غذا دادن به کودک با تلویزیون یکی از بزرگترین اشتباهاتی است که ممکن است والدین مرتکب شوند. همانطور که عوارض غذا دادن اجباری به کودک زیاد است، عوارض غذا دادن به کودک با تلویزیون نیز کم نیست. تلویزیون باعث می شود کودک بر غذا خوردن خود تمرکز نداشته باشد. عدم تمرکز نیز باعث می شود که کودک زمان سیری خود را متوجه نشود و در نتیجه چربی، قند و کالری اضافی دریافت کند و نهایتا دچار اضافه وزن شود. به طور کلی تلویزیون و موسیقی های هیجانی ناخودآگاه منجر به تند تند غذا خوردن می شوند. تند تند غذا خوردن نیز منجر به احساس سیری کاذب و ایجاد واکنش های فیزیولوژیک می شود.
آسیب های غذا خوردن جلوی تلویزیون
غذا دادن به کودک با تلویزیون پایه گذاری یک عادت بد است که عوارض منفی زیادی به دنبال دارد. اگر طریقه غذا دادن به کودک شش ماهه یا غذا دادن به کودک هفت ماهه را مرور کنید، حتما درمی یابید که استفاده از تلویزیون هرگز روش مورد تایید روانشناسان برای ترغیب کودک به خوردن غذا نیست.
-
چاقی
غذا خوردن در مقابل تلویزیون از آن جهت منجر به چاقی می شود که میزان دریافت غذا به علت حواس پرتی و عدم تمرکز بیشتر شده، معمولا اشتها افزایش پیدا می کند و در نتیجه دریافت اضافه کالری، وزن افزایش پیدا می کند. بنابراین هرگز بهترین غذاها برای وزن گیری نوزاد را در مقابل تلویزیون به او ندهید. فراموش نکنید که چاقی ام الامراض است و پایه و اساس بسیاری از بیماری هاست. لذا با یک عادت اشتباه کودک خود را درگیر بیماری های مختلف نکنید.
-
حواس پرتی
حواس پرتی و عدم تمرکز نتیجه دیگری از غذا دادن به کودک با تلویزیون است. زیرا مغز گمراه می شود و پیام و سیگنال های اشتباه به سایر اعضای ارسال می کند.
-
متابولیسم پایین
غذا دادن به کودک با تلویزیون متابولیسم یا همان سوخت و ساز بدن را کاهش می دهد و منجر به انباشت چربی در بدن می شود.
-
سرد شدن روابط خانوادگی
حتی اگر در حال غذا دادن به کودک پنج ماهه هستید، باید از همین سنین کم حرمت سفره و میز غذا را به او یاد بدهید. به کودک خود از همان کودکی یاد بدهید که اعضای خانواده دور هم غذا می خورند و غذا خوردن تمام اعضای خانواده در کنار هم یکی از ارکان اصلی یک خانواده کامل و متصل به هم است.
آیا کودک شما از آن دسته بچه هایی است که فقط در صورت روشن بودن تلویزیون غذا می خورد؟
برخی کودکان سخت تر غذا می خورند و در انتخاب غذا، ایرادگیر هستند. بعضی والدین تصور می کنند پرت کردن حواس کودک غذا دادن به او را راحت تر می کند و به همین دلیل، از تلویزیون استفاده می کنند. اما ممکن است تکرار این کار تبدیل به عادت شود و باعث شود کودک بدون تماشای تلویزیون غذا نخورد. ترک دادن این عادت در کودکان ممکن است در ابتدا با پرخاشگری و قشقرق هایی برای غذا نخوردن یا حتی پرت کردن اشیاء همراه شود و در ابتدای کار، بسیار سخت به نظر برسد. اما با دانستن ترفندهای ساده، می توانید به راحتی این عادت را در کودکان از بین ببرید.
چگونه نگذاریم تبلیغات تلویزیون بر روی کودک تأثیر بگذارد؟
شاید بگویید که غذا دادن به کودک با تلویزیون را به این دلیل انتخاب کرده اید که یک کودک بد غذا دارید که فقط با این ترفند غذا می خورد. حتی اگر اینگونه هم باشد، باز هم غذا دادن به کودک با تلویزیون اشتباه بزرگی است که مرتکب می شوید. شما باید راه های غذا دادن به بچه های بد غذا را یاد بگیرد و از روش های مختلف به فرزند خود غذا بدهید.
هنگام غذا خوردن از تماشای تلویزیون خودداری کنید
به عنوان یک خانواده این قانون را داشته باشید تا زمان صرف غذا تلویزیون تماشا نکنید غذا خوردن منظم در کنار هم بدون حواس پرتی فرصتی برای ارتقای تغذیه سالم و پیوند خانواده فراهم می کند.
زمانی را با هم صرف یادگیری غذا ها کنید
سعی کنید باغی را پرورش دهید یا در صورت امکان از بخش محصولات در فروشگاه مواد غذایی دیدن کنید. به کودکان بزرگتر می توان نحوه استفاده از برچسب حقایق تغذیه و کمک به خرید غذا های سالم تر را آموزش دهید.
اجازه دهید بچه ها در آشپزخانه کمک کنند
کودکان خردسال تمایل به یادگیری و کمک دارند. این زمان بسیار خوبی برای معرفی ایمنی مواد غذایی است مانند شستن دست ها قبل از دست زدن به غذا و انجام کار های ساده مانند چیدن میز.
با کودک صحبت کنید
حتی اگر کودک شما سن و سال کمی دارد، برایش توضیح دهید که غذا خوردن چه قدر برای سلامتی او مفید است. شاید در ابتدا خیلی به صحبت های شما گوش ندهد، اما اگر در قالب داستان و قصه برای او توضیح دهید، حتما مفید خواهد بود.
تزئین غذا
تزئین کردن بشقاب غذا یکی از ترفندهای موثر برای غذا دادن به کودک بد غذا است. این ترفند در بسیار از مواقع نتیجه مثبت دارد و کودک را به خوردن ترغیب می کند. استفاده از لیوان مخصوص کودک یا لیوان آموزشی نیز می تواند در ترغیب کودک به غذا خوردن موثر باشد.
شکل و طعم غذا
شکل غذا نه تنها برای کودکان، بلکه برای بزرگسالان نیز اهمیت زیادی دارد و در ترغیب آنها به خوردن و به اشتها آوردن آنها تاثیر زیادی می گذارد. بنابراین به شکل غذا توجه کنید. اگر پوره سیب زمینی را در ظرفی ریخته اید و کودک از خوردن آن امتناع می کند، آن را در بشقابی بریزید و با آن ابرهای آسمان درست کنید و با سبزی نیز سبزه های یک چمن زار درست کنید و هر بار تکه ای از این تابلوی نقاشی را به کودک بدهید که بخورد. برای طعم خوب غذا هم فکری کنید. شیوه های مختلف طبخ غذا (بخارپز، کبابی، سرخ شده و...) را امتحان کنید. به سراغ طعم دهنده های مجاز و مفید برای سلامتی بروید و با یک طعم خاص کودک را به خوردن ترغیب کنید.
در زمان مناسب به کودک غذا بدهید
کودکی که گرسنه نباشد، در هر صورت از غذا خوردن امتناع می کند. زمان گرسنگی کودک را تشخیص دهید و درست در همان زمان به او غذا عرضه کنید. هرگز کودک را به غذا خوردن مجبور نکنید. اگر فقط چند قاشق غذا می خورد و بعد دلش دسر می خواهد، به او سخت نگیرید. اجازه بدهید لذت خوردن در او شکل بگیرد.
دور هم غذا بخورید
دور هم غذا خوردن اشتهای کودک را زیاد می کند. در عین حالی که برای محکم شدن پایه و اساس خانواده نیز اهمیت زیادی دارد. فراموش نکنید که غذا خوردن فقط برای سیر شدن نیست. معمولا میل به خوردن در کنار اعضای خانواده بیشتر می شود.
محدودیت هایی را در مورد استفاده از صفحه نمایش داشته باشید
کودکان در هر سنی زمان بیشتری را در مقابل تلویزیون و سایر وسایل الکترونیکی می گذرانند. اگرچه بخشی از این زمان شامل فعالیت های آموزشی می شود اما هنوز این نگرانی وجود دارد که چگونه می تواند بر سلامت و رشد آن ها تأثیر بگذارد.
الگوی خوبی برای کودک باشید
بچه ها خیلی ساده با مشاهده دیگران خیلی چیز ها را یاد می گیرند. به عنوان والدین انتخاب غذا ها و نوشیدنی های سالم تر ممکن است به تقویت عاداتی که می خواهید در فرزندانتان تشویق کنید کمک کند.
به کودک در انتخاب اختیار بدهید
مثلا به او بگویید که امروز هویج می خورد یا نخود فرنگی؟ پوره سیب زمینی می خورد یا سیب زمینی سرخ شده و ... .