به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، درد آلت تناسلی در پایه، تنه یا سر آلت حس می شود و گاهی پوست ختنه گاه را نیز درگیر می کند. درد گاهی با خارش، سوزش یا ضربان زدن نیز همراه است. درد آلت تناسلی ممکن است پی آمد سانحه یا بیماری باشد و در تمام گروه های سنی نیز مشاهده می شود. درد آلت تناسلی به بیماری یا عارضه اصلی دامن زننده به درد بستگی دارد. اگر سانحه رخ داده باشد، درد شدید و ناگهانی خواهد بود. اما اگر درد ناشی از بیماری یا عارضه باشد، درد ملایم است و به تدریج شدید می شود. هر نوع درد آلت تناسلی در مردان موردی جدی است، به ویژه اگر درد هنگام نعوظ رخ داده باشد، از خروج ادرار جلوگیری کند یا همراه با ترشحات، زخم شدن، قرمزی یا ورم باشد.
سوزش آلت تناسلی علل متنوعی دارد اما اکثر آن ها قابل درمان هستند؛ سوزش آلت تناسلی ممکن است حین ادرار کردن رخ دهد و یا براساس علت زمینه ای با سایر علائم همراهی داشته باشد. برای مثال ممکن است سوزش آلت با تورم و یا خارش ناحیه همراهی داشته باشد.
در متن پیش رو قصد داریم شما را با سوزش آلت تناسلی، علل و درمان آن آشنا کنیم.
7 دلیل سوزش آلت تناسلی در مردان
انواع مختلف عفونت می توانند باعث سوزش آلت تناسلی شوند. اغلب این عفونت ها نیاز به درمان آنتی بیوتیکی دارند. برخی دیگر با انجام رابطه جنسی کم خطر قابل پیشگیری هستند.
در ادامه به 7 تا از رایج ترین علل سوزش آلت تناسلی و درمان آن ها اشاره می کنیم:
1. گنوره آ
گنوره آ یکی از انواع عفونت های منتقله از راه تماس جنسی است که در میان جوانان و در سنین بین 15 تا 24 سال شایع است. این عفونت به سادگی و از راه تماس جنسی به فرد دیگری منتقل می شود.
سوزش آلت تناسلی حین ادرار کردن یکی از تظاهرات شایع این عفونت است. علاوه بر این ممکن است منجر به تورم و ترشحات بی رنگ از ناحیه شود. با این حال ممکن است برخی افراد مبتلا هیچ گونه علامتی از خود نشان ندهند.
پزشکان با تجویز آنتی بیوتیک مناسب می توانند عفونت گنوره آ را درمان کنند. به نقل از مرکز کنترل و پیشگیری بیماری ها( CDC) ، درمان مناسب شامل دریافت 250 میلی گرم سفتریاکسون تزریقی و 1 گرم آزیترومایسین دهانی است.
2. عفونت مجاری ادراری یا UTI
UTI ممکن است هر بخشی از سیستم ادراری از قبیل مثانه و کلیه را درگیر کند. این عفونت به دلیل ورود باکتری ها به سیستم ادراری رخ می دهد. UTI اصطلاحی است که برای توصیف طیف وسیعی از ناهنجاری ها از قبیل عفونت کلامیدیا، گنوره آ و التهاب پیشابراه به کار برده می شود.
یکی از علائم شایع UTI سوزش حین ادرار کردن است؛ همچنین می توانند منجر به افزایش نیاز به دفع ادرار شود.
آنتی بیوتیک انتخاب مناسبی برای درمان UTI است؛ پزشک ممکن است ابتدا یک تست آزمایشگاهی درخواست کند تا براساس آن نوع عفونت را تشخیص دهد و سپس آنتی بیوتیک مناسب تجویز کند. طول مدت درمان بسته به نوع عفونت و سایر فاکتورهای دخیل متفاوت است. نوشیدن آب می تواند در تسریع بهبود علائم موثر باشد.
3. کلامیدیا
کلامیدیا یکی دیگر از عفونت های منتقله از راه تماس جنسی در میان زنان و مردان است. این عفونت می تواند به سادگی و درصورت رابطه جنسی محافظت نشده از فردی به فردی دیگر منتقل شود.
کلامیدیا باعث سوزش حین ادرار و ترشحات غیرطبیعی می شود. همچنین می تواد منجر به درد و تورم بیضه ها شود. پزشکان برای درمان آن انواعی از آنتی بیوتیک ها را تجویز می کنند. بهتر است در طول درمان از رابطه جنسی خودداری شود.
با استفاده از کاندوم حین مقاربت می توان از انتقال این عفونت پیشگیری کرد. از آن جایی که برخی افراد مبتلا ممکن است از خود علامتی نشان ندهند، همه افرادی که رابطه جنسی پرخطر دارند، باید برای غربالگری این عفونت اقدام کنند.
4. یورتریت یا التهاب پیشابراه
یورتریت به التهاب پیشابراه گفته می شود. پیشابراه لوله ای است که وظیفه خارج کردن ادرار از مثانه به خارج از بدن را به عهده دارد. التهاب پیشابراه منجر به سوزش حین ادرار و نیز در حین انزال می شود. این ناهنجاری ممکن است منجر به خارش و حساسیت بیضه ها هم بشود.
درمان بستگی به علت زمینه ای دارد؛ پزشک براساس نوع عفونت آنتی بیوتیک مناسب تجویز می کند.
گاهی یک ناهنجاری دیگر از قبیل گنوره آ منجر به یورتریت می شود؛ درمان علت زمینه ای می تواند در بهبود علائم موثر باشد.
5. پروستاتیت
پروستاتیت ممکن است حاد باشد یا مزمن. پروستاتیت به التهاب غده پروستات گفته می شود. پروستات غده ای است که در فاصله مثانه و آلت تناسلی قرار گرفته و ترشحات منی را تولید می کند.
اغلب فرم های پروستات در اثر تحریک پایانه های عصبی اطراف پروستات رخ می دهند و عفونت نقشی در ایجاد آن ندارد. اما در برخی مواقع علت پروستات ممکن است یک عفونت باکتریایی باشد که خودش را با خارش نشان می دهد.
6. سنگ کلیه
سنگ کلیه از مواد دفعی ادرار که به کریستال تبدیل می شوند، ساخته می شود. وقتی این کریستال ها ساخته می شوند، بدن به سختی میتواند آن ها را دفع کند. سنگ ها ممکن است در کلیه بمانند و یا از پیشابراه رد شوند و از طریق ادرار دفع شوند و درد ایجاد کنند. براساس سایز سنگ، شدت درد فرق می کند.
سنگ های کوچک تر ممکن است بطور خودبخودی و بدون نیاز به مداخله از ادرار دفع شوند. مسکن ها و مصرف زیاد مایعات می توانند در بهبود علائم کمک کننده باشند.
سنگ های بزرگ تر ممکن است نیاز به جراحی و یا سایر درمان های تخصصی داشته باشند. امروزه پرکاربردترین شیوه ی درمان سنگ شکنی یا ESWL است؛ طی این روش سنگ ها از طریق امواج صوتی قوی شکسته شده و سپس از طریق ادرار به تدریج دفع می شوند.
7. سرطان
در موارد بسیار نادر ممکن است سوزش آلت علامتی از یک سرطان باشد. به ویژه اگر با تورم و تغییر رنگ پوست همراه باشد. درمان های متنوعی برای سرطان وجود دارد. پزشک ابتدا از درمان های کم تهاجم استفاده می کند اما در صورت عدم پاسخ به درمان ممکن است نیاز به شیمی درمانی و جراحی باشد.
سرطان آلت تناسلی یکی از انواع بسیار نادر سرطان در جهان است. براساس داده های انجمن سرطان آمریکا سرطان آلت تناسلی کمتر از 1 درصد سرطان های جمعیت مردان را شامل می شود.
جمع بندی
دلایل بسیار متنوعی وجود دارند که می توانند منجر به سوزش آلت تناسلی شوند. این سوزش عموما در حین دفع ادرار خودش را نشان می دهد. اغلب دلایل مرتبط با عفونت سیستم ادراری و بیضه هاست؛ به همین دلیل علاوه بر سوزش آلت، ممکن است برخی علائم دیگر نظیر تورم، خارش و یا ترشحات غیرطبیعی را تجربه کنید.
اغلب این عفونت ها با تجویز یک دوره ی کامل آنتی بیوتیک قابل درمان هستند؛ براساس نوع عفونت و شدت آن آنتی بیوتیک تجویزی متفاوت است و طول درمان از چند هفته تا چند ماه فرق می کند.
عفونت های منتقله از راه تماس جنسی یا STI ها با داشتن رابطه جنسی محافظت شده قابل پیشگیری هستند؛ اما پیشگیری از سایر عفونت ها نظیر UTI یا عفونت مجاری ادراری ممکن است کمی دشوار باشد.
با این که در موارد بسیار نادر سوزش آلت تناسلی می تواند علامتی از سرطان باشد، با این حال احتمال آن بسیار پایین است. بهتر است ابتدا سایر احتمال ها را درنظر بگیرید و حتما مشاوره با یک پزشک را دریغ نکنید.