فقط آدمها یا حیوانات خانگی نیستند که مویشان میریزد و به رخت و لباس میچسبد و سبب کلافگی میشود. فرشهای ماشینی مخصوصا زمانی که نو هستند و تازه خریداری شده اند نیز دچار این مشکل می شوند و باید دنبال راهی برای حل این مشکل بود. این وضعیت فرشهای ماشینی که ”ُپرزِدهی فرش“ نامیده میشود با شامپوهای ضدریزش مو حل نمی شود!!!
همه ما تا کنون بعد از خرید فرش نو و پهن کردن آن تا مدت ها با مشکل پرز فرش مواجه شده ایم! پرز های برخی از فرش ها به قدری زیاد است که به محض نشستن بر روی آن همه لباس ها پرز فرش را به خود می گیرند و این امر برای افراد خوشایند نمی باشد.
این مقاله قصد داردیم به چند روش آسان برای راحتی از شر پرز فرش ها اشاره کند تا در مدت زمان کوتاهی آن ها را از بین برد.
پرزدهی فرش
فرش های دستباف و فرش های ماشینی مرغوب که با الیاف آکرولیک بافته میشوند همیشه تا چند ماه پرز داشته اند . در فرش های ماشینی در چند سال اخیر با پیش رفت تکنولوژی و هیت ست کردن نخ فرش ماشینی این پرز به حداقل رسیده است .اما هنوز هم میتواند برای اشخاصی که الرژی دارند آزار دهنده باشد . به همین سبب به سراغ خرید فرشهای پلی استر و ابریشم مصنوعی میروند که متاسفانه کیفیت وماندگاری پایین فرشهای ابریشم گونه و از این دست هم مرقوم به صرفه نیست.
عامل به وجود آمدن پرز فرش چیست؟
به طور کلی زمانی که از قالیباف های با تجربه این سوال را می پرسید که عامل به وجود آمدن پرز فرش چیست؟ همه آن ها پاسخ های یکسانی خواهند داد از جمله:
هنگام تولید فرش:
هر دو نوع فرش های دستبافت و فرش های ماشینی پرز می دهند اما میزان پرزدهی فرش های ماشینی بیشتر از دستبافت می باشد که دلیل این امر به می تواند شرایط و عوامل موثر در تولید فرش باشد.
اگر دستگاه های ریسندگی به درستی بررسی و تنظیم نشوند امکان تاب صحیح نخ ها صورت نمی گیرد که هنگام استفاده از فرش سبب پرزدهی آن می شود.
همچنین در فرش های ماشینی به دلیل خواب بهتر در فرش ها از عمل آهار زنی استفاده می کنند که برخی از الیاف ها (رشته های نخ) به دلیل بلند تر بودن نسبت به سایر الیاف ها در آهار زنی مهار نمی شوند و باعث پرز فرش می شوند.
تعداد شانه فرش و تراکم آن:
عامل مهم دیگر در میزان پرزهای فرش میزان و تعداد تراکم و شانه فرش می باشد. بنابر این فرمولی برای این قسمت ذکر می کنیم که خوب است آن را به خاطر بسپارید:“هر چقدر میزان تراکم و شانه فرش بیشتر باشد پرز دهی فرش کمتر می باشد”
بدین معنا که پرزدهی با میزان تراکم و شانه فرش رابطه عکس دارد. به عنوان مثال در فرش هایی که 1500 شانه می باشند میزان پرزدهی بسیار کمتر از فرش هایی با تراکم 1200 می باشد.
کیفیت الیاف فرش:
از دیگر عوامل موثر و مهم در پرز دهی فرش می توان به کیفیت الیاف به کار رفته در فرش اشاره نمود. اگر جنس الیاف استفاده شده در تولید فرش از مواد بی کیفیت باشد پرزدهی فرش به طور غیر معمولی شدید می باشد که هنگام تمیز کردن فرش در منزل نیز با مشکل مواجه خواهید شد و باید در این مواقع فرش را به قالیشویی معتبر انتقال داد و از آن ها درخواست کنید که پرزدهی فرش را به حداقل برسانند.
گونه ای از الیاف در صنعت فرش ماشینی مورد استفاده قرار می گیرد که به آن الیاف اکریلیک می گویند؛ با توجه به اینکه این گونه از الیاف سبب بالا رفت عمر فرش می گردد اما نسبت به سایر الیاف های دیگر پرز بیشتری دارد!
توصیه هایی برای از بین بردن پرز فرش
- یک کیسه حمام را مرطوب کرده به دست بکشید و از راه خواب قالی کیسه بکشید . هر دو روز یکبار فرش ها را جارو بکشید. حداقل سالی چند بار با شامپو فرش فرش ها را شامپو بکشید.برای درخشان کردن رنگ های فرش کمی سرکه را با خاک اره مخلوط کرده و به ارامی برسی را در این مخلوط بزنید و روی فرش بکشید وقتی که خشک شد با جارو برقی سطح ان را جارو کنید.
- شما می توانید حداقل هفته ای دو بار فرش های خود را جارو بزنید! جارو زدن به فرش حتما باید در جهت خواب فرش باشد زیرا اگر خلاف جهت خواب فرش عمل جارو زدن را انجام دهید پرز فرش مجدد در فرش باقی خواهند ماند. همچنین شما می توانید هم از جاروی برقی و هم از جارو های دستی نظیر جاروی چوبی، جارو های نپتون و … استفاده کنید اما به خاطر داشته باشید که حین استفاده از جارو های دستی آن را کمی خیس کنید که حالت نم داشته باشند تا حین استفاده نتیجه مطلوب تری بگیرید.
نکته در مورد استفاده از جارو این است که زمان استفاده از جارو درب و پنجره را باز بگذارید تا پرز ها و گرد و غبار از محیط مورد نظر خارج شوند. - از راه های دیگر برای پرزگیری فرش می توان به پارچه نمدار اشاره کرد. شما می توانید یک پارچه تمیز را نمدار کنید و آن را بر روی فرش نو بکشید تا پرز های فرش گرفته شود. دقت نمایید که پارچه نمدار را همچون جارو در جهت خواب فرش بکشید.
- یکی از نتیجه بخش ترین موارد برای از بین بردن پرزها استفاده از شانه های مخصوص فرش می باشد که امروزه در بازار موجود می باشد. می توانید هفته ای سه بار شانه مخصوص فرش را در جهت خواب الیاف فرش بکشید و از شر پرز های فرش خلاص شوید.
- استفاده از فرچه برای از بین بردن پرز های فرش مناسب است یا خیر؟ اگر فرچه را مقداری خیس کرده تا نمدار شود و آن را در جهت خواب فرش بکشید می توانید خیلی زودتر از پرزها رهایی یابید. با تکرار هفته ای دو مرتبه فرچه کشی و دو مرتیبه دستمال کشی می توانید به نتیجه بسیار مطلوبی برسید.
- چسب های کاغذی یکی دیگر از موارد پیشنهاد ما می باشد. شما می توانید چسب های کاغذی را به طور مرتب بر روی فرش بچسبانید سپس با فشار بسیار ملایم دست بر روی چسب ها فشار بیاورید و پس از دو دقیقه به آرامی و با احتیاط چسب های کاغذی را از سطح فرش جدا کنید.
- امروزه در بازار دستگاه هایی موجود می باشد که به آن ها دستگاه های پرزگیر می گویند. می توانید با خریداری و استفاده از این دستگاه به میزان قابل توجهی پرز ها را به دام انداخت!
- کاربرد غلتک ها تنها در نقاشی ساختمان به کار نمی رود. غلتک انواع مختلفی دارد که می توان از نوع چسبناک آن برای از بین بردن پرز فرش ها استفاده کرد. غلتک های چسبناکی در فروشگاه ها وجود دارند که می توانید با گشیدن غلتک ها در جهت خواب فرش از شر پرزها رها شوید. همچنین از این غلتک ها برای پرزگیری لباس نیز استفاده می شود و چسب های آن به راحتی قابل تعویض می باشد.
- استفاده از فوم های نگهدارنده قالی یا فرش می تواند در مقابل پا خوردگی فرش مقاوم باشد و از پرزدهی فرش جلوگیری کندو فوم های نگهدارنده فرش از آودگی و پوسیدگی زود هنگام فرش جلوگیری می کنند.
- مراجعه به قالیشویی آخرین راه در صورت از بین نرفتن پرزها می باشد. استادکاران ماهر در قالیشویی های معتبر و قابل اطمینان بنا بر تجربه کاری خود می توانند پرزهای موجود در سطح فرش را تا مقدار قابل توجهی کاهش دهند.
- با بررسی های موجود یکی از کارآمدترین روش های برطرف کردنپرز فرش استفاده از جار های قدیمی (جاروچوبی_ جاروشمالی) به صورت خشک یامرطوبمی باشد. این جاروها بدن آسیب زدن به فرش باعث جدا شدن بخش عمده ای از پرزهای سطحی از روی فرش ماشینی می گردد و پرزها را به گوشه ای هدایت میکند و سپس جمع آوری میشود. اگر جارو دستیدر دسترس شما نیست می توانید بارعایت نکاتی از جارو برقی استفاده نمایید تا پرزها به راحتی جدا گردند در غیر اینصورت مشکل دو برابر خواهد شد
- یکی از راه ها برای برطرف نمودن پرز فرش استفاده از شامپو فرش است آن هم حداقل سالی چند بار. این راهکار علاوه بر تمیزی فرش شما، شما را از داشتن پرز در سطح فرش نیز نجات خواهد داد
- پراکسید هیدروژن تمیز کننده ای قوی برای از بین بردن لکه های پرتئین و خون است. اینماده علاوه بر داشتن این خاصیت میتواند در از بین بردن پرز فرش به شما کمک کند.
- بخار شو می تواند کمک خوبی در برطرف ساختن پرز های فرش باشد.کاتالوگ دستگاه را با دقت بخوانید. در صورت اجازه استفاده از مواد شیمیایی، بهتر است به جای آن از مخلوط آب و سرکه استفاده کنید و با استفاده ازاین محلول درجه آن را کم نموده و به آرامی روی پرز های فرش بکشید و سپس با استفاده از فرچه پرز های جدا شده را جمع آوری نمایید.
پرز فرش کی تمام می شود ؟
چقدر طول میکشد تا پرز دهی فرش تمام شود ؟ این سوالی است که اغلب افرادی که فرش اکرولیک یا فرش دستباف خرید کردند میپرسند. درمدت زمان پرزدهی فرشهای ماشینی اکرولیک 2 عامل وجود دارد که تایین کننده است .
فرش هیت ست شده است یا نه ؟
فرشهایی که هیت ست شده باشند قسمت اعظم پرز نخهای فرش قبل از ورود به ماشین بافت فرش ماشینی توسط حرارت و بخار و عملیات دیگری گرفته میشود. .فرش های هیت ست شده پزر کمتری دارند و در نتیجه زودتر هم این پرز فرش به صفر خواهد رسید.
فرش خریداری شده چند شانه است؟
در فرشهای ماشینی با شانه و تراکمهای مختلف شماره نخ های مختلف استفاده میشود.مثلا یک فرش 700 شانه شماره نخ پایینتری نسبت به فرش 1000 شانه دارد این شماره نخ بالاتر سبب میشود که تار نخ در فرش 1000 شانه نازکتر از فرش 700 شانه باشه و تعداد گره های بیشتری در فرش 1000 شانه در کنار هم جای بگیرد . پرزدهی فرشهایی که با شماره نخ بالاتر بافته میشوند و تراکم بیشتری دارند کمتر از فرشهایی با تراکم پایینتر است .
یا از پرز دهی فرش نگران باشیم ؟
بعضی از مشتریان فرشهای اکرولیک و فرشهای دستباف از پرزدهی فرش بسیار نگران میشوند و تصور میکنند این پرزدهی سبب نازکتر شدن و از بین رفتن فرش میشود . باید بدانید که فرشهای مرغوب و ماندگار که بافته شده از الیاف اکرولیک باید پرز دهی داشته باشند .فرشهایی که پس از خرید هیچ پرزی پس نمیدهند نشان از پلاستیک بودن نخ فرش دارند . و به مرور بلااستفاده میشند .فرشهایی که پرز میدهند دیر یا زود بسته به انواعی که اعلام شده پرزهی انها تمام میشود .