به گزارش پایگاه خبری-تحلیلی ساعدنیوز به نقل از زندگی سلام، شهرهای زیر آب، دیدنی و البته شگفت انگیز هستند اما گاهی اوقات این شهرهای زیر آب تحت شرایط اسرارآمیزی کشف شدند؛ از برخوردهای علمی غیرمنتظره با جوامع افسانه ای باستانی گرفته تا یافته های استراتژیک زیرآبی. به تازگی و بر اساس گزارش رصدخانه زمین ناسا، یک جزیره جدید در جنوب غربی اقیانوس آرام از زیر آب پدیدار شده که اکنون در مراحل اولیه شکل گیری است. این تکه خشکی نوپا از یک خط الراس کف دریا که از نیوزیلند تا تونگا امتداد دارد و دارای بالاترین تراکم آتشفشان های زیر آب در جهان است، از دل اقیانوس آرام سر بیرون آورده است.
این کوه آتشفشانی که به عنوان کوه دریایی هوم ریف شناخته می شود، بین نیوزیلند و تونگا کشیده شده است. رصدخانه زمین ناسا گفته که یکی از کوه های آتشفشانی خفته در دل اقیانوس آرام که مملو از گدازه ، بخار و خاکستر بوده، فوران کرده و مواد درونی خود را به مناطق اطراف خود پرتاب کرده است. یازده ساعت پس از بیدار شدن این آتشفشان خفته، یک جزیره جدید که اسپانکین نام گرفته در زیر آب و در دل اقیانوس آرام متولد شده است. هنوز اطلاعات بیشتری در این باره منتشر نشده و جزیره با شهر زیر آب تفاوت های زیادی دارد اما به این بهانه گفتیم به معرفی برخی از شهرهای زیرآب بپردازیم که در مکان های غیرمنتظره و مرموز پیدا شده اند.
غرق شدن یک جزیره
پس از زلزله ۲ هزار سال پیش
کجا؟ ژاپن
اگر این بنای غول پیکر سنگی که در زیر آب قرار دارد، یادگاری از گذشته تمدنی است، می تواند بیانگر جامعه پیچیده ای از انسان ها باشد که بین 5 تا 10 هزار سال پیش وجود داشته اند. این ویرانه های احتمالی توسط غواصان در سال 1986 در نزدیکی جزیره یوناگونی جیما در ژاپن در نزدیکی نوک ریوکیو کشف شد. بعضی ها معتقدند این ساختار شهری است که پس از زلزله حدود 2 هزار سال پیش در دریا غرق شده است. دلیل این که برخی از دانشمندان بر این باورند که این شهر طراحی انسانی دارد این است که شامل زوایای تیز در سنگ ها، پلکان های آبشاری ظاهری و حتی برخی شاخص های فرهنگی بالقوه مانند بناهای یادبود حیوانات و شخصیت هایی است که در داخل و اطراف این سازه بزرگ کشف شده است. با این حال، کسانی بر این باورند که این ماسه سنگ صرفاً محصول فرسایش طبیعی است.
کجا؟ هند
نام این شهر گمشده هند، دوارکا، به معنای «دروازه ای به سوی بهشت» است. در سال 2002، دانشمندان در حین اندازه گیری سطح آلودگی در این منطقه یک شهر غرق شده باستانی در خلیج کامبای هند را پیدا کردند. در اکتشافات بعد آثار انسانی از جمله مهره ها و سفال ها به همراه دندان های انسان از این مکان کشف شد. قدمت این بنای غرق شده در آب را محققان 9500 سال پیش تخمین زده اند. یکی ازمحققان تمدن باستانی در مصاحبه ای اذعان کرد که یافتن شهری غرق شده در این مقیاس، منابع باستان شناسی طولانی مدت را زیر سوال می برد چرا که بیش از 4500 سال پیش زمانی که شهرهای بین النهرین ساخته شد، وجود شهرهایی در این مقیاس شناخته شده نبود. این شهر افسانه ای که ممکن است در نتیجه آخرین آب شدن یخچال یخی نزدیک به 10هزار سال پیش باشد، برای چندین مذاهب از جمله هندوئیسم و بودیسم مقدس تلقی می شود.
کجا؟ یونان
یکی از قدیمی ترین شهرهای غرق شده جهان، «پاولوپتری» است که در اعماق دریای مدیترانه و در نزدیکی یونان قرار دارد و قدمت آن به 5 هزار سال پیش برمی گردد. بعضی بر این عقیده اند که این شهر، همان شهر گمشده و اسطوره ای آتلانتیس است چرا که نخستین شهر زیر آبی است که از افسانه اش قدیمی تر است. این شهر در سال ۱۹۶۷ توسط نیکولاس فلمینگ و تیم باستان شناسی اش از دانشگاه کمبریج کشف شد. پاولوپتری به اندازه ای منحصر به فرد است که تمام خیابان ها، کوچه ها، ساختمان ها، حیاط ها، گورستان ها و حتی مکان های مذهبی آن تماما مشخص و واضح هستند. دکتر جان هندرسون، باستان شناس گفت: «این سایت منحصر به فرد است زیرا ما تقریباً نقشه کامل شهر، خیابان های اصلی و ساختمان های خانگی، حیاط ها، مقبره های سنگی تراشیده شده و ساختمان های مذهبی را داریم که به وضوح در بستر دریا قابل مشاهده هستند». تصور می شود که این شهر در یک زلزله یا سونامی به طور کامل زیر آب رفته است.
غرق کردن عمدی شهر شیرها!
کجا؟ چین
چه اتفاقی می افتد وقتی شهری عمداً زیر آب می رود و سپس فراموش می شود؟ شهر شی چنگ که معمولاً به عنوان آتلانتیس چین یا آتلانتیس شرق شناخته می شود، در سال 1959 در جریان ساخت سد و دریاچه مصنوعی در استان ژجیانگ، عمداً توسط دولت زیر آب رفت. تا سال 2001، زمانی که مقامات بودجه اکتشاف زیر آب این سایت را تامین کردند، فراموش شده بود! «شهر شیرها» یکی از مناطق دیدنی کشور چین است پیش از این به اسم «شی چنگ» شناخته می شد. قدمت این شهر نزدیک به 2200 سال و متعلق به سلسله امپراتوری «هان شرقی» است که به دلیل وجود چند مجسمه عظیم سنگی از شیر به شهر شیرها معروف شده است. این شهر اکنون به یک جاذبه گردشگری برای کشور چین تبدیل شده است. البته در این شهر ده ها کاخ، معبد و خانه های اشرافی هم دیده می شود. این ها همه نشان از آن دارد که در روزگاران قدیم این شهر پر رونق بوده و ساکنان ثروتمندی داشته است.
کجا؟ مصر
کلئوپاترا آخرین فرعون مصر بود و به مدت دو دهه بر شهر اسکندریه حکومت کرد. این شهر حدود 14 قرن پیش، با یک سری زمین لرزه های شدید در زیر دریا ناپدید شد اما سرانجام در سال 1996، توسط یک تیم غواصی به رهبری «فرانک گودیو» باستان شناس، دوباره کشف شد. این اتفاق با کشف مقادیر زیادی از آثار باستانی همراه بود؛ از جمله مجسمه های سلطنتی، جواهرات، سکه ها و دیگر قطعات. کشور مصر امیدوار است با راه اندازی یک موزه زیر آب، پیشگام در توسعه صنعت توریسم شود.
کجا؟ بایا در ایتالیا
در30 کیلومتری شهر ناپولی ایتالیا شهر «بایا» وجود داشته است که در گذشته مقصد ثروتمندانِ رومی و اشراف بوده است. این بندر که در محدوده یک آتشفشان فعال و در اواخر دوره جمهوری روم محبوب شد؛ زمانی پرجنب وجوش بود، به عنوان یک تفرجگاه تفریحی نخبه گرایانه در خلیج ناپل وجود داشت که شامل حمام ها و احتمالاً حتی گونه ای باستانی از یک سالن تفریح هم بود. این شهر عمدتاً در قرن هشتم پس از آن که مهاجمانی شهر را ویران کردند، متروک شد. بعدها به طور کامل متروک شد و فعالیت های آتشفشانی شهر را غرق کرد. این شهر زیرآبی در دهه 1950 توسط یک باستان شناس ایتالیایی دوباره کشف شد و اکنون یکی از پارک های رسمی زیر آبی در جهان است.
کجا؟ بولیوی
دریاچه تی تی کاکا، یکی از مرتفع ترین دریاچه های بزرگ دنیاست که در مرز دو کشور بولیوی و پرو قرار گرفته است. کشف شهر باستانی در اعماق این دریاچه یکی از بزرگ ترین پروژه های باستان شناسی در دنیاست و پیش بینی می شود کار اکتشاف و استخراج اشیا همچنان ادامه داشته باشد. دریاچه تی تی کاکا، منشأ اساطیر بسیاری برای قومی به اسم «اینکاهای» باستانی بوده است که معتقدند این دریاچه زادگاه تمدن آن هاست. زمان شکل گیری این تمدن کاملا مشخص نیست اما طبق اشیاء و اطلاعات به دست آمده مشخص شده که در حدود 2 هزار سال قبل از میلاد در حوالی دریاچه سکونتگاه هایی وجود داشته است. هم اکنون دولت بولیوی در حال ساخت موزه در این محل است.