اصفهان از جمله مناطقی است که تنوع بسیاری در غذاهای سنتی و محلی اش دارد. این استان برای هر ذائقه یک غذای محلی خوشمزه دارد. یکی از این غذاهای سنتی کباب زردک است. کباب زردک از غذاهای محلی پر طرفدار اصفهان است که بسیاری به دنبال طرز تهیه آن هستند. این کباب در واقع نوعی شامی اصفهانی است که چاشنی آن را به صورت شیرین و یا ملس تهیه می کنند. ادامه این مطلب را همراه ما باشید تا طرز تهیه کباب زردک اصفهان این غذای محلی خوشمزه اصفهانی را آموزش دهیم.
مواد لازم برای تهیه کباب زردک اصفهانی
- زردک ۳ عدد
- گوشت چرخ کرده ۲۵۰ گرم
- پیاز ۱ عدد
- آرد نخودچی به مقدار لازم
- سرکه و شیره به مقدار لازم
- نمک، فلفل سیاه، زردچوبه به مقدار لازم
طرز تهیه کباب مشتی با زردک
ابتدا زردک ها را خوب بشورید و پوست بگیرید سپس رنده ریز بزنید و کنار بگذارید. پیاز را نیز پوست گرفته و رنده ریز بزنید آب پیاز را کاملا بگیرید تا کباب را در هنگام پخت شل نکند.گوشت چرخ کرده را به همره زردک و پیاز و ادویه ها و نمک اضافه کنید و هم بزنید سپس به تدریج کمی آرد نخودچی اضافه کنید تا مایه کباب منسجم شود سپس مواد را خوب ورز دهید.داخل تابه مقداری روغن ریخته تا داغ شود سپس از مواد کباب به اندازه یک گردو بردارید و در مشت خود به آن فرم دهید سپس داخل روغن داغ سرخ کنید.وقتی همه کباب ها سرخ شدند آنها را در یک طرف تابه قرار دهید سرکه و شیره انگور را با هم مخلوط کنید می توانید از مقدار مساوی این ترکیب استفاده کنید و یا بنا به ذائقه خود ترش تر یا ملس تهیه کنید سپس سرکه و شیره را داخل تابه کباب ها ریخته و کمی آب جوش بریزید و اجازه دهید با حرارت ملایم به مدت نیم ساعت کباب پخته و آبش تمام شود سپس به همراه نان و یا برنج یا این غذا را می توانید سرو کنید. نوش جان
نکات مهم برای تهیه کباب زردک
- فراموش نکنید که آب پیاز رنده شده را بگیرید تا مایه کباب زردک شما را شل نکند.
- زردک در تمام فصول در دسترس نیست؛ به همین دلیل می توانید از هویج هم برای تهیه این کباب اصفهانی استفاده کنید.
- اندازه مواد لازم در این دستور پخت، تقریبی هستند و شما می توانید آن ها را طبق تمایل خود تغییر دهید.
- اگر طعم ملس را به طعم شیرینی ترجیح می دهید، دو قاشق غذاخوری سرکه و دو قاشق غذاخوری شیره انگور به شهد اضافه کنید.
- برخی افراد به جای شهد از ترکیب سه قاشق غذاخوری شیره انگور و پنج قاشق غذاخوری سرکه استفاده می کنند. برای این کار، سرکه را به همراه شیره و نصف لیوان آب در تابه بریزید و روی حرارت متوسط گاز قرار دهید. پس از اینکه مخلوط سرکه و شیره به نقطه جوش رسید، حرارت زیر تابه را کم کنید و کباب های سرخ شده را در آن بچینید تا برای یک ساعت با هم بپزند.
- حتما بعد از اضافه کردن شیره و سرکه طعم کباب را بچشید تا طبق سلیقه خود، مقدار سرکه یا شیره را افزایش دهید.
- کباب های زردک را می توان به هر شکلی درست کرد؛ اما در حالت سنتی، کباب ها را به اندازه بامیه درمی آورند و سرخ می کنند. ظاهر این کباب تقریبا شبیه به کباب لقمه است.
- کباب زردک را می توان در کنار پوره سیب زمینی، سیب زمینی کبابی یا سیب زمینی پخته و طعم دار شده و همچنین لوبیا، نخود فرنگی یا هویج طعم دار شده کبابی یا آب پز سرو کرد.
فواید کباب زردک
زردک، شقاقل یا هویج ایرانی، یک نوع گیاه از گیاهان ریشه ای است که از هزاران سال قبل در سراسر جهان کشت می شده است. زردک دارای ریشه های بلند و خامه ای رنگ و دارای طعمی نسبتا شیرین است. این هویج با رنگی مایل به سفید، حاوی مواد معدنی مانند فسفر، پتاسیم، منیزیم، منگنز، روی و آهن و همچنین فولات و ویتامین های B ،C ،E و K است. جالب است بدانید که سبزیجات سفید، دارای مقادیر بسیار بالای فیبر هستند که به کاهش سطح کلسترول، کاهش سطح قند خون، کاهش چاقی و افزایش هضم کمک می کنند. در ادامه به برخی از خواص این گیاه شگفت انگیز اشاره خواهیم کرد.
- بهبود سلامت قلب: زردک حاوی مقادیر زیادی پتاسیم است که با گشاد کردن عروق به کاهش فشار خون و استرس روی قلب، کمک شایانی می کند. وجود فولات در این گیاه نیز با کاهش سطح هموسیستئین در خون، شما را از خطر بیماری های قلبی دور نگه می دارد. زردک با مقادیر بالای فیبر، سطح کلسترول را پایین می آورد و به همین علت به جلوگیری از سکته مغزی، آترواسکلروز و سایر مشکلات عروق کرونر نیز کمک می کند.
- کاهش وزن: زردک با جلوگیری از ترشح گرلین (هورمون گرسنگی) و بهبود هضم به کاهش وزن کمک می کند.
- هضم بهتر: فیبر محلول در زردک، با تسهیل فرآیند هضم، منجر به تسهیل حرکت سالم غذا از طریق دستگاه گوارش می شود. فیبر با کاهش یبوست و جلوگیری از سایر اختلالات دستگاه گوارش، شما را از گزند بسیاری از بیماری ها دور نگه می دارد.
- تقویت سیستم ایمنی بدن: زردک سرشار از آنتی اکسیدان ها، ویتامین ها و ترکیبات آلی است که با از بین بردن رادیکال های آزاد و محافظت از بدن در مقابل فرآورده های سمی متابولیسم سلولی، سیستم ایمنی بدن را تقویت می کنند.
- بهداشت دهان و دندان: ویتامین C و فولات موجود در زردک به بهبود سلامت کلی دهان با جلوگیری از التهاب لثه و زبان، دندان درد و بوی بد دهان کمک می کنند. این مواد با حفظ سلامت لثه، از دندان های شما نیز محافظت می کنند.
- تقویت استخوان ها: زردک سرشار از منگنز، کلسیم و روی است و به تولید غضروف و تقویت استخوان کمک می کند. با خوردن زردک می توانید از مشکلات اسکلتی مانند پوکی استخوان و علائم آرتریت (التهاب استخوانی) دور بمانید.
- تقویت سلامت چشم و بینایی: اسید اسکوربیک از بروز مشکلات مختلف چشمی از جمله دژنراسیون ماکولا یا تاری دید در افراد مسن جلوگیری می کند. آنتی اکسیدان های موجود در زردک نیز از چشم در برابر صدمات ناشی از خورشید محافظت می کنند.
- تولید آنزیم: منگنز موجود در زردک به تولید آنزیم هایی کمک می کند که برای سلامت دستگاه گوارش، عملکرد آنتی اکسیدان، بهبود زخم و ... بسیار حیاتی هستند.
- جلوگیری از بیماری های تنفسی: زردک با خواص ضد التهابی و وجود کاروتنوئید، به درمان بسیاری از مشکلات تنفسی و عفونت ها از جمله سینوزیت، آسم، خس خس سینه، آمفیزم (کیسه های هوای آسیب دیده در ریه ها)، برونشیت و تنگی نفس کمک می کند.
- جلوگیری از کم خونی: ویتامین C، ویتامین B۹ و آهن موجود در زردک به افزایش جریان خون و جلوگیری از کم خونی به خصوص در خانم ها کمک می کنند. در ضمن، ویتامین E با کمک به ساخت گلبول های قرمز، باعث افزایش انتقال اکسیژن در بدن می شود.
- کاهش خطر ابتلا به دیابت: با مصرف زردک می توانید از خطر ابتلا به دیابت نوع دوم در امان بمانید.
- مراقبت از پوست، مو و ناخن: زردک، منبع غنی ویتامین C است و خاصیت آنتی اکسیدانی و ضد پیری دارد. این خواص به جلوگیری از چین و چروک، تقویت خاصیت ارتجاعی پوست و ترمیم سلول های آسیب دیده پوست کمک بسیاری می کند.
- پیشگیری از سرطان، کاهش میزان ابتلا به سرطان روده، ارتقای رشد، جلوگیری از بیماری های عصبی، تقویت سلامت مغز، باز کردن انسدادهای کبدی و رفع صفرا، تقویت معده، پیشگیری از زخم معده و انواع مشکلات گوارشی از دیگر فواید مصرف زردک هستند.