دسته بندی ها

سیاست
جامعه
حوادث
اقتصاد
ورزش
دانشگاه
موسیقی
هنر و رسانه
علم و فناوری
بازار
مجله خانواده
ویدیو
عکس

جستجو در ساعدنیوز

جامعه /

دی‌ان‌ای 20 هزارسالۀ یک زن بر روی دندان گوزن باستانی! 

شنبه، 16 اردیبهشت 1402
کد خبر: 339154
ساعد نیوز: دانشمندان با استفاده از یک تکنیک تازه توانسته‌اند اطلاعاتی دربارۀ صاحب یک گردنبد باستانی که 20 هزار سال قبل مورد استفاده قرار می‌گرفته به دست بیاورند.

به گزارش پایگاه خبری-تحلیلی ساعد نیوز به نقل از فرادید، دانشمندان با استفاده از یک تکنیک تازه توانسته‌اند اطلاعاتی دربارۀ صاحب یک گردنبد باستانی که 20 هزار سال قبل مورد استفاده قرار می‌گرفته به دست بیاورند.

ماریا سورسی و همکارانش در دانشگاه لیدن هلند توانسته‌اند با استفاده از تکنیکی تازه که تکمیل آن 8 سال به طول انجامیده، بدون آسیب زدن به دندان، دی‌ان‌ای را از آن جدا کنند.

نتایج این تحقیق می‌تواند جزئیات بی‌سابقه‌ای از رسومات اجتماعی و نقش‌های جنسیتی در جوامع باستانی را آشکار کند.

این مهرۀ ساخته شده از دندان گوزن در غار موسوم به دنیسوا در سیبری کشف شده است؛ غاری که بقایای انواع مختلف انسان‌ها از حدود 300 هزار سال قبل را در خود جا داده است.

النا اسِل، زیست‌شناس مولکولی که در موسسه مکس پلانک بر روی این دی‌ان‌ای باستانی کار کرده است دربارۀ این کشف تازه می‌گوید: «مثل این است که یک ماشین زمان را باز کرده باشید. با هر نمونۀ تازه‌ای ما می‌توانیم چیز بیشتری دربارۀ آن مردمان باستانی کشف کنیم».

تا قبل از این هیچ امکانی برای اینکه از روی جواهرات و تزئینات چیزی دربارۀ صاحبانشان بفهمیم وجود نداشت؛ مگر اینکه اشیاء در نزدیکی اجساد یافت می‌شدند. اما این تکنیک تازه می‌تواند اشیاء باستانی را به شکل راحت‌تری با صاحبانشان مرتبط کند.

اسل و همکارانش دی‌ان‌ای را از درون منافذ بسیار ریز دندان استخراج کرده‌اند. برای این کار آن‌ها این شیء زینتی باستانی را در محلول گرم نمک قرار داده‌اند که آسیبی به بافت خود دندان نمی‌رساند. بعد از استخراج دی‌ان‌ای، محققان آن را با سایر نمونه‌های دی‌ان‌ای باستانی مطابقت دادند.

دی‌ان‌ای میتوکندریایی به دست آمده از دندان نشان داد که این شیء به زمانی بین 19 تا 25 هزارسال قبل مربوط است و در اصل متعلق به یک واپیتی (نوعی گوزن شمالی) است.

دی‌ان‌ای هسته‌ای استخراج شده از دندان نیز نشان داد که این شیء توسط یک زن هوموساپینس استفاده می‌شده که آرایش ژنتیکی‌اش شبیه مردمان شمال اوراسیا است که قبلا بقایایی از آن‌ها در شرق سیبری یافت شده بود.

البته این شیوۀ جدید نقاط ضعفی نیز دارد. مثلا ممکن است به اشتباه دی‌ان‌ای مدرنی که به اشیاء باستانی چسبیده است به عنوان دی‌ان‌ای باستانی تلقی شود. برای جلوگیری از چنین اشتباهی باستان‌شناسان باید دستکش‌های کاملا تمیز داشته باشند و اشیاء یافت‌شده را بلافاصله به درون کیسه‌های محافظ بیاندازند.

با این وجود، لودویک اورلاندو، باستان‌شناس مولکولی دانشگاه تولوز که مشارکتی در این تحقیق نداشته، این روش را فوق‌العاده خوانده و می‌گوید که با این تکنیک می‌توان از چیزی بسیار جزئی مثل یک تکه استخوان یا یک دندان اطلاعات بسیار ارزشمندی به دست آورد.


پسندیدم دیدگاه ها

استخاره آنلاین
فال حافظ آنلاین
فال امروز جمعه 02 آذر
از سراسر وب
دیدگاه خود را ثبت نمایید
استخراج فوری مقاله از پایان نامه برای مجلات ISI با بهترین کیفیت
مروری بر بازیگران و ورزشکارانی که همسر غیرایرانی دارند؛ از رضا صادقی و همسر آلمانی‌اش تا کریم انصاری فرد با همسری اهل یونان+عکس
هزینه تبدیل پایان نامه به کتاب + ویدئو آموزشی
نگاهی به میز عزای ساده و بدون تجملات مادر محسن کیایی، مجری برنامه صداتو ، شمع مشکی با سینی کیک و عکس یادبود/ روحش شاد و یادش گرامی
مراحل سابمیت مقاله
اشعار خواندنی؛ شاهنامه فردوسی: بخش 1 _ آغاز کتاب / متن صوتی + تصاویر نسخه های کهن
(ویدئو) مصاحبه خنده‌دار و سم دو اُعجوبه طنز، حامد آهنگی و نعیمه نظام دوست/ حامد آهنگی: از ترکیه پیشنهاد سریال داشتی؟/ نهههه هالیوود بود😂
از جان و دل مایه گذاشتن بهنوش بختیاری برای توصیف علی دایی با اصطلاحات لوطی طور؛ علی آقا نباشی تهران کجه، برج میلاد خلال دندونته!+ عکس
ترجمه تخصصی کتاب
پذیرش تضمینی مقاله علمی پژوهشی