غبارگیری
فرش ها به دلیل ساختاری که در تار و پود خود دارند، می توانند به راحتی غبار و آلودگی را به خود جذب کنند. این غبارها در صورتی که بر روی فرش بمانند می توانند موجب بیماری و آلرژی برای شما شوند. بهتر است اگر فرصتی برای شستشوی فرش خود ندارید، آن را غبارگیری کنید. در صورتی که به صورت مداوم فرش خود را تمیز کنید و از جذب آلودگی آن جلوگیری کنید، مرحله غبارگیری برای شما آسان تر می شود. در صورتی که عملیات غبارگیری فرش را انجام ندهید، گرد و خاک در ریشه فرش رخنه کرده و می تواند در ظاهر آن تاثیر منفی بگذارد. همچنین یکی دیگر از دلایلی که ما عملیات خاک زدایی فرش را آغاز می کنیم این است که بوی نامطبوع فرش را دور کنیم.
این که چه روشی بهترین روش برای غبارگیری فرش های شماست، کاملا به جنس و عمر فرش شما بستگی دارد.
غبارگیری دستی
- فرش های نوبافت: پهن کردن فرش روی شبکۀ توری فلزی و ضربه زدن با چوب به پشت فرش.
- فرش های قدیمی: غبارگیری دستی برای فرش های کهنه ممنوع است.
- استفاده از برس های نرم و کشیدن جاروبرقی (حفظ فاصلۀ مناسب بین نوک مکنده با سطح فرش).
غبارگیری ماشینی
- دستگاه های قدیمی: با برس های مخصوص داخل دستگاه پرز فرش شانه می شود سپس به وسیلۀ محورهای استوانه ای با نوارهای پلاستیکی یا برزنتی ضربات مکرّر به پشت فرش وارد می شود.
- دستگاه های جدید: شبیه ماشین لباسشویی بزرگ که غبار فرش را با حرکت دورانی خارج می کند.
شستشو
عبارتست از عملیّاتی که توسط آن چرک و کثافات از سطح فرش خارج می شود که با کمک آب و مادّه شوینده انجام می شود. شستشو با تمیز تر نمودن الیاف فرش موجب می شود که رنگ های فرش واضح تر نشان داده شوند و در نتیجه فرش درخشان تر به نظر برسد.
لکه گیری
یکی از مشکلاتی که برای فرش ها ممکن است رخ بدهد به وجود آمدن لکه های مختلف روی آن ها است. پاک کردن هر کدام از این لکه ها نیز روشی مخصوص به خودشان را دارند چرا که در صورت عدم توجه ممکن است فرش از آنچه هست خراب تر شود. در اینجا به نحوه پاک کردن تعدادی از این لکه ها اشاره می کنیم.
روش پاک کردن لکه جوهر
برای این کار می توانید از مقداری شامپو فرش به همراه الکل صنعتی و نرم کننده استفاده کنید. این مواد را داخل آب ریخته و یک محلول درست کنید. سپس این محلول را با یک دستمال نخی تمیز روی قسمتی از فرش که حاوی لکه است بکشید. این کار را بطور مداوم انجلام دهید تا لکه پاک شود.
روش پاک کردن رنگ ها و چسب های شیمیائی
ابتدا اگر رنگ تازه ریخته شده باشد، قسمت اضافی رنگ را با وسیله ای مانند قاشق جمع آوری می کنند. سپس آثار باقیمانده رنگ را با تینر فوری و یا روغن پاک می کنند. عمل رنگ زدایی باید با تحمل، صبر و حوصله به تدریج انجام شود. باید مراقب بود در حین انجام کار هیچ گونه آتش یا جرقه در محل کار ایجاد نشود، در غیر این صورت خطر آتش سوزی وجود دارد.
چسبهای کفاشی را با تینر پاک می کنند. در مورد بعضی از چسبها، با انداختن پارچه ای بر روی چسب و گذاردن اتوی گرم بر روی آن، چسب به پارچه چسبیده می شود و سپس پارچه را بعد از خشک شدن از روی فرش بر می دارند که در این حالت، بیشتر چسب به پارچه چسبیده است. باقیمانده چسب را نیز با تینر یا نفت پاک می کنند.
روش پاک کردن قیر
در صورتی که قیر بر روی فرش ریخته شده باشد، ابتدا باید توجه داشت که ضخامت قیر ریخته شده چقدر است. اگر قیر دارای ضخامت زیادی باشد، اضافات را با چاقو یا وسایل دیگر به صورتی که پرزهای فرش آسیبی وارد نیابد، برمی دارند، سپس با یک قطعه پارچه تمیز آغشته به نفت سفید، با ماساژ دادن به محل، بقیه قیر را پاک می کنند. در مورد فرشهایی که رنگ کرم و یا روشن دارند، باید توجه داشت که زردیهای باقیمانده را چنانچه از بین نروند، پس از خشک شدن می توان شستشو داده و از بین برد.