت نام و فعالسازی حساب کاربری اشخاص حقیقی

  • گواهی سوء پیشینه
  • اصل و کپی کارت بازرگانی
  • حضور شخص متقاضی، به همراه اصل و کپی کارت ملی و شناسنامه

مدارک لازم برای دریافت کارت بازرگانی

  • کارت پایان خدمت و مدرک تحصیلی مدیر عامل یا رئیس هیات مدیره شرکت
  • دارا بودن سابقه مشخص و روشنی در فعالیت اقتصادی
  • ارائه پروانه کسب و سند مالکیت یا اجاره نامه رسمی، مبتنی بر برخورداری از محل اقامت و کار
  • ارائه مدارک و شواهد دال بر عدم ورشکستگی
  • داشتن حداقل سرمایه 200 میلیون تومانی در حساب جاری، معتبر نزد بانک
  • مجوز فعالیت اقتصادی مناطق آزاد، اجازه نامه ای بوده که از سوی سازمان منطقه آزاد مربوطه، صادر شده و بهره مندی از معافیت های مالیات صادرات و واردات، گمرکی و سایر مزایای مناطق آزاد تجاری، منوط به داشتن آن می باشد. نحوه دریافت و شرایط تمدید این مجوز، از طریق سامانه خدمات مناطق آزاد و ویژه ایران، به آدرس اینترنتی freezones.ir، انجام می گیرد. برای دریافت اطلاعات بیشتر در این زمینه، مقاله زیر را مطالعه نماید.

هزینه دریافت مجوز واردات و صادرات

دریافت مجوزهای سه گانه ای که نحوه دریافت آنها را در بخش های قبل، بیان نمودیم، مستلزم پرداخت هزینه هایی، مانند حمل و نقل، باربری، انبارداری، ترخیص و مواردی از این قبیل است که در مراحل مختلف واردات و صادرات کالا، قابل پرداخت خواهد بود. هزینه های مذکور، به شرح زیر می باشند. هزینه عضویت یکساله اتاق بازرگانی، با سرمایه زیر 30 میلیون تومان، 250 هزار تومان، با سرمایه 30 تا 200 میلیون تومان، 400 هزار تومان و با سرمایه 200 میلیون تومان به بالا، 500 هزار تومان می باشد. هزینه کارت بازرگانی یا تمدید آن نیز 44 هزار تومان و هزینه باطل نمودن تمبر، برای تمدید یا صدور کارت، 5 هزار تومان یا 10 هزار تومان می باشد. سایر هزینه ها نیز به شرح زیر می باشد:

  • بازرسی کیفی
  • خدمات حمل و نقل
  • بیمه باربری
  • هزینه بازرسی کالا
  • هزینه انبارداری
  • هزینه های گمرکی
  • هزینه های گمرکی
  • هزینه های گمرکی، شامل موارد زیر می باشد.
  • هزینه صدور ترخیصیه کشتیرانی
  • هزینه حق توقف کالا در انبار تا صدور ترخیصیه
  • هزینه وثیقه کانتینر، درصورتی که بار درکانتینر باشد.
  • قبض انبار الکترونیکی، پرینت اظهارنامه، لاک و مهر و که زیر صد هزار تومان خواهد بود.
  • هزینه آزمایشگاه، درصورتی که، کالا اجبار به آزمایشگاه داشته باشد.
  • هزینه گواهی استاندارد، به مقیاس هشت در هزار
  • هزینه انبارداری و صدرو بیجک، بر اساس جدول شرکت های انبارهای عمومی
  • هزینه فیش ثبت سفارش بازرگانی، معادل پنج در هزار مبلغ پروفرما
  • هزینه مربوط به مالیات کارت بازرگانی، اگر بنام شخص ثالث، باشد.
  • هزینه های مربوط به دستمزد ترخیص کالا از گمرک

برای ترخیص کالا از گمرک، ابتدا باید، در سامانه گمرک ثبت اظهارنامه نمود و سپس، باقی مراحل، از قبیل کنترل کالا، اخذ مجوزهای لازم از سازمان های مربوطه و تایید کارشناس را طی نمود. هزینه ترخیص کالا از گمرک، شامل مواردی چون حقوق ورودی، سود بازرگانی، هزینه باربری، انبارداری، تخلیه، تعرفه کارشناس و آزمایشگاه می باشد.

بنابراین مجوز واردات و صادرت، مجوزی بوده که برای انجام واردات و صادرات، الزامی می باشد. سامانه دریافت این مجوز، سایت گمرک بوده و نحوه دریافت آن، نیز از طریق مراجعه حضوری به گمرک و ثبت نام در سامانه گمرک، پس از پرداخت هزینه های لازم می باشد. امیدوارم از محتوای مسائل حقوقی نهایت استفاده را برده باشید و برای کسانی که دچار مشکل حقوقی هستند، میتوانید ارسال نمایید. همچنین برای مشاهده ی مطالب پر محتوای دیگر میتوانید به بخش آموزش ساعدنیوز مراجعه نمایید. از همراهی شما بسیار سپاسگزارم .

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
رهبر معظم انقلاب: از وقتی که رهبر شده‌ام آجیل نخوردم؛ چون رهبر باید مثل فقرا زندگی کند! (518 نظر) داریوش ارجمند: زنی که وزنه برداری می کند نه رَحِم دارد و نه تخمدان ریش درآورده نه می‌تواند شوهر کند و نه می‌تواند بچه داشته باشد! (256 نظر) 10 اقدامِ منجر به گرانی در 100 روز (255 نظر) 10 ایده تبلیغات مؤثر برای کسب‌وکارهای کوچک (246 نظر) (تصاویر) سفر به عصر قاجار؛ منظره‌های «کلاردشت»، 158 سال قبل (245 نظر) مهران مدیری: من رفتم مسافرت و بهترین هتل اون شهر رو پیدا کردم ولی من رو نشناخت و گفت اتاقامون پُره، من هنوزم که هنوزه فکر میکنم دارم خواب میبینم+ویدیو (224 نظر) الهام چرخنده: من برای همه کسانی که کتکم زدند، باعث بیماری قلبی شدند نفرین ندارم اما الهی که به درد من دچار بشید+ویدیو (99 نظر) مازیار لرستانی: ای کاش به جای روز زن و روز مرد، روز شرف و انسانیت داشتیم+عکس (72 نظر) رونالدو: برای اولین بار جورجینا را برای شام دعوت کردم متعجب بود چون باورش نمی شد که به جای اتوبوس با بوگاتی به خانه برمی گردد+فیلم (61 نظر) شعرخوانی زیبا و دلنشین رهبر معظم انقلاب: ای تکیه گاه و پناه زیباترین لحظه های پرعصمت و پر شکوه تنهایی و خلوت من+ویدیو (52 نظر) تعجب بازیگر مطرح ترکیه با دیدن خونه زندگیِ شاه‌نشین پوریا پورسرخ، آرش سریال کیمیا+ ویدیو/ میزبانی درجه یک در خانه‌ای درجه یک👌 (44 نظر) علی دایی در واکنش به تقلید صدایش در مراسم استقلالی‌ها: در گذشته پادشاهان دلقک‌هایی داشتند که وظیفه‌شان تقلید صدا و خنداندن مردم بود+عکس (43 نظر) خلاقیت خنده دار پدر ایرانی با طراحی سینما در توالت خانه اش حماسه آفرید+عکس/ هنر نزد ایرانیان است و بس😂 (41 نظر) مهران مدیری: شایعه نیست؛ هواپیمای شخصی دارم سوئیچ رو هم دادم به بچه‌های پشت صحنه! / برشی از برنامه تلویزیونی جذاب «دورهمی» با اجرای بی‌نظیر مهران مدیری (39 نظر) تذکر جدی علی دایی به اعجوبه طنز ایران: دفعه آخرت باشد که ادای من را درآوردی! (38 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
منتخب روز   
جریمه سنگین قهرمان سرشناس به خاطر دست درازی به یک زن 5 منطقه گردشگری پاییزی اطراف تبریز/ جون میدن واسه گرفتن عکسهای جذاب پاییزی قتل در پارک قیطریه بخاطر متلک انداختن به نامزد مقتول مهران مدیری: بدترین 4 سال زندگیم حتی پول نان و پنیر نداشتم! پسرم فرهاد از گرسنگی بیهوش شد/عین جنازه شده بودم عوضش الان بادیگارد دارم+فیلم حضور پرانرژی قهرمانان جوکر، ناهید مسلمی و عمو رشید در وی‌آی‌پی کنسرت سهراب پاکزاد/ یویو گفتن ناهید مسلمی رو وسط کنسرت از دست ندید👌 می‌گویند پزشکیان برف تهران را هم نخواهد دید! / تأخیر در پرداخت یارانه پاس گل به مخالفان دو آتیشه رئیس جمهور بود دورهمی پارسا پیروزفر و پریناز ایزدیار در یک کافه شیک و دلباز/ دو بازیگر خوش استایل و دوست‌داشتنی در یک قاب هدیه‌ دست‌ساز مادران سرزمین آفتاب، سیستان و بلوچستان به مسعود پزشکیان+ویدیو استفاده از ویروس کووید 19 برای مبارزه با سرطان! تب دنگی خطرناک شد؛ شیوع در جنوب شرقی ایران! سردار آزمون: وقتی دو تا گل میزنیم فکر میکنیم بازی رو بردیم و این ایراد بزرگ ماست/ناراحتی سردار آزمون بعد از بازی با قرقیزستان جزئیات پرونده آزار و اذیت دختر 16 ساله مشهدی از طرف 2 برادر ناتنی و پناه بردن او به کلانتری / از چند سال قبل که 2 برادر ناتنی ام به مصرف شیشه اعتیاد پیدا کردند مدام مرا کتک می زدند...