به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، جراحی برداشتن تخمدان یا اوفورکتومی یک عمل جراحی برای از بین بردن یک یا هر دو تخمدان زنان است. این عمل جراحی معمولاً برای جلوگیری یا معالجه شرایط خاص مانند سرطان تخمدان یا آندومتریوز انجام می شود. اوفورکتومی با خطرات و عوارض خاص خود همراه است، بنابراین فرد همیشه قبل از عمل باید در مورد گزینه های درمان با پزشک مشورت کند. جراحی فقط چند ساعت طول می کشد، اما زمان بهبودی در زنان می تواند متفاوت باشد. خود مراقبتی نقش مهمی برای بهبودی بیماران بعد از جراحی برداشتن تخمدان دارد.
پزشک ممکن است برای درمان شرایط های مختلف این روند درمانی را تجویز کند، از جمله:
- کاهش خطر حاملگی خارج رحمی
- درمان بیماری التهابی لگن (PID)
- درمان رشد غیر طبیعی بافت آندومتریوز
- از بین بردن کیست تخمدان، آبسه یا سلول های سرطانی در تخمدان ها
- از بین بردن منبع استروژن، که ممکن است برخی از سرطان ها مانند سرطان پستان را تحریک کند.
زنانی که ژن های BRCA1 یا BRCA2 را حمل می کنند، ممکن است به انواع خاصی از سرطان مبتلا شوند در این شرایط پزشک ممکن است به عنوان یک اقدام پیشگیرانه، اوفورکتومی را تجویز کنند.
عوارض عمل برداشتن تخمدان
همانند هر گونه عمل جراحی که با عوارضی همراه می باشد عمل جراحی برداشتن تخمدان ها نیز از این قاعده مستثنی نبوده و کاملا بی خطر نیستند. بنابراین آشنایی با این عوامل خطر و عوارض تا حدود زیادی در مدیریت این شرایط به افراد کمک نمایند.
- خونریزی
- عفونت
- آسیب به اندام و بافت های پیرامون تخمدان ها
- چسبندگی و یا انسداد روده ها
- باقی ماندن برخی از زوائد تخمدان در لگن که به عنوان سندرم تخمدان باقی مانده نیز شناخته می شود. این شرایط معمولا کمی قبل از دوران یائسگی خود را با دردهای لگنی نشان می دهند.
باید به این نکته توجه نمود که برخی از عوارض برداشتن تخمدان قبل از دوره یائسگی می توانند شدید و یا حتی برخی جبران ناپذیر باشند بنابراین باید به این عوارض توجه بیشتری نمود:
- بروز یائسگی زودرس در زنانی که هر دو تخمدان خود را خارج کرده اند که این حالت به علت کاهش و عدم ترشح هورمون های جنسی می باشند.
- شروع برخی از علائم یائسگی زودرس مانند حالت گرگرفتگی شبانه، خشکی واژن، کاهش میل جنسی، افسردگی و پریشانی، پوکی استخوان، بیماری های قلبی و یا حتی مرگ زودرس.
تشخیص عمل برداشتن تخمدان
مسلما تشخیص برداشتن تخمدان چیزی است که تنها توسط یک پزشک متخصص زنان و زایمان صورت می گیرد و برای یک تشخیص دقیق تر انجام برخی از روش های تشخیصی از ضرورت و اهمیت ویژه ای برخوردار می گردند مانند سونوگرافی و سی تی اسکن (CT).
روش جراحی برداشتن تخمدان یا اوفورکتومی
این عمل جراحی معمولا به دو سبک می تواند انجام گیرد:
- روش سنتی که با انجام یک برش بر روی دیواره شکم صورت می گیرد. در این روش شکاف در ناحیه زیر شکم ایجاد می گردد و بعد از عمل جراحی هم برای جلوگیری از ابتلا به عفونت معمولا نیازمند مراقبت های بیشتری می باشد.
- روش جدید به سبک لاپاراسکوپی که در آن سه الی چهار برش کوچک در پوست دیواره زیر شکم ایجاد می گردد و با هدایت برخی لوله ها و دوربین ها به این سوراخ ها عمل برداشتن تخمدان ها صورت می گیرد. این که جراح کدام روش را انتخاب نماید بستگی به شرایط بیمار خواهد داشت.