نکته ای که بارها به افرادی که قصد ازدواج دارند گوشزد می شود و اغلب فراموش می شود، ازدواج نکردن با امید تغییر همسر بعد از ازدواج است. «او لجباز است اما بعد از ازدواج من فردی مهربان از او می سازم؛ این رفتارها به دلیل مجردی اوست و ازدواج حال و هوایش را تغییر می دهد یا هرطور که باشد من او را هرجور که بخواهم می سازم». ممکن است برای ازدواج با فردی آشنا شده باشید که نقطه مشترکی با او ندارید و اگر قرار باشد اینطور ادامه بدهید، هر روز با دعوا و مشاجره روبرو می شوید؛ شخصیت او کاملا با شما متفاوت است و با خود فکرمی کنید همین تفاوت ها جذابیت زندگی شما می شود. از طرفی به تغییر همسر بعد ازدواج امیدوار هستید. اگر در چنین موقعیتی قرار دارید، با ما در ادامه این مقاله همراه شوید.
در آغاز بهتر است بدانید که شما تنها نیستید! یک تحقیق انگلیسی مشخص کرده است که دو سومِ زنان می خواهند که مرد زندگی را تغییر دهند.ممکن است که همسر شما یک مرد باهوش و بامزه باشد، و تمام ویژگی های یک همسر بی نقص را داشته باشد، احتمالا هنوز هم مسائل کوچکی هست که احساس کنید او در مورد آنها به شدت به کمک شما نیاز دارد. مسائلی مثل سبک لباس پوشیدن، کفش ها، مدل مو یا حتی ابرویش. و البته این فقط احساس شخصی شما نیست، بلکه اکثریت زنها با چنین شرایطی دست و پنجه نرم می کنند.
چرا مردان در برابر تغییرات مورد نظر همسران خود مقاومت می کنند؟
وقتی مردی در برابر تلاشهای همسر خود برای اعمال تغییر، مقاومت می کند، زن واکنش شوهر را به اشتباه تفسیر می کند. همانند آنجلینا که به اشتباه گمان می کرد، چون شوهرش او را به اندازه کافی دوست ندارد لذا در برابر تغییرات مورد نظر او مقاومت می کند.حال آنکه موضع گیری شوهر در برابر روش اشتباه همسرش می باشد. واقعیت این است که شیوه اشتباه آنجلینا این احساس را در مرد بوجود می آورد که زنش به اندازه کافی او را دوست ندارد.
باید توجه داشت که تغییر مردان در برابر تغییرات دو دسته اند. دسته اول در برابر تغییر، به شدت حالت تدافعی می گیرند، اما دسته دوم در ابتدا با تغییرکردن موافقت می کنند اما کمی بعد، این تغییر را فراموش می کنند و به رفتار سابق خود بازمی گردند. به عبارت دیگر هر دو دسته مردان، فعالانه یا بصورت انفعالی در برابر تغییر مقاومت می کنند. لذا برای شکستن مقاومت آنها باید از شیوه های صحیح ارتباطی واردشد.
روش های اشتباه برای تغییر دادن همسر
شیوه های غلط ارتباطی زن برای تغییر مرد این احساس را در او ایجاد می کند که همسرش او را آنطوری که هست، دوست ندارد و به او محبت نمی کند. لذا بصورت آگاهانه یا ناآگاهانه رفتار سابق خود را تکرار می کند.بهترین راه کمک به مرد برای اینکه تغییر کند، این است که دست از تلاش برای تغییردادن او برداریم و با تکیه بر شیوه های ارتباطی صحیح آنقدر به او توجه و محبت کنیم که خودش در صدد تغییر و رشد خود باشد. روش های اشتباهی را که معمولاً زوج های جوان برای تغییر دادن رفتار همسرشان به کار می بندند، به شما معرفی کنیم.
اجبار
گاهی می خواهیم به هر قیمتی که شده رفتار همسرمان را تغییر دهیم، بنابراین به اهرم زور متوسل شده و از قدرتمان استفاده می کنیم. این قدرت نمایی از اخم و تخم شروع می شود و تا کتک کاری و تهدید به جدایی پیش می رود. باید دانست که جنگ قدرت اگر تغییری هم ایجاد کند،تغییری ظاهری و از روی ترس است و تا زمانی ادامه پیدا می کند که قدرت دست شماست! در هر جنگ قدرتی، یک برنده هست و یک بازنده و شخص بازنده (ترسیده) هر زمان فرصتی پیدا کند به رفتار خود برمی گردد و درصدد تلافی برمی آید تا مرهمی بر احساسات جریحه دار خود بگذارد. باید به دنبال راه حل های برد- برد بود که در آن هر دو طرف برنده باشند و بازنده ای وجود نداشته باشد.
تکرار
در بعضی مواقع برای تغییر رفتار همسرمان، به تکرار بیش از حد متوسل می شویم یعنی سوزن مان گیر می کند و مرتب رفتار فرد را به رویش می آوریم و از او می خواهیم آن را تغییر دهد . وقتی مسئله ای بیش از حد تکرار شود، جایگاه واهمیت خود را از دست می دهد و به مسئله ای پیش پاافتاده تبدیل می شود، ضمن اینکه ما با پیاده روی روی اعصاب طرف مقابل، امکان موفقیت را از دست می دهیم . همسرمان یا برای خلاصی از غرغرهای دائمی، در پیش روی ما رفتار دیگری نشان می دهد یا اینکه مقابله به مثل کرده و کاری می کند ما احساس کنیم چقدر رفتار پیشین او دوست داشتنی بود !
کنترل احساسی
آخرین روش، تلاش برای تغییر دادن رفتار همسر به وسیله اعمال فشار احساسی است . مطمئناً جمله هایی مانند “اگر من را دوست داری پس … ” یا “با این کارت نشان دادی که مرا دوست نداری “، به گوش شما هم آشناست . در این شیوه، همسران سعی می کنند با به غلیان در آوردن دیگ احساسات یکدیگر بر روی هم تأثیر بگذارند. ممکن است این روش برای مدت کوتاهی جواب دهد اما موارد ضمنی ناراحت کننده ای به دنبال دارد : اگر یک بار دیگر آن رفتار تکرار شود، آیا به این معناست که همسرتان دوستتان ندارد؟ آیا همسرتان با طیب خاطر رفتارش را تغییر می دهد یا فشاری ناخوشایند را بر روی خود احساس می کند؟ آیا دور از انصاف نیست که عشق زیبای همسری را منوط به مواردی اینچنین و گاه پیش پا افتاده بنماییم؟ این تغییر رفتار چقدر دوام خواهد داشت؟ پاسخ این پرسشها را به عهده خودتان می گذاریم .
راهکارهایی برای ایجاد تغییر در همسر
نمی توانید همسرتان را وادار کنید که تغییر کند، باید او را همان طور که هست با تمام عیب و نقص هایش بپذیرید. درست است که تغییر اجباری نمی شود و او خودش باید بخواهد که تغییر کند، مسلماً راه هایی وجود دارد که با استفاده از آنها بتوانید روی او اثر بگذارید و تشویقش کنید که رفتارش را تغییر دهد.در وهله نخست باید بپذیرید که نمی توانید همسرتان را تغییر دهید. شما فقط می توانید خودتان و واکنش هایتان را تغییر دهید. تغییر دادن رفتار خودتان می تواند محرکی باشد که همسرتان را به تغییر دادن خودش ترغیب کند.
- واکنش تان را در شرایط دشوار تغییر دهید. اگر بارها و بارها بر سر یک موضوع جر و بحث کرده اید، قاطعانه بگویید که از تکرار این مکررات خسته شده اید و اتاق را ترک کنید.
- اگر قبلاً احساساتتان را شفاف و واضح بیان نکرده اید، این بار آنها را با همسرتان در میان بگذارید.
- هیچ گاه خودتان یا فرزندانتان را با باقی ماندن در موقعیتی ناگوار و ظالمانه به خطر نیاندازید.
- خودتان را بشناسید و به دیدگاه ها، رفتارها، انتظارات، امیدها، رویاها، خاطرات، دغدغه ها، محرک های رفتاری و ترس هایتان توجه کنید.
- اگر بهبودی در اوضاع حاصل نشد، از خودتان بپرسید که تا چند وقت دیگر می توانید این زندگی را تحمل کنید.
- برای جلوگیری از غرق شدن در احساس افسردگی یا ناامیدی می توانید به مشاور مراجعه کنید تا نقش خودتان را در مشاجره های زناشویی بشناسید و برنامه مشخصی را برای آینده تان در نظر بگیرید.
- مشخص کنید که کدام یک از رفتارهای منفی همسرتان را می توانید تحمل کنید و کدام یک جانتان را به لبتان می آورد.
- تصمیم بگیرید که آیا می توانید خودتان را با موقعیت های آزاردهنده و دردناک زندگی زناشویی تان وفق دهید یا خیر.
- در نظر داشته باشید که ممکن است همسرتان به اندازه شما کلافه و ناراحت نباشد.
- در عین حال که همسرتان را از عشقتان مطمئن می کنید، نگرانی ها و ترس هایتان درباره آینده این ازدواج را نیز با او در میان بگذارید.
- اگر درباره عشقتان تردید دارید، فهرستی از خصوصیات خوب و دوست داشتنی همسرتان تهیه کنید.
- از گفتگو کردن با همسرتان درباره تعیین این رفتارهای مضر و روبرو شدن با مسائلی که زندگی زناشویی تان را دچار مشکل کرده است، فرار نکنید.