زرد شدن برگ گیاهان آپارتمانی اعم از گیاهان آپارتمانی مقاوم به سرما و گیاهان آپارتمانی مقاوم به گرما، یکی از مشکلات رایج در پرورش اینگونه گیاهان در داخل خانه می باشد با این حال تشخیص دقیق زرد شدن برگ گیاهان امری دشوار بوده که به همین خاطر در این مقاله به علل زردی برگ گیاهان می پردازیم تا بتوانید به آسانی علت مشکل پیش آمده را پیدا کرده و هرچه سریع تر به رفع آن اقدام نمایید.
علت زرد شدن برگ گیاهان آپارتمانی می تواند به دلیل بروز مشکلاتی در زمینه ی آبیاری گیاهان آپارتمانی، نور، دما، رطوبت، کود و در نهایت آفات و بیماری ها، ایجاد شود. از سویی دیگر با افزایش سن گیاهان آپارتمانی، برگ های پیرتر گیاه زرد شده و جای خود را به برگ های جوان می دهند که این یک موضوع طبیعی بوده و نباید با دیگر عوامل موثر در زردی برگ گیاه اشتباه گرفته شود.
در نتیجه می توان گفت تشخیص و درمان زردی برگ گیاهان در این مرحله از اهمیت بسیار ویژه ای برخوردار است.
استرس آبی
اگر متوجه شدید که برگ های گیاه آپارتمانی شما در حال زرد شدن است، باید علائم استرسی را چک کنید. مهمترین عامل تنش زا در گیاهان کمبود و یا بیشبود آبیاری است. برای اینکه میزان آب دریافتی گیاه خود را متوجه شوید، یک بند انگشت خود را درون خام فرو کنید. دست زدن به سطح خاک در این مرحله کافی نیست.
اگر خاک گیاه تا ارتفاعی که انگشت شما درون آن فرو رفته است، خشک باشد، دلیل زرد شدن برگ گیاه شما ممکن است تشنگی باشد. همین حالا گیاهتان را آبیاری کنید و فواصل آبیاری را هم کوتاه تر کنید. اگر خاک در چند سانتی متر اولیه مرطوب بود، احتمال زیاد گیاه شما بیش از نیازش آب دریافت می کند و یا در حال غرقابی شدن است. علائم پوسیدگی ریشه مانند بوی کپک زدگی را چک کنید. اگر شک دارید که گیاه بیش از حدش آبیاری شده است، برنامه آب دهی خود را تنظیم کنید و گیاه را در گلدانی قرار دهید که زهکشی بهتری داشته باشد تا ریشه ها در آب غرق و خفه نشوند.
آفت ها و حشرات
به غیر از آبیاری زیاد یا کم که دو علت رایج برای زرد شدن برگ گیاهان آپارتمانی به شمار می رود، وجود آفت و حشره هم یکی دیگر از دلایل عمده در زرد شدن برگ است. گاهی این حشرات به اندازه ای کوچک هستند که با چشم غیر مسلح به دشواری قابل تشخیص اند، ولی شته و پشه های ریز از مزاحم ترین آفات شمرده می شوند.
بعد از آنکه مطمئن شدید آفت گیاه شما را درگیر کرده است، میزان آسیب و حمله آنها را از نزدیک بازرسی کنید. اگر روی برگ حفره و سوراخ های ریز می بینید، کنه تار عنکبوتی گیاه آپارتمانی عزیزتان را گرفتار کرده است. اگر لکه های سفید پنبه ای شکل روی گیاه دیده می شود، دست شپشک آرد آلود در کار است. برای اینکه آلودگی این آفات را سرکوب کنید، گیاه را بشویید، برگ و ساقه های آسیب دیده و پژمرده را هرس کنید و با سم حشره کش مخصوص که از گلخانه خریداری کرده اید، گیاه را اسپری کنید. می توانید از روغن درخت نیم یا چریش هم بدین منظور استفاده کنید.
نور کم
یکی دیگر از علت هایی که موجب زرد شدن برگ گیاهان می شود، نبود نور کافی برای تامین نیاز آنها است. اگر درون آپارتمان خانه تان نور طبیعی زیادی وجود ندارد، باید به فکر چاره باشید.
اگر گلدان در قسمت سایه منزل قرار گرفته است، آن را به مکان نورگیرتر منتقل کنید یا حداقل برای چند ساعت آن را در کنار پنجره قرار دهید. بعد از جابه جایی گلدان، باید مراقبت بیشتری از آن بکنید تا مشکلی برایش به وجود نیاید. پرده ها را کنار بزنید و اجازه دهید گیاهان غرق در نور طبیعی خورشید شوند.
دمای کم محیط
اغلب گونه های گیاهان آپارتمانی متعلق به مناطق گرمسیری هستند و به همین دلیل هوای سرد را نمی پسندند. اگر گیاه آپارتمانی خود را در کنار پنجره ای قرار داده اید که سوز و سرما باعث آزار آن می شود، از زرد شدن برگ هایش تعجب نکنید.
نبود مواد غذایی کافی در خاک
شاید تصور کنید که گیاه همه مواد مورد نیاز خود را از خاک دریافت می کند، ولی اگر مشاهده کردید که برگ های گیاهان در حال زرد شدن هستند، نشان می دهد که کمبود مواد غذایی در فتوسنتز گیاه تاثیرگذار بوده است.
اگر برگ های قدیمی در حال زرد شدن هستند و برگ های جدید به رنگ سبز روشن دیده می شوند، ممکن است کمبود نیتروژن علت آن باشد. به دنبال کودی باشید که این عنصر را داشته باشد و بر اساس دستورالعمل کوددهی را انجام دهید. بدانید که کوددهی گیاه بیش از حد لازم، باعث سوختگی گیاه می شود. زمانی که تغذیه گیاه را به درستی انجام دهید، گیاهتان دوباره سر حال می شود و به زندگی سالم خود باز می گردد.