کودکان را نباید به مصرف زیاد نمک عادت داد. نمک غذا تنها بایستی در حدی باشد که غذا قابل خوردن شود نه این که خوش نمک و یا شور شود. علاوه براین سر سفره هم نباید نمک به غذا اضافه کرد.
علائمی که نشان می دهند کودک شما بیش از حد نمک می خورد
مصرف بیش از حد غذا های حاوی نمک می تواند اثرات طولانی مدت داشته باشد. مصرف بیش از حد سدیم در رژیم غذایی روزانه می تواند سلامت کودک را در معرض خطر قرار دهد. از آنجایی که گاهی اوقات تشخیص مقدار زیاد آن مشکل می شود، بنابراین به شما می گوییم به دنبال نشانه هایی باشید که نشان دهنده مصرف بیش از حد نمک است.
تشنگی بیش از حد
از آنجا که سدیم آب را در خود نگه می دارد ، وجود سدیم بیشتردر بدن به معنای نیاز به آب بیشتری است. اگر دیدید که فرزند شما به طور غیرمعمول تشنه است و هیچ علت آشکاری مانند هوای گرم یا ورزش وجود ندارد، به احتمال زیاد نمک زیادی دریافت می کند و باید در غذای او تجدید نظر کنید.
کودک شما هوس خوردن غذاهای شور می کند
کودکان به طور طبیعی تمایل بیشتری به خوردن غذاهای شور دارند تا غذاهای شیرین و یل=ا طعم های طبیعی مانند آبمیوه. اگر متوجه شدید کودکتان تمایل زیادی به خوردن غذاهای شور دارد بهتر است او را با گیاهان و ادویه های مختلف آشنا کنید ، مانند اضافه کردن جعفری یا فلفل به جای نمک به تخم مرغ های خرد شده.
فشار خون بالا
هفت درصد از کودکان بین 3 تا 18 سال فشار خون بالا دارند. مانند بزرگسالان ، فشار خون در کودکان غالباً خاموش است ، به این معنی که کودک ممکن است هیچ علائمی را احساس نکند و والدین نمی توانند هیچ علامتی را تشخیص دهند ، اما با افزایش فشار خون ، ضخامت رگ های خونی افزایش می یابد.
ادرار تیره ، بسیار زرد
در حالی که موارد مختلف زیادی وجود دارد که می تواند ادرار کودک را به رنگ زرد تیره کند ، یکی از آن مقدار زیاد نمک سدیم است.
افزایش وزن بدون شیرینی یا چربی
والدین اغلب دلایل چاقی را مصرف شیرینی ها و چربی ها می دانند اما مطالعات نشان داده که افزایش وزن می تواند با افزایش مصرف نمک همراه باشد.
عوارض مصرف زیاد نمک در غذای کودک
در دو سال اول زندگی، کلیه ها به خوبی کار نمی کنند و در صورت مصرف نمک بیش از حد، آب و نمک در بدن کودک جمع می شود و احتمال بروز اختلالات کلیوی، قلبی و ریوی را افزایش می دهد و سلامت کودک را با مشکلات جدی مواجه می کند. مصرف نمک در سنین پایین، احتمال بروز فــشار خون بالا را نیز افزایش می دهد. خطر بروز فشار خون در کودکانی که سابقه خانوادگی دارند بسیار بیشتر است. از طرف دیگر، مصرف نمک در دوران کودکی، ذائقه فرد را به غذاهای شور عادت می دهد و باعث می شود که در بزرگسالی نیز نمک زیادی مصرف کنند. به همین دلیل توصیه می شود برای تــغذیه سالم خانواده ها از آوردن نمک بر سر سفره خودداری کرده تا این عادت را در فرزندان خود ایجاد نکنند.
موارد قابل استفاده به جای نمک
اگر فکر می کنید که غذا بدون نمک بی مزه می شود، به جای آن از گیاهان، ادویه جات و سیر استفاده کنید. فقط مراقب باشید که این مواد را برای بار اول به صورت جداگانه به کودک دهید و حداقل 4 روز صبر کنید تا اگر کودک به آن آلرژی داشت، آگاه شوید.اگر از سبزیجات کنسرو شده برای کودکتان استفاده می کنید، برچسب آن را ببینید تا نمک به آن اضافه نشده باشد.کودکان نوپا مقدار بیشتری نمک نسبت به نوزادان می توانند مصرف کنند. اما به برچسب های روی محصولات و مقدار نمک آنها توجه کنید.از پنیرهایی که سدیم کمتری دارند به کودکتان دهید. به برچسب نان ها نیز دقت کنید. شاید از این که بعضی نان ها نمک زیادی دارند، تعجب کنید.از فراورده های گوشتی مانند همبرگر و پپرونی و دیگر موادی مانند سس آماده و لوبیای پخته شده خودداری کنید. میزان نمک موجود در این غذاها برای کودکان بسیار زیاد است.
دستورالعمل های روزانه استفاده از نمک در کودکان
- سن ۶ تا ۱۲ ماهگی کمتر از یک گرم در روز
- سن ۱ تا ۳ سالگی کمتر از ۲ گرم در روز
- سن ۴ تا ۶ سالگی کمتر از ۳ گرم در روز
- سن ۷ سالگی کمتر از ۵ گرم در روز
- سن ۱۱ به بالا فقط کمتر از ۶ گرم در روز می توانند استفاده کنند . در این مرحله سنی مثل بقیه افراد در خانواده نمک مصرف می کنند چرا که همگی افراد خانواده از غذای مشترکی می خورند توجه به این مسئله را داشته باشید ، بهتر است غذای بقیه اهالی خانواده هم کم نمک باشد .
سعی کنید از غذای آماده کمتری استفاده کنید و حتی الامکان از غذاهای تازه استفاده کنید. اگر کودک به خوردن غذاهای پرنمک و غذایی که فست فودی و آماده است عادت کند، ترک آن برای کودک بسیار دشوار و همچنین ضرر آفرین است.
چگونه می توانیم مصرف نمک را در کودکان کاهش بدهیم؟
- از سس های کارخانه خیلی کم استفاده کنیم .
- خودمان سس درست کنیم و برای طعم دهنده ها از سرکه، آب لیمو و ادویه جات استفاده کنیم .
- از خود کودک برای تهیه غذا کمک بگیریم .
- در فروشگاه ها برای خریداری غذاهای کنسروی مثل تن ماهی و خورش های آماده توجه بیشتری داشته باشیم .
- از چیپس و پفک استفاده نکنیم ، سلامت کودکانمان را با این مواد غذایی مضر به خطر نیندازیم .
- از نوشیدنی های گازدار مثل دلستر، نوشابه و … استفاده نکنیم چون دارای نمک فراوانی هستند .
نمک باعث تنگی عروق می شود و تشنگی کودک را افزایش می دهد و باعث می شود کودک مایعات بیشتری بنوشد .