به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، کودک همسری در تعریفی عامیانه و ساده، به معنی ازدواج دختری ۹ ساله با مردی پنجاه ساله است؛
گرچه ازدواج پسر ۱۵ ساله با زن میانسال نیز کودک همسری محسوب می شود، اما شایع ترین موارد، ازدواج دختران کم سن با مردانی است که به صورت غیر متعارف از آن ها بزرگ تر هستند.
در کنوانسیون جهانی حقوق کودک، هر فردی که دارای سنی کمتر از ۱۸ سال باشد، کودک محسوب می شود (ایران نیز در سال ۱۳۷۲ به این کنوانسیون ملحق شده است).
دلایل وجود کودک همسری
1. مشکلات اقتصادی
بعضی خانواده ها به دلیل مشکلات مالی، تصمیم می گیرند تا دختران خود را در سنین پایین به عقد فردی دیگر درآورند. با این کار آن ها در واقع از بار مسئولیت های مالی یکی از فرزندان خود، شانه خالی کرده و تامین معاش او را به فردی دیگر می سپارند. برخی افراد نیز با دریافت مبلغی به عنوان شیربها یا مهریه، بخشی از مشکلات مالی خود را مرتفع می کنند.
2. باورهای غلط
وجود رسوم و سنت های اشتباهی که ازدواج دختران در سنین پایین را یک موفقیت دانسته و یا این کار را روشی مناسب برای جلوگیری از به گناه افتادن فرزندان به دلیل نیازهای جنسی می دانند؛ به وجود کودک همسری دامن می زند.
3. تمایل دختران و پسران
در سال های اخیر شاهد رشد شرایطی هستیم که در آن، دختران و پسران در سنین پایین با یکدیگر آشنا شده و بر اساس تمایل خودشان، تصمیم به ازدواج در سنین نوجوانی می گیرند.
4. جلوگیری از یک اتفاق نامطلوب
در برخی مواقع به دلیل بروز شرایطی نظیر برقراری رابطه جنسی بین دو طرف، خانواده برای جلوگیری از ایجاد پیامدهای نامطلوب بعدی، با ازدواج موافقت می کند.
5. اجبار از دلایل کودک همسری
تحمیل فشار و زور از جانب یکی از طرفین، به ویژه آقایان در رابطه با خانواده دختر، باعث می شود که خانواده ها مجبور شوند به ازدواج فرزندشان در سنین پایین رضایت دهند. با این حال باید توجه داشته باشید که ازدواج سن و دوران مخصوص به خود دارد و آگاهی از آن لازم است.
پیامدهای منفی کودک همسری
1. فوت همسر
بسیاری از موارد کودک همسری، به صورت ازدواج دختران زیر سن قانونی با مردانی است که سن بالایی دارند. طبیعی است که با گذشت چند سال مردان به سنین میانسالی یا پیری می رسند و به هر دلیلی فوت می کنند. این مسئله باعث بیوه شدن دختران جوانی می شود که اکنون مشکلات بسیاری از جمله دشواری در تامین معاش، در انتظار آن ها خواهد بود.
2. بالا رفتن آمار طلاق
کودکان، به ویژه آن هایی که در سنین پایین تر ازدواج می کنند، معمولا این کار را نه با رضایت شخصی بلکه با صلاحدید خانواده انجام می دهند. هنگامی که سن فرد بیشتر می شود، اداره زندگی و تصمیم گیری برعهده خود فرد خواهد بود. بسیاری از این افراد در سنین بالاتر، احساس می کنند که تمایلی به زندگی با همسرشان ندارند و خواهان جدایی هستند. بر اساس آمار اعلام شده بیش از 11 هزار مورد طلاق برای افراد بین سنین 14 تا 18 سال، در کشور ثبت شده است. طلاق و جدایی برای این افراد، تبعات و هزینه هایی را به فرد و جامعه تحمیل خواهد کرد.
3. بالا رفتن آمار روابط فرازناشویی
هنگامی که فرد در سنین کودکی، به اجبار خانواده و یا از روی احساسات خام کودکی، تصمیم به ازدواج می گیرد، می توان تصور کرد که با گذشت زمان و ایجاد بلوغ فکری، فرد از تصمیم خود پشیمان شده و یا حتی به فرد دیگری علاقمند شود. این شرایط باعث می شود تا احتمال ایجاد روابط فرازناشویی قوت بگیرد.
4. تغییر مسیر زندگی از پیامدهای کودک همسری
کودکان، پیش از هرچیز انسان هایی هستند که حق دارند از جانب خانواده و اطرافیان برای شکوفایی استعدادهایشان و پیشرفت در زندگی حمایت شوند. ازدواج در سنین پایین باعث می شود که فرد در مسیری به غیر از آموزش و تلاش برای پیشرفت قرار بگیرد.
5. آسیب های جسمی زنان
بر اساس نظر پزشکان و متخصصین حوزه سلامت زنان، برقراری رابطه جنسی و بارداری در سنین پایین برای دختران، خطر ابتلا به مشکلات جسمی بسیار و یا حتی مرگ را افزایش می دهد.
6. احساس پوچی
دیدگاه افراد در سنین پایین نسبت به ازدواج، دیدگاهی کودکانه بوده و آن ها اهداف عمیقی برای این مسئله در نظر ندارند. رویاهایی نظیر جشن عروسی، ورود به دنیای بزرگسالی و استقلال و همچنین برطرف کردن غرایز جنسی، فرد را به سمت ازدواج سوق می دهند. این در حالی است که فرد پس از دست یافتن به این ها، دلیل و هدف دیگری برای زندگی مشترکش احساس نمی کند و به زودی از آن دلزده شده یا احساس می کند که زندگیش را از دست داده و احساس شکست می کند. به همین دلیل پدر و مادر و کسانی که می توانند در این زمینه نقشی داشته و به کودک کمک کنند؛ باید کودک را ترغیب کرده که از مشاوره پیش از ازدواج بهره ببرد.