کاشت انگور در گلدان، اگرچه نسبت به کاشت درخت انگور در باغ و باغچه کمی چالش برانگیز است اما کار دشواری نیست، و برای آن به یک گلدان بزرگ، دانه انگور و حداقل 6 ساعت نور مستقیم احتیاج دارید. البته کاشت این گیاه در آب و هوای سرد که احتمال میرود گیاه دچار سرمازدگی شود، ممکن است نیازمند مراقبتهای بیشتری باشد. در ادامه این مطلب نکات لازم برای کاشت و نگهداری انگور در گلدان را بخوانید.
اگر قصد کاشت انگور در گلدان را دارید، ابتدا به یک گلدان بزرگ و مقاوم احتیاج دارید که بتواند یک تاک سرزنده را در خود جای دهد. یک گلدان 50 – 70 لیتری که حداقل 40 تا 45 سانتیمتر دارای عمق و 45 تا 60 سانتیمتر قطر باشد، مناسب خواهد بود. اگرچه، میتوان با یک گلدان کوچکتر شروع کرد و سپس نهال را به یک گلدان دیگر انتقال داد. به بزرگترین سایز گلدان در بازارهای ایران گلدانهای سطل زباله ای میگویند که برای این کار مناسب خواهد بود.
بهتر است به یک گلخانه بروید و با دریافت راهنمایی، گونهای از تاک انگور را انتخاب کنید که به خوبی در محیط گلدان و در آب و هوای محل زندگی شما رشد میکند. انتخاب یک گونهی مقاوم در برابر بیماریها که با اقلیم شما سازگار است، بسیار اهمیت دارد. اگرچه میتوان هر گونهای را در گلدان کاشت، اما کاشت گونهی انگور کوتاه میتواند شما را از زحمت هرس کردن درخت مو در گلدان برهاند. اما همچنین اگر با هرس گیاه مشکلی ندارید، میتوانید براساس نوع انگوری که میخواهید حاصل شود، گونهی تاک را انتخاب کنید. رایجترین نوع انگور در ایران، انگور فخری (درشت و دارای هسته)، انگور یاقوتی (انگورهای دانه ریز قرمز رنگ) و انگور عسگری (دانه متوسط و قرمز رنگ) هستند که میتوانید به دلخواه تهیه کنید.
بهترین زمان برای کاشت انگور فصل بهار یا اوایل تابستان است. کاشت در این بازه زمانی رشد گیاه را، بدون آنکه در معرض سرمازدگی قرار گیرد، تشویق میکند. اما اگر در یک محیط گرمسیری و بدون یخبندان زندگی میکنید، بهترین زمان کاشت انگور برای شما فصل زمستان خواهد بود.
انتخاب محل قرارگیری گیاه: محلی را انتخاب کنید که روشن، گرم و خشک باشد. اگر این ناحیه در عصر سایه دار میشود، انگور همچنان میتواند رشد خوبی داشته باشید، اما اگر نور مستقیم در این نقطه کمتر از 6 ساعت باشد، دچار مشکل میشوید. از نگهداشتن گیاه در محل مرطوب، سایهدار و بدون جریان هوای مناسب خودداری کنید، زیرا این شرایط رشد قارچها و انواع بیماریها را تشویق میکند. گیاه انگور به گردش هوای مناسب احتیاج دارد.
ساخت قیم برای گیاه: انگور برای رشد به قیم و پشتیبانی احتیاج دارد. در صورت کاشت انگور در گلدان بزرگ، بهترین کار این است که یک تکیهگاه بلند و سبک از جنس چوب یا پلاستیک انتخاب کنید. تاک انگور بلند میشود و به همین خاطر به پشتیبانی احتیاج دارد. بهتر است گلدان را در کنار دیوار یا یک آلاچیق قرار دهید. اما روشهای دیگری هم برای هرس و پیرایش گیاه تاک وجود دارد. تاک انگور را روی چیزی شبیه به میله یا یک شبکه چوبی تکیه دهید یا به هر طریق و آرایش دیگری یک تکیهگاه برای تاک فراهم کنید که روی آن رشد کند.
آبیاری و خاک مناسب کاشت انگور: سعی کنید از خاک باغچه به مقدار زیاد استفاده نکنید. در عوض، از خاک گلدان مخلوط و سبک که سرشار از مواد آلی است استفاده کنید. زهکشی خاک بسیار اهمیت دارد، خاک باید به خوبی آب را عبور دهد. به طور مکرر و عمیق به گیاه آب دهید تا خاک فقط کمی مرطوب شود، اما دقت کنید گیاه از آب غرق نشود. خاک اشباع شده یا غرقابی برای تاک انگور مضر است. اجازه دهید بین دو نوبت آبیاری، سطح خاک خشک شود.
کود دهی: به طور مرتب روی سطح خاک و کنارههای گیاه را با کود دامی یا کود بارور کننده بپوشانید. در سال اول میتوانید در بهار و تابستان گیاه را با کود باروری عمومی کود دهی کنید، اما از سالهای بعد باید از کودهایی حاوی ازت کم پ پتاسیم و فسفر بسیار زیاد هستند استفاده کنید. گیاه را در بهار که زمان جوانه زدن است، کوددهی کنید.
خاکپوش یا مالچ: شما میتوانید روی سطح خاک را با پوست کاج، کمپوست یا سنگریزه بپوشانید تا از تبخیر زیاد آب از روی خاک جلوگیری کرده و از ریشه در برابر نوسانات دمایی محافظت نمایید.
مراقبت در زمستان: در مناطقی که زمستانهای بسیار سرد دارد، شما باید از گیاه در برابر سرما محافظت کنید. برای این کار، شما باید انگور به خواب رفته را از قیم جدا گرده و به داخل و فضای گرم بیاورید. همچنین در این مدت میزان آبدهی را کاهش دهید از کاربرد هر گونه کود در این مدت خودداری کنید.
گرده افشانی و لرزاندن گیاه مو: اگر قصد کاشت انگور در گلدان را دارید، باید توجه کنید که بسیاری از انواع انگور از طریق گرده افشانی به صورت خود به خود میوه تولید میکنند. با این حال، به آرامی لرزاندن گیاه در زمان گلدهی میتواند باعث عملکرد بهتر آن شود.
هرس درخت مو در گلدان: در طی چند ماه اول پس از کاشت تا پایان فصل رشد، گیاه را هرس نکنید و اجازه دهید گیاه آزادانه رشد کند و به خوبی در محیط گلدان جای گیرد و ریشهی قوی تولید کند. شاخههای تاک انگوری که بیش از دو سال سن داشته باشند، دیگر میوه تولید نمیکنند، بنابراین باید تمامی شاخههای قدیمی را هرس کنید. هرس را میتوانید از اواخر زمستان تا اوایل بهار انجام دهید. به میزانی هرس کنید که تنها دو جوانه روی گیاه باقی بماند. این کار ممکن است زیادهروی به نظر برسد، اما در بهار و تابستان گیاه شما جوانههای بیشتری خواهد زد و شاخهدار میگردد. سال اول را اجازه دهید گیاه به صورت طبیعی رشد کند و در مسیر پشتهها یا تکیهگاهها قرار گیرد. به علت فضای محدود گلدان، اجازه ندهید بیش از 1 یا 2 شاخه از تنهی اصلی رشد کند. همچنین هر قسمتی از گیاه که از محدودهی پشتهها خارج میشود را هرس کنید. مهمترین هرس در اواخر زمستان خواهد بود که برگهای گیاه میریزد، این مرحله همان چیزی است که میوهدهی تاک انگور به آن وابسته است. همچنین لازم است در تابستان نیز کمی گیاه را سبک کنید.
بیماریها و آفات: تاک انگور ممکن است به بیماریهای قارچی مانند لکههای سیاه و کپک پودری که به خصوص در هوای گرم و خشک وجود دارد، مبتلا شود. در رابطه با آفات نیز مراقب شته و سایر حشرات باغی باشید. سوسکهای ژاپنی، شاپرک و کاترپیلارها نیز میتوانند برای گیاه مشکلساز باشند.
بنابراین انگور یک میوه گرم و لذیذ است، اما بهترین نکته در مورد کاشت انگور در گلدان این است که می توان آن را در مناطق گرمسیری پرورش داد. هر دو کشور گرمسیری هند و برزیل از بزرگترین تولید کنندگان انگور در جهان هستند. سایر کشورهای گرمسیری مانند یمن، تایلند، پرو و تانزانیا نیز انگور تولید می کنند، اما به میزان کمتری این فعالیت را انجام می دهند. این بدان معناست که اگر در آب و هوای گرمسیری زندگی می کنید، میتوانید انگور را پرورش دهید. در پایان، پس از دو یا سه سال میتوانید از میوهی انگوری که در گلدان کاشتهاید لذت ببرید. برای آنکه بدانید انگورها آمادهی برداشت هستند، میتوانید یک دانه را امتحان کنید، خودتان خواهید فهمید که آیا زمان برداشت رسیده است یا خیر. امیدوارم از محتوای انواع گل نسترن، و طریقه ی پرورش آنها نهایت لذت را برده باشید و برای کسانی که به گل و گیاه علاقمند هستند، میتوانید ارسال نمایید. همچنین برای مشاهده ی مطالب پر محتوای دیگر میتوانید به بخش سبک زندگی ساعدنیوز مراجعه نمایید. از همراهی شما بسیار سپاسگزارم.