دلایل مختلف طلاق در دوره عقد
یکی از مهم ترین دلایل طلاق در عقد می تواند تغییر رفتار خانم یا آقا بعد از عقد باشد. یعنی تا قبل از آن در زمان خواستگاری و نامزدی خانم و آقا شخصیت واقعی خود را نشان ندادند و بعد از عقد تغییر رفتار دادند به طوری که باعث شوکه شدن فرد از شرایط پیش آمده و اقدامش به طلاق را میشود. علت دیگر طلاق میتواند بلند پروازی یکی از طرفین باشد. یعنی قبل از عقد و در زمان آشنایی خانم و آقا بدون توجه به ایده آل ها و استاندارد هایشان و بدون فکر در رفتار های طرف مقابل تن به عقد میدهند و بعد از مدتی که متوجه می شوند که رفتار های طرف مقابل یا ظاهر ایشان را دوست ندارند و اقدام به جدایی میکنند.
دلایل خانوادگی
دلیل دیگر می تواند عقد در سن پایین باشد. این سبک از عقد معمولا در خانواده هایی که پایبند به سنت های قدیم استند بیشتر اتفاق میافتد که دختر یا پسر را قبل از رسیدن به بلوغ فکری عقد میکنند. قبل از رسیدن به سن بلوغ فکری و جسمی فرد هنوز شناخت کاملی از خودش ندارد و وقتی به این سن رسید باید علاوه بر شناخت خود به شناخت فرد مقابلش که به اسم همسر در کنارش است نیز بپردازد.که در این مواقع فرد معمولا به این نتیجه میرسد که ویژگی های ظاهری یا رفتاری طرف مقابل را دوست ندارد و قبل از ازدواج طلاق میگیرد. مدت زمان عقد طولانی از علت های دیگر طلاق در دوره عقد است که معمولا جنبه های اقتصادی مطرح میشود. یعنی به دلیل هزینهها سنگین امکان گرفتن مراسم عروسی و خرید لوازم خانه سختتر میشود و این پروسه زمانبر میشود که ممکن است خانم و آقا به دلیل طولانی شدن عقد و فشار های اقتصادی دچار بی انگیزگی و دلسردی میشوند و طلاق میگیرند.
مدارک لازم برای طلاق در دوران عقد:
- شناسنامه طرفین
- کارت ملی
- سند ازدواج
- گواهی عدم امکان سازش بهزیستی (با دادسو نیازی به این گواهی نیست)
مدت زمان ثبت طلاق در دوران عقد
طلاق در هر نوعی که باشد و در هر زمانی که انجام شود، به زمان زیادی نیاز دارد. حتی اگر زوجین در دوران عقد تصمیم به طلاق بگیرند، بیش از شش ماه درگیر پروسه طلاق خواهند بود. در برخی موارد زوجین تنها چند روز بعد از گدشت از ثبت عقد متوجه تغییرات عمده ای در طرف مقابل می شوند و برای درست کردن این تصمیم اشتباه که فقط چند روز از آن گدشته باید ماه ها پیگیری کنند.
طلاق از طرف خانم در دوران عقد
طلاق در این دوره تفاوت چندانی با طلاق بعد از ازدواج ندارد. یعنی هم خانم میتواند اقدام به طلاق کند هم آقا و با توافق از یکدیگر جدا شوند.فقط در مسائل مالی ممکن است تفاوت داشته باشد. مثلا در اجرت المثل و میزان مهریه که در صورت دوشیزه بودن و نبودن خانم شرایط فرق میکند. اگر طلاق از طرف خانم باشد و وکالت در طلاق نداشته باشد باید یکی از شروط دوازده گانه ی ضمن عقد علت اقدام به طلاقش باشد مثل اعتیاد همسر، داشتن شغلی که با آبروی خانم و تصمیم دادگاه منافات دارد، نپرداختن مهریه، داشتن بیماری صعب العلاج مرد، ازدواج مجدد بدون اجازه همسر و … در این صورت خانم اگر دوشیزه بود با مطالبه نصف مبلغ مهریه اش میتواند اقدام به طلاق کند. اگر خانم وکالت در طلاق را در زمان عقد نگرفته باشد، میتواند همراه همسر خود به دفتر اسناد مراجعه کند و یک وکالت در طلاق تنظیم کنند. یکی دیگر از دلایل طلاق از طرف خانم در دوره عقد میتواند عدم تهیه مسکن از جانب آقا باشد. یعنی در دوره عقد آقا باید برای بعد از مراسم ازدواج مسکنی مناسب تهیه کند که در صورت تهیه نکرد و بلاتکلیف گذاشتن خانم، ایشان می توانند برای طلاق اقدام کنند. در این صورت بنا به نظر دادگاه ممکن است طلاق صورت بگیرد.
طلاق توافقی در دوران عقد
طلاق توافقی حتی در دوره عقد هم از راحتترین و سریع ترین راه های طلاق است. فقط باید خانم و آقا بر سر مسائل مربوط به طلاق مثل مهریه، نفقه و … به توافق کامل برسند. تعیین و تکلیف مهریه در طلاق توافقی در دوران عقد به زوجین سپرده شده است. یعنی زوجین هر توافقی که روی مهریه داشته باشند، قانون به احترام می گذارد. به طور مثال زوجین می توانند توافق کنند که کل مهریه بخشیده شود، یا کل مهریه گرفته شود و یا بخشی از مهریه توسط آقا به خانم پرداخت شود و مابقی بخشیده شود. پس هر توافقی که زوجین رو بروی مهریه داشته باشند و به وکیل خود اعلام کنند، قابلیت اجرایی دارد.
مراحل گرفتن مهریه در دوران عقد
توجه داشته باشید که مراحل درخواست طلاق از طرف زن و گرفتن مهریه و به عبارت دیگر دادگاه طلاق از طرف زن و گرفتن مهریه ۳ مرحله ای است بدین معنی که اگر زوج به رای دادگاه بدوی اعتراض کند پرونده به دادگاه تجدید نظر استان تهران فرستاده می شود و در ادامه اگر به رای دادگاه تجدید نظر استان تهران معترض باشد پرونده به دیوان عالی کشور فرستاده می شود و این مراحل طلاق ممکن است تا یکسال هم به طول بیانجامد. اما درخواست طلاق از طرف زوجه در دوران عقد بسیار دشوارتر است زیرا در این ایام علی رغم وقوع عقد نکاح هنوز زندگی مشترک شروع نشده است و دلیل موجه آوردن از سوی زوجه برای طلاق – اگر مرد مخالف باشد – کمی دشوار است خاصه این که زن به حق حبس نیز استناد کرده باشد. ولی به هر حال در دوران عقد نیز زن می تواند با اثبات یکی از موارد ۱۲گانه شروط عقدنامه یا عسر و حرج از دادگاه تقاضای طلاق کند. اگر زنی وکالت در طلاق (وکالت حق طلاق) از شوهر داشته باشد در این که آیا او می تواند به جز طلاق، مهریه را هم وصول نماید بستگی به حدود اختیارات مندرج در وکالتنامه داده شده از سوی شوهر دارد. توجه داشته باشید اگر درخواست طلاق از سوی زن به استناد عسر و حرج باشد قبول بذل مهریه و تصمیم نهایی در این خصوص با دادگاه است اگر چه که پیشنهاد و مقدار بذل مهریه را زوجه به دادگاه اعلام می کند ولی اگر درخواست طلاق زن به استناد شروط ضمن عقد نکاح باشد خود زوجه به وکالت از زوج قبول بذل مهریه خواهد کرد. به عبارت ساده تر امکان گرفتن تعداد زیادی از مهریه در استناد شروط دوازده گانه عقدنامه بیشتر و راحت تر است
در صورت باکره بودن چه مقدار مهریه به زن تعلق می گیرد ؟
به محض این که عقد ازدواج میان زن و مرد بسته شد ، زن می تواند مهریه را دریافت کند و هیچ ارتباطی به تمکین یا عدم تمکین او ندارد . لذا در صورتی که زن ناشزه باشد یا عدم تمکین او ثابت شود نیز تاثیری در پرداخت مهریه نخواهد داشت و مرد همچنان موظف به پرداخت آن است . در برخی موارد دختر و پسر پس از مدتی به این نتیجه می رسند که با یکدیگر تفاهم ندارند و یا همدیگر را درک نمیکنند و یا حتی ممکن است قبل از جاری شدن خطبه عقد شناخت کافی روی هم نداشته باشند و پس از آن با شناخت بهتری که در رابطه با اخلاق و رفتار هم کسب میکنند بخواهند از هم جدا شوند. حال این سوال مطرح است که به دختره باکره چه میزان از مهریه تعلق خواهد گرفت ؟ منتها پرداخت مهریه در خصوص دختر باکره کمی متفاوت است. بر اساس قانون مدنی، مهریه دختر باکره نصف می شود . منظور آن است که در صورتی که زن و مرد در دوران عقد تصمیم به جدایی بگیرند و بین آنها اعمال زناشویی رخ نداده باشد و دختر باکره باشد، مهریه ای که مرد باید به زن بپردازد نصف مهریه ای است که تعیین شده است . نکته مهمی که در این خصوص وجود دارد آن است که ممکن است زن در دوران عقد بخواهد مهریه اش را به اجرا بگذارد ؛ اما بحث جدایی و طلاق در میان نباشد. در این صورت ، باز هم مرد موظف به پرداخت کل مهریه به زن است منتها اگر زن در همان دوران عقد و در حالت باکره بودن از شوهر خود جدا بشود، موظف است مقدار نصف مهریه ای که دریافت کرده است را به مرد بازگرداند؛ چرا که در آن شرایط مستحق نصف مهریه بوده است. به همین دلیل ، ملاک نصف شدن مهریه زن در دوران عقد، باکره بودن زن است . چنانچه زن باکره باشد می تواند نصف مهر و در صورتی که باکره نباشد می تواند کل مهریه را از مرد مطالبه کند. مهریه دختر باکره با به همراه داشتن گواهی پزشکی قانونی که مبتنی بر باکره بودن دختر می باشد نصف مهریه به او تعلق خواهد گرفت. اگر مهریه عندالمطالبه در سند عقد ذکر شده باشد ، پس از ثبت آن در سند ازدواج زن مالک مهریه و مرد در صورت درخواست و مطالبه مهریه توسط زن می باشد. به هر حال مرد باید در صورت درخواست مهریه توسط زن کل مهریه را به او بدهد، حتی اگر مهریه دختر باکره قسط بندی شده باشد و نمی تواند زن را ملزم به تمکین نماید. علاوه بر نکات ذکر شده در این شرایط نفقه زن قطع نخواهد شد و در صورت عدم تمکین نیز مهریه به او تعلق خواهد گرفت.
امیدوارم از محتوای مسائل حقوقی نهایت استفاده را برده باشید و برای کسانی که دچار مشکل حقوقی هستند، میتوانید ارسال نمایید. همچنین برای مشاهده ی مطالب پر محتوای دیگر میتوانید به بخش آموزش ساعدنیوز مراجعه نمایید. از همراهی شما بسیار سپاسگزارم .