ساعدنیوز
ساعدنیوز

چک تضمین شده و قوانین و مقررات بانکی مربوط به آن چیست؟

  یکشنبه، 13 مهر 1399   زمان مطالعه 6 دقیقه
چک تضمین شده و قوانین و مقررات بانکی مربوط به آن چیست؟
چک به معنی برگهٔ تاریخ دار و دارای ارزش مالی است که معمولاً برای خرید در حال و پرداخت در آینده استفاده می‌شود. صاحب چک پس از نوشتن مبلغ ارزش آن و تاریخ مورد نظر برای وصول، چک را امضا می‌کند. در تاریخ ذکر شده، فردی که چک را دریافت کرده‌ به بانک مراجعه می‌کند و مقدار وجه را از حساب جاری فرد صادرکننده دریافت می‌کند. یکی از انواع چک، چک تضمین شده است.

چک تضمینی چیست؟

در ساده ترین تعریف می توانیم بگوییم چک تضمینی چکی است که توسط خود بانک شما یا یکی از شعب آن به تقاضای شما صادر می شود و پرداخت وجه آن چک توسط بانک مورد نظر تضمین می شود. برای صدور چنین چکی نیازی به دسته چک ندارید بلکه می توانید با مراجعه به بانک برای صدور چک تضمینی یا تضمین شده درخواست دهید. برای وصول این چک نیز می توان به راحتی از طریق هریک از شعب بانک مورد نظر اقدام کرد. معمولا چک تضمین شده رمزدار در وجه حامل صادر می شود و قطعا اعتبار آن توسط بانک صادرکننده تامین خواهد شد. در واقع آنچه که باعث اعتبار چک تضمینی می شود این است که در زمان صدور این چک مبلغ آن از حساب درخواست کننده کم می شود، بنابراین چک حکم پول نقد را دارد و حامل این چک می تواند به راحتی آن را به شعب بانک صادر کننده تحویل داده و پول دریافت کند.

تصویر

شرایط و مقررات عمومی چک بانکی تضمین شده

  1. این چکها فقط توسط بانک ملی( سایر بانکها حق به جریان گذاشتن چکهای مذکور را ندارند) و به تقاضای مشتری صادر و پرداخت وجه آن از طرف بانک تضمین می شود.
  2. متقاضی صدور چک و پشت نویسان حق ندارند پرداخت وجه چک تضمین شده را منع یا مسدود نمایند.
  3. فوت و حجر و ورشکستگی صادرکننده چک تضمین شده خللی به حقوق دارنده چک وارد نخواهد ساخت طلب کاران صادرکننده نیز حق توقیف وجه این نوع چک را در صورتیکه به نفع دیگری صادر و یا پشت نویسی شده باشد نخواهند داشت.
  4. کلیه چک های تضمین شده رمزدار شهری باید دارای رمز با شماره امضاء و مهر شعبه ومهر دارنده امضاء باشند.
  5. چک تضمین شده رمزدار شهری در موارد واریز به حسابهای قرض الحسنه جاری/پس انداز وکوتاه مدت، واریز تعهدات و دیون، واریزی به حسابهای دولتی، صدور حواله به سایر شهرستانها و پرداخت نقدی صادر میگردد.
  6. مبلغ چک الزاماً، باید بوسیله ماشین چک نویسی روی چک پرفراژ گردد.

برای صدور چک تضمینی باید چکار کنیم؟

برای صدور چک بانکی بعد تهیه مدارک لازم باید مراحل لازم را انجام دهید. مدارک مورد نیاز برای صدور چک تضمینی شامل موارد زیر است:

  • فرم پرشده نمونه 396 به عنوان درخواست صدور چک رمزدار شهری (چک تضمین شده رمزدار)
  • رسید دریافت یا برداشت وجه برابر با مبلغ چک تضمین شده

همچنین برای صدور چک تضمینی بعد از تهیه این مدارک باید مراحل زیر را طی کنید:

  1. امضا بر روی سند 396 و تحویل آن
  2. پرفراژ سند حسابداری و تایید دریافت وجه
  3. صدور چک تضمین شده رمزدار شهری و امضا روی ته سوش چک صادرشده
  4. تحویل چک به مشتری

ضوابط استفاده از چک های تضمین شده

بانک مرکزی با استناد به مصوبه شورا ی عالی هماهنگی اقتصاد ی سران محترم قوا در این خصوص، دایر بر ممنوعیت انتقال و ظهرنویسی چک های تضمین شده، شیوه و شرایط جدید صدور و استفاده از چک های تضمین شده را با هدف جلوگیری از استفاده های نامتعارف از چک های مزبور، احراز هو یت دقیق اشخاص ذ ی نفع در گردش چک های موصوف و همچنین پیشگیری از پولشویی با استفاده از این چک ها را در ۹ بند اعلام کرد. پس از تاریخ ابلاغ این بخشنامه، شرایط صدور و استفاده از چک های تضمین شده با رعایت قوانین و مقررات مربوط، در چارچوب شرایط عنوان شده، میسر خواهد بود.

  • بند نخست اینکه صدور و تحویل چک تضمین شده مستلزم تکمیل فرم درخواست توسط متقاضی در شعبه بانک و در حضور متصدی بانکی و درج نکات زیر در فرم مزبور است:

الف - مشخصات متقاضی مشتمل بر نام و نام خانوادگی اشخاص حقیقی / نام اشخاص حقوقی و شماره ملی / شناسه ملی / شماره فراگیر اتباع خارجی

ب - شماره سریال و مبلغ چک تضمین شده

پ - علت درخواست چک تضمین شده توسط متقاضی

ت - مشخصات گیرنده چک تضمین شده (ذی نفع) شامل نام و نام خانوادگی اشخاص حقیقی / نام اشخاص حقوقی و شماره ملی / شناسه ملی / شماره فراگیر اتباع خارجی.

  • بند دوم اشاره دارد که چک تضمین شده صرفا باید در وجه گیرنده (ذی نفع) که توسط متقاضی در فرم درخواست مربوطه درج شده، صادر شود.
  • بند سوم تاکید شده که مشخصات گیرنده چک تضمین شده (ذی نفع) شامل نام و نام خانوادگی اشخاص حقیقی / نام اشخاص حقوقی و شماره ملی / شناسه ملی / شماره فراگیر اتباع خارجی، حسب مورد باید روی برگ چک تضمین شده درج شود.
  • بند چهارم نیز درخصوص وصول مبلغ چک تضمین شده توسط بانک است که صرفا در وجه گیرنده (ذی نفع) که مشخصات وی روی چک تضمین شده درج شده، امکان پذیر است.
  • بند پنجم عنوان شده که ظهرنویسی و انتقال چک تضمین شده به دیگری، فاقد اعتبار خواهد بود
  • بند ششم درخصوص ابطال چک تضمین شده عنوان شده که این فرآیند به درخواست متقاضی یا وکیل و نماینده قانونی وی بدون نیاز به ظهرنویسی گیرنده (ذی نفع) امکان پذیر است.
  • بند هفتم، ثبت مشخصات کامل اشخاصی را که به نمایندگی از گیرنده (ذی نفع) برای وصول چک تضمین شده اقدام می کنند، الزامی می داند.
  • بند هشتم وضعیت دارندگان چک های تضمین شده قبل از ابلاغ این بخشنامه را تعیین تکلیف کرده است. بر این اساس دارندگان این چک ها حداکثر ظرف مدت یک ماه از تاریخ ابلاغ این بخشنامه، می توانند وجه آن را نقدا دریافت یا به حساب بانکی خود واریز کنند. ظهرنویسی این چک ها برای دیگری در این مهلت زمانی اعتبار ندارد و پس از این مهلت، دارنده چک فقط تا پایان سال جاری باید به یکی از شعب بانک صادرکننده آن مراجعه و اطلاعات مربوط به مبادله مالی منشا دریافت چک تضمین شده را ارائه کنند.
  • بند نهم نیز تاکید شده است اعضای هیات مدیره و هیات عامل بانک ها مسوول حسن اجرای مفاد این مصوبه بوده و در صورت قصور و تخلف، علاوه بر اعضای هیات مدیره و هیات عامل بانک، با کارمند خاطی و مسوول شعبه مربوط حسب مورد برخورد قانونی خواهد شد.در پایان این بخشنامه بانک مرکزی خطاب به بانک ها تاکید کرده است: با توجه به ملاحظات اشاره شده و ضرورت و اهمیت اجرای دقیق مفاد مصوبه، مراتب با لحاظ مفاد بخشنامه شماره ۱۴۹۱۵۳ / ۹۶ در تاریخ ۱۶ مرداد ۱۳۹۶، به قید تسریع به تمامی واحدهای بانک ها و موسسات اعتباری ابلاغ شده و ضمن تدارک فوری تمهیدات و مقدمات لازم برای اجرای دقیق مفاد مصوبه مذکور، بر حسن اجرای آن نظارت دقیق به عمل آید.

چگونه دادخواست برای دعاوی چک تضمینی، تنظیم کنیم؟

در تنظیم دادخواست برای دعوا در رابطه با چک های تضمین لازم به ذکر است که، این امر نیاز به اثبات تخلف، نقض تعهد و اثبات التزام به پرداخت دارد، صادرکننده چک یا ذی نفع یا قائم مقام قانونی آنها با تصریح به اینکه چک مفقود، سرقت یا جعل شده یا از طریق کلاهبرداری یا خیانت در امانت یا جرایم دیگری تحصیل شده است، می تواند کتباً دستور عدم پرداخت وجه چک را به بانک بدهد. بانک پس از احراز هویت دستوردهنده از پرداخت وجه آن خودداری خواهد کرد و در صورت ارایه چک، بانک گواهی عدم پرداخت را با ذکر علت اعلام شده صادر و تسلیم می کند.


دیدگاه ها


  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
اگر یک بار تنگه هرمز را ببندیم تا شریعتمداری دلش خوش بشود و حکومتی هم به جلیلی بدهیم، دیگر همه چیز تمام و مشکلات حل می‌شود (4 نظر) نگاهی به عکس شناسنامه بازیگران و سلبریتی های مشهور سینمای ایران+عکس/ از شیلا خداداد و شهاب حسینی تا بهرام رادان و مرتضی پاشایی (1 نظر) کنایه سنگین جمهوری اسلامی به قالیباف: با فقط 6 درصد آراء حوزه انتخابیه رئیس مجلس شده است! (1 نظر) خانه ابدی مشترک آزاده نامدای و هنرمندی که سنگ قبرشان یکی است/روحش شاد و یادش گرامی (1 نظر) ذکر امروز با ناصر رفیعی برای "افزایش روزی" / توصیه پیامبر به دخترش فاطمه (س)؛ بگو یا رب العالمین... (1 نظر) خبر بسیار امیدبخش یک دیپلمات معروف درباره توافق قریب الوقوع ایران با دولت ترامپ در روزنامه دولت (1 نظر) رئیس دفتر آیت الله خامنه ای: اگر قدرت نظامی نداشتیم تا الان ما را خورده بودند (1 نظر) قاب ایران قدیم/ 3 تصویر خاطره‌انگیز از دختران شیک پوش بالاشهری در دهه 70 (1 نظر) (تصاویر) عاقبت شوم بشار اسد بعد از فرار به روسیه: لنگه کفش در دهان رهبر سابق شام (1 نظر) حسن خمینی: خدا نکند پرچم بیفتد! آنگاه رفقای دیروز هم سنگ می‌زنند (1 نظر) نگاه های معنادار دختر پزشکیان بعد از شنیدن جملات امروز پدرش: تصور می‌کنم اگر همسرم بود شاید فرزندانم بهتر تربیت می‌شدند+ویدیو (1 نظر) تصاویر دیده نشده از جنجالی‌ترین خواهر محمدرضا پهلوی با لباس عروس ابریشمی در روز خاکسپاری پدرش در ایران/ خاندانی که حتی حاضر به حفظ حرمت پدرشان هم نبودند (1 نظر) (ویدئو) حیات وحش ؛ مستند حیات وحش حیوانات /مار، موش، قورباغه آسیایی جشن تولد ساده و شیک خواهر بوشهری مهدی قایدی، ستاره تیم ملی با لباس اصیل بندری/ تم جنوبی و ایرانی پسند+عکس نگاهی به سبک و سلیقه کشورهای مختلف برای تزئینات جشن کریسمسی خاص و جذاب/ چین، ایران، ترکیه و...+عکس
تیتر امروز   
سوییت های خانوادگی ورزشگاه آزادی برای خانواده های مقامات هستند با برای عموم؟!
مسابقه بفرمایید شام: این بار برنده‌ای در کار نیست!
روزی که حسن روحانی به دلیل مخالفت با فیلترینگ تهدید به دستگیری شد!
تنها چند ساعت تا پایان مهلت ثبت‌نام ایران خودرو؛ تاریخ قرعه‌کشی چه زمانی است؟
عصر ایران: خوش به حال ما که جلیلی نتوانست رئیس جمهور شود وگرنه...
حیوان خانگی امیر علی اکبری کار دستش داد!/ پرونده قضایی به خاطر نگهداشتن توله شیر در خانه و وایرال کردنش در فضای مجازی
ماجرای پرواز ایران بانو، پرواز اختصاصی زنان نخبه به مشهد چه بود؟
واتساپ از چه روش‌هایی برای کسب درآمد استفاده می‌کند؟
ارزشمندترین فوتبالیست شاغل در لیگ برتر ایران در کدام تیم است؟!/2.5 میلیون یورو به خاطر یک بازیکن!
تاثیر خاموش رسانه‌ها در زندگی / سواد رسانه‌ای یک ضرورت است نه انتخاب
هم میهن: به زمین و زمان ناسزا حواله کرده‌ایم و عرب‌ها و غربی‌ها را ناچیز انگاشته‌ایم
ستاد نیروهای مسلح بیانیه داد: آماده دادن پاسخ کوبنده هستیم!
چه اتفاقی می توانست پدر 80 ساله را قربانی دستان پسر کند؟
یک نماینده مجلس عملیات وعده صادق 1 را زیر سؤال برد: خوب عمل نکردیم؟!
دولت و فرهنگ تملق؛ چرا باید از «پاچه‌خاری» در سیاست پرهیز کرد؟
منتخب روز   
زیارت کربلا حرم مطهر امام حسین (ع) و بین الحرمین / اگر امکان رفتن به پابوس آقا را ندارید با این فیلم می توانید زیارت کنید و حاجت خود را طلب کنید تنها چند ساعت تا پایان مهلت ثبت‌نام ایران خودرو؛ تاریخ قرعه‌کشی چه زمانی است؟ (ویدئو) نعیمه نظام‌دوست: خواهش می‌کنم دنیارو انقدر جدی نگیرید، یه سریمون پول نداریم، گرفتاریم، مریضیم و یه سریمونم.. (ویدئو) مستند حیات وحش/ تام و اسپایک تو دنیای واقعی/ تام بیچاره یه عمر از جری کشید، الانم از اسپایک، یعنی هیچ‌جا براش آرامش تعریف نشده! عکس روز/ تغییر چهره چشم‌‎گیر و خیره‌کننده ترلان پروانه و جواد رضویان بازیگران سریال «جایزه بزرگ» بعد از 19 سال در26 سالگی و 50 سالگی دولت و فرهنگ تملق؛ چرا باید از «پاچه‌خاری» در سیاست پرهیز کرد؟ نوستالژی روز/سکانس‌های احساسی بی‌بی، مادربزرگ همه بچه‌‌های دهه 60 و مجید در سریال خاطره انگیز «قصه‌های مجید»/ محاله اشکای بی‌بی رو ببینی و گریت نگیره😭 انتشار عاشقانه جذاب ساعد سهیلی و گلوریا هاردی مقابل دوربین برای اولین بار+ویدئو/ یک لحظه و یک ساعت دست از تو برنمیدارم... از ماجرای باحال درآمد ماهیانه 80 میلیونی پسر 17 ساله ایرانی خبر داری؟ صحنه ای ناب از باران شدید در مکه و طواف زائران + ویدئو پیشخوان روزنامه‌ها؛ مهم‌ترین عناوین ورزشی شنبه 8 دی 1403 در یک نگاه!/ کامبک پرسپولیس به لطف جان نثاران کریم باقری شاخص آلودگی هوا امروز شنبه 8 دی تهران، تبریز، اصفهان، مشهد و اهواز + وضعیت آب و هوای کلان شهرها