یکی از دغدغه های مهم برخی والدین نیز دروغگویی فرزندانشان می باشد به همین سبب بسیار مهم است که والدین جهت پیشگیری از دروغگویی و اصلاح فرزندان خود اقدامات لازم را انجام دهند زیرا دروغگویی کودکان اگر در زمان مناسب اصلاح نگردد به مرور می تواند بخشی از زندگی کودک در بزرگسالی شده و وی حتی در سنین جوانی و میانسالی و..دست از دروغ نگفتن برندارد.
بنابراین در ادامه نیز قصد داریم به ارائه راه هایی برای پیشگیری از دروغگویی کودکان پرداخته و توضیحات مفیدی در اینباره ارائه دهیم.
به جای دعوا، با کودکتان حرف بزنید
همیشه با کودک خود صادق باشید تا از شما الگو بگیرد
به او آموزش دهید
کودک را مدام بازجویی نکنید
به محیط اطراف و سرگرمی های کودک توجه کنید
تشویق کردن را امتحان کنید
رابطه خوبی با کودک داشته باشید
از مشاوره کودک کمک بگیرید
بسیار مهم است که والدین سعی نمایند جهت اصلاح یکی از رفتارهای نامطلوب فرزند خود از خشونت استفاده نکرده و با وی در خصوص رفتار نامطلوب انجام شده و پیامدهایش صحبت کنند.یکی از این رفتارهای نامطلوب؛ دروغگویی است.
لذا اگر کودک به هر دلیل فرضا ترس از دعوا، ترس از سرزنش و..به والدین خویش دروغ گفت بهتر است والدین ابتدا دلیل اینکه فرزندشان این کار را کرده است جویا شوند و سپس پس از شنیدن حرف های فرزندشان درباره اینکه دروغگویی چه پیامدهای مخربی دارد صحبت کنند.
اگر والدین از همان ابتدا به کودک پرخاش بگیرند و با عصبانیت تنها به کتک زدن و فحاشی از روی سرزنش بپردازند نه تنها کودک از اشتباه خود درس نمی گیرد بلکه این دعوا و بدرفتاری والدین سبب می گردد دچار لجبازی شده و مجدد اشتباه خود را تکرار کند.
بنابراین توصیه می گردد جهت اصلاح رفتار، اقدامات لازم صورت گیرد نه دعوا و سرزنش های مقایسه ای که سبب گردد کودک گرفتار لجبازی با والدین شود.
می دانیم که کودکان همیشه از والدین خود الگوبرداری می کنند چرا که خانواده اولین محیطی است که کودک خلق و خلو و هیجاناتش از سوی آن ها ریشه گرفته و شکل می گیرد.
زمانی که والدین خودشان هم سعی نمایند در موقعیت های متعدد دروغ نگفته و علاوه بر اعضای خانواده خود با دیگران هم صادق باشند مسلما کودکان هم از این رفتار الگوبرداری می کنند فرضا اگر پدری که در مقابل فرزند خود با همکارش پشت تلفن به دروغ حرف می زند نمی تواند انتظار داشته باشد که کودک تمام رفتارها و اعمالش صادقانه باشد بلکه این کودکان ناخودآگاه از پدر خود الگوبرداری می کند.
بنابراین اگر والدین انتظار دارند که فرزندشان از دروغگویی اجتناب ورزد نیاز است که خودشان هم به اعمال خود در طی روز توجه بسیاری داشته باشند.
اگر می خواهید به طور غیر مستقیم فرزند خود را از دروغگویی حفظ کنید و به وی بیاموزید که دروغگویی کودکان بسیار می تواند نامطلوب باشد خوب است که از آموزش های ویدیویی یا حتی کتاب داستان استفاده گردد.
انیمیشن ها یا کتاب داستان هایی که به این مسائل پرداخته اند بسیار می توانند برای کودک مفید و آموزنده باشند.لذا فرضا زمانی که کارتونی در خصوص مهارت های زندگی تماشا کند می تواند از رفتارهای مطلوب شخصیت های کودک در کارتون الگوبرداری کند و رفتارهای ناپسند را شناخته و از انجام آن ها اجتناب ورزد.
برخی والدین تصور می کنند اگر فرزندشان را به هنگامی که کار اشتباهی کرده بازجویی کنند در حقیقت کودک حرف راست را می زند..درست است که شاید در انتها کودک مجبور شود که حرف هایی بزند اما این راه نه تنها سبب می گردد کودک از اشتباه خود پشیمان گردد بلکه باعث می شود وی تصور کند که والدین اش به وی هیچ اعتمادی ندارند.
فرضا زمانی که کودک با کودک دیگری دعوا کرده است و در حال گریه و زاری است به جای اینکه مدام از کودک سوال شود کی دعوا رو شروع کرد؟ چرا دعوا کردید؟ و..یا با فحاشی خودتان هم وی را کتک بزنید، او را آرام سازید و احساساتش را درک کنید سپس زمانی که آرام شد از او بپرسید چه اتفاقی افتاده است..
زمانی که والدین فرزند خود را دچار استرس می کنند و به او فشار می آورند که حرف بزند باعث می شوند که کودک بیشتر ترغیب شود دروغ بگوید تا از سرزنش شدن دور بماند و..
محیطی که کودک در آن قرار دارد تاثیر بسیاری بر میزان راستگویی و دروغگویی وی دارد. اگر اطرافیان کودک مدام در حال دروغگویی باشند طبیعتا کودک از آن ها الگوبرداری می کند همچنین تفریحات و سرگرمی های وی هم می توانند بر این امر موثر باشند بسیار خوب است که توجه گردد کودک چه کارتون ها و انیمیشنی هایی تماشا می کند زیرا اغلب انیمیشن ها بر خلاف ظاهر خوبی که دارند داستان های آموزنده ای ندارند.
اگر اطرافیان کودک افرادی هستند که عادت به دروغگویی دارند خوب است که میزان ارتباط کودک با آن ها کمتر گردد یا در صورت امکان با افراد فرضا برادر یا..صحبت گردد که در مقابل کودک دروغ نگویند.
توجه به این نکته بسیار می تواند بر کاهش دروغگویی کودکان تاثیرگذار باشد.
تشویق کردن می تواند از جمله راه های موثر پیشگیری و اصلاح دروغگویی کودکان باشد..زمانی که کودک حقیقتی را بیان کرد یا به اشتباه خود به جای دروغگویی اعتراف کرد، می توان کودک را تشویق به ادامه دادن این کار کنند..
فرضا کودک به هنگام راستگویی از والدین هدیه ای دریافت کند و بدین گونه تشویق گردد که کمتر دروغگویی کرده و با خود و اطرافیانش صادق باشد.
یکی از عللی که سبب می گردد کودک به والدین خود دروغ بگوید، عدم نزدیکی وی به والدین می باشد..زمانی که کودک دارای والدینی سخت گیر، خشمگین و..باشند نمی توانند با ایشان رابطه نزدیکی باشه و مدام دچار احساس ترس و پریشانی می شوند این نیز سبب می گردد کودک به جای اینکه به هنگام بروز اشتباه حقیقت را گفته و از اشتباهش درس بگیرد، برای دوری از سرزنش شدن نیز مجبور به دروغگویی گردد.
مشاوره کودک بسیار می تواند نتایج مطلوبی به همراه داشته باشد. مشاور و روانشناس کودک نیز به سبب تخصص و تجربه ای که دارد می داند چگونه با کودک ارتباط برقرار کند و بدین سبب راه های کاهش دروغگویی از سوی کودکان را در طی جلسات مشاوره درمانی نیز پیش گیرد.
خوب است که کودک بتواند با مشاور کودک رابطه خوبی برقرار کند تا به سبب این احساس راحتی بتواند در طی جلسات از راهنمایی های مشاور بهره مند گردد..لذا اگر کودک نزد بهترین روانشناس کودک هم مراجعه کند اگر نتواند با وی به خوبی ارتباط برقرار کند نمی تواند روند درمان را به خوبی طی کند.
حائز اهمیت است که والدین جهت پیشگیری و اصلاح دروغگویی در فرزند خود صبوری کنند و از مشاور کودکی مجرب و متخصص در این زمینه مشورت و راهنمایی اصولی بگیرند تا به مرور از میزان دروغگویی در کودک کم گردد.