پس از انجام لقاح و لانه گزینی و در واقع با شروع بارداری تمامی بخش های بدن تحت تاثیر آن قرار خواهند گرفت یکی از این بخش ها دستگاه گوارش است و یکی از نمودهای این تأثیر پذیری سبز رنگ شدن مدفوع مادر باردار است اگر شما نیز هنگام رفتن به توالت با این مساله رو به رو شده اید برای در یافتن پاسخ سوالات خود این مطلب را مطالعه کنید.
مدفوع از چه موادی تشکیل شده است؟
مدفوع ماده ای است که در نتیجه حذف مواد غذایی دارو و قطره ساخته شده و شامل مواد زیر می باشد
- آب
- باکتری های مرده
- مواد غذایی غیر قابل هضم همانند فیبر
- چربی و کلسترول
- نمک
- پروتئین
- مخاط موجود در روده
چرا مدفوع به رنگ قهوه ای است؟
بدن شما به وسیله ای آنزیم هایی که در کبد ساخته شده و درکیسه صفرا ذخیره می شود چربی ها را حذف میکند این آنزیمها که در مجموع صفرا نامیده می شوند در قسمت ابتدایی روده کوچک به مواد غذایی خارج شده از معده اضافه شده و در حین انجام وظایف خود وارد روده بزرگ می شوند پس از اتمام عملیات هضم این آنزیم ها سبب ایجاد رنگ قهوه ای در مدفوع می شوند.
مدفوع سالم در دوران بارداری چه شکلی است؟
به طور کلی، رنگ مدفوع در دوران بارداری تفاوتی با زمان های دیگر ندارد. تغییراتی که در مدفوع مشاهده می کنید به دلیل تغییرات هورمونی و غذایی که در طول دوران بارداری دارید، ایجاد می شود. مدفوع در حالت عادی قهوه ای است.مایع گوارش که در بدن (صفرا) توسط کبد تولید می شود به رنگ سبز متمایل به زرد است و به تجزیه چربی ها در غذا کمک می کند. با واکنش آنزیم ها و باکتری ها در درون روده، رنگ مدفوع به قهوه ای تغییر می کند.مدفوع به رنگ زرد، قهوه ای تیره طبیعی به نظر می رسد.
آیا مدفوع سبز در دوران بارداری طبیعی است؟
مدفوع از آب، مواد غیر قابل هضم مثل فیبر، چربی و کلسترول، پروتئین، باکتری مرده و خلط روده تشکیل شده است. بارداری می تواند فرآیند گوارش و رنگ مدفوع را تغییر دهد. مدفوع سبز تیره در دوران بارداری طبیعی تلقی می شود، مگر اینکه با علائم دیگری همراه باشد.یک راه خوب برای ارزیابی مدفوع سالم این است که باید به اندازه کافی نرم باشد. در حقیقت، رنگ سبز مدفوع، موضوع نسبتا شایع در میان زنان باردار است. اگرچه برخی افراد مدفوع سبز را به عنوان نشانه اولیه بارداری به دلیل تغییرات هورمونی در نظر می گیرند.
علت سبزرنگ شدن مدفوع در دوران بارداری چیست؟
رنگ قهوه ای مدفوع به دلیل عمل باکتریایی روی مایع صفرا ایجاد می شود. حرکت عادی روده به میکروب ها زمان کافی می دهد تا رنگ زرد صفرا را به قهوه ای تیره تر تبدیل کنند. یکی از دلایل سبز شدن رنگ مدفوع این است که قبل از اینکه صفرا به درستی تجزیه شود، از طریق دستگاه گوارش به سرعت عبور می کند. مشکلات و بیماری هایی که باعث سبزشدن مدفوع می شود:
1.سبز شدن مدفوع به خاطر بیماری سلیاک
بیماری سلیاک یک اختلال ایمنی است که به طور ژنتیکی رخ می دهد. مصرف یک پروتئین به نام گلوتن که در غلاتی مانند جو، گندم و چاودار وجود دارد، می تواند با ایجاد واکنش های ایمونولوژیک و التهاب غشا در روده کوچک، مانع جذب مواد مغذی ویژه می شود که عوارضی را به دنبال دارد.
2.سبز شدن مدفوع به خاطر ژیاردیا
ژیاردیا یک عفونت انگلی در روده است که می تواند با خوردن غذا یا آب آلوده ایجاد شود. در بیشتر موارد خودبه خود از بین می رود اما در موارد شدید باید با آنتی بیوتیک ها درمان شود.
3.سبز شدن مدفوع به خاطر کولیت با غشای کاذب
کولیت با غشای کاذب یک بیماری التهابی روده به دلیل نوع خاصی از باکتری است، این بیماری اغلب ناشی از مصرف آنتی بیوتیک ها است که باعث ایجاد اختلال در باکتری های سالم روده و تولید باکتری c می شود.
4.سبز شدن مدفوع به خاطر سندروم روده تحریک پذیر
سندروم روده تحریک پذیر بر روده بزرگ تاثیر می گذارد. در این بیماری ماهیچه ها کمک می کنند تا غذا از طریق منقبض شدن روده بزرگ به طور نامنظم و قوی تر از نرمال حرکت کند، به همین دلیل موجب نفخ، گاز و اسهال می شود.
5.سبز شدن مدفوع به خاطر کولیت زخمی
کولیت زخمی یا کولیت اولسروز یک بیماری روده است که درونی ترین لایه روده و راست روده را تحت تاثیر قرار می دهد و باعث زخم و التهاب در بخش گوارشی می شود و در نهایت گرفتگی عضلات شکم و سوهاضمه را در پی دارد. بیمارانی که از این مساله رنج می برند ریسک بالایی از ابتلا به سرطان روده را دارند.
6.سبز شدن مدفوع به خاطر سرطان روده
رشد غده سرطانی در روده، باعث انسداد جریان روده می شود و بر حرکت مواد غذایی در روده و هضم آنها تاثیر می گذارد.
7.سبز شدن مدفوع به خاطر بیماری کرون
بیماری کرون بر بخش هایی از روده و روده بزرگ تاثیر می گذارد که گاهی اوقات می تواند مهلک باشد. این بیماری درمان نمی شود، اما برای کاهش روند پیشرفت آن باید دارو مصرف شود.
8.سبز شدن مدفوع به خاطر مسمومیت غذایی سالمونلا
سالمونلا یک عفونت باکتریایی است که می تواند با خوردن غذاهای آلوده منتقل شود. مواد غذایی خام و نپخته و مواد غذایی غیرپاستوریزه ممکن است این باکتری را داشته باشند.
9.سبز شدن مدفوع به خاطر ای کولای
ای کولای یک باکتری مشهور است که موجب مسمومیت غذایی می شود. این باکتری از طریق مصرف غذا و آب آلوده منتقل می شود. گوشت نیم پز نیز علت اصلی شیوع این بیماری است.
10.سبز شدن مدفوع به خاطر التهاب معده و روده ی باریک
التهاب معده و روده ی باریک که عموما آنفولانزای معده نامیده می شود، از طریق مواد غذایی و آب آلوده، به اشتراک گذاشتن وسایل (مثلا دستمال کاغذی که فرد آلوده استفاده کرده است)، منتقل می شود.
علل دیگر سبز شدن مدفوع در دوران بارداری
صرف نظر از تغییرات هورمونی و بیماری ها، عوامل دیگری نیز وجود دارند که می توانند منجر به سبز شدن رنگ مدفوع شوند، مانند:
1. سبز شدن مدفوع به خاطر تغذیه
غذایی که مصرف می کنید روی رنگ مدفوع تاثیر می گذارد، مثلا ممکن است پس از مصرف چغندر متوجه این موضوع شوید. بسیاری از زنان باردار مصرف بسیاری از سبزیجات مثل بروکلی و اسفناج را به دلیل مواد مغذی ضروری که نیاز دارند در رژیم غذایی خود می گنجانند.مصرف بیش از اندازه کلروفیل (ماده ای که رنگ سبزیجات را سبز می کند) می تواند رنگ مدفوع را سبز کند. بنابراین، محدود کردن مصرف سبزیجات این مساله را حل کند.
2. سبز شدن مدفوع به خاطر ویتامین های مورد نیاز در بارداری
گاهی اوقات حتی یک رژیم غذایی سالم نمی تواند تمام مواد مغذی مورد نیاز شما را تامین کند. در چنین شرایطی، پزشک ویتامین های مورد نیاز در دوران بارداری را تجویز می کند. برخی از مواد معدنی نظیر آهن که در ویتامین ها موجود است، می تواند باعث رنگ سبز مدفوع شود، زیرا بدن نمی تواند همه یا بخشی از آن را جذب کند.
3.سبز شدن مدفوع به خاطر زمان انتقال نامنظم روده
غذایی که مصرف می کنید قبل از خروج از بدن تا مدتی در روده بزرگ باقی می ماند. کوتاهی زمان انتقال منجر به مدفوع سبز رنگ می شود، چون صفرای سبز رنگ به سرعت از روده بزرگ و به همراه مواد هضم نشده از بدن خارج می شود.
4.سبز شدن مدفوع به خاطر ملین ها
اگر ملین مصرف کنید، غذا به سرعت در روده ها حرکت می کند، بنابراین می تواند منجر به رنگ سبز مدفوع شود، زیرا انتقال سریع ، مایع صفرا را به طور کامل تجزیه نمی کند، به همین دلیل رنگ مدفوع سبز می شود.
5.سبز شدن مدفوع به خاطر داروها
گاهی اوقات داروهای خاص مانند آنتی بیوتیک هایی که در طول عفونت تجویز می شود، ممکن است باعث رنگ سبز مدفوع شود. باید به خاطر داشته باشید این تغییر موقتی است و زمانی که مصرف آنتی بیوتیک ها متوقف می شود رنگ مدفوع به حالت عادی بازمی گردد.
چگونه سبز شدن مدفوع در بارداری را رفع کنید؟
به طور کلی، نیازی نیست که نگران مدفوع سبز رنگ در دوران بارداری باشید. هزاران خانم در جهان این موضوع را تجربه کرده اند. اما اگر تجربه اول بارداری تان است و نگران هستید، با پزشک در این رابطه صحبت کنید تا درصورت وجود هر گونه بیماری، آن را تشخیص دهد.اگر مدفوع سبز هنوز شما را اذیت می کند و مطمئن هستید که از رژیم غذایی ناشی می شود، تغییراتی در آن ایجاد کرده و غذاهایی را که ممکن است حاوی رنگ هایی نظیر سبز یا ارغوانی باشد را حذف کنید.
تغییر قرص قبل از بارداری که آهن کمتری داشته باشد، اگر علت سبز رنگ شدن مدفوع، قرص های آهن یا داروهای مربوط به درمان عفونت باشد، به پزشک اطلاع دهید تا میزان مصرف آن را کاهش یا تغییر دهد.همه غذاها به خصوص غذای های گوشتی را به طور کامل بپزید.دست ها را خوب بشویید و در محل هایی که دسترسی به آب ندارید حتما آنها را ضدعفونی کنید.به موقع غذا بخورید و از یک رژیم غذایی متعادل برای حفظ عملکرد سیستم گوارشی خود استفاده کنید.
چگونه از تیره شدن رنگ مدفوع خود جلوگیری کنیم؟
اقدامات موثر برای به حداقل رساندن شانس خونریزی دستگاه گوارش زنان و مداوای مشکل تیره شدن رنگ مدفوع در دوران بارداری، در ادامه این مقاله به طور کامل ارائه شده است، که عبارتند از:
1- استفاده از رژیم غذایی با فیبر بالا
اگر به عنوان یک زن حامله از خطر ابتلا به خونریزی گوارشی، یبوست و هموروئید نگران هستید، می توانید با مصرف سبزیجات و غذاهای حاوی فیبر طبیعی این مشکل را به میزان قابل توجهی کاهش دهید.
2- نوشیدن مقدار زیادی آب در بارداری
همه زنان حامله باید در طول دوران بارداری خود، هر روز 8 تا 12 لیوان آب مصرف کنند تا مدفوع آن ها نرم تر شده و باعث خونریزی مقعد نشود. البته، مصرف انواع آب میوه های تازه و سایر نوشیدنی های سالم در رژیم روزانه زنان، برای جلوگیری از تیره شدن رنگ مدفوع این افراد بسیار موثر است.
3- مصرف مکمل های فیبردار در بارداری
به عنوان مادر بارداری که از مشکل تیره شدن رنگ مدفوع رنج می برید، از دکتر خود بخواهید که برخی از مکمل های فیبردار بی خطر را برای مصرف شما تجویز کند. همچنین، زنان حامله باید سعی کنند تا به جای مصرف دوزهای بالای مکمل های آهن که رنگ مدفوع را تیره می کند، از آهن موجود در میوه های تازه و سبزیجات برگ سبز استفاده کنند.
4-در دوران بارداری از مصرف برخی داروها اجتناب کنید
مصرف طولانی مدت و بیش از حد داروهای ضدالتهابی مثل آسپرین، ایبوپروفن و ناپروکسن در دوران بارداری بسیار خطرناک بوده و می تواند تیره شدن رنگ مدفوع زنان باردار را به میزان قابل توجهی افزایش دهد. به همین دلیل، شما باید به عنوان یک خانم باردار، قبل از مصرف داروهای ضدالتهابی و یا مسکن های جدید در دوران بارداری خود، ابتدا با پزشک متخصص زنان و زایمان مشورت کنید.
5-در بارداری از کشیدن سیگار خودداری کنید
همانطور که می دانید زنان باید در طول دوران بارداری خود، مصرف سیگار را محدود کنند، زیرا مصرف بیش از حد از سیگار یا داروهای غیرقانونی باعث تخریب مایع موجود در مری و معده این افراد شده و تیره رنگ شدن مدفوع را به دنبال خواهد داشت. یادتان باشد که سیگار کشیدن در دوران بارداری، خطر ابتلا به زخم معده و سرطان دستگاه گوارش را در زنان افزایش می دهد. از این رو، همه پزشکان متخصص زنان و زایمان، مادران باردار را از کشیدن سیگار منع می کنند.
6- انجام تمرینات ورزشی سبک در بارداری
زنانی باردار باید پس از انجام مشاوره با پزشک متخصص زنان و زایمان، تمرینات ورزشی سبک مانند یوگا، ایروبیک و پیلاتز را انجام دهند. انجام این تمرینات حرکات روده فرد را تنظیم کرده و در دوران بارداری به او کمک می کند تا مشکل یبوست و هموروئید را در بدن خود از بین ببرد. بنابراین، همه زنان حامله می توانند تمرینات ورزشی ساده را به صورت منظم در برنامه روزانه خود قرار داده و با انجام آن ها، عضلات اطراف رکتوم و واژن را تقویت کنند. این کار علاوه بر موثر بودن در سلامت خود مادر باردار و جنین داخل رحم او، به خانم حامله کمک می کند تا بدنش را برای انجام زایمان طبیعی و ایمن آماده کند.
چه موقع باید به پزشک مراجعه کنید؟
در صورتی که تغییرات رنگ مدفوع با هیچ علایم هشدار دیگری همراه نیست، آن را نادیده بگیرید. اما اگر بیشتر وقت ها رنگ مدفوع سبز است به پزشک مراجعه کنید.از پزشک در مورد تغییراتی که برای سبک زندگی و رژیم غذایی خود پس از بارداری دارید، سوال کنید. چنین اطلاعاتی می تواند دلیل اصلی تغییر رنگ را مشخص کند.در موارد نادر مدفوع سبز می تواند نشان دهنده بیماری های جدی باشد، در چنین مواقعی باید به پزشک مراجعه کنید :
- خون و یا خلط سبز در مدفوع
- اسهال همراه با دل درد و گرفتگی عضلات در صورتی که چند روز طول بکشد
- علایم فیزیکی مثل درد مقعد، تب و از دست دادن اشتها همراه با مدفوع سبز
- یبوست متناوب