همه ی ما می دانیم زیورآلات عضو جدایی ناپذیری در زندگی هر خانمی هستند که هرگز، در هیچ دوره ای از زندگی نمی توان آن ها را از هم جدا کرد. اما در این میان یک سری زیورآلات هستند که سر ناسازگاری دارند و با ایجاد حساسیت روی پوست، کاممان را تلخ می کنند! حتماً با خود می گویید این بدلیجات هستند که باعث بروز حساسیت می شود نه طلا! اما متاسفانه باید گفت برخی طلاها نیز با پوست بدن ناسازگارند و استفاده از آن ها موجب ایجاد حساسیت های پوستی می شود. حال سوال این است: کدام فلزِ حساسیت زا به طور مشترک هم در بدلیجات و هم در طلا و جواهرات استفاده می شود؟! جواب چیزی جز فلز نسبتاً ارزان و نقره ای رنگ نیکل نیست. البته دور از لطف است که همه ی تقصیرها را گردن نیکل بیندازیم عوامل دیگری مثل خود طلا، سنگ های روی زیورآلات یا تنگ بودن زیورآلاتی مثل دستبند هستند که قطعاً در بروز حساسیت بی تاثیر نیستند.
راهکارهای رفع و درمان حساسیت به زیورآلات
دکتر « ادری کومین »، فوق تخصص پوست در دانشگاه « کانزاس » چند توصیه برای رفع مشکل حساسیت ناشی از زیورآلات ارائه کرده است که به قرار زیر است:
پوست تان را خشک کنید:
هر وقت که خواستید از زیورآلات بدل استفاده کنید حتما تمام مناطق پوست تان را که در تماس با آن بدلیجات قرار می گیرند را کاملا خشک کنید.
مرطوب کننده فراموش نشود:
قبل از استفاده از هر زیورآلات بدلی منطقه پوستی در تماس با آن زیورآلات را با یک لایه مرطوب کننده محافظ پوشانید. این لایه محافظ مانع تماس مستقیم بدلیجات با پوست شما می شود.اگر زیورآلات قدیمی دارید که خیلی دوست شان دارید و می خواهید دوباره از آن ها استفاده کنید آن ها را پیش سازنده های اینگونه محصولات ببرید و از آن ها بخواهید که لایه های محافظ از جنس استیل روی این زیورآلات بکشند. زیورآلات بدلی در گذر زمان لایه محافظ خود را از دست می دهند و اینگونه حساسیت زایی آن ها بیشتر می شود.حتی اگر به زیورآلات خودتان حساسیت دارید هم نگران نباشید؛ راه هایی وجود دارد که مشکل را حل کنید:
از استیل ها استفاده کنید:
اگر لوازم تزئینی غیرطلا و جواهر را دوست دارید می توانید از زیورآلات ساخته شده از استیل یا پلاستیک استفاده کنید. یادتان باشد که گیره گوشواره و سنجاق گردنبند هم بسیار حساسیت زا هستند و باید مواظب آن ها هم باشید. دکتر «رابرت نورمن»، متخصص پوست و مو در دانشگاه «تامپابی» می گوید: «اگر حتی نسبت به گوشواره ها، گردنبند و دستبند استیل، نقره یا پلاستیکی خود واکنش نشان دادید به قفل یا بند این وسایل دقت کنید، اگر از نیکل بود می توانید آن را با استیل یا بندها و قفل های طلا یا نقره جایگزین کنید.»
هابیوآلرژیک استفاده کنید:
برخی کارخانه های معتبر زیورآلاتی تهیه کرده اند که روی جعبه آن نوشته شده است Hypo-allergenic به معنای کم حساسیت زا که این محصولات عموما حساسیتی در پوست ایجاد نمی کنند.
از لاک ناخن استفاده کنید:
دکتر «سایا دا باکس»، متخصص ایمونولوژی یک توصیه جالب برای شما دارد: روی قسمت هایی مثل قفل یا گیره گردنبندها و گوشواره ها را کاملا با لاک ناخن بپوشانید، اگر حتی با این شیوه هم حساسیت شما برطرف نشد بهتر است که بی خیال آن لوازم تزئینی شوید.
پیشگیری از حساسیت به طلا
- در تابستان ها پوست بیشتر عرق می كند و نمك موجود در عرق بدن این روند را تشدید می كند کمتر از زیور الات استفاده کنیم
- هنگام فعالیت بدنی کمتر از طلا استفاده کنید به خصوص در فصل تابستان زمان استفاده زیور الات را کاهش دهید و فقط در مهمانی مهم از انها استفاده کنید.
- از زیورالات مرغوب استفاده کنید .
- هنگام شستو شو و حمام زیور الات خود را استفاده نکنید.
- از زیور الات تنگ استفاده نکنید .
رفع مشکل حساسیت به طلا
اين طور كه از شواهد پيداست، طلاي زرد و طلاي سفيد به يك اندازه حساسيت زا هستند. فلزاتي كه با طلا تركيب مي شوند باعث و باني آلرژي محسوب مي شوند. از طرفي هرچه عيار طلا بالاتر باشد، ميزان آلياژهاي تركيبي با آن كمتر خواهد بود و احتمال ابتلا به آلرژي خود به خود كم مي شود. طلا با عيارهاي 17، 18 و 24 در بازار به فروش مي رسد. بنابراين اگر بتوانيد بيشتر از مقدار معمول هزينه كنيد و طلاي با عيار 24 بخريد، دست كم ميزان آلرژي را به حداقل مي رسانيد.
توصیه هایی به استفاده کنندگان از زیور آلات
- بهتر است استفاده از وسایل زینتی را تا حد ممکن کاهش دهید و استعمال آن را محدود به زمان های خاص و کوتاه کنید و از استعمال مداوم در یک محل بپرهیزید.
- استفاده از زیورآلات مرغوب و پرهیز از بدلیجات و وسایل بی کیفیت، کنار توجه ویژه به بهداشت زیورآلات و جدا کردن آن هنگام شستشو و استحمام روزانه و استفاده نکردن از دستبندهای تنگ یا با اشکال نامتعارف می تواند مانع از ایجاد بسیاری از عوارض پوستی و بدنی ناخواسته نامبرده شود.
- حساسیت به مواد سازنده زیورآلات، بسیار شایع است. با شیوع کمتر، عوارض مربوط به محکم بستن دستبند را هم داریم. در حالت عادی علائم اولیه مثل گزگز باعث می شود فرد خودش دستبند را باز کند که این موضوع مانع از تشدید و بروز علائمی مانند سلولیت و عفونت می شود، اما در افرادی که اختلال هوشیاری دارند، در کما هستند، اختلال های ذهنی دارند یا به اختلال های حسی مبتلا هستند (مثل دیابتی ها) ممکن است علائم پیشرفته دیده شود.
درمان دارویی
استفاده از قرص ها و شربت ها و انواع پامادهای ضد حساسیت به فلزها نیز یک روش بسیار مناسب برای درمان حساسیت های ایجاد شده روی پوست است به شرط آنکه سرخود از آن ها استفاده نکنید و حتماً قبل از استفاده با پزشک داروساز یا متخصص پوست مشورت کنید.